Standaard maten voering

De decoratie van landhuizen en landhuizen met houten "voering" geeft ze een gezellige, nostalgische uitstraling, zowel binnen als buiten. Een selectie houten sierdelen met verschillende textuur, vorm en kwaliteit van materialen kan vele opties hebben. En dankzij de vaardigheden van ontwerpers en bouwers, wordt het huis een meesterwerk van houten architectuur.

Waar gebruikt

Bij de fabricage van de eerste personenauto's, vanwege de lage tractie-eigenschappen van locomotieven uit die tijd, was vereist dat het gewicht van de trein overeenkwam met deze capaciteiten. Toen werd voorgesteld de behuizingen van de wagens van planken van een speciale vorm te maken, die voor een zekere dichtheid van de wagens zorgden. Vanaf hier en de naam "Lining".

Dakspanten schuren of trimmen verschillende ruimtes. Dit is een materiaal voor binnenbekleding van kamers, terrassen, balkons, loggia's, baden, kleedkamers, veranda's. Ziet er goed uit thuis met een blokhuis en Amerikaanse buitenbekleding. Er is een groeiende behoefte aan het bekleden van de buitenhuisconstructie en de particuliere sector, het afwerken van appartementen en kantoorruimte. Elk jaar neemt het aantal voorgestelde nieuwe vormen en profielen van kledingborden toe.

Speciale functies

Voering is een gefreesd, meestal houten bord, dat veel wordt gebruikt in de bouw en decoratie van verschillende huishoudelijke panden. Dit is geen gerecycleerd product, maar een massief materiaal gemaakt van hout, speciaal behandeld voor gemakkelijke montage bij het afdekken van wanden, plafonds en andere componenten van woningen en nutsruimten. Het voeringmateriaal bevat geen schadelijke onzuiverheden, met uitzondering van antiverouderingmiddelen en het effect van houtparasieten.

Alle afgewerkte producten in de vorm van een dakspaan moeten voldoen aan de eisen van de normen die zijn aangenomen in de EU en Rusland.

De belangrijkste afmetingen volgens EU-normen:

 • dikte;
 • breedte (nuttig);
 • lengte;
 • spike grootte.

Het uitgangsmateriaal voor de productie van dit soort producten zijn naaldbomen (den, spar, lariks), als de goedkoopste en meest betaalbare voor verwerking en gebruik. Maar voor dure bekledingen wordt hardhout vaak gebruikt.

Men moet niet vergeten dat naaldbomen, vooral sparren en dennen, bij sterke verhitting teer uitstoten, daarom moeten verschillende soorten worden gecombineerd om de baden af ​​te knippen om onaangename gewaarwordingen weg te nemen.

Voor de bekleding van baden en badruimtes gebruiken ze een hele reeks boomsoorten waaruit voering kan worden gemaakt. Een speciale plaats hier is kalk. De universele en helende eigenschappen maken het een ideale badoptie.

Essentiële oliën die vrijkomen uit de linde tijdens verwarming hebben veel helende eigenschappen, waaronder ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen. Blijf in de stoomruimte, afgezet met limoen, verlicht verkoudheid. Bovendien weerstaat de linde vocht en onderhoudt een lang geschuurd oppervlak.

types

Afhankelijk van het doel, de vorm, de doorsnede, het reliëf, kunnen de montagemethoden verschillende opties zijn die al vele jaren in de bouwpraktijk worden gebruikt. Er zijn ook nieuwe vormen die ontwerpers en ontwikkelaars van bouw- en afwerkingsmaterialen bieden. Verschillende houtsoorten worden op verschillende manieren gebruikt.

Lariks - het meest duurzame houtmateriaaldie de toplijnen in populariteit bezet onder degenen die in huizen leven die zijn afgezet met hout.

Op de percelen in de buurt van de landhuizen, zijn de muren van huizen, veranda's, prieeltjes, veranda's afgezet met lariks voering. Lariks veranda kan een huis van elk formaat decoreren. Qua milieuvriendelijkheid staat deze houtsoort buiten kijf. Bij het bekleden van buitenoppervlakken neemt de aantrekkelijkheid van het huis alleen maar toe. Bovendien blijven de uitwendige en sterktekarakteristieken van de larikering vele jaren behouden.

Uitstekend afwerkingsmateriaal - els. Net als linden heeft het genezende eigenschappen, fijn gepolijst, behoudt externe kenmerken gedurende vele jaren. De boom is niet bang voor vocht, geeft in contact een gevoel van warmte, dus zittend op een elzenafwerking in het bad zal heel mooi zijn.

Wandbekleding creëert een sfeer van gezelligheid en comfort. Elke houtsoort die wordt gebruikt voor de productie van boardswagons heeft zijn eigen kenmerken. Mooie decoratie van de duig thuis en binnen en buiten geeft de woning een uniek ontwerp.

Gebied berekening

Voor het berekenen van het gewenste gebied zijn geen complexe berekeningen vereist.Installatie bij het afwerken van oppervlakken binnen en buiten wordt vaak onafhankelijk gedaan en iedereen die zijn huis heeft afgewerkt, kan het werkgebied en het aantal wagonborden berekenen. Er zijn rekenmachines die het aantal voeringen tellen.

De vereiste afmetingen worden toegevoegd aan de planningstabel, een berekende kwadratuur wordt verkregen en gedeeld door het effectieve oppervlak van een enkele strook. Verkrijg de hoeveelheid voering voor het vereiste dekkingsgebied. Het zal beter en betrouwbaarder zijn als je 10% van de berekening toevoegt aan de resultaten. Dergelijke gegevens zijn nauwkeurig voor kamers met dezelfde hoogte van muren.

Rekenvoorbeelden

Voor het onder ogen zien van de zolder, wordt zijn gebied berekend, consequent het uitvoeren van verschillende acties:

 • het hele gebied is verdeeld in componenten waarvan het gebied gemakkelijk te berekenen is;
 • een tabel met alle gemeten gegevens wordt gecompileerd;
 • alle afzonderlijke delen van componenten worden opgeteld;
 • het totale gebied wordt gedeeld door de grootte van het nuttige gebied van één voeringstrook.

Voeg aan het resulterende aantal rijstroken 10-15% toe voor het trimmen, rekening houdend met de complexiteit van de kamerconfiguratie. Het ontvangen aantal bekledingspanelen zal voldoende zijn voor de uitvoering van de bekleding.

Standaard maten

Het is interessant dat de grootte van de houten dakspaan ook wordt beïnvloed door de boomsoorten. In de praktijk worden soorten zoals den, lariks, ceder, linde, els, eik, espen vaker gebruikt dan andere om dit materiaal te maken. Soorten van het ras zijn van invloed op het verschil in materiaalkosten. Als u alle berekeningen correct uitvoert, is er geen overbetaling voor de gekochte voeringvolumes.

Hieronder wordt de basisplaat met datakaarten gegeven: breedte, lengte, dikte. Kennis van deze afmetingen maakt het mogelijk om het optimale aantal planken te kiezen.

Er zijn enkele verschillen in cijfers:

esp

Voering van espen vindt meestal toepassing in de decoratie van baden, sauna's, canaenas. Het wordt geproduceerd en geleverd aan de markt door Russische en Europese ondernemingen. Geïmporteerde producten worden gekenmerkt door verhoogde eisen aan kwaliteit, vochtigheid en maatcondities. Alle eisen zijn vastgelegd in de Europese norm DIN 6.

Onze GOST's zijn minder veeleisend qua kwaliteit, dus het materiaal is iets goedkoper, maar beide normen zijn hetzelfde in omvang:

 • dikte: 12-40 mm;
 • breedte: 76-200 mm;
 • lengte: 0,2 m (minimum) - 6 m (maximaal).
 • dikte: van 12,5 mm tot 15,0 mm. (voering - 12,5 mm);
 • nuttige breedte: 88 mm;
 • totale breedte (maat);
 • lengte: van 1000 mm tot 3000 m.

eik

Eiken voering verschilt qua duurzaamheid, slijtvastheid, mooie en nobele textuur. Residentiële en service-objecten afgezet met clapboard van eiken onderscheiden zich door hun natuurlijke aantrekkingskracht.

Standaardmaten van een dergelijke voering:

 • dikte: van 12,5 mm tot 15,0 mm. (soms gebeurt het - 14 mm of 12? 5);
 • breedte: van 50 tot 108 mm (bepaald door de fabrikant);
 • lengte: van 1000 mm tot 3000 mm. (meestal 3000 mm, 2700 mm, 2500 mm, 1800 mm.

Pijnboom

Van grenen blanks produceert het grootste deel van de voering. Het gemak van verwerking en opslag tegen een lage prijs maakt het materiaal beschikbaar voor de meeste kopers.

Afmetingen van de lambrisering:

 • dikte: van 12,5 mm tot 15,0 mm. (13 mm zijn populair, of 12.5);
 • breedte: van 50 mm tot 108. (bepaald op productie);
 • lengte: van 500 mm tot 3000 mm. (Voorkeur - 3000 mm, 2000 mm, soms tot 6 meter).

lariks

Naast de standaardafmetingen van conventionele lambrisering, kunnen bedrijven ook lambrisering produceren met andere gegevens dan standaarden. Standaardindicatoren worden echter vaker gebruikt in de bouwpraktijk.

Normen voor houten voeringen:

 • dikte: 12-40 mm;
 • breedte: 76-200 mm;
 • lengte: 0,2 m (minimum) - 6 m (maximaal);
 • spike-maat: 4-5 mm.

Normen voor houten eurolining:

 • dikte: 13, 16, 19;
 • breedte: 80, 100, 110, 120 mm;
 • lengte: 0,5 m - 6 000 mm;
 • doornmaat: 8-9 mm.

toleranties:

 • dikte: 0,7 mm;
 • breedte: 1 mm;
 • lengte: +/- 5 mm;
 • spike-maat: +/- 0,5 mm.

Een eenvoudig bord van het voeringtype heeft een tamelijk groot bereik van parameters, de dikte ligt in het bereik van 1,2 tot 2,5 cm, de breedte is van 8 tot 15 cm, de lengte is van 60 cm tot 6 m.

De EU-standaard is beperkt in dikte en breedte - 12,5 x 96 mm en gebruikt 4 lengtes:

 • 2,1 m;
 • 2,4 m;
 • 2,7 m;
 • 3 m.

   Bij Russische ondernemingen kunnen andere grootten voor massaal gebruik worden gevarieerd: dikte - 1,3; 1,6 en 1,9 cm met een breedte van 8, 10, 11 en 12 cm, is de lengte beperkt tot 6 meter.

   Soms maken fabrikanten door afzonderlijke bestellingen voeringen met specifieke afmetingen. (dikte - 20 mm, breedte - 120 mm, 125 mm, 140 mm). Eurolining platen ondergaan kamerdrogen, daarom wordt het standaard vochtgehalte van het materiaal gehandhaafd, wat op het niveau van 10-15% zou moeten zijn. Conventionele platen die aan dergelijk vocht zijn toegevoegd, worden niet aangepast en blijven op een niveau dat 2 keer hoger ligt dan het Europese niveau. Dit heeft invloed op de kwaliteit, maar verlaagt de productiekosten. Drogen in speciale kamers is erg duur in technologie en financiën.

   De belangrijkste parameter waarmee u onmiddellijk eurolining kunt onderscheiden van de gebruikelijke board-voering, - de grootte van de spike.Voor de eurolining neemt hij 9% van de breedte van de plank in beslag (of 8 mm), bij een conventioneel bord-klappen is de projectie korter - van 4 tot 6 mm. In de platen, uitgevoerd als voering volgens EU-normen, zijn aan de achterkant groeven gemaakt voor de doorgang van lucht. Dit voorkomt de vorming van condensaat en verwijdert de interne spanning die kan optreden als de temperatuur daalt.

   Verschil van eurolining uit de voering:

   • Nauwkeurige uitvoering van kwaliteitseisen.
   • Gedroogd in de platen, heeft eurolining een vochtgehalte van maximaal 12%. In de gebruikelijke voering ligt dit cijfer in het bereik van 15-28%.
   • Het buitenoppervlak van de platen is gepolijst en vereist geen verdere verwerking na de bekleding.
   • Elk pakket met borden is verpakt in plasticfolie.
   • Groeven voor ventilatie en condensaatafvoer meer.
   • De doorn heeft een doorsnee van 9 mm, de gebruikelijke - 5 mm

   Tips en trucs

   Bij het kiezen van het exacte aantal kledingborden (voor handig gebied, breedte, puur formaat zonder spike), onthoud dat een kort bord minder kost. Dus 1 m3 bord met een lengte van 1,7 meter is bijna 1,5 keer goedkoper dan een standaard bord van 2,1 meter tot 3 meter. Bij het afdekken zijn er plaatsen van inconsistenties, het betekent dat je moet zorgen voor welke je moet kiezen en een hoek moet bestellen voor de laatste afwerking.

   Het optimale aantal boards-wagons berekend door de nuttige grootte (zonder spike). Hoe korter de lengte van het bord, hoe lager de prijs. Daarom blijven de afmetingen en prijs voor de keuze van de voering de bepalende parameters. De totale financiële kosten zullen afhangen van het te kappen oppervlak.

   De buitenoppervlakken van het pand zijn ommanteld met een speciale dakspaan, die wordt genoemd "Blockhouse". De ene kant van deze originele voering is afgerond. De uitvoering van een dergelijk oppervlak vereist speciale uitrusting om dezelfde afmeting en vorm van de oppervlakken te krijgen. De details van het blokhuis dat in een bepaalde decoratie is gemonteerd, wekken de indruk van een blokhut gemaakt van goed afgeronde stammen. Een kenmerk van blockhouses is de mogelijkheid om beschadigde artikelen te vervangen in geval van nood, zonder de integriteit van de gehele afwerking in gevaar te brengen.

   Een speciaal soort voering - "The American". In feite is dit een geschaafd bord, waarbij aan het ene uiteinde een groef wordt gesneden en aan de andere kant een tong wordt gevormd, zodat je ze stevig aan elkaar kunt verbinden. Afschuinten aan de zijkanten van het bord creëren een soort metselwerk uit houten balken, u kunt niet meteen raden dat dit een "Amerikaanse" afwerking is.

   Hoewel het doel hiervan ook voering is, maar vanwege het indrukwekkende uiterlijk, de sterkte, de breedte,zijn gewicht wordt alleen gebruikt voor buitenbeplating. Het huis na het afwerken van een Amerikaan heeft de vorm van een massieve houtstructuur. Natuurlijk kunt u, als u dat wilt, het materiaal ook gebruiken voor binnenhuisinrichting, maar in dit geval wordt een deel van de binnenruimte van de kamer verkleind.

   Het totale bruikbare oppervlak van het gehele werkstuk moet zeer zorgvuldig en zorgvuldig worden berekend, zodat aan het einde van het werk het dringende toevoegen van het ontbrekende aantal rijtuigen door slechte berekeningen of het verschijnen van een groot aantal onbruikbare elementen niet nodig is.

   Zie de volgende video over het kiezen van de juiste wandpanelen.

   Comments
    auteur
   Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

   Inkomhal

   Woonkamer

   slaapkamer