Voering van esp: de voor- en nadelen

Versieren van verschillende kamers met clapboard is een vrij veel voorkomende praktijk. Opgemerkt moet echter worden dat dit materiaal een aantal belangrijke subtiliteiten heeft, negerend die de indruk van het wandpaneel kunnen verpesten en de belangen van de consument kunnen schaden. Onder de verschillende houtopties, wordt een van de leidende plaatsen bezet door esp.

Speciale functies

Dit hardhoutras is een serieuze concurrent van naaldhout. De kosten zijn relatief betaalbaar, terwijl de visuele structuur van de boom niet te opdringerig is, zoals de geur.

Voering van esp heeft een dichtheid van ongeveer 490 kg per 1 cu. m.

De productie van esp-voering verschilt weinig van de productie van andere soortgelijke houten producten.

Het is onderverdeeld in de volgende stappen:

 • evaluatie van de eigenschappen van grondstoffen en de verdeling ervan per klasse;
 • drogen;
 • verwerking van gezichtsoppervlakken om de gelijkmatigheid te voltooien;
 • toepassing van groeven, vouwen;
 • ruimen van producten;
 • verpakking van de vrijgegeven goederen in overeenstemming met zijn categorie.

Alleen door beoordelingen te bekijken, kunt u erachter komen wiens productkwaliteit, en welke niet voldoet aan de noodzakelijke vereisten. Uiterlijk is het veel moeilijker. Het is raadzaam om producten te kiezen die voldoen aan de vereisten van GOST 8242-88, maar het merendeel van de productie is helaas overgeschakeld op individuele technische omstandigheden. Ongeacht de voeringklasse, zou er geen enkel wormgat of tekenen van een schimmel moeten zijn.

voordelen

Espenhout heeft een lage thermische geleidbaarheid en barst bijna niet, leent zich goed voor verschillende verwerkingsmethoden, zelfs buigen. Het kan eenvoudig worden gepolijst en geverfd. Het materiaal is relatief licht, aantrekkelijk wit met dunne vezels. Gemak van verwerking gaat ook gepaard met een minimum aantal knopen. Afhankelijk van de juiste verwerking worden objecten sterk en zijn ze bestand tegen rotten.

Aspen remt actief de ontwikkeling van bacteriële organismen en microscopische parasieten - het is een ideale keuze voor elk bad ensauna.

De conditie van patiënten met reuma, bronchiale en pulmonaire ontstekingen verbetert.zelfs dysenterie. Het is belangrijk om te onthouden dat dit in geen geval de volledige behandeling kan vervangen, en dergelijke maatregelen moeten worden gecoördineerd met de artsen.

tekortkomingen

Er is slechts een duidelijk probleem met espenhout - de neiging ervan om het middendeel te rotten. Het probleem is heel eenvoudig opgelost, je hoeft alleen maar te gebruiken voor de constructie van trunks op de leeftijd van 35-40 jaar (ouderen rotten actiever). Alle andere problemen zijn te wijten aan slechte kwaliteit van het werk en niet-naleving van de behandelingsregels. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat aspen van een vlekkeloze kwaliteit vrij zeldzaam is, dus zijn de kosten hoger dan die van veel andere soorten hout.

species

Verschillen tussen individuele soorten espenhout zijn te wijten aan:

 • de vochtigheidsgraad in het groeiende gebied;
 • perfecte verwerking;
 • variëteiten;
 • product hoeveelheden.

Russische voering verschilt van buitenlandse producten doordat er geen langwerpige groeven in de rug zijn, met behulp van welke ventilatie en afgifte van condensaat wordt voorzien.Een toename van richels en groeven tot 0,8 cm, kenmerkend voor eurolining, helpt het risico van een opening te verkleinen onder invloed van hoge temperatuur en vochtigheid, waardoor de sterkte van gewrichten toeneemt. Europese voering aan het einde van het werk is sorteren, het is verpakt in een speciale film (meestal 10 stuks in één pakket).

Variatie "Extra" beschouwd als de hoogste, om hem te evenaren, zou het wandpaneel geen enkel defect of zelfs een knoop mogen hebben. Kenmerken van de Extra klasse maken het mogelijk om houten structuren te vormen, en ze zullen esthetisch perfect zijn. In groep A laten de standaarden de aanwezigheid van knopen toe en het verschil in kleur van gewone kleuren, maar mechanische en consumenteneigenschappen zijn ook redelijk goed.

Rang B bezet een tussenpositie tussen de hoofdtypen A en C, is relatief goed en wordt voor relatief weinig geld verkocht. Categorie B omvat hout van de tweede graad, een bepaald aantal gekartelde en geknoopte gebieden is toegestaan ​​op de oppervlakken van de planken. Barsten zijn soms toegestaan, knopen mogen niet uitvallen, maar toch kunnen ze versnelde schade aan het wandpaneel veroorzaken.

Grade C Het heeft extreem lage grondstofvereisten - dergelijk hout kan uitingen van ontbinding en rotting vertonen, een aantal scheuren en gekartelde gebieden, die duidelijk abnormaal van kleur zijn voor het gebied. In de versiering van dergelijke beslissingen zijn niet van toepassing, het enige gebruik - gereedschappen en accessoires voor werk.

  Thermoosin (dat wil zeggen, warmtebehandelde espen) is ideaal voor binnenhuisdecoratie van baden en sauna's, omdat het beter bestand is tegen aanzienlijke hitte dan normaal. Daarom zijn de verhoogde kosten gerechtvaardigd. Tijdens het prepareren wordt het ruwe materiaal lang bewaard bij temperaturen boven 200 graden en wordt het zelfs blootgesteld aan stoom.

  Dientengevolge:

  • houtvocht vermindert;
  • dichtheid neemt toe;
  • vermindert de intensiteit van absorptie van nieuwe delen vocht uit de lucht;
  • zwelling wordt voorkomen door constant contact met natte media.

  Het is moeilijk om een ​​meer geschikt materiaal te vinden voor de vervaardiging en afwerking van een stoombad dan de thermisch behandelde esp. Het rot niet, in tegenstelling tot de gebruikelijke variëteit aan materiaal, en verliest daarom het enige belangrijke nadeel.Door verwerking van hoge kwaliteit verliest hout essentiële olie, waardoor het bestand is tegen vuur. Echter, kenners van sappige en rijke aroma's, het is beter om dit type hout niet te gebruiken voor decoratie, omdat het geen geur geeft. Bovendien is het noodzakelijk om de thermosine zorgvuldiger dan gebruikelijk te verwerken, omdat het relatief kwetsbaar is.

  afmeting

  Typische afmetingen van esp voering:

  • 1,25-1,5 cm dikte;
  • gebruikte breedte - 8.7-8.8 cm;
  • breedte met spikes - 9.5-9.6 cm;
  • typische lengte - van 100 tot 300 cm.

  Voering met een lengte van 4 meter wordt zeer zelden gebruikt, en alleen als het om technische of ontwerpredenen gerechtvaardigd is.

  Installatie regels

  Bij het afwerken van sauna's en baden wordt de voering horizontaal of verticaal geplaatst. In het tweede geval worden vaak goedkope, verkorte platen gebruikt, waarvan de verbindingen onder de planken of een decoratief element zijn verborgen. U kunt geld besparen door materiaal van een lagere kwaliteit te gebruiken op onopvallende plaatsen dan in gebieden die opvallen.

  De eerste stap in het afwerken is het creëren van een thermische isolatielaag op het plafond en de wanden. - voor dit doel wordt basalt katoen gebruikt met een laag van 50-100 mm. Afhankelijk van de dikte van de thermische beveiliging, kunt u de thermische eigenschappen van de kamer als geheel wijzigen. Het plaatsen van de watten is noodzakelijk in de openingen van het hout, waarvan de doorsnede 50x50 of 100x50 mm is, erboven wordt folie geplaatst om warmte weer te geven en de verbindingen worden behandeld met zelfklevende tape.

  Daarna begint het werk met een frame van goed gesneden stroken, geplaatst op pakkingen van 10 - 20 mm dik. Het is het gemakkelijkst om de wandbekleding op de klemmen te plaatsen, bevestigd met spijkers of schroeven. Na het voorbereidend werk, in de hoeken en op de kruispunten van de muren en plafonds hebben ze interne hoeken en filets neergezet. In geval van nood worden spatten en buitenhoeken gebruikt.

  Met het paneel kan het paneel vanuit elke hoek worden gemonteerd., maar professionals denken dat het het beste is om vanaf de linker hellingen te beginnen. Voor de decoratie van grote gebouwen, is het raadzaam om de gesplitste voering te nemen, die niet afwijkt van de gebruikelijke technische, maar veel breder. Het schilderen van espenblokken is niet vereist. Natuurlijke lakken, die het materiaal bovendien tegen vocht en stoom beschermen, dragen bij aan een elegante uitstraling van deze constructies.

  In houten gebouwen moet de bekleding rechtstreeks op het plafond of de muren worden gemonteerd. Het is mogelijk om het inwendige volume van bakstenen constructies alleen te bedekken met de roosterlat, hetzelfde geldt voor gevallen waarin een verborgen dampscherm wordt vervaardigd, waterdichtheid en thermische isolatie. Verticale en diagonale bevestiging is beter dan horizontaal, want in dit geval stroomt water sneller en stagneert het niet in de sleuven.

  Het gebruik van espbekleding maakt de verplichte impregnering van de tegenoverliggende delen en structuren van de lat met antiseptische samenstellingen en hydrofobe preparaten niet teniet. Dit moet niet alleen voor de installatie worden gedaan, maar ook na de voltooiing ervan, evenals tijdens de daaropvolgende tijd, minstens één keer per zes maanden. Het is raadzaam speciale gels of vloeistoffen te gebruiken die geen vreemde geuren geven bij een aanzienlijke temperatuur en een verhoogde luchtvochtigheid.

  De kosten van een esp worden bepaald door de variëteit en lengte, en bij het berekenen van de behoefte aan het materiaal moet er rekening mee worden gehouden dat het gebied dat op de pakketten wordt getoond de werkelijk bruikbare dekking met 9% zal overschrijden. Dat wil zeggen, om de muurafmetingen van 5 vierkante meter af te maken. m, je moet een materiaal gebruiken dat is ontworpen voor 5,5 m2.De rest van het volume wordt verspild bij het snijden, evenals vanwege mogelijke defecten in de voering.

  De installatie van aspenmuurpanelen met uw eigen handen is relatief ongecompliceerd, maar als u zich tot professionals wendt voor hulp, zal het werk sneller en efficiënter worden gedaan. In vergelijking met dit voordeel zal de verhoogde beloning niet zo groot zijn.

  Alvorens eurolining te installeren, moet het strikt in de originele verpakking in een droge en schone ruimte worden bewaard. Tegelijkertijd is het noodzakelijk om plotselinge veranderingen in temperatuur en contact met zonlicht te voorkomen. Voorlopige "verslaving" van het materiaal aan het milieu wordt bereikt door 48 uur zonder verpakking te houden. Verwijder stofdeeltjes en vuil uit de voeringbehoefte met een volledig droge doek. Slechts af en toe kunt u een vochtige doek aanbrengen. Voordat u met het werk begint, moet u ervoor zorgen dat de lucht in de kamer niet kouder is dan +5 graden en dat de luchtvochtigheid maximaal 60% is.

  Het verdient aanbeveling de esppanelen vóór de installatie te schilderen, omdat deze eenvoudiger en betrouwbaarder is - de verflaag zal gelijkmatiger worden aangebracht en sterker zijn.

  Zie de Aspen Clapboard in de volgende video.

  Comments
   auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer