Welk polycarbonaat is beter om te kiezen voor de kas?

Voor de indeling van kassen bieden fabrikanten de consument een verscheidenheid aan materialen. Samen met de traditionele grondstoffen voor de installatie van het frame, zoals glas of folie, zijn er materialen van de nieuwste generatie, die in de praktijk goed zijn bewezen. Dergelijke producten zijn polycarbonaat, recentelijk veel gebruikt.

Functies en typen

De meeste tuiniers en tuinders vragen zich niet langer af welk materiaal als afdekmateriaal voor broeikassen en kassen wordt gekocht, omdat polycarbonaat het voorkeursmateriaal is. Maar soms wordt de koper geconfronteerd met een keuze die verband houdt met het soort materiaal, want in de schappen van supermarkten worden deze producten vertegenwoordigd door een grote verscheidenheid.Het is de taak van de koper om de beste optie te kopen op basis van de kosten en kwaliteit van de goederen.

Polycarbonaat is een kunststof gemaakt op basis van polymeren.

Omdat de positieve eigenschappen van de grondstoffen kunnen worden geïdentificeerd:

 • minimaal gewicht en installatiegemak;
 • flexibiliteit en sterkte;
 • milieuvriendelijkheid;
 • weerstand tegen temperatuurschommelingen en uitstekende thermische isolatie-eigenschappen.

De combinatie van de bovengenoemde kwaliteiten was de reden waarom het materiaal erg populair en gevraagd werd in vele activiteitsdomeinen, waaronder schuilkassen.

Volgens de structuur worden grondstoffen geclassificeerd in twee soorten:

 • monolithische producten;
 • cellulair polycarbonaat.

Op basis van de naam van het eerste type materiaal kan worden opgemerkt dat het alleen in de vorm van massieve platen is, met verschillende dikte en afmeting van het product. En dankzij de warmtebehandeling van grondstoffen, kan de vereiste configuratie worden ingesteld, wat erg belangrijk is voor de constructie van structuren met meerdere niveaus.

Een onderscheidend voordeel van een solide materiaal is de sterkte.meerdere keren dezelfde indicator voor celproducten overschrijden.Wat het mogelijk maakt om het toe te passen in de constructiedoeleinden zonder aanvullende assemblage van een raamwerk. De kleur van monolithisch polycarbonaat varieert van kleurloze vellen tot materialen van verschillende tinten. Als afdekmateriaal voor kassen wordt het niet zo vaak gebruikt als het een vrij hoge kostprijs heeft.

  De juiste oplossing voor het plaatsen van polycarbonaatkassen is honingraatmateriaal, dat een aantal positieve eigenschappen heeft. Het is erg belangrijk om het gepresenteerde assortiment van deze grondstof grondig te begrijpen, omdat de functionaliteit van de gehele structuur en de operationele levensduur ervan direct afhangen van de keuze die wordt gemaakt ten gunste van een bepaald type polycarbonaat.

  De voordelen van de cellulaire structuur

  Het materiaal heeft veel voordelen in vergelijking met de rest van de producten die worden gebruikt voor de bouw van kassen:

  • uitstekende lichttransmissie van grondstoffen;
  • klein gewicht;
  • de aanwezigheid van een coating die planten beschermt tegen ultraviolette straling;
  • de luchtlaag in de cellen bevordert de hittebescherming;
  • lage kosten in tegenstelling tot het monolithische type;
  • lange levensduur;
  • weerstand tegen verschillende temperaturen;
  • geleidt geen elektriciteit;
  • het is niet onderhevig aan corrosie en rot;
  • goede plasticiteit en thermoplasticiteit van producten;
  • recyclebaar.

  De nadelen van producten omvatten lage weerstand tegen de impact op het oppervlak van schurende stoffen en cyclische expansie als gevolg van temperatuurveranderingen.

  Er zijn lichtgewicht soorten cellulair polycarbonaat, die zich onderscheiden door dunnere partities binnenin. De kosten van dergelijk materiaal maken het mogelijk om te besparen op de aankoop van bouwmaterialen.

  Kenmerken en parameters

  Allereerst onderscheidt polycarbonaat zich door zijn sterkte in vergelijking met andere afdekmaterialen voor kassen, bijvoorbeeld met glas of plastic folie. Het bereik van temperaturen waarbij het zijn eigenschappen niet verliest is: van + 120С tot -40С. Cellulair polycarbonaat in zijn structuur is van de volgende typen: 2R, 3R, 3RX, 5RX, 6RS.

  Honingraat vorm

  Een indicator zoals dichtheid is een zeer belangrijke parameter voor een materiaal. Het hangt af van de vorm van de holtes in het blad van polycarbonaat. De hoogste snelheid wordt waargenomen in het materiaal met driehoekige en zeshoekige cellen.Deze functie biedt het product een goede weerstand tegen sterke windvlagen, maar de flexibiliteit van producten neemt tegelijkertijd af.

  Rechthoekige kammen zijn aanwezig in een meer budget type polycarbonaat, het wordt gekenmerkt door uitstekende flexibiliteit.

  dikte

  Fabrikanten bieden producten aan met de volgende dikte: 4, 6, 8, 10, 16 mm of lichtere producten, deze parameter is 3-3,5 mm.

  Door de individuele ordervellen met een dikte van 20 tot 32 mm worden gebruikt, gebruikt voor structuren waar een speciaal niveau van coatingsterkte belangrijk is.

  Om een ​​privékas uit te rusten, adviseren deskundigen om te kiezen voor de optimale materiaaldikte voor dergelijke gebouwen.component van 4 mm. Met deze indicator kan de kas zijn functionele taken van ongeveer 3-4 jaar effectief uitvoeren. Dikke panelen voor kassen zouden niet moeten worden gebruikt, omdat ze de lichttransmissiecapaciteit en thermische geleidbaarheid van het product zullen verminderen, maar er zal een versterkt frame moeten worden aangebracht.

  Voor een klimaat met extreme weersomstandigheden, moeten grondstoffen met een dikte van 6 mm worden aangeschaft. Dergelijke lakens zullen niet bederven, zelfs niet van hagel en harde wind.

  Vellen met een dikte van 16 mm vertoonden zich beter bij het uitvoeren van verticale wanden van zwembaden of andere sportgebouwen.

  Formaat van het blad

  Bij het bouwen van een kas, is het noodzakelijk om rekening te houden met een aantal verplichte factoren, op basis waarvan een bepaalde hoeveelheid materialen zal worden gekocht. Het doel van de structuur: de kas zal alleen in de lente of in de winter worden gebruikt, de grootte, de belasting op de muren enzovoort. Met betrekking tot de grootte van het vel polycarbonaat zijn er uniforme normen voor deze parameters, zowel binnenlandse als buitenlandse fabrikanten, ongeacht de geselecteerde dikte.

  Het velformaat moet 2,1x6 m of 2,1x12 m zijn.

  Monolithisch polycarbonaat wordt vervaardigd in de maten: breedte 2,05 m, lengte 3,05 m.

  Het verbruik wordt grotendeels bepaald door het rationele snijden van het materiaal.

  kleur

  Buitenlandse en binnenlandse bedrijven die zijn gespecialiseerd in de productie van cellulair polycarbonaat, bieden de consument volledig transparante of gekleurde producten. Om de juiste kleur van het paneel voor de kas te kiezen, moet u een beslissing nemen op basis van bepaalde criteria.

  Het oppervlak van de structuur moet een hoge lichttransmissie voor de planten bieden, zodat de verlichting vergelijkbaar is met natuurlijk zonlicht. Kleurloze producten zijn volledig bestand tegen de taak. Dergelijke producten hebben een waarde van deze parameter op het niveau van 80%. En bijvoorbeeld, verspreidt een laag cellulaire polycarbonaat opaalkleur slechts 40% van zonlicht, een bronzen tint - 60%. Dergelijke waarden zullen de groei van planten nadelig beïnvloeden, omdat een gebrek aan licht zal leiden tot een langzame ontwikkeling of de dood van zaailingen.

  Daarom adviseren experts:

  • aankoop van transparante materialen voor kassen, die goede indicatoren voor gewasopbrengsten zullen waarborgen;
  • de keuze ten gunste van blauwe of turquoise kleurpanelen moet geheel worden geschrapt;
  • geel polycarbonaat kan worden geselecteerd voor gebieden met een mild klimaat;
  • indien kunstverlichting voor de constructies is gepland, kan het afdekmateriaal van elke kleur zijn;
  • Paddestoelen en bessen groeien goed in kamers met een coating in groene, rode of bruine kleuren.

  De behoefte aan UV-bescherming

  Tijdens de werking van een doorzichtige kunststof wordt het materiaal blootgesteld aan intense ultraviolette straling, die gepaard gaat met de vorming van microscheuren op het oppervlak als gevolg van de activering van foto-elektrische afbraakprocessen. Dit is echter pas de eerste alarmbel, in de toekomst zullen dergelijke ogenschijnlijk onopvallende en frivole defecten toenemen en zich over het hele gebied verspreiden, waardoor het vel broos wordt en het geleidelijk instort.

  Om het materiaal tegen dergelijke destructieve verschijnselen te beschermen, op de toplaag van polycarbonaat tijdens de vervaardiging, wordt een speciale beschermende coating aangebracht. Een moderne technologie van co-extrusie, die in de loop van deze werken wordt gebruikt, maakt het mogelijk om het risico van een geleidelijke scheiding van de laag van de basis te elimineren.

  Bijna het volledige bereik van cellulair polycarbonaat heeft slechts één coating aan één kant. Om het materiaal aan de rechterkant in de kas te installeren, maakt de fabrikant een speciale markering op de film die voor de verpakking wordt gebruikt, die u zal vertellen hoe u het product moet stapelen.

  Er zijn sommige soorten producten waarbij aan beide zijden een stabiliserende coating wordt aangebracht. Dit product heeft een beperkt toepassingsgebied: het wordt grotendeels gekocht voor de installatie van advertentiestructuren of domme platen, die overal langs snelwegen bij nederzettingen worden geïnstalleerd. Dergelijke producten zijn niet nodig voor het plaatsen van kassen, omdat slechts één zijde tijdens bedrijf in contact is met UV-straling.

  Tegenwoordig zijn er cellulaire polycarbonaatpanelen op de markt die geen beschermende laag hebben en wordt bescherming geboden door een speciale samenstelling, inclusief een additief, dat deze functie vervult. Op dergelijke producten is het percentage aangegeven, meestal is dit 30-46%.

   Sommige fabrikanten implementeren polycarbonaat zonder beschermende toepassing. Het kan alleen worden gebruikt voor binnenwerk, wat direct contact van het oppervlak met de zonnestralen uitsluit, daarom kunnen dergelijke producten niet worden gebruikt voor de installatie van de kasstructuur. Nadat dergelijke cellulaire polycarbonaatpanelen op onzorgvuldigheid zijn gekocht, kan worden verwacht dat de constructie maximaal één jaar zal duren. Destructieve processen zullen niet lang op zich laten wachten, wat gepaard gaat met ernstige uitgaven in verband met de aanschaf van nieuw afdekmateriaal.

   Daarom zal voor de constructie van kassen geschikt polycarbonaat alleen met een beschermende film tegen ultraviolette straling van beproefde en populaire handelsbedrijven of fabrikanten zijn. Het kopen van producten waarop de fabrikant niet vermeld staat, is waarschijnlijk een vergissing die het budget ernstig zal aantasten.

   Aanbevelingen voor selectie en feedback

   Europese fabrikanten beweren dat premium polycarbonaat met succes kan worden gebruikt voor ongeveer 20 jaar. Consumentenfeedback geeft aan dat een vakkundige en juiste bediening ervoor zorgt dat vellen hun effectiviteit gedurende een bepaalde periode behouden. Wat binnenlandse producten betreft, varieert hun gemiddelde levensduur van 8 tot 10 jaar. Chinese tegenhangers worden twee keer zo snel nutteloos als de grondstof voor hun vrijgave secundair materiaal is.

   Op basis hiervan wordt de voorkeur gegeven aan bekende bedrijven.die de kwaliteit van hun producten bewaken omdat ze hun naam op de markt waarderen. Het is mogelijk om goede producten te onderscheiden van lage kwaliteit door middel van visuele inspectie van de verpakking: in de regel, beproefde fabrikanten markeren de voorkant van het blad, dat informatie bevat over de parameters van het product, inclusief de productiedatum.

   Producten aan beide zijden moeten worden ingepakt in folie en vrij van zichtbare gebreken en krassen. Het oppervlak van het product moet uniform van kleur zijn, zonder bochten en zonder bubbels. Het zou nuttig zijn om een ​​kwaliteitscertificaat voor het materiaal te vragen, aangezien veel gewetenloze bedrijven gemakkelijk bekende logo's kunnen vervalsen en deze op hun producten van lage kwaliteit kunnen zetten.

   De levensduur van producten wordt echter grotendeels bepaald door de juiste installatie en selectie van verbruiksartikelen., bijvoorbeeld voor kratten. De diameter van de bevestigingsgaten moet groter worden gemaakt dan de bout zelf om het risico van scheuren van het materiaal op deze plaatsen tijdens thermische vervormingen van het oppervlak te verminderen. Het is handig om een ​​extra wasmachine van rubber te gebruiken.

   Polycarbonaat panelen zijn gemonteerd op een speciaal profiel. De open uiteinden van de plaat moeten worden afgesloten met een dampdicht profiel, dat een waterdichte functie biedt en het risico van verstopping van de binnenkant van de plaat met verschillende deeltjes voorkomt. De onderrand hoeft niet uitgerust te zijn met een profiel, maar wordt meestal onbedekt gelaten zodat het condensaat zonder obstakels van het oppervlak kan weglopen.

   Een bekwame installatie van een afdekmateriaal op een gebouw samen met een correct geselecteerd materiaal, zoals dikte, maat, kleur en fabrikant, zal dienen als een garantie voor de lange en productieve werking van de kas. Dat levert een goed rendement op en een hoogwaardig product.

   Evenals een stationaire of geprefabriceerde kasstructuur kan direct bij de fabrikant worden besteld, waardoor fouten bij de installatie en verwerving van bouwmaterialen worden vermeden.

   Hoe je een broeikas van polycarbonaat verzamelt, zie de volgende video.

   Comments
    auteur
   Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

   Inkomhal

   Woonkamer

   slaapkamer