Greenhouse-film: hoe kiezen?

Film voor kassen is de meest eenvoudige en betaalbare optie waarmee u optimale omstandigheden voor de teelt van zaailingen en groentegewassen op de site kunt bieden. Hieronder vindt u een gedetailleerde gids over het kiezen van de juiste film en bespreken we de kenmerken van elk type.

Speciale functies

De film voor kassen heeft vele functies die het product het populairst maken bij bewoners en eigenaren van buitenwijken in de zomer. Het materiaal heeft een hoge windbelasting, wat 34 m / s is. Broeikasfilm kan worden gebruikt bij temperaturen van -50 tot +60 graden. De permeabiliteit van licht is 77%. Deze onderscheidende kenmerken maken het product bijna universeel.

Polyethyleen gesmolten met een maas van glasvezel, die de sterkte van de producten verhoogt. Als je een gat in de film maakt, zal deze niet wegkruipen en zal de mate van schade minimaal zijn. Op sommige doeken zijn speciale bevestigingen met een rubberen ring. Bij het kiezen van dergelijke producten hoeft u niet te bezuinigen.

Versterkt canvas heeft een complexe compositie, die uit drie lagen bestaat. Het eerste niveau is een versterkt frame, de overige lagen worden gepresenteerd in de vorm van lichtstabiliserende doeken. De gehele lading wordt verdeeld over een glasvezelmat. Door deze structuur hebben de producten een hoge mate van sterkte.

Het ontbreken van versterkt materiaal - transmissie van weinig licht. Het is lager dan de traditionele film met 12%.

Eerder werd alleen een polyethyleenplaat gebruikt voor kassen. Op dit moment is de markt voor broeikasproducten in ontwikkeling en krijgen de zomerbewoners betere tegenhangers aangeboden, die minder uitgesproken nadelen hebben. Echter, identieke sterke en zwakke punten zijn hetzelfde voor alle soorten films.

Kasfilm heeft de volgende voordelen:

 • betaalbare kosten.Elk type heeft zijn eigen prijscategorie, maar als u een vergelijking maakt met glas- of polycarbonaatproducten, blijft de film de meest budgettaire optie;
 • hoge elasticiteit en plasticiteit. Dankzij deze kwaliteiten kunt u kassen van elke vorm maken;
 • vochtbestendigheid;
 • een hoge mate van lichttransmissie, samen met de mogelijkheid om zonlicht te verspreiden;
 • klein gewicht;
 • eenvoudige installatie

De belangrijkste nadelen zijn de volgende nuances:

 • korte levensduur. Bij het kiezen van een plastic film moet worden voorbereid op het feit dat het volgende seizoen de aankoop van een nieuw product zal vereisen. Duurdere producten gaan 2-3 seizoenen mee;
 • lage mate van weerstand tegen de stralen van de zon. Dit leidt tot snelle slijtage van de film. In sommige gevallen is deze indicator minder uitgesproken;
 • Condensaat vormt zich op het oppervlak van het materiaal en kan vele gewassen beschadigen. Om dit defect te elimineren, kunt u een hydrofiele film gebruiken die is gemaakt met de toevoeging van speciale componenten;
 • het vermogen om elektrostatische lading te accumuleren leidt tot stof aantrekken, wat de transparantie van het materiaal vermindert.Met een gebrek aan fabrikanten proberen te vechten met behulp van additieven van speciale componenten.

Van veel tuiniers kun je horen dat het broeikasblad onderhevig is aan verzakking en stretching, dus je moet het constant strakker maken. De aanwezigheid van dergelijke negatieve kenmerken vermindert echter niet de populariteit van het materiaal.

De film is het goedkoopste product voor het inrichten van kassen, zo velen zijn het erover eens dat het voordeliger is om de coating één keer per jaar te vervangen dan om direct kostbaar materiaal te kopen.

types

Er zijn verschillende soorten folie voor kassen, die moeten worden gelezen voordat ze worden gekocht. Elk type heeft zijn eigen kenmerken en kenmerken, op basis waarvan elke tuinman de juiste keuze kan maken. Er zijn soorten ritsen die handig zijn in hun toepassing.

polyethyleen

Polyethyleendoeken voor broeikassen worden op rollen verkocht. U kunt producten kopen met een breedte van 1,2 tot 3 meter. Er zijn enkellaagse en dubbellaagse uitvoeringen waarvan de huls langs de vouwlijn is gesneden.

Wanneer de huls wordt gesneden uit polyethyleen, zal het nodig zijn om de vouw met plakband te lijmen om de levensduur van het materiaal te verlengen.

De beste optie voor de kas zijn producten waarvan de dikte varieert van 0,1 mm tot 0,15 mm. Dikkere opties verschillen in lange levensduur, maar zullen volgend jaar niet geschikt zijn voor gebruik.

Polyethyleenfilm wordt beschouwd als het goedkoopste en meest populaire materiaal, maar wanneer het in contact komt met atmosferische verschijnselen, raakt het snel versleten en verliest het alle kenmerken. Zo'n aankoop zou de beste optie zijn voor het regelen van een kleine kas in de datsja of een buitenwijk.

versterkte

De versterkte film is een gemodificeerde versie van polyethyleen. Tafelzeil heeft een speciaal frame met een celdikte van 8-12 mm. Het raamwerk neemt alle lasten op zich en verdeelt ze over het hele oppervlak.

Het wordt aanbevolen om een ​​film op dichtheid te kiezen. Dit komt doordat de dikte van het materiaal anders kan zijn: het is dikker op de wapening dan in het centrale deel. Voor het kweken van zaailingen geschikt product, met een dichtheid van 120-200 g per vierkante meter.

De verstevigingskooi kan van verschillende grondstoffen zijn gemaakt:

 • polyethyleen met speciale behandeling. Er zijn gedraaide, langwerpige typen, lage drukopties en monofilamenten;
 • polypropyleen;
 • glasvezel;

In de uitverkoop is er een speciaal soort ademende versterkte film, waarin zich microscopische gaten in het centrale deel van de cellen bevinden.

Glasvezel frame is een zeldzaam type product.die praktisch niet wordt gebruikt in Rusland. Fabrikanten zeggen dat versterkte constructies minstens drie jaar meegaan. De mate van slijtage hangt af van het klimaat in de regio waarin het product wordt gebruikt. Hoe moeilijker de omstandigheden, hoe sneller de producten verslijten. Daarom moet rekening worden gehouden met de klimatologische omstandigheden waarin de film zal worden gebruikt, voordat er een aankoop plaatsvindt.

PVC

PVC-folies zijn voldoende dik en ritselen niet, zoals velen denken. Extern is het vergelijkbaar met het materiaal dat wordt gebruikt om een ​​medische druppelaar te maken. Deze gelijkenis is niet toevallig, omdat in beide gevallen hetzelfde materiaal wordt gebruikt.

PVC wasdoek heeft optimale eigenschappen voor gebruik:

 • Doorschijnendheid bereikt 90%. Deze indicator geeft aan dat het product op het maximale niveau licht passeert, waardoor er minder hulpverlichting wordt geplaatst;
 • PVC verzendt bijna geen infrarode stralen in de kas. Slechts 10% van de straling komt binnen;
 • UV-licht overslaan is 80%.

Veel gebruikers worden afgeschrikt door de hoge kosten van producten en slechte vorstbestendigheid. Het materiaal is bestand tegen temperaturen tot -15 graden. Ondanks de aanwezigheid van aanzienlijke nadelen, is de levensduur van de film ongeveer drie jaar met correct gebruik. In streken met een mild klimaat wordt de levensduur verlengd tot zeven jaar.

rekken

Het product wordt op rollen geproduceerd, waarvan het gewicht enkele kilo's is. Er is veel vraag naar het materiaal, omdat dit gunstiger is in vergelijking met andere broeikasfilms.

Producten zijn van hoge kwaliteit. Zelfs als het materiaal enkele jaren in de open lucht ligt, verliest het zijn krachtindicatoren niet. Traditionele polyethyleenvellen beginnen al na een jaar te scheuren door kleine ladingen en zullen blijven brokkelen. Rekfolie wordt als warmer beschouwd, omdat het in meerdere lagen op de staven kan worden gewikkeld. Bevestiging voor dit materiaal is niet vereist. Het is gewoon op een frame of rek gewikkeld.

Fabrikanten zijn constant bezig om kasfilms te verbeteren en aangepaste versies te produceren. Meerjarige producten zijn in trek, die is onderverdeeld in verschillende categorieën, afhankelijk van het type additieven.

Meerjarige films zijn voornamelijk gemaakt van polyethyleen, soms vind je producten met andere polymeren.

Er is geen specifieke lijst met kenmerken, omdat deze afhankelijk zijn van de lijst met ingrediënten.

 • Licht gestabiliseerd. Deze film heeft een hoge mate van weerstand tegen zonlicht;
 • De hydrofiele. In producten is er een speciale laag die de vorming van condensaat op het oppervlak voorkomt;
 • Warmte-vasthoudende. De film passeert de minimale hoeveelheid infraroodstralen in de kas;
 • Anti-statische film stoot stof af;
 • Reflecterende film kan de hoeveelheid licht verhogen die nodig is voor het kweken van zaailingen. Er zijn zwarte opties, waarmee je onkruid kunt bestrijden;
 • Lichtverstrooiing. Er zijn verschillende typen van dergelijke films die verschillen in additieven.U kunt een materiaal kiezen met fosforen, met de absorptie van UV-stralen, met de functie van de reflectie van infraroodstraling.

Meerjarige films kunnen verschillende eigenschappen tegelijkertijd combineren. Er is een vijflagige variant te koop, die alle unieke eigenschappen combineert: de eerste laag heeft hoge sterkte-indicatoren, de tweede laag blokkeert UV-licht, de derde laag is verantwoordelijk voor lichtverstrooiing, 4 is de aanpassing van thermische en infrarode straling. De vijfde laag elimineert condensatie op het oppervlak van de film.

Luchtbel

Luchtbubbelfilm wordt als een meerjarig materiaal beschouwd.

Het bestaat uit drie lagen:

 • de eerste twee lagen zijn gemaakt van polyethyleen;
 • de binnenste laag is bubble. Hij is verantwoordelijk voor versterking.

Veel gebruikers kennen deze film als 'anti-stress'. De meeste mensen worden aangetrokken door de mogelijkheid om op het product te klikken voor hun eigen comfort. Dankzij stabiliserende additieven is de levensduur van de producten ongeveer 3 jaar. De term wordt bepaald voor de film, die niet wordt verwijderd uit het frame van kassen.

Dankzij de lucht die zich in de bubbels bevindt, behoudt het materiaal warmte en kan het worden gebruikt voor winterkassen.

Specificaties en beschrijving

Dikte en dichtheid beïnvloeden de weerstand tegen negatieve omgevingsfactoren. Als we het hebben over de standaardfilm van polyethyleen, heeft de dikte ervan geen invloed op de duur van de bewerking, maar in het geval van het gebruik van gestabiliseerde grondstoffen is de dikte-indicator significant.

Niet iedereen zal in staat zijn om een ​​film visueel te onderscheiden met een dikte van 100 micron vanaf 200 micron. Verkopers weten dit en gebruiken het vaak. Om fouten bij het kiezen te voorkomen, moet er rekening mee worden gehouden dat dikkere films meer wegen. Eén lineaire meter film van 200 μm dik weegt 530 gram. Producten in 150 micron wegen 400 gram, 100 micron - 260 gram. Materiaal geschikt voor een broeikas is 150-200 μm dik.

De kleur van het product kan variëren. Transparante film is geschikt voor kassen, omdat hierdoor meer licht doorlaat. Om het materiaal van een andere kleur te krijgen, voegen fabrikanten kleurstoffen toe die vervagen onder de zon. Om deze reden wordt het niet aanbevolen om te veel te betalen voor kleuropties.

Kies de maten die bij uw kas passen. Merk op dat de breedte en lengte van de rollen kan variëren.

Overzicht fabrikanten

Voordat je een film koopt, moet je de lijst met fabrikanten bestuderen, kennis maken met hun voorstellen en de eigenschappen van het materiaal. Het wordt aanbevolen om te kijken naar klantbeoordelingen over het materiaal, aangezien de opmerkingen van echte gebruikers veel kunnen vertellen over de kwaliteit van het voorgestelde product. Kies een film van beproefde fabrikanten die al heel lang op de markt zijn en zich hebben bewezen een betrouwbaar merk te zijn.

Een voldoende kwaliteit heeft een film van verschillende fabrikanten.

 • NPF "Shar". Dit is een huismerk, dat zich in de culturele hoofdstad van Rusland bevindt. De fabrikant produceert de film al meer dan 25 jaar en biedt zijn doelgroep composiet polymeergrondstoffen aan. Er is veel vraag naar de duurzame film Svetlitsa, Rostok en Yuzhanka. Het bedrijf gebruikt bij de vervaardiging van zijn eigen formules, zodat de levensduur van "Svetlitsy" ongeveer zeven jaar is. Kopers respecteren dit merk, omdat het wordt gekenmerkt door hoge prestaties en de beloftes van het merk waarmaken;
 • "Agrohoztorg" Het wordt beschouwd als de leidende onderneming voor de productie van polymere materialen.De fabrikant biedt zijn publiek een breed assortiment en produceert een speciale kasfolie met wapening. Gebruikers kopen vaak producten van dit merk en beschouwen het als een van de beste;
 • "Agrotema A" is al 25 jaar op de markt. Het merk produceert polyethyleen films voor verschillende industrieën. Voor serres zijn standaard polyethyleenfilm en versterkte versies beschikbaar. Volgens de gebruikers biedt de fabrikant producten die hun kosten rechtvaardigen;
 • "Stabiel" vervaardigt zijn producten onder het merk Stabilen. De fabrikant is niet alleen bekend in Rusland, maar ook in andere landen in het buitenland. Films verschillen in lange levensduur en kunnen in elke klimaatzone worden gebruikt. In het merk zijn er verschillende soorten film, voor sommige variëteiten biedt de fabrikant covers;
 • Odyssey-bedrijf bekend sinds 2005. Ze is bezig met het vrijgeven van de polyethyleen en versterkte folie voor kassen. Kopers hebben toegang tot verschillende producten die verschillen in dikte en breedte;
 • "Polymeer" - Dit is de beste fabrikant naar de mening van kopers.Productiefaciliteiten bevinden zich in Kemerovo. Het merk is al meer dan 30 jaar op de markt. Een breed assortiment is beschikbaar voor consumenten, dat voortdurend wordt bijgewerkt;
 • "OPA" - Dit is een fabrikant uit Sint-Petersburg, wiens productie-installaties zijn uitgerust met moderne apparatuur geïmporteerd. Het bedrijf produceert hoogwaardige producten onder de merknamen "Polisvetan", "Anti-schimmel". Kopers laten positieve opmerkingen achter over hoogwaardige producten en betaalbare kosten;
 • Richel serres de france - Dit is een Franse fabrikant die uitgebreide opties biedt om het probleem van de inrichting van kassen aan te pakken. In Rusland wordt het merk vertegenwoordigd door het bedrijf "Greenhouse-technologie". Klantenrecensies suggereren dat producten zelfs in het winterseizoen uitstekend werk leveren met hun verantwoordelijkheden.

Chinese film heeft veel wantrouwen. De meeste fabrikanten bieden echter kwaliteitsproducten die niet inferieur zijn aan binnenlandse merken. China is de beste optie voor inwoners van de zomer die kwaliteitsmateriaal willen hebben voor een betaalbare prijs.

Hoe te kiezen?

Om de film te kiezen die het meest geschikt is voor uw kas, raden deskundigen aan de aanbevelingen van experts te gebruiken. Deskundigen adviseren het kiezen van materiaal op basis van functionaliteit.

Als een film nodig is voor apparatuur in een kleine kas waar zaailingen gepland zijn om te worden gekweekt, moet u de budgetopties kiezen, waaronder de standaardfilm. Om een ​​dergelijk product te kopen, is een klein bedrag nodig. Volgend jaar moeten zaailingen een nieuwe film kopen.

Als film nodig is voor gebruik het hele jaar door, moet u rekening houden met de prijscategorie van het product en de kenmerken ervan. Voor dergelijke doeleinden, aanbevolen film met een hoge mate van slijtage en agrotechnische eigenschappen.

Voordat u koopt, moet u overwegen in welke regio het materiaal zal worden geëxploiteerd., evenals functies van de site. Als de kas zich op een heuvel bevindt en het gebied wordt blootgesteld aan veel wind, is het raadzaam om duurzamere producten te kiezen. Voor een rustige klimaatzone of voor sites die zich in de laaglanden bevinden, kunt u middelgrote opties voor een geschikte prijscategorie aanschaffen.

Elke inwoner van de zomer selecteert een geschikte film, gebaseerd op hun individuele voorkeuren. Fabrikanten werken constant aan de ontwikkeling van kasdek, zodat u de innovaties kunt volgen en kunt experimenteren.

Hoe te repareren?

Bevestiging van de film op de kas is de tweede fase in de opstelling van de constructie. De eerste stap is om het framedeel te installeren. Om geschikt frame van hout of metaal te werken. Na de montage kunt u voorbereidingen treffen om de film zelf uit te rekken.

Nadat u de benodigde hoeveelheid film moet berekenen, afhankelijk van de afmetingen van de kas. Houd in hun berekeningen rekening met het feit dat de rolcoating overlapt. Aan de gewrichten vereist 100 - 250 mm. Om het tekort aan producten te elimineren, is het noodzakelijk om 10% toe te voegen aan de geselecteerde hoeveelheid. Dat wil zeggen, als de lengte van de kas 6 meter is, moet u de gemeten waarde van 60 cm optellen. U dient de film in te snijden volgens de aangegeven afmetingen. Het patroon van de eindstukken moet worden uitgevoerd met een toename van 250 mm voor bevestiging.

De clip kan worden gemaakt op basis van het volgende materiaal:

 • houten latten van 15 x 30 mm;
 • stroken gemaakt van oud linoleum;
 • speciale clips, een gegalvaniseerde railgeleider van 3 meter lang, vooraf op het frame bevestigd, waarna u de geselecteerde luifel erop kunt strekken en met een kunststof inzetstuk kunt bevestigen;
 • koord, touw of elastische band;
 • tape voor verpakking, die is gemaakt van plastic;
 • roosters met grote cellen worden beschouwd als de beste optie voor winderige gebieden.

Eerst moet je de hoofdstructuur bedekken met een film, waarna je kunt doorgaan met het bevestigen van het materiaal aan de uiteinden. Overtollige film moet worden besprenkeld met aarde.

Deze optie is geschikt om de film aan een metalen, kunststof of houten frame te bevestigen.

Hoe de film te lijmen?

Voor het verlijmen kunt u houten latten gebruiken, evenals schroeven en spijkers. De beste optie is de tape voor verpakking, bevestigd met nietjes. U kunt de film solderen met een soldeerbout of ijzer, lijm met speciale lijm, naai met draden.

Om de randen van de doeken te solderen, is het nodig om de ene laag op de andere te leggen en door een fluoroplastische film om langs de sectie te gaan met een soldeerbout of een heet strijkijzersoldeerbout. Als er geen PTFE-film bij de hand is, kunt u deze vervangen door twee smalle en gelijkmatige metalen strips. Om het canvas te lassen, moet u de film tussen de ijzeren delen vastklemmen en de uitsteeksels aan de randen smelten met een lengte van 1 cm. Een blaastamp of een spirituslamp is geschikt voor deze doeleinden.

Plakken van een polyethyleenfilm is mogelijk met behulp van de beroemde Moment-lijm. Vooraf is het nodig om de bovenste laag te ontvetten met een oplosmiddel. Voor polyamide-producten geschikt hechtmiddel PK-5. Nadat de naden zijn gelijmd, moeten ze worden gestreken met een strijkijzer tot 60 graden verwarmd.

Handige tips

Een vakkundige installatie en zorgvuldige acties garanderen een lange levensduur van producten en het behoud van hun nuttige eigenschappen.

Corrigeer de film op het oppervlak van het frame en elimineer beschadiging van het materiaal kan worden geleid door de aanbevelingen van de profs.

 • Als montage op een houten frame wordt uitgevoerd, moeten alle componenten die in contact komen met de film worden behandeld met schuurpapier. De aanwezigheid van defecten veroorzaakt lekke banden of scheuren op het materiaal. Het is belangrijk om alle bramen, scherpe randen en hobbels te verwijderen.
 • Hout wordt behandeld met speciale antiseptica of verf. Alvorens verder te gaan met het bevestigen van de film, wordt aanbevolen het frame te drogen, omdat de aanwezige oplosmiddelen het polyethyleen kunnen vernietigen.
 • Metalen frame moet worden geschuurd. Zelfs de geringste hint van roest moet worden verwijderd en de lasnaad wordt machinaal bewerkt met een slijpmachine.
 • Het bevestigingsmiddel moet zodanig worden geplaatst dat de uitsteeksels ervan niet in contact komen met de film. Als contact onmogelijk is, kan een polyethyleen schuimpakking worden bespaard.
 • Het is noodzakelijk om het frame van de kas af te dekken met een primer, waarna je kunt beginnen met het aanbrengen van een lichte tint. Donkere voorwerpen worden snel warm in de zon en veroorzaken schade aan de film.
 • Het zal handig zijn om de nok en de hoeken te versterken. In de meeste gevallen wordt de folie over deze delen van het dak gewreven. Dit komt omdat het op deze punten precies in het frame past. Het wordt aanbevolen om dubbelzijdig plakband aan de binnen- en buitenkant te lijmen. Moet lijmen en plaats de vouw van de mouw.
 • Draaduiteinden hebben isolatie nodig. Een dergelijke maatregel zou schade aan het filmmateriaal voorkomen.U kunt hulpspanten installeren van houten latten.

Onderhoudsinstructies

Om de levensduur van de film te verlengen, volstaat het om de volgende aanbevelingen in acht te nemen:

 • mount producten moeten op een temperatuur van 10-20 graden van warmte, evenals bij rustig weer, om doorzakken te voorkomen;
 • materiaal van één jaar wordt een paar dagen voor het planten uitgerekt;
 • gebruik geen schroeven, spijkers en draad;
 • om stof of vuil te verwijderen, hebt u een gewone irrigatieslang nodig, evenals een zachte spons en een oplossing van waszeep of afwasmiddel.

Alle bovenstaande aanbevelingen laten zien hoe de film voor kassen op de juiste manier wordt behandeld. Hun naleving helpt om de levensduur van producten te verlengen.

Hoe je een film voor kassen kiest, zie onderstaande video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer