Houten lambrisering kiezen

 Houten lambrisering kiezen

De houten dakspant van tegenwoordig wordt steeds populairder. Voordat u begint, moet u weten hoe u het goed kunt nagelen en welke bevestigingsmiddelen u moet kiezen. Lees hieronder de antwoorden op deze vragen.

Speciale functies

Houten lambrisering is een universeel bekledingsmateriaal, de montage op het oppervlak van elk type is niet geassocieerd met speciale moeilijkheden. Kenmerken van operationele eigenschappen maken het gebruik van houten lambrisering onder vrijwel alle omstandigheden mogelijk.

Voor- en nadelen

Houten lambrisering is een praktisch en betrouwbaar materiaal met uitgebreide voordelen, en de nadelen ervan kunnen worden gecompenseerd door de extra verwerking van de coating.

Verschillende kenmerken kunnen worden toegeschreven aan de positieve eigenschappen van de lambrisering.

 • Volledig natuurlijk product. Niet giftig, veroorzaakt geen allergische reacties, stoot geen giftige stoffen uit tijdens de verbranding.
 • Lekkere geur. Hout, afhankelijk van het ras, straalt een specifieke geur uit, waardoor een uitstekende atmosfeer wordt gecreëerd die de gezondheid en de stemming van de bewoners positief beïnvloedt.
 • Geweldige uitstraling. Vanuit esthetisch oogpunt heeft de textuur van de houten doeken een aantrekkelijk uiterlijk. Een brede selectie van verschillende patronen, kleuren en tinten wordt geleverd door de verscheidenheid van houtsoorten, stelt u in staat om een ​​uniek interieurontwerp te creëren en volledig te voldoen aan de meest exquise smaak.
 • Redelijke prijs.
 • Camouflage communicatielijnen. Onder de dakspaan zullen gas- en verwarmingsbuizen, bedrading, distributie-eenheden en andere objecten perfect verborgen zijn.
 • Hoge dampdoorlatendheid. Zorgt voor ventilatie van muren, met als gevolg "ademen" van kamers en het ontbreken van vocht.
 • Eenvoudige installatie. Het oppervlak, afgezet met clapboard, vereist geen nauwgezette verwerking, de panelen kunnen eenvoudig worden gesneden om in de maat te passen.Producten worden bevestigd door de lamellaire methode - voor elkaar en kunnen worden gemonteerd door een persoon zonder perfecte vaardigheden, op voorwaarde dat ze bekend raken met de technologie.
 • Duurzaamheid. Met de juiste keuze van impregnaties en tijdige verzorging kan houten voering tot 50 jaar worden gebruikt.
 • Extra afwerking. Het oppervlak van de wandbekleding kan worden bekleed met verschillende soorten afwerkingsmaterialen: verf, vernis, artistieke decoratie, enz.
 • Lage vochtbestendigheid. De dubbele kwaliteit, in het positieve aspect, wordt beschouwd als een natuurlijke vochtregelaar, wanneer hout tijdens het stijgen overtollig vocht opneemt en als het valt, verdampt vocht weer in de lucht.
 • Uitstekende warmte- en geluidsisolatie.

De zwakke eigenschappen van houten lambrisering omvatten:

 • zwakke vochtbestendigheid;
 • kwetsbaarheid voor extreme temperatuurveranderingen;
 • hoge ontvlambaarheid;
 • de mogelijkheid van vervorming van de structuur.

De nadelen van hout kunnen worden gecompenseerd door het materiaal te behandelen met een impregnering van de negatieve effecten die aanwezig zijn in een bepaalde situatie, bijvoorbeeld met een hydrofoob mengsel wanneer het in de badkamer wordt gebruikt. Bovendien varieert de mate van vochtbestendigheid, afhankelijk van het type hout dat ook moet worden overwogen bij het selecteren van een materiaal.

De belangrijkste kenmerken van het materiaal

Om de eigenschappen van de voering beter te begrijpen, is het de moeite waard om kennis te maken met de belangrijkste kenmerken van het materiaal waaruit het is gemaakt - hout.

De belangrijkste kwaliteitsparameters zijn verschillende indicatoren.

 • Sterkte. Een eigenschap die het vermogen van een boom kenmerkt om mechanische belastingen te weerstaan. De sterkte hangt af van de dikte van het paneel en de houtsoorten. Bij het kiezen van lamels moet rekening worden gehouden met de specifieke kenmerken van hun werking en moet de juiste optie worden gekozen.
 • Hardheid. Bij een toename van de hardheid is het verwerkingsproces, bijvoorbeeld het trimmen van panelen gecompliceerd, maar deze eigenschap beïnvloedt rechtstreeks het vermogen van een oppervlak om objecten te weerstaan ​​die eraan zijn bevestigd, bijvoorbeeld een tv-toestel.
 • Vochtbestendigheid. Het bepaalt de omstandigheden waarin een bepaald type hout kan worden gebruikt en kan worden verbeterd door impregnatie.
 • Grade. Bepaalt de kwaliteit van de grondstoffen waaruit de panelen zijn gemaakt. De belangrijkste normen - Europese DIN en GOST, bovendien, de fabrikant kan zijn eigen criteria voor indeling hebben, dus u moet de algemene verschillen kennen.
 1. "Premium", "Extra", "Premium". De perfecte textuur van het product zonder defecten zoals knopen of scheuren, de heterogeniteit van kleur of ruwheid is alleen mogelijk aan de achterkant van de plank.
 2. "Klasse A". De aanwezigheid van knopen met een diameter van maximaal 1 cm van niet meer dan 1 stuk per meter meter, kleine, mogelijk gevulde scheuren is toegestaan. Kleine gebreken aan de achterkant.
 3. "Klasse B". Knopen met een diameter van niet meer dan een derde van de breedte van het paneel, kwantitatief - 4 stuks per meter. Er kunnen holle harszakken zijn, ondergeschikt door scheuren.
 4. "Klasse C". Alle voering die niet aan de bovenstaande criteria voldoet. Een aanzienlijk aantal en sterkte van defecten, overtreding van de monotonie kleurvlekken en andere defecten.
 • Slijtvastheid. Een belangrijke kwaliteit bij het inrichten van ruimtes met constant contact met het oppervlak, zoals een bad of een fitnessruimte.
 • Brandwerendheid Bepaalt de ontstekingssnelheid van hout, kan worden gemodificeerd door impregnatie. Het kenmerk is belangrijk bij gebruik op plaatsen met een open vuurbron, bijvoorbeeld in baden of in de buurt van open haarden.
 • Esthetische kenmerken.
 • Therapeutisch effect.

types

Houten voering heeft twee hoofdclassificaties: afhankelijk van het materiaal waaruit het is gemaakt en de vorm waaraan het tijdens de verwerking is bevestigd.

Door productiemateriaal

Voering is gemaakt van verschillende houtsoorten, het bepaalt zowel de belangrijkste operationele als esthetische kenmerken van het product.Ook bepaalt het materiaal de prijscategorie van de lambrisering: hoe zeldzamer de boomsoort, hoe duurder de lamellen. De belangrijkste typen zijn:

loof

 • Linden boom Hoge sterkte, aangename textuur en kleur, die met de tijd donkerder worden. Het heeft behandeling met impregnatie nodig om de duurzaamheid te verbeteren en het uiterlijk te behouden. Het kan worden toegepast in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid.
 • Alder. Het onderscheidt zich door uitstekende vochtbestendigheid en een hoog gehalte aan tannines, verdampt in de lucht tijdens het verwarmen. Vanwege zijn kwaliteiten wordt het veel gebruikt bij het afwerken van sauna's en baden. Mooie schaduw, hoge hitte en geluidsisolatie. Moet worden behandeld met impregnatie om de levensduur te verlengen.
 • Oak. Elite-variëteit onder hardhout. Hoge sterkte, uitstekende esthetische en prestatie-eigenschappen. Hoofdzakelijk gebruikt voor binnenbekleding.

exotisch

Een groep waardevolle rode soorten, meestal afkomstig uit de tropen. Hout met uitstekende esthetische eigenschappen wordt gebruikt voor interieurafwerkingen.

naald-

Een onderscheidend kenmerk is de hoge vochtbestendigheid van de hele groep.

 • Spruce. Het is toegewezen met zachtheid en plasticiteit, het is gemakkelijk te verwerken, het kan constant worden gebogen in afgeronde vormen. Zeer lage oppervlakteruwheid. Mooie, maar ingehouden textuur. Zwakke punten zijn: een groot aantal knopen, gevoeligheid voor schimmelinfecties en de aanwezigheid van insecten, een van de meest onstabiele coniferen. Vaak onderworpen aan extra verwerking tijdens productie. Vurenplanken kunnen zowel voor binnen- als gevelwerken worden gebruikt.
 • Pine. Een van de meest voorkomende materialen voor voering. Combineert kracht en lichtheid met ruime beschikbaarheid. Goede textuur en kleur, evenals een aangename geur zullen een uitstekende sfeer van gezelligheid en comfort creëren voor een redelijke prijs.

De nadelen omvatten de mogelijke scheiding van de hars, zelfs na een speciale behandeling tot 10 jaar. Lage dichtheid draagt ​​bij aan schade aan het oppervlak van de lamellen, zelfs bij een kleine impact.

 • Lariks. Hoge sterkte, vergelijkbaar met eiken, neemt in de loop van de tijd toe van het proces van smolizatsii, uitstekende prestatie-indicatoren in alle parameters, die de overeenkomstige kwaliteit van het andere zachthout overschrijden.Uitstekende thermische isolatie, het ras bevat phytoncides, natuurlijke antioxidanten en stoffen die het zenuwstelsel kalmeren. Harshout is een natuurlijke remedie tegen parasieten, wat de kosten van aanvullende verwerking vermindert. Uitstekende textuur wordt gecombineerd met een aangename rode tint, niet onderhevig aan vervaging met de tijd. Het minpuntje van dit ras is de hoge prijs.
 • Cedar. Het heeft een uitgesproken kenmerkende geur vanwege het hoge harsgehalte in het hout. Het materiaal is niet onderhevig aan kromtrekken en heeft een hoge dichtheid. Goede thermische isolatie wordt gecombineerd met duurzaamheid, zowel bij gebruik in binnenruimten als bij gevelafwerking, op voorwaarde dat het is geïmpregneerd met een hydrofoob mengsel.

Bevat ook tuyaplicin, een natuurlijk antisepticum dat het zenuwstelsel helpt kalmeren en vermoeidheid verlicht. Bovendien weert de specifieke geur van het ras muggen af. De nadelen, zoals de lariks, zijn de hoge kosten van ceder bekleding.

Volgens de vorm van vervaardiging

Tijdens het verwerken krijgen de lamellen een bepaalde vorm, die de specifieke kenmerken van het vergrendelingsmechanisme bepaalt, en bijgevolg de installatie van het product en het uiterlijk ervan.

Onlangs zijn baksteenproducten populair geworden.

 • "Standaard" ("rustig"). Verschilt glad en zeer glad oppervlak, lijkt op hout.
 • "Euro Lining". Het is vergelijkbaar met de standaard in vorm, maar bij de kruising laat het een kleine groef van 15 mm breed. Bij de vervaardiging van hogere kwaliteitsnormen worden waargenomen.
 • "Softline". Het is vergelijkbaar met het standaardaanzicht, maar heeft meer afgeronde hoeken, waardoor een specifiek reliëf van het afgewerkte oppervlak ontstaat.
 • Landhuis (landhuis). Het wordt gekenmerkt door langsgroeven en licht convexe randen.
 • "The American." Het onderscheidt zich door een specifieke horizontale bevestigingsmethode. Het vormt een karakteristieke coating met een overlappende lamelstructuur, die de panelen helpt beschermen tegen het binnendringen van neerslag onder het oppervlak.
 • "Block Houses". De muur, versierd met zo'n dakspaan, is vergelijkbaar met de muur van het huis van rond hout.
 • "Houten achtergrond." Een nieuw type bekleding voor binnenwerk, imiteert de muren van een houten huis. Onderverdeeld in ondersoorten:
  1. "Wave";
  2. "House";
  3. "In reliëf gemaakt";
  4. "Met poetsen";
  5. "Schroefdraad".

afmeting

Naast een bepaalde vorm kunnen de lamellen in een ander dimensionaal formaat worden uitgevoerd.Toleranties van Europese producten worden beheerst door de kwaliteitsnormen van DIN, de binnenlandse fabrikant - GOST.

De normen omvatten de volgende waarden.

 • "Standaardvoering". De dikte van dergelijke producten varieert van 12 tot 40 mm, breedte - van 76 tot 200 mm, en lengte van 20 cm tot 6 meter. Spike - van 4 tot 5 mm. Kenmerkend genoeg aanzienlijk gewicht.
 • "Euro Lining". Het wordt gekenmerkt door meer nauwkeurige afmetingen, 13, 16 en 19 mm in dikte, 80, 100, 110, 120 mm in de breedte, lengte van 50 cm tot 6 meter, spike van 8 tot 9 mm.

Het kan fouten bevatten: dikte 0.7 mm, breedte 1 mm, lengte +/- 5 mm., Spike +/- 5 mm.

Ideeën afwerken

Voering kan worden gebruikt voor doorlopende effen voering en tegelijkertijd een vrij mooie omgeving creëren, maar kan ook worden gebruikt voor verschillende ontwerptechnieken.

 • Om het gevoel van open ruimte te vergroten, moet u de bekleding combineren met een matte structuur en gelakte producten wanneer u naar wanden en plafonds kijkt.
 • Door de muurbekleding met olieverf met uw eigen handen te schilderen, kunt u artistieke textuur bereiken met het originele patroon. Deze methode wordt wijd verspreid onder creatieve aard.
 • Met behulp van dakspaan kunt u verschillende vormen maken door lokaal strips toe te passen en niet door een continue coating.
 • "Japanse verwerking" omvat het maken van patronen met behulp van een steekvlam met een verdere opening met olieverf, die de door verbranding ontstane textuur laat zien.
 • Een uitstekende combinatie is houten voering, geschilderd in pastelkleuren en een helder, contrasterend plafondoppervlak, bijvoorbeeld violet of zuurgroen.
 • Een interessant idee is de combinatie van houten voering en fytoplits van donkere tinten met een uitgesproken houtstructuur in verschillende combinaties.
 • Het is mogelijk om de verlichtingsinrichtingen onder de dakspaan te plaatsen, terwijl kleine openingen voor het binnendringen van licht achterblijven. Een dergelijke afwerking creëert een gezellige, rustige en vredige sfeer.
 • Het afwerken van individuele zones met een duig verbetert de gezelligheid van de kamer. Gebruik betere producten in roze, blauwachtige, pastel en andere zachte tinten, gecombineerd met lichte, maar niet pakkende meubels.
 • Voor de zolderverdieping is het een goede optie om lambrisering te combineren voor plafondvlakken en behang voor wanden. Zo'n ontwerp is niet zo overbelast als een massieve bekleding van de "houten kamer".

Als je een plastic deur moet omhullen, dan is witte voering het meest geschikt.

Mooie voorbeelden in het interieur

De contrasterende combinatie van melk- en koffietinten wordt gecombineerd met het gebruik van spaanplaten van verschillende vormen. De ruimte is gezoneerd, het tweekleureninterieur ziet er zeer indrukwekkend en origineel uit.

De harmonie van de wandpanelen en de transparante panelen die de verlichtingsapparatuur verbergen met een golvend plafond, geven de ruimte een unieke originaliteit en een diepgaande ideologie van dure reparaties door ontwerpers.

De combinatie van contrasterende kleuren verandert de visuele perceptie van de ruimte, de originele inrichting van het balkon zorgt voor een goed humeur terwijl u een kopje koffie of thee drinkt.

Over welke fouten bij het installeren van houten voering moeten worden vermeden, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer