Mini-kassen: opties en functies van het apparaat

 Mini-kassen: opties en functies van het apparaat

Mini-kas - een onmisbaar ding in het land en in het huis. Met zijn hulp kunt u de zaailingen voorbereiden op het planten in de grond, ondanks de verrassingen van het onvoorspelbare Russische klimaat om bloemen, komkommers, tomaten en andere groenten te verbouwen. Het is handig om mini-kassen in de winkel te kopen en te kopen of ze zelf te maken van restmaterialen.

Vereisten en locatie

Een kas moet handig in gebruik zijn en aan verschillende eisen voldoen:

 • goede toegang tot planten bieden voor hun onderhoud;
 • vrij om zonneschijn te geleiden;
 • goede ventilatie hebben;
 • hebben uitstekende sterkte-eigenschappen om het vele jaren te gebruiken;
 • hebben een aantrekkelijk uiterlijk.

Een kleine broeikas er is een plaats niet alleen in het land. Het kan ook op een balkon, loggia of zelfs in een kamer van een gewoon appartement worden geplaatst, waardoor niet alleen het voorbereidende werk voor het zomerseizoen kan worden gedaan, maar ook dat u het hele jaar door van vers groen kunt genieten.

In een woonwijk moet een minikas zijn plaats vinden afhankelijk van de mate van verlichting van het geselecteerde gebied. Vaak zijn 'thuis'-huizen voor zaailingen en groenten voorzien van extra verlichting - hierdoor kunt u het gebrek aan natuurlijk licht compenseren en de kas plaatsen waar hij niet tussenbeide komt.

Het verschil tussen kas en kas

Als het gaat om kassen, is dit concept vermengd met het concept van een kas. Dit geldt in het geval van ministructuren van het broeikastype. Het belangrijkste verschil tussen dergelijke structuren is dat zowel een grote kas als een kleine kas onder invloed van zonne-energie worden verwarmd door biologische processen die plaatsvinden in het "kussen" van mest of compost, waardoor een broeikaseffect onder het dak ontstaat.

In een kas is de atmosfeer dichter bij de natuurlijke omgeving, hoewel hier het bepalende moment wordt verwarmd door de zon of een andere warmtebron. In omstandigheden van een kleine kas worden verschillen met het principe van de kas geëffend en het microklimaat daarin wordt ongeveer hetzelfde.

Typen en functies

Mini-type kassen verschillen afhankelijk van de grootte, productiemethode (merk of zelfgemaakt), afhankelijk van hun ontwerp, evenals de mogelijkheid van hun overdracht en transport van plaats naar plaats.

Het doel van de ontwerpen is ook anders. Er zijn kleine kassen, waarin zaailingen en zaden worden gekiemd onder omstandigheden van een zomerhuisje. Er zijn vergelijkbare ontwerpen voor "balkontoepassing".

Bovendien, op de Russische privéboerderijen, vindt men de best gerealiseerde projecten van compacte kassen voor het kweken van komkommers, tomaten, paprika's en andere gewassen, waarvan de vruchten de Russen verheugen in verse of gekookte vorm.

Veel miniserres die in de uitverkoop zijn, hebben het voorvoegsel "eco". Het is echter duidelijk dat hun apparaat, evenals de kwaliteit van de gekweekte groenten, op geen enkele manier van invloed is.

Hieronder zijn de kenmerken van de soorten kassen.

portable

Dit is een eenvoudig en handig ontwerp dat eenvoudig op elke vlakke ondergrond in de tuin kan worden geïnstalleerd.Het is beter om er een punt voor te vinden waar geen constante schaduw van hoge struiken, bomen of een muur is. Een dergelijke structuur is gewoonlijk bekleed met een film of polycarbonaat. De basis voor een dergelijke structuur is niet geïnstalleerd, wat de constructie van mobiliteit verzekert. In dit geval moet je nadenken over de bevestigingsmiddelen van de constructie, anders wordt deze meegesleurd door de allereerste windvlaag.

kabinet

Het voordeel van een dergelijke minikas ligt in het feit dat je op meerdere planken compact een groot aantal planten kunt plaatsen, zodat je zelfs in een appartement een goed gewas kunt telen. Degenen die meer geïnteresseerd zijn in bloemen, kunnen zo'n raam in de kamer plaatsen, waardoor het interieur originaliteit krijgt. Tussen mini-kassen voor een stadsappartement zijn er zeer kleine, terwijl andere niet van elkaar verschillen in grootte en algemeen voorkomen van meubelmeubilair, dat in een bepaalde situatie zowel een deugd als een nadeel kan zijn.

U kunt kant-en-klare garderobekas kopen. De meest economische optie is de maasplanken in het metalen frame, bedekt met een transparante hoes met een ritssluiting. Met zijn hulp is het mogelijk om de toegang van verse lucht tot de "groene huurders" te regelen,en geen probleem om ze zo nodig te onderhouden.

Er zijn geavanceerdere modellen die zijn uitgerust met een ventilatiesysteem, verwarming en andere functies. Dergelijke modellen zijn echter duurder.

Gemarkeerde kasten, kassen hebben vaak wielen. Dit "meubilair" indien nodig in de lente en zomerperiode kan naar het land worden vervoerd of naar het balkon worden verplaatst.

Om de kosten van een dergelijke kast te verlagen, kan deze onafhankelijk van beschikbare hulpmiddelen worden gemaakt. Voor een persoon die op zijn minst enige bouwervaring heeft en een beetje vertrouwd is met technologie, zal het niet moeilijk zijn.

pristennaja

Aan de muur van het huis kan een kleine kas worden bevestigd, die veel zon krijgt. Deze benadering komt vrij veel voor in westerse landen, en in Rusland wordt deze vrij zelden toegepast. Deze kas heeft veel voordelen. Dit ontwerp neemt bijvoorbeeld weinig ruimte op de site in beslag.

De muur aan de zonnige kant accumuleert voldoende warmte.om een ​​comfortabel microklimaat in de bijlage te creëren. Houd er rekening mee dat warmte zelfs 's nachts van de muur naar de "groene veranda" wordt overgebracht. Dit feit leidt totdat het groeiseizoen van planten in deze structuur is uitgerekt. Bijgevolg zullen biologische verse groenten van eigen productie langer op tafel liggen.

Maar omdat het nuttige gebied van zo'n kas klein is, zal voor een groot gezin de oogst ervan worden gemist.

Met een doordachte aanpak kan een miniserre van dit soort worden omgezet in een echte decoratie van het perceel., vooral als je bloemen erin laat groeien. Het is alleen nodig om na te denken over de originele bloemstukken, die in het glazen huis eruitzien op een etalage en die de blik van iedereen om hen heen aantrekken.

film

Serres van dit type hebben hun positieve en negatieve kanten. De film is goedkoop, en gemonteerd op het frame is het niet moeilijk. Wanneer u luchtzuiveringsinstallaties moet leveren, verwijder dan een dergelijke laag is ook gemakkelijk. Tegelijkertijd verschilt dit materiaal niet door goede duurzaamheid, het gaat niet lang mee en moet periodiek worden bijgewerkt.

Voor de winter moet de film uit de kas worden verwijderd, omdat het onder het gewicht van de sneeuw nog steeds breekt. Hoewel, terwijl u aan het werk bent, u zich geen zorgen hoeft te maken over de noodzaak om periodiek naar het land te gaan en sneeuw van het dak te harken zodat de structuur niet breekt.

Serres van dit type kunnen alleen tijdens het warme seizoen worden gebruikt - het is onmogelijk om tijdens vorst de warmte daaronder te houden. Dus deze optie is niet voor diegenen die het hele jaar door klaar zijn om deel te nemen aan de groenteproductie.

automatisch

Zelfs de kas in onze tijd kan worden omgezet in een hightech ontwerp - automatische ontwerpen verwijzen naar zo'n categorie. Uiterlijk kunnen ze worden toegeschreven aan de categorie kasten. Dit zijn de zogenaamde grobux. Ze laten kleine planten groeien. De nodige sfeer wordt gecreëerd in een automatische kas door kunstmatige middelen, beginnend met de aanpak van de organisatie van verlichting.

Ventilatoren, speciale lampen, timers, spanningsrelais, hygrometers, filters, watergeefsystemen en andere attributen van een gesloten biosysteem zijn inbegrepen in het werk. Uiterlijk kan zo'n kas eruit zien als gewoon meubilair, of het kan iets zijn als een speciale stoffen tent - dergelijke kassen worden telers genoemd.

Al deze wonderen van de agrotechnologie zijn erg duur. Het is noodzakelijk om te denken en goed te berekenen hoe gerechtvaardigd de teelt van verschillende gewassen met behulp van dergelijke technologische kenmerken.De kosten van groenten die zijn verkregen van het wonderkabinet blijken soms exorbitant.

Verminder de kosten van een automatisch mini-kasblik aanzienlijk, als u een set koopt om het in een gespecialiseerd bedrijf te maken en het allemaal zelf in een oude kast, koelkast of andere geschikte koffer verzamelt.

decoratief

De betekenis van decoratieve miniserres is om comfort te creëren voor kamerplanten. Gebruik ze voor meer praktische doeleinden is onmogelijk.

Dergelijke ontwerpen hebben meestal zeer kleine afmetingen.past op een vensterbank of tafel. Je kunt ze zelf maken met de capaciteit van een klein aquarium of een glazen pot. Op de bodem van dergelijke gerechten regelen drainage, gegoten op de top van een laag aarde, en vervolgens bloemen geplant. In zo'n "huis" zijn degenen die langzaam groeien het beste.

Een decoratieve minikas biedt niet alleen een speciaal comfort aan het "groene huisdier", maar wordt ook een decoratie van de kamer, waardoor deze gezelliger wordt.

Hoe maak je jezelf?

Vaak voor degenen die gewend zijn om hun eigen zaailingen, bloemen, groenten voor de tafel, komkommers, tomaten en andere groenten voor het huis te laten groeien,het is ook fundamenteel om te bouwen met je eigen handen en extra accessoires voor bedden of een moestuin, inclusief een minikas voor het verbouwen van verschillende gewassen (gewoon of versterkt).

Rek met achtergrondverlichting

De verlichte stellingen zijn misschien gewoon een onmisbaar iets in het huis vóór de opening van het tuinseizoen in het huisje zelf. Het is gemaakt van verschillende materialen: metalen profiel, plastic buizen of hout. Kies het materiaal voor constructie is degene met wie de gebruikelijke werken. Het rek is een constructie van verschillende planken, die boven elkaar staan. Als het huis veel ruimte heeft, kunt u een stationaire structuur maken.

Het opvouwbare rek is goed omdat het van de ene plaats naar de andere kan worden verplaatst, waarbij de grootte wordt aangepast. Het wordt voornamelijk in het voorjaar gebruikt als u de zaailingen moet voorbereiden voordat u het in de tuin plant en vervolgens vóór het begin van het volgende seizoen wordt ontmanteld. U kunt ook een raamrek bouwen met stutten voor de volledige hoogte van de raamopening.

Implementatie van het project voor de constructie van een dergelijke structuur begint met de ontwikkeling van een schema en bepaling van de afmetingen van het rek.

Om een ​​eenvoudige houten minikas te maken, moet je voorbereiden:

 • hout;
 • gipsplaten;
 • hoek profiel;
 • folie.

Om te werken, slaat u in met een ijzerzaag, boor, hamer, spijkers of zelftappende schroeven.

Eerst wordt de eerste zijde van het rek vervaardigd. Aan verticale staven met een stap van 60 cm bevestig de dwarsbalk - dit is de reden voor de planken. De eerste dwarsbalk moet zich op een afstand van 15-20 cm van de vloer bevinden.

Op dezelfde manier naar de tweede helft van het ontwerp gaan. Bevestig tussen de steunen de planken van gipsplaat. Hierboven zijn twee dwarsbalken bevestigd, waarop de lampen voor planten zullen blijven liggen. Binnen in het rek is een folie ommanteld - het verhoogt de lichtopbrengst. Vervolgens worden boven elke plank twee lampen geplaatst die helder maar niet heet moeten zijn om de bladeren van de planten niet te veel hitte te schaden.

Als je een metalen rek wilt maken, moet je je voorbereiden om het de volgende gereedschappen en materialen te maken:

 • schroeven;
 • elektrische boor;
 • boor;
 • lasmachine;
 • metalen hoek;
 • multiplex of dik glas.

Als de planken van multiplex zijn gemaakt, hebt u bovendien een zaag nodig en als ze van glas zijn, hebt u een glassnijder nodig.

Het is noodzakelijk om te overwegen hoe groot de structuur zou moeten zijn. De hoek van metaal moet worden verdeeld in vier rekken van dezelfde grootte, evenals om de dwarse stroken voor te bereiden. Voer vervolgens horizontale lagerflenzen voor de planken uit en boor gaten voor bouten in de verbindingen. Daarna moet u de rekken en dwarsbalken verbinden en doorlas u naar de plaatsen waar de planken zullen worden geplaatst. Wanneer het frame is gevormd, moet u de planken van de gewenste grootte doorsnijden en ze speciaal voor deze doeleinden op de aangewezen toewijzing leggen.

Er bestaat de mogelijkheid om planken zonder planken te produceren. De breedte van de dwarsplanken moet zodanig zijn dat de dozen met zaailingen of bloempotten er niet doorheen vallen.

Het blijft om de verlichting te maken. Lampen kunnen worden bevestigd met behulp van draad, linten gemaakt van tin of met behulp van andere geïmproviseerde middelen.

Als u geen solide rack wilt bouwen en er is niet genoeg vensterbankgrootte voor de dozen met aarde, kunt u eenvoudig de steunen aan de vensterhellingen bevestigen en de planken bevestigen. Ondanks het feit dat in dit geval ook speciale verlichting voor zaailingen moet worden geboden, is het beter om de planken bij het raam naar het zuiden te plaatsen.

Om het venster zelf niet te beïnvloeden, is het mogelijk om een ​​rek te maken met een kant-en-klaar meubelschild dat geschikt is voor vensterbankmaten. Rekken aan de zijkant met planken zijn bevestigd met schroeven of spijkers.

Rest nog om deze eenvoudigste structuur in de vensteropening vast te leggen. Meestal maakt het niet meer dan vier planken. Deze hoeveelheid is precies genoeg om de hele zaailingen onder te brengen, als het niet "op industriële schaal" is voorbereid. Wat betreft de verlichting van een van de rackopties, zijn natriumlampen, evenals fluorescentielampen met koud licht of LED (blauw of rood van kleur) geschikt voor dergelijke miniserres.

Fitolamps bedoeld voor groen worden steeds populairder. Ze schijnen ook in rood of blauw. Dankzij hun gebruik worden planten sterker, groeien snel en zien er goed uit. De eenvoudigste rekken met een dergelijke achtergrondverlichting zullen een grote hulp zijn in de cottage-branche.

Met pijpframe

Als er op het perceel een mini-kas moet worden gemaakt, kan het tuinbed zelf worden omgeven door een houten frame en kan het bovenste deel, dat een geschikt microklimaat voor de planten biedt, worden gemaakt van kunststofbuizen en bedekt met plastic folie.

Het voordeel van het gebruik van kunststofbuizen om een ​​kader te maken, is dat u hiermee een structuur van elke grootte, ook van de kleinste, kunt maken. De vormen van mini-kassen kunnen ook heel verschillend zijn, omdat de buizen gebogen zijn, verschillende diameters hebben en op verschillende manieren kunnen worden aangesloten: met behulp van klemmen, meubelbouten, die in speciaal gemaakte gaten worden geschroefd en zelfs op lijm worden gezet. Dit is een soort ontwerper die ruime mogelijkheden biedt voor tuinbouw. Een ander ding is dat de kas op een dergelijk frame een eenvoudige constructie zal zijn. Daarom moet je ervoor zorgen dat het goed op de grond versterkt wordt.

Om een ​​gebogen frame voor een minikas te maken, moet u een pijp op een pin dragen die eerder in de grond is gemaakt van metaal. Dan moet je buigen en op de pin aan de andere kant van de toekomstige kas plaatsen om de boog te krijgen. Voor de sterkte van het toekomstige frame moet het resulterende element op de houten basis worden geschroefd.

Op dezelfde manier wordt het vereiste aantal bogen vastgesteld op een gelijke afstand. Vervolgens worden de einddelen van de kas gemaakt.Een plastic deur kan worden gemaakt deuropening en openingen, als ze worden verstrekt door de regeling.

Om de structuur goed met polyethyleen te bedekken, moet deze over de gehele structuur worden verdeeld, waarbij een kleine hoeveelheid materiaal aan de zijkanten achterblijft en vervolgens met klemmen aan het frame wordt bevestigd.

polycarbonaat

Bij de vervaardiging van miniserres moet uit dit materiaal worden bedacht dat het op een temperatuur van +10 graden moet worden gebouwd. Deze voorwaarde is gerelateerd aan de eigenschappen van het materiaal van de toekomstige coating, die, afhankelijk van de temperatuur, wordt gecomprimeerd en uitgebreid.

Als je bij warmer weer bouwt, zullen de polycarbonaatplaten meer zijn dan ze zijn. Echter, later, wanneer het buiten kouder wordt, zullen ze krimpen en zullen gaten in de structuur verschijnen. Om deze reden zal het microklimaat onder het dak van de mini-kas worden verbroken.

Als je midden in de winter bouwt, dan zal later, met het begin van warme dagen, de kas verdraaien vanwege het feit dat de uitgezette elementen van de coating niet langer in de toegewezen afstand passen. Als gevolg hiervan zal al het werk worden verspild.

Om een ​​kleine mobiele kas te bouwen, moet je de volgende materialen en gereedschappen voorbereiden:

 • multiplexvel voor de bodem;
 • bars voor het monteren van spanten;
 • polycarbonaat;
 • zelftappende schroeven.

Voor het monteren van een frame waarop de coating kan worden bevestigd, moet u staven van een kleine dikte nemen. Ze worden van begin tot eind met schroeven verbonden. De zijkanten zijn de banden waarmee de spanten samenkomen. Ze zijn zo gebouwd dat later een zadeldak uitkomt. Bedek het met polycarbonaat, bevestig stukken materiaal ook met zelftappende schroeven.

Aan de uiteinden van het gebouw maken ze vouwdeuren, waardoor in de minikas ventilatie mogelijk is.

De wielen zijn bevestigd aan het 'huis' en de bodem is bedekt met een film waarop de aarde wordt gegoten. Mini-polycarbonaatkas is klaar.

Op dezelfde manier kunt u een structuur maken met een dak met een enkele steek of in de vorm van een kleine transparante "kofferbak" met een scharnierend deksel.

In de volgende video vindt u de installatie van zelfgemaakte mini-kassen.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer