De subtiliteiten van wanddecoratie-duig

Moderne technologieën in constructie en reparatie worden voortdurend verbeterd, er verschijnen veel nieuwe materialen. GCR, OSB, plastic is in trek en wordt veel gebruikt, maar hout geeft nog steeds geen eigen posities op. In het bijzonder is voering erg populair en populair, het wordt toegepast bij het afdekken van plafonds, wanden, raam- en deurhellingen. Het materiaal kan worden gebruikt voor interne en externe werken.

Functies en doel

Voering is een natuurlijk en milieuvriendelijk materiaal. De positieve kenmerken omvatten de volgende kenmerken.

 • Leuke verschijning. Nooit het originele houtpatroon herhalen maakt het mogelijk om een ​​uiterst interessant afwerkingsmateriaal te maken.De verscheidenheid aan kleuren, tinten en contrasten biedt de mogelijkheid om het actief toe te passen op ontwerpers in hun eigen projecten. Door dit materiaal kunt u niet alleen het uiterlijk van het interieur van woongebouwen veranderen, maar ook de gevel van elk huis aantrekkelijker maken.
 • Duurzaamheid. Planken voering grondig doordrenkt met allerlei beschermende middelen, het behandelde oppervlak zal dienen meer dan een dozijn jaar. Borden worden tijdens het leggen nauw met elkaar verbonden, wat resulteert in een extreem sterk oppervlak dat de binnen- of buitenmuren perfect beschermt tegen de invloed van negatieve factoren.
 • Eenvoudige installatie. Zelfs degenen die absoluut niets weten in de bouw kunnen de installatie uitvoeren. Het eenvoudige installatiegemak trekt consumenten enorm aan, omdat door een minimum aan tijd te besteden aan het beheersen van de belangrijkste afwerkingsregels, is het mogelijk om aanzienlijke bedragen te besparen op de vergoeding van specialisten.
 • Goede geluidsisolatie. Bij het installeren van het wandpaneel tussen het en de muur van het huis, wordt een onbeduidende luchtlaag gevormd, die de penetratie van geluiden van derden tegengaat en zorgt voor stilte in het huis.
 • Redelijke prijs. De kosten van het materiaal variëren in een relatief breed bereik, wat het mogelijk maakt om de economisch meest haalbare optie te kiezen. Er moet ook worden opgemerkt dat het leggen geen zorgvuldige voorbereiding van de basis vereist, hetgeen helpt om de schatting van afwerkingswerkzaamheden te verminderen.

Voering is bijna universeel productgebruikt voor het afdekken van verschillende soorten oppervlakken, variërend van wanden in een ruimte tot plafonds. Het kan worden gebruikt voor het afwerken van een badkamer in een appartement, een bad, een sauna, een kantoorpand, tegenover een blokhut van log, hout, frame, bakstenen huizen of gebouwen van cellenbeton. Het is mogelijk om het dak van de dakspanten uit te vouwen, omdat de gebruikte messing-en-groef verbinding u toelaat om de bekleding een soort monolithische coating te geven.

Typen en kenmerken

Voering kan worden gemaakt van hout, MDF (houtafval), evenals PVC (plastic voering).

Van hout

Houten voering is de voorloper van de gehele voering, die in onze tijd zijn populariteit niet heeft verloren. Voering van hout wordt veel gebruikt in zowel de externe als de interne bekleding van gebouwen.Het is vooral respectabele looks in de gangen of sauna's. Natuurlijk, om de levensduur van een lat lang te laten zijn, zelfs op plaatsen met een hoge luchtvochtigheid, moeten geschikte boomsoorten, zoals linde of els, de basis zijn om het te maken. Andere houtsoorten (grenen, vuren) zijn geschikt voor gebruik in meer acceptabele temperatuuromstandigheden.

Dit materiaal kan ook in vorm verschillen. Er zijn verschillende soorten profielen.

 • Standaard profiel - voorkant met gelijke afschuiningen aan zowel de groefzijde als de spijkerzijde. In dit geval zijn de buitenste hoeken en randen van het profiel recht en zien ze er enigszins ruw uit.
 • Profiel met de naam "zachte lijn" geeft het gelijnde oppervlak een gladdere uitstraling, geholpen door afgeronde afschuiningen. De rustige voering ziet er ook glad uit. Maar in tegenstelling tot de "zachte lijn", heeft deze een ondieperere groef en een kortere spike, die de prestaties van het materiaal aanzienlijk vermindert, omdat de profielvergrendelingen zich kunnen verspreiden wanneer temperatuur en vochtigheid fluctueren.
 • Als je in het standaardprofiel ook groeven op de achterkant maakt, dan krijg je de zogenaamde voering. Dergelijke groeven zijn gemaakt om de opeenhoping van condensaat achter het gemonteerde profiel te voorkomen, aangezien luchtmassa's circuleren tussen de basis en het profiel.
 • Voering "Amerikaans". Door het virtuoze kopiëren van massief hout is dit de meest succesvolle vervanging voor massief hout. De vraag draagt ​​bij aan een aanvaardbare kost, die aanzienlijk lager is dan de kosten van de array. De populariteit is ook te danken aan het eigenaardige ontwerp dat de harten van ontwerpers heeft weten te boeien, en weerstand biedt tegen de effecten van hoge vochtigheid en neerslag, waardoor het voor buitendecoratie kan worden gebruikt.

Van MDF

Dit materiaal kan worden toegeschreven aan hout, maar relatief. De grondstof voor de productie ervan is fijn gesneden houtafval of houtstof. Door de speciale warmtebehandeling van grondstoffen komt een voldoende sterk en relatief licht materiaal naar voren, waarvan de ecologische kenmerken het mogelijk maken om het zelfs in kinderen en slaapkamers te gebruiken.

De onbetwiste voordelen van het profiel van MDF zijn vrijwel onbeperkt kleurbereik. Vanwege het vermogen om niet alleen de patronen van de boom extern te reproduceren, maar ook de tekening van steen, marmer en andere materialen, is het profiel bijzonder populair geworden bij mensen met een bescheiden materiële rijkdom.

Muren bekleed met MDF zien er gezellig en stijlvol uit.

plastic

Het profiel van kunststof of PVC van een paneel is een sterke concurrent van de eerste twee soorten voering. Vaak wordt de kunststofversie gekozen vanwege zijn relatief lage kosten, laag gewicht en nog steeds hetzelfde montagegemak en betrouwbaarheid in gebruik.

Het wordt veilig gebruikt voor zowel exterieur als interieurdecoratie van het huis. Hoewel dit materiaal milieuvriendelijk is en in bijna elke kamer kan worden gebruikt, moet u zich realiseren dat dergelijk materiaal het interieur van de ruimte geen bepaald comfort zal geven. De muren zien er goed uit (of sommige), bekleed met plastic voering op het balkon of in de badkamer. In de woonkamer of slaapkamer kan een dergelijk ontwerp er echter wat vreemd uitzien. Waar PVC-panelen er bijzonder aantrekkelijk uitzien, is aan het plafond en dan alleen in gemeenschappelijke ruimtes, zoals keuken, badkamer, gang.

Wanneer u beslist PVC-panelen op het plafond en de muren te installeren, moet u ervoor zorgen dat er geen open vlam is, of gewoon iets heet, omdat dergelijk materiaal vrij vervormd wordt door hoge temperaturen, kleur verliest en vervolgens niet kan worden hersteld of reparatie.

afmeting

Meteen moet worden opgemerkt dat de grootte van conventioneel en eurolining verschillend is. De lengte, dikte en breedte van een normaal profiel worden vastgesteld door de fabrikant.

Voering van hout dat typisch is voor de typerende afmetingen is in de grootste vraag.

 • De kortste planklengte is 0,2 meter, de grootste lengte is 6 meter. Dergelijke afmetingen maken het aantrekkelijk voor degenen die van plan zijn om de bekleding van het bad, het balkon of de woonkamer uit te voeren.
 • De breedte van het profiel kan van 76 tot 200 millimeter zijn. Deze maat maakt het mogelijk om hoogwaardig fineer zowel binnen als buiten het huis uit te voeren.
 • De dikte van de plaat is in dit geval 12 tot 40 mm, de afmeting van de punt is van 4 tot 5 mm.

Als houten profielen in de lengte worden geanalyseerd, worden ze in twee klassen verdeeld: lange profielen worden gebruikt voor bekledingen, korte - voor het bekleden van daklijsten.Korte boards zijn goedkoper omdat de blanks zijn gemaakt van de restanten van de productie van lange boards.

De afmetingen van de voering kunnen 1,5 meter tot 6 meter lang zijn. De dikte kan 13.16 en 19 millimeter zijn. De breedte van de voering is 80, 100, 110 en 120 millimeter. Deze breedte is perfect voor het afdekken van grote ruimtes. Doornmaat - van 8 millimeter tot 9.

Voor Euromask zijn de volgende verschillen in grootte toegestaan:

 • lengte +/- 5 mm;
 • dikte 0,7 mm;
 • in de breedte - één millimeter;
 • de spike-maat kan +/- 0,5 mm zijn.

Subtiliteiten van installatie

Gewoonlijk worden voor het bekleden van de clapboard op het terrein houtframes gemaakt met een afstand tussen draagprofielen van 40 tot 60 cm. Evenzo kan het subsysteem worden gemaakt van gegalvaniseerde metalen profielen, alleen om de klemmen te bevestigen in plaats van tapeinden (voor kamers met hoge vochtigheid geanodiseerd of koper) het is noodzakelijk om metalen schroeven of klinknagels te gebruiken met een kleine dop van het type LN 9 mm.

Latten kunnen zowel verticaal als horizontaal worden gericht. In horizontale richting verwijderen de compensatiekanalen aan de achterkant perfect vocht (zeer goed voor stoombaden),en in het geval van de horizontale richting van de omhulling, wordt voorkomen dat de penetratie van vocht in het slot naar beneden valt (uitstekend voor het afdekken van de gevels).

Ik moet zeggen dat de lambrisering van hout, horizontaal gemonteerd, kan worden toegepast voor het afdekken van houten en metalen wanden. Soms ligt het direct op de rekken die de wanden van frameconstructies omhullen. Een goed decoratief effect kan worden verkregen als de platen diagonaal worden geïnstalleerd, hoewel er problemen zijn met bijsnijden en het economisch gebruik van het materiaal plannen.

Het is beter om dwangplanken op de omsluitende structuren te plaatsen met een compensatiespleet (tot 10 mm). Na montage worden de externe en interne hoeken van de kruising afgesloten met houten staafjes. Op dezelfde manier kunt u voor deze doeleinden een touw van jute, hennep of vlas gebruiken, dat uitstekend is gecombineerd met hout en de technologische openingen betrouwbaar afdicht, omdat het alle soorten kromlijnige oppervlakken met de grootst mogelijke precisie herhaalt.

gevel

Om de gevel in horizontale richting af te werken, is het raadzaam om de gevel van onder naar boven uit te voeren. De eerste riem is met een spike naar beneden gemonteerd en op de kist gemonteerd.Het tweede paneel is zodanig geïnstalleerd dat de punt in de groef van de eerste gaat, waarna deze ook op de kist moet worden gemonteerd. Alle volgende panelen worden op dezelfde manier gemonteerd.

Het bevestigen van de voering aan de kist kan worden gedaan met schroeven, spijkers, beugels bouw nietmachine, evenals gespecialiseerde bevestigingsmiddelen. Het zou geen kwaad dat de bevestigers door de groefstrip gaan bij het monteren van het bord, dan is het onzichtbaar. Bij de installatie van elk paneel is het noodzakelijk om de nauwkeurigheid van de locatie nauwkeurig te regelen - deze moet parallel aan andere borden staan. Vervormingen en verschuivingen zijn niet toegestaan. Het is ook belangrijk dat de platen zich strikt in hetzelfde vlak bevinden, dat wil zeggen, ze moeten niet hoger of lager zijn ten opzichte van elkaar.

Voor deur- en raamopeningen worden voegen van wanden, gespecialiseerde plinten, profielhoek en lamellen gebruikt. De tweede optie is de installatie van latstrippen loodrecht op de basis van de gevel. Planken worden geïnstalleerd en verticaal bevestigd. Voor wandverbindingen worden twee strips gebruikt die in de juiste hoek worden geplaatst. De openingen van deuren en ramen zijn op dezelfde manier gemaakt (een ode-balk bedekt de helling, de tweede vormt een platband).

In sommige gevallen is het verplicht om een ​​dubbel frame te gebruiken voor eurolining.Voor hem zijn de spijlen in twee lagen genageld, de bovenkant loodrecht op de bodem. De versterking van het frame is vereist op grote gevels, waar de eigen massa van de bekleding groot is en de belasting op de ondersteunende structuur wordt verhoogd.

Het lakken en verven van de wandpanelen moet worden uitgevoerd nadat de installatie is voltooid en de behandeling met beschermende middelen, zowel binnen als buiten, moet voorafgaand aan de installatie worden uitgevoerd.

Bij het bekleden van de gevel kan de wandbekleding samen met andere materialen worden gebruikt. Dit geeft het uiterlijk van het huis een expressievere uitstraling. Je kunt ook de voering van verschillende kleuren gebruiken.

Interieurafwerking

Slab kan natuurlijk direct aan het plafond of de muur worden genageld, maar alleen onder de voorwaarde dat ze glad zijn en van hout zijn, wat zeer zelden gebeurt. In de regel wordt eerst een raamwerk aan het oppervlak geconstrueerd (de lamellen worden bevestigd) en vervolgens wordt het bekledingsmateriaal vastgespijkerd. Er is een kleine, maar zeer significante nuance. Als de bekleding in een verticale positie moet worden gemonteerd, moeten de rails horizontaal worden gepakt op de muur in stappen van ongeveer 0,5-1 meter. Als voor de behuizing een horizontale positie wordt gekozen, worden de lamellen verticaal geplaatst.

Dit wordt gedaan voor een meer betrouwbare hechting van het frame met duig. Natuurlijk moet de wand glad zijn, omdat alle lamellen in het frame op hetzelfde niveau moeten liggen. Om dit te doen, moet je een schietlood en niveau gebruiken tijdens het werken. Na het voltooien van de voorbereidende werkzaamheden, kunt u doorgaan naar de trim. Experts raden aan om vanuit de hoek te beginnen en verder te gaan met rake voor rake.

In kamers die geen vlekkeloze schoonheid vereisen (met name bijgebouwen en bijkeuken) kunnen ze worden gebruikt voor het bevestigen en nagels. Natuurlijk geen gewone spijkers, maar speciale spijkers met kleine doppen.

Je kunt gewoon de planken in het midden slaan, maar om een ​​fatsoenlijke uitstraling te krijgen, is het beter om de noppen in de groeven in te hamerslagen, dan zullen ze praktisch niet zichtbaar zijn. Maar als u wilt dat het oppervlak een mooie esthetische uitstraling heeft, is het beter om speciale beugels te gebruiken voor de bevestiging.

aanbevelingen

Bevestigingsvoering vereist om de regels te volgen. In dit stadium mogen er geen weglatingen of defecten zijn, anders kan de voering kwetsbaar zijn en niet lang meegaan.

Tussen de latten en de basis (muur, gevel, plafond en dergelijke) Er moet een ventilatiemeter zijn in 1-2 centimeter. Vaak wordt het, wanneer het is gemonteerd, over het hoofd gezien, waardoor de ruimte voor ventilatie met thermische isolatie wordt afgesloten. Voor normale ventilatie tussen de geïnstalleerde duig en de ventilatielaag moet lege ruimte worden gelaten. Als dit niet gebeurt, zal het materiaal nat worden, barsten, buigen.

Als er tijdens het werk geen ruimte is voor ventilatie, moet de behuizing worden verwijderd. In aanwezigheid van isolatie zijn er twee manieren om een ​​ventilatiegleuf te creëren: u kunt een deel van de isolatie verwijderen of het frame "opvoeren", waardoor de afstand tussen de basis en de huid toeneemt.

In het proces van het monteren van hun eigen handen bij het nivelleren van de latten van de Euro-rail, moet u zeer voorzichtig handelen. Om het materiaal niet te bederven tijdens het kloppen van hun uiteinden, is het noodzakelijk om de impactkracht correct te berekenen. Eigenlijk, vanwege de angst voor het afsplitsen van een groef, vaak wanneer deze is gemonteerd, blijven kleine uitlijnfouten van de lamellen over. Dit moet niet worden toegestaan ​​- het materiaal moet perfect soepel passen, precies parallel aan de beginbalk. Anders zal de scheefheid alleen maar toenemen, waardoor de hele voering een bocht zal zijn.

Als de kaarten al scheef zijn gemount, moet je degene vinden waarmee het verschil is verdwenen. Alle trimmen geïnstalleerd nadat het moet worden ontmanteld. Vervolgens wordt de ongelijke balk uitgelijnd en wordt de voering eerst gemonteerd.

Bij verhitting zet de boom uit en krimpt wanneer hij afkoelt. Om de transformatie van de afmetingen te compenseren bij het leggen van de huid langs de contour, besparen ze een ruimte van enkele millimeters. Als de installatie zonder opening wordt uitgevoerd en de planken tegen de muren aanliggen, zal de huid na verloop van tijd vervormen. Om deze fout te corrigeren, moet u de plint verwijderen en de stroken enigszins van de randen afsnijden. Dus, wanneer ze naar de wanden worden gekeerd, mogen de extreme lamellen geen hoeken van 5-6 mm bereiken. Hetzelfde - met verbindingen met het plafond en de vloeren.

Vaak wordt de voering door klyimery aan het frame bevestigd (haakjes van speciale configuratie). Ondertussen kunnen conventionele beugels alleen worden gebruikt wanneer het nodig is om binnen- en droogruimten te omhullen. Het is beter om spijkers of schroeven te gebruiken voor externe bekleding, evenals voor het afdekken van kamers met een hoge luchtvochtigheid. Standaardbeugels in dergelijke afleveringen bieden een niet erg veilige pasvorm en de huid vervormt als het hout vochtig wordt en ook onder de invloed van sterke temperatuurschommelingen.

Als de kamerbedekking met hoge luchtvochtigheid of gevel wordt geïmplementeerd met behulp van niet erg sterke haakjes, is het noodzakelijk om de bevestigingsmiddelen te versterken. De gemakkelijkste optie is door te bevestigen met spijkers of schroeven. Opgemerkt moet worden dat in deze situatie hun doppen zichtbaar zijn op het oppervlak van de huid. Als dit onaanvaardbaar is, moet het paneel worden verwijderd en opnieuw worden geïnstalleerd met behulp van betrouwbaardere bevestigingsmiddelen.

In overeenstemming met de voorschriften moet eurolining na montage worden afgedekt met beschermingsmiddelen. In feite wordt dit niet altijd gedaan, in de regel voert het materiaal zijn functies uit zonder speciale coating. Het resultaat is het verschijnen van schimmelgroei aan het oppervlak. Als de boom geen tijd heeft om te verslechteren, is het noodzakelijk om zo snel mogelijk een beschermende substantie aan te brengen. Als de schimmel al is gevormd, moet het oppervlak van de platen worden behandeld met een speciaal gereedschap van de schimmel en vervolgens de aangebrachte bescherming. In sommige gevallen, voordat de bescherming wordt aangebracht, wordt het oppervlak geschuurd om het verweerde hout te verwijderen.

Voorbeelden van voering

 • Er is een mening dat de lambrisering meer geschikt is voor een bad of een zomerhuis dan voor een appartement en een huisje.Een dergelijke fout wordt met succes weerlegd door ontwerpers die harmonieus in houtfineer passen in een breed scala aan stijlen en richtingen.
 • Voering van hout in het interieur harmonieus gecombineerd met behang, tegels, pleisterwerk. Met een professionele combinatie van texturen, kunt u een stijlvol en elegant interieur creëren.
 • Voering kan een integraal onderdeel zijn van het interieur in de Scandinavische stijl. In dit ontwerp is het in harmonie met kunstmatige of natuursteen en grote balken aan het plafond.
 • Iedereen die verliefd is op de Provence, zal zeker passen in de uitvoering van de muren van het materiaal van het hout van natuurlijke kleuren. In deze uitvoeringsvorm ziet de verbinding van hout met gips en vloeren van ruwe platen mooi en op hun gemak.
 • Een andere stijl die het gebruik van natuurlijk houtfineer vereist, is Russisch. Muren omzoomd met een blokhuis zien eruit als blokwanden.
  • Het is mogelijk om voering toe te passen en in een hi-tech stijl. In deze uitvoeringsvorm zijn de materialen geverfd met verf in neutraal wit of grijs en worden ze gebruikt als achtergrond voor verzadigde accessoires.
  • Fans van minimalisme houden waarschijnlijk van de combinatie van voering met een strikte voering vankeramiek en steen.

  Hoe je een muur bekleedt met een duig, zie de volgende video.

  Comments
   auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer