Kenmerken van lindebekledingen

Om de gebouwen van een boom te versieren die lange tijd zijn gemaakt. Ooit waren natuurlijke materialen de enige mogelijke optie voor decoratie en constructie. Nu zijn ze vervangen door meerdere oplossingen met verbeterde prestatiekenmerken en een groot aantal ontwerpopties. Maar de vraag naar houtafwerking verliest nog steeds geen terrein. Lipa - een veel voorkomend type boom in ons land. Wat zijn de kenmerken en voordelen ervan als afwerkmateriaal, wordt hieronder besproken.

Speciale functies

Wandbekleding is een soort wandbekleding. Nog niet zo lang geleden was er een periode van hectische populariteit van clapboard trim voor huizen, kamers, balkons, veranda's en verschillende priëlen. Nu met de ontwikkeling van de bouwsector, hebben ontwerpers enigszins gekoeld naar dit soort decoratie.Maar er zijn kamers in het huis waarin de afwerkingsborden de beste optie voor registratie zijn. Allereerst zijn het baden, sauna's en stoombaden.

De keuze voor een boom als linde voor afwerking is zeer relevant. Mensen die geïnteresseerd zijn in traditionele geneeskunde zijn zich al lang bewust van de helende eigenschappen van lindebloesem en honing. Maar waardevolle eigenschappen zijn ook kenmerkend voor hout. Kwalitatieve eigenschappen maken het gebruik van kalkwandbekleding zowel voor de buiten- als binnendecoratie van gebouwen mogelijk.

Hieronder staan ​​de voordelen van lindebekledingsplaten.

 • Structuur. Qua gebruik voor bouw- en meubelwerken is een lindeboom een ​​uitstekende optie. Van nature bevat de stam een ​​kleine hoeveelheid natuurlijke defecten. Producten worden homogeen, visueel perfect, soepel en met minimale opluchting verkregen. Dit voegt comfort toe aan de interieurdecoratie van de baden.
 • Density. In sanitaire ruimten met een verwarmingssysteem is ventilatie en luchtuitwisseling noodzakelijk om oververhitting van de omgeving te voorkomen. Wand- en vloerbedekkingen mogen ook niet warm worden. In dit opzicht, linde, met een losse structuur,past perfect (dichtheidswaarde ligt binnen 530 kg / m3).
 • Kleurbereik. Houtsoorten beïnvloeden natuurlijke tinten. Over het algemeen zijn kalkplanken licht van kleur, variërend van geel tot bruin. Sommige soorten kunnen bijna wit zijn met een warme tint. Het is handig voor gebruik in kleine sauna's en andere ruimtes.
 • Natuurlijke kenmerken. In het gebruik van hout is meestal een groot ongemak zorgt ervoor dat de selectie van de hars bij verhitting. Bij hoge temperaturen kan de hars de huid verbranden en het textielstuk blijvend beschadigen, eraan plakken en in de structuur van het textiel blijven steken. In het geval van kalk is het risico minimaal vanwege het lage gehalte aan harsen in de samenstelling. De bovengenoemde helende eigenschappen van het wandpaneel verschijnen ook bij verwarming. Borden zijn gevuld met essentiële oliën, die de atmosfeer van de sauna met hun verdamping zullen verzadigen en, in de letterlijke zin van het woord, genezing zullen bieden voor sommige ziekten, zoals verkoudheden of ziektes van de nasopharynx en bronchiën. Over het algemeen ontspant het zijn in een aangenaam ruikende kamer met een natuurlijke, natuurlijke, zoetige geur en verlicht het de stress.
 • Prestatiekenmerken.Lime liner is bestand tegen hoge temperaturen en plotselinge druppels, evenals hoge luchtvochtigheid. Voor stoombaden en baden is het erg belangrijk, aangezien de temperaturen daar 140 graden bereiken en de luchtvochtigheid meer is dan 90%. De duurzaamheid van het bord maakt het mogelijk te hopen op zijn lange levensduur. De goedkoopste soorten voering kunnen hun kwaliteiten niet verliezen gedurende 10 jaar. Elite-typen materialen in combinatie met goede zorg en reiniging gaan tot 30 jaar mee. Na verloop van tijd begint de afwerking donkerder te worden, maar dit kan worden gecorrigeerd met aanvullende verwerking.
 • Een ander onbetwistbaar voordeel van lindehuid is de eenvoud van de uitvoering. Zelfs een niet erg goed opgeleide winkelier zal in staat zijn om het werk op het juiste niveau te doen

  Met alle voordelen, heeft elk materiaal zijn nadelen.

  • Zoals elke boom kan voering last hebben van de invloed van micro-organismen, vooral bij hoge luchtvochtigheid. Schimmels en schimmels kunnen een grootschalig en moeilijk probleem worden als de antibacteriële behandeling niet op tijd wordt uitgevoerd.
  • Bij blootstelling aan externe factoren en de nabijheid van metaalstructuren wordt hout met de tijd donkerder.
  • In vergelijking met andere boomsoorten kost het materiaal van de linde verschillende keren meer.
  • De enige manier om geld te besparen is om kleine afmetingen van planken te gebruiken, zelfs in een grote kamer, door ze in verschillende richtingen te combineren. Maar met zijn milieuvriendelijkheid en veiligheid blijft dit type afwerking nog steeds het meest geschikt voor een bad.

  soorten

  Bij de verwerking is het onmogelijk om alleen perfecte platen te selecteren. Daarom is het gebruikelijk om ze te classificeren volgens de kwaliteit van het oppervlak. Het verschil in variëteiten is typerend voor elke bekleding van zowel linde- als andere boomsoorten.

  Er zijn in totaal 4 divisies.

  • Variatie "Extra". Dit is een voering van topkwaliteit. Het mist eventuele gebreken, scheuren en chips. Het is onmogelijk om veel van dergelijke platen uit één boom te maken, daarom worden de meest hoogwaardige secties geselecteerd en gesplitst om de hoeveelheid materialen te vergroten. Premiumklasse heeft de hoogste kosten en wordt gebruikt voor het afwerken van luxe huizen en cottages. Bij het kopen moet je de hele partij materialen controleren, omdat een gewetenloze verkoper topkwaliteit kan combineren met artikelen van een lagere kwaliteit.Draag extra voering met extra zorg en vermijd schade. Soms wordt het uit het magazijn uitgegeven al verpakt in een vacuümfilm. Het bord heeft geen montage nodig, het is eenvoudig te bevestigen en alle bevestigingsmaterialen worden meestal met het materiaal meegeleverd. Voor extra bescherming en verbetering van decoratieve eigenschappen, is het oppervlak van de platen bovendien gelakt, wat extra onderhoud en installatie vereist.
  • Grade "A". Niet veel anders dan hoger. Sommige producten van verschillende soorten van verschillende fabrikanten kunnen onderling concurreren in kwaliteit. Het eerste leerjaar staat kleine gebreken toe. Als er scheurtjes zijn, kunnen ze niet doorgaan, hebben een lengte van niet meer dan 10 cm en nemen een onbeduidend deel van het oppervlak van het bord in beslag. Als er knopen aanwezig zijn, gelden er ook bepaalde eisen. De diameter mag niet meer dan 15 mm zijn, de elementen van de lichte kleur. De teef mag niet uitvallen. Op de voering van klasse A mag er geen verdonkering en rot zijn. Het oppervlak van de platen is ook bekleed met vernis of wassamenstelling om een ​​natuurlijke glans te geven.
  • Grade "In". Voering heeft nog lagere kwaliteit. Defecten beginnen het oog te vangen.Er kunnen scheuren zijn, chips die niet groter zijn dan 5 centimeter lang over 1 p.m van het bord. Ook kan het oppervlak blauwe gebieden van niet meer dan 10% bevatten, verdonkerde knopen met een diameter van niet meer dan 15 mm en normaal licht niet meer dan 20 mm. Er mag maximaal 1 knoop op het item staan. Drop-down en rotte teven zijn onaanvaardbaar. Wat scheuren betreft, mogen de doorlopende gaten niet langer zijn dan 30 cm, scheurtjes langs de vezels mogen niet langer zijn dan 5 cm en 1 mm breed. De delen met verdonkering mogen niet groter zijn dan 10 bij 20 cm. De aanwezigheid van rot is mogelijk, maar niet meer dan 10% van de plank op 1 meter De nadelen van het verwerken van de contourranden mogen de installatie van producten niet hinderen. Decoratieve lambrisering kan worden gegeven door deze in donkere tinten te schilderen voor versiegebreken. Het enige voordeel van deze optie is de redelijke prijs.
  • Derde leerjaar. De voering van de laagste kwaliteit met zichtbare en uitgesproken gebreken: diepe scheuren, vallende knopen, bruin worden, slecht verbonden elementen, verschijnen hars. Geschikt voor budgetversiering van gebouwen die houten wanden vereisen. Om een ​​acceptabel uiterlijk te geven, moeten de planken worden geplaatst en vervolgens worden geschilderd.

  Naast de standaardclassificatie kunt u een afzonderlijke ondersoort-voering selecteren.Fabrikanten uit Europa hebben gezorgd voor de extra voordelen van een dergelijke afwerking, waardoor het ontwerp van de platen is veranderd. De groef is in dit geval dieper dan bij conventionele producten, en de sint-jakobsschelpen zijn lang. Om de coating maximaal te beschermen tegen vocht en dampen, worden er extra kanalen in de platen gemaakt. Het prijskaartje voor eurolining overtreft alle soorten producten.

  Zelfs in het geval van dergelijk goed bestudeerd materiaal als hout, proberen fabrikanten nieuwe technologieën te ontwikkelen. Dankzij dergelijke pogingen verscheen hittebehandeld hout. De productie wordt op verschillende manieren uitgevoerd: blootstelling aan verwarmde stoom bij temperaturen tot 200 graden, drukbehandeling, de inwerking van inerte gassen en plantaardige olie op de platen. De essentie is hetzelfde - de voering is verwarmd. Harsen worden verdampt, de producten worden duurzamer en minder hygroscopisch. Thermoboard is een product van het hoogste niveau. Zijn kwalitatieve eigenschappen maken het mogelijk om een ​​levensduur van 50 tot 100 jaar vast te stellen onder invloed van externe invloeden. Het enige negatieve - de hoge materiaalkosten.

  afmeting

  Op de markt vindt u de voering van verschillende maten.Het grootste verschil is tussen binnenlandse producten en eurolining. De meest gebruikelijke afmetingen voor lokale fabrikanten - platen met een dikte van 12 tot 40 mm, de breedte varieert in het bereik van maximaal 150-200 mm. De lengte begint vanaf 200 mm en bereikt 6 meter. In het geval van Europese producten is alles strikt beperkt tot verschillende types: de dikte van de drie typen - 13, 16, 19 mm, breedte - 80.100, 110, 120 mm, lengte tot 6 meter.

  Meest gevarieerde plaatlengte. Dit wordt verklaard door het feit dat dit de belangrijkste en beslissende parameter is.

  Hoe langer de borden, hoe duurder ze zijn. Het is veel goedkoper om dezelfde gebieden met korte producten af ​​te werken, door ze te combineren dan met massieve platen.

  Maar met veel bouwwerk zijn grote producten vereist.

  tips

  Voor het afwerken van baden is het raadzaam om kalk-, elzen- en aspen duig te gebruiken. Het belangrijkste zichtbare verschil tussen beide: donkere vlekken rond espen- en elzenplanken verschijnen snel rond verstopte hardware. De linde is duurder, maar hij gaat langer mee, hij warmt niet op en geeft een aangename geur af.

  Hierna volgen de aanbevelingen van experts over het optimaal uitvoeren van de decoratie van lindeclapboard.

  • Alvorens met het werk te beginnen, moeten de lambrisering meerdere dagen in een warme ruimte worden bewaard.
  • Het is beter om bouw- en reparatiewerkzaamheden uit te voeren met een houten afwerkingsplaat bij positieve temperaturen buiten of in een warm verwarmd gebouw.
  • Het is beter om de kist voor het bord horizontaal om de twee voet van elkaar te monteren. U kunt navigeren langs de lijnen die zijn gemarkeerd met een gebouwniveau.
  • De lamellen onder de lambrisering zijn horizontaal in stappen van 40-50 cm gemonteerd.
  • Voor stoombaden is het gebruikelijk om producten te gebruiken waarvan de dikte niet groter is dan 25 mm.
  • Het ontwerp kan willekeurig zijn, maar om de levensduur van de afwerking en de minder bevochtiging te verlengen, moet het wandpaneel diagonaal of verticaal worden gepakt.
  • Om de beschermende eigenschappen te verbeteren, kunnen antiseptische oplossingen worden gebruikt voor voorbehandeling.
  • Om een ​​groter decoratief effect te geven, wordt het oppervlak behandeld met vernissen en verschillende composities die bedoeld zijn voor gebruik in baden en sauna's. Bestudeer de composities van dergelijke producten zorgvuldig. Ze moeten milieuvriendelijk zijn en geen giftige stoffen afgeven bij verhitting.
  • Als u besluit om wasinstallaties te isoleren, is het het beste om materialen met een dampschermfunctie te kiezen. Dus je redt de muren van rot.
  • Als u een kleine sauna of een bad tot uw beschikking heeft, kies dan niet langer dan 90 cm planken, zij zullen de ruimte visueel uitzetten.

  Prachtige voorbeelden

  In een kleine sauna ziet duigedakversiering van verschillende tinten er geweldig uit. Strepen geven de kamer een meer stijlvolle uitstraling. En het effect van duisternis en duisternis kan worden vermeden door extra verlichting aan het plafond te gebruiken.

  Met een minimum aan kosten en een heel klein stomende hoekje dat je kunt verslaan met de hulp van het afwerken in verschillende richtingen. Verticale en horizontale elementen van één tint zenden verschillende oppervlakken uit, maar zien er tegelijkertijd uit als één geheel.

  Contrasterende kleuren voegen een interessant accent toe. Het belangrijkste is om niet betrokken te raken in donkere tinten. Ze kunnen rugleuningen en verticale sierelementen benadrukken, lampen. Met een grote hoeveelheid in het bad zal het donker en ongemakkelijk zijn.

    Als houten wanden en plafonds te saai voor je zijn, kun je helderheid toevoegen met behulp van thematische panelen met kunstlicht. Beelden van hete stenen, brandhout of vuur zullen warmte, comfort en ontspanning toevoegen aan het interieur.

    In de volgende video vindt u een bespreking van linden lat voor een bad of sauna.

    Comments
     auteur
    Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

    Inkomhal

    Woonkamer

    slaapkamer