Voering van de keuken: voorbeelden van ontwerp en decoratie

Wandbekleding in de keukenklap is een betaalbare en effectieve manier om af te werken. De populariteit wordt ook verklaard door de milieuvriendelijkheid van het materiaal en het vermogen om een ​​esthetisch uiterlijk en een optimaal klimaat aan dit strategisch belangrijke object te geven.

Speciale functies

Voering is een dunne plaat, gekoppeld door de zijkanten op het principe van "doorn-groef", die met schroeven aan de basis worden geschroefd. De vraag rijst: waarom het bouwmateriaal zo'n naam kreeg, wat hebben de auto's ermee te maken. Aanvankelijk waren de wagons van binnenuit bekleed met houten latten, die de getransporteerde goederen beschermden tegen blootstelling aan zon en regen. Aanvankelijk werden houten panelen op de gebruikelijke manier bevestigd, die later werd vervangen door het "doorn-groef" -systeem - voor eenvoudigere installatie en om te voorkomen dat defecten optreden.Al snel werd deze knowhow gewaardeerd en begon deze te worden gebruikt bij de afwerking van het pand.

Voering is een generieke naam voor rekmaterialen., en niet alleen houten, maar plastic (PVC) en gemaakt van MDF.

Het wordt gebruikt voor plafonds en muren, binnen en buiten. Aanvankelijk werden de lambrisering gevonden in kamers zoals balkons of veranda's. Modetrends brachten deze echter naar de woonruimte. Nog vaker wordt er gekozen voor het afwerken van keukens.

Er zijn verschillende redenen voor deze trend:

 • sommige interieuroplossingen vereisen afwerking met een bord (bijvoorbeeld landelijke stijl);
 • het assortiment van materiaal is uitgebreid, decoratieve oppervlakken en verschillende voeringvormen zijn verschenen;
 • Een ruime keuze aan hoogwaardige verf geeft u de mogelijkheid om het materiaal de nodige schaduw te geven om het optimaal in het interieur te passen.

  Kies voor de decoratie van de keuken meestal panelen met een breedte van ongeveer 12 cm, een dikte van 7-14 mm. De lengte van de rails bereikt 3 meter, tijdens de installatie kunt u het materiaal in de benodigde segmenten snijden.

  Voors en tegens van afwerking

  De belangrijkste voordelen van voering zijn:

  • milieuvriendelijkheid;
  • hygiëne;
  • voldoende vochtbestendigheid;
  • gemak van schoonmaken;
  • installatiegemak;
  • geluids- en warmte-isolatie;
  • weerstand tegen externe agressieve milieu-invloeden;
  • duurzaamheid met de juiste zorg;
  • het vermogen om een ​​glad oppervlak te creëren;
  • mogelijkheid om draden en communicatiesystemen te verbergen onder dekking;
  • esthetisch en respectabel uiterlijk;
  • als de voering van natuurlijk hout is, geeft de geur een unieke sfeer aan de kamer.

  In vergelijking met de genoemde voordelen zijn er niet zoveel minpunten:

  • de noodzaak van zorgvuldige zorg voor het oppervlak;
  • natuurlijke houten voering is onderhevig aan rotting en vervorming, dus de platen moeten worden behandeld met speciale antischimmel- en brandwerende verbindingen;
  • bekleding van MDF en PVC heeft geen hoge milieuprestaties;
  • houtmateriaal van de hoogste categorie heeft hoge kosten;
  • omdat de installatie op een speciaal frame is gemaakt, kan het de ruimte "stelen".

  Typen materiaal

  Er zijn verschillende classificaties van voering. De eerste is op soort materiaal.

  hout

  De meest populaire afwerking is houten voering.Het geeft de kamer een onderscheidend, gezellig aroma van hout, creëert een comfortabel microklimaat in de kamer - de muren "ademen", absorberen overtollig vocht of geven het weg als dat nodig is. Materiële nadelen - vatbaar voor rotting, schimmelinfectie, vervorming.

  Houten voering is gemaakt van verschillende boomsoorten:

  • coniferen - hout is verzadigd met etherische oliën en harsen, die van nature voorkomt dat schimmel en overtollig vocht (spar, grenen, lariks, ceder), worden gekenmerkt door verhoogde sterkte en duurzaamheid, zijn vaker te vinden aan de buitenkant;
  • hardhout - minder duurzaam, maar bevat geen hars, dus het wordt op grote schaal verspreid in de interieurdecoratie (linde, els, eik);
  • waardevol - producten die daarvan zijn gemaakt, zijn duurzaam, maar de kosten zijn hoog; gebruikt voor interieurdecoratie (mahonie).

  Dit type voering bestaat uit 4 klassen:

  • extra - het hoogste, ideale oppervlak;
  • klasse A - een klein aantal gebreken (knopen, scheuren) zijn toegestaan;
  • klasse B - plaatsen die zijn getroffen door insecten, steekzakken, scheuren, knopen zijn toegestaan;
  • klasse C - producten van de laagste kwaliteit.

  Daarnaast worden houten producten opgedeeld in profielen:

  • de voering gemaakt in overeenstemming met GOST;
  • Voering - profiel, gemaakt volgens de Europese norm DIN 68126/86.

   Onder de euro-voering zijn er ook verschillende opties:

   • traditionele;
   • Softline heeft een afgeronde afschuining;
   • kalm - het ontbreken van een afschuining in de buurt van de spijker vormt een imitatie van het oppervlak van de staaf zonder duidelijke naden;
   • Landhuis is het duurste type lamellen, omdat het oppervlak van de boom wordt onderworpen aan verschillende verwerkingsmethoden, wat resulteert in complexe patronen op hout;
   • blokhuis - omwille van de rondheid creëert het een imitatie van het oppervlak, verzameld uit verwerkte houtblokken;
   • "Amerikaans" wordt vaker gebruikt voor gevelwerkzaamheden, er is geen afkanting in het profiel en er vindt een soepele overgang van de spijker naar het midden plaats.
   • bilaterale voering heeft geen achterkant, het wordt gebruikt om interne scheidingswanden te creëren in ruimtes waar geen hoge luchtvochtigheid heerst.

   PVC (polyvinylchloride)

   Panelen van kunststof hebben bijna alle voordelen van houten lambrisering, behalve het creëren van een microklimaat. Een breed kleurenpalet, onbeperkte imitatiemogelijkheden van alle materialen, eenvoudig onderhoud, eenvoudige installatie en redelijke prijs maken dit materiaal populair.

     Houten lambrisering ziet er organisch uit in de landelijke keuken of in een privéwoning. Het wordt ongeverfd gelaten of uitgevoerd in delicate tonen. De keuken, afgezet met witte dakspaan in de Scandinavische stijl, is niet alleen te vinden in huisjes, maar ook in stadsappartementen. Dit materiaal kan worden bijgesneden het hele gebied, schort, eethoek.

     Ontwerpideeën

     De haalbaarheid van het gebruik van de lambrisering in het interieur kan voor verwarring zorgen bij klanten, aangezien de eerste associatie saunagewerkzaamheden is in de stijl van een sauna of Sovjet-stijl. Ontwerpers zijn er echter van overtuigd dat door het creëren van de juiste combinatie van rails met geverfde wanden, pleisterwerk, behang of keramiek, u tijdens het reparatieproces een interessante en harmonieuze omgeving kunt creëren.

     De woonkamer, ingericht met houten dakspaan, is gevuld met een speciale sfeer en onbeschrijfelijk comfort. Muren kunnen zowel verticaal als horizontaal worden omhuld - afhankelijk van het doel (til het plafond op of duw de wanden uit elkaar).

     Reiki van natuurlijk hout kan volledig worden ommanteld in de keuken of eetkamer - Van vloer tot plafond - een rijk accent toevoegen. Het kan een helder werkblad zijn, een keukenset, een van de muren,geschilderd in een intense en aangename kleur (bruin, beige, oranje, limoen).

     Dakspaan kan het werkgebied scheren - een schort. Het gebied boven de kachel wordt echter aanbevolen om tegels te leggen of de gehele bekleding te bedekken met een speciaal beschermglas.

     Als u daar geen fan van bent, is een groot voordeel de mogelijkheid om de panelen te verven, niet alleen hout, maar ook plastic. Het is mogelijk om panelen door de handen te kleuren, het voordeel van de keuze van de middelen voor dit doel is enorm.

     Scandinavische stijl omvat het gebruik van witte voering, die de wanden en plafonds omhult.

     Provençaalse keuken heeft veel voordelen: het is passend en in een klein appartement, en in een groot landhuis, zal beschikbaar zijn met een klein budget en zal nooit uit de mode raken, omdat de stijl gebaseerd is op classicisme, alleen zachter en comfortabeler. Typische kleuren voor wanddecoratie zijn lavendel, olijf, pistache, oker, zodat de keukenlambrisering in een van deze kleuren kan worden geverfd, en het meubilair, de muren en het plafond wit kunnen worden geverfd.

     De landelijke stijl is eenvoudig gemaakt voor buitenhuizen en de bekleding past ideaal in het interieur.

     Voor liefhebbers van natuurlijk en natuurlijk - ecodesign.Er zijn geen strikte canons voor het inrichten van de kamer, het is belangrijk om de geest van ontspanning en de aanwezigheid van natuurlijke elementen in de ruimte van het appartement te brengen. Voering gemaakt van hout past harmonieus in een vergelijkbaar interieur.

     Mediterrane, maritieme stijlen met een overvloed aan lichte tinten en blauw-blauw bereik, rotan of gewoon lichte meubels zijn perfect gecombineerd met bekleding.

     Modern klassiek interieur verwelkomt ook de aanwezigheid van bekledingsplaten.

     Het ziet er interessant uit als de kleur van de keukenset identiek is aan de muur en het plafond.

     Eclectisch betekent een combinatie van verschillende stijlen. Voor een eclectische keuken adviseren ontwerpers u om een ​​of twee wanden met clapboard te versieren, waarbij u de horizontale indeling van de rails kiest.

     De afdekplaat ziet er geweldig uit als een element van de plafonddecoratie in het huisje. Experts bevelen het gebruik van de volgende techniek aan: om de wanden te lijmen, en aan het plafond om een ​​inlegvel uit de wandpanelen van een vergelijkbare of contrasterende kleur te maken.

     Varianten van combinaties in de keuken kunnen ook de volgende zijn:

     • plafond bedekt met bekledingsmateriaal en wanden in gips;
     • plafond met lamellen + soortgelijke schortbekleding + wanden onder behang (of gips);
     • gestuukte plafond + muren bekleed met duig.

      Een ander interessant idee: het plafond versieren met een lichte dakspaan en de muren - met meer pastelkleuren. In moderne interieurs is de kleur van Tiffany populair.

      Verzorgingstips

      Ondanks de uitvoerbaarheid en relatieve duurzaamheid van het materiaal, heeft de bekleding bijzondere aandacht nodig.

      • Ondanks de speciale impregnering, kan houten voering niet overvloedig worden bevochtigd met water om vervorming en zwelling van het bord te voorkomen.
      • Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen en detergenten. Als er een ernstige vlek verschijnt, kunt u deze voorzichtig afvegen met een zachte doek met een zwak oplosmiddel. Voor gelakte oppervlakken is het de moeite waard om een ​​wattenstaafje of een wattenstaafje te gebruiken, het is noodzakelijk om de vlek heel voorzichtig te verwerken, zodat het oplosmiddel het vuil en de lak niet verwijdert.
      • Elke lat lichtjes ingewreven met een zachte, vochtige doek.
      • Eenmaal per jaar wordt aanbevolen om het oppervlak te behandelen met beschermende middelen (wassen, vernissen). Vóór dit moeten de platen grondig worden gereinigd en gedroogd, het stof wegvegen met een zachte doek of borstel.
      • De bekleding van de bekleding moet zodanig worden geplaatst dat er, indien mogelijk, verse lucht aan wordt toegevoerd.
      • Op het gebied van de platformplaten is het beter om een ​​verticale positie te hebben om geen vocht op te hopen.

      Mooie voorbeelden van plating in het interieur

      Mooie keuken - de droom van elke gastvrouw. De overvloed aan ontwerpideeën en het internet helpen je bij het kiezen van de perfecte combinatie van alle details, het belangrijkste is om niet je hoofd te verliezen in de meest uiteenlopende opties.

      De keuken met een zelfgemaakte kachel spreekt niet alleen Emele aan. Dergelijke opties komen het meest voor in privé-huizen of cottages, maar in een stadsappartement kan deze 'unit' worden ingevoerd in het keukenontwerp. Het creëren van een rustieke stijl omvat het gebruik van alleen milieuvriendelijke materialen zoals houten lambrisering. Een keuken gevuld met houtaroma en knetterend brandhout zal een onbeschrijflijk gevoel van comfort en ontspanning bieden.

      De landelijke stijl is een veel voorkomende naam voor alle dorpsstijlen (Franse Provence, Middellandse Zee, Engelse Chebbi-chic, Amerikaans enzovoort). Een kenmerkend teken is licht verouderd, natuurlijke materialen, pastelkleuren zonder felle contrasten, opzettelijke grofheid van texturen. Klapplaten plafond, wanden, werkbladen, elementen van het werkgebied.

      De keuken in Scandinavische stijl is licht, ruim en comfortabel.De hoofdregel van decoratie is minimalisme, daarom zijn witte kleur en eenvoudige materialen zoals voering zo populair.

      Voering kalm lijkt geschikt, niet alleen op het plafond.

      Eindelijk enkele stijlvolle interieuroplossingen die niet alleen in de keuken relevant zijn.

       Door de wandplaat in de keuken redelijk te combineren met andere elementen van het interieur, creëert u een sfeer van gezelligheid en comfort die het huishouden nog dichter bij elkaar brengt.

       Hoe u de installatie van de voering uitvoert, kijk in de volgende video.

       Comments
        auteur
       Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

       Inkomhal

       Woonkamer

       slaapkamer