Hoe maak je een kas uit raamkozijnen?

Tegenwoordig worden kassen gebouwd met een verscheidenheid aan materialen. Het kan polycarbonaat en metaalplastic en andere soortgelijke elementen zijn. Veel consumenten willen echter snel een goedkope kas bouwen met meer betaalbare en gebruiksvriendelijke materialen. Heel goede constructies blijken uit de gebruikelijke raamkozijnen. Vandaag zullen we gedetailleerd analyseren hoe een serre van dergelijke onderdelen op de juiste manier kan worden gemaakt.

Speciale functies

Het is voor niemand een geheim dat de aanwezigheid van een kas op de site het mogelijk maakt om de opbrengst te verbeteren en te verhogen in de koele lente, wanneer het niet mogelijk is om de planten in de open grond te planten. Jonge spruiten en zaden in broeikasomstandigheden groeien en ontwikkelen zich vrij snel en tegen de tijd van de eerste warme dagen beginnen ze te bloeien.

Op dit moment veranderen de meeste eigenaren van appartementen en particuliere huizen van oude houten ramen voor plastic in hun huizen. In de regel worden na het voltooien van alle installatiewerkzaamheden de oude frames eenvoudig weggegooid - weggegooid, verwijderd als onnodig. In feite kunnen dergelijke details nog steeds nuttig zijn. Met hun gebruik zal het mogelijk zijn om een ​​nette en goedkope kas te bouwen.

Raak het glas niet kwijt in dergelijke elementen. Ze zullen nodig zijn voor de kas, omdat ze in staat zijn om een ​​optimale en comfortabele temperatuur voor de planten te behouden.

Met het gebruik van oude houten frames, kunt u een zeer betrouwbaar en sterk frame bouwen.die de bouw van de serre vele jaren zal ondersteunen.

Schottenvensters zijn handig in dergelijke gebouwen. Ze zijn nuttig voor ventilatie in de kas. Bovendien is het met deze elementen mogelijk om de temperatuur in het binnenste gedeelte van de hele structuur te regelen.

Op zich is hout een betrouwbaar en duurzaam materiaal, maar het zal duur zijn om nieuwe houten onderdelen te kopen voor de productie van een kas, omdat deze duur zullen zijn.Daarom zijn gebouwen die zijn samengesteld uit oude raamkozijnen een uitstekende en goedkope oplossing.

Naast houten, worden kunststof ramen vaak gebruikt bij de bouw van kassen. Veel eigenaren gebruiken bij de constructie van dergelijke gebouwen oude balkonramen die een indrukwekkend gewicht hebben.

Als u stilstaat bij de belangrijkste voordelen van dergelijke structuren, moet u op de volgende kenmerken letten:

 • In het binnenste deel van de kas zal er altijd hoogwaardige ventilatie zijn dankzij de ventilatieopeningen op de oude ramen.
 • Met behulp van raamkozijnen van hout of PVC is het mogelijk om in de kortst mogelijke tijd een stationaire en niet-scheidbare kas te bouwen.
 • Onder deze omstandigheden kunnen bloemen, groenten en fruit het hele jaar door worden verbouwd.
 • De serre, gebouwd van oude frames, is ook goed omdat het uitstekende thermische isolatie-eigenschappen heeft.
 • In een dergelijk gebouw is het mogelijk om extra verlichting te installeren. Zo kan in de kas vanuit de ramen zowel natuurlijke als kunstmatige verlichting worden gecombineerd.

Ernstige gebreken in dergelijke structuren worden niet waargenomen.Het enige nadeel dat door veel gebruikers wordt opgemerkt, is dat het moeilijk is om het vereiste aantal frames van dezelfde grootte te vinden, zodat de kas gelijkmatiger en overzichtelijker is.

Zelfgemaakte kassen van raamkozijnen - een fenomeen dat niet zelden voorkomt. Het is heel goed mogelijk om soortgelijke structuren met je eigen handen te bouwen. Bovendien kost dergelijk werk in de regel niet veel tijd en moeite.

Onafhankelijke constructie

In de regel worden goedkope kassen van de oude ramen gemaakt door de eigenaars zelf. Dergelijke werken kunnen niet te moeilijk en ontoegankelijk genoemd worden, maar men moet een bepaald algoritme van acties volgen om te resulteren in een serre van hoge kwaliteit en betrouwbaar.

Voorbereiding van tekeningen

Eerst moet je al het voorbereidende werk doen. Rechtstreeks naar de montage van de kas kan pas na deze fase worden doorgegaan. Anders kan het ontwerp ongelijk zijn en is de locatie niet de meest succesvolle.

Eerst moet je de juiste hoeveelheid houten raamkozijnen van dezelfde grootte vinden. Als u niet in staat bent om dergelijke elementen in te slaan, moet u al uw vaardigheden en vaardigheden met betrekking tot architecturale kwesties toepassen.U moet elk frame afzonderlijk meten, de resulterende waarde op het papier schrijven en vervolgens proberen een geschikte tekening te maken.

Bij het opstellen van een broeikasproject moeten de volgende parameters in overweging worden genomen:

 • De verhouding tussen de afmetingen van de frames en de hoogte die u nodig hebt. De aanbevolen hoogte van de wanden in de kas is 180 cm. Als u de frames niet op elkaar kunt plaatsen, moet u de muren aan de onderkant lichtjes oprekken met behulp van andere materialen.
 • Dak. Vaak voor de bouw van het dak kies een metalen frame of hout. Deze dichte en betrouwbare materialen zijn nodig omdat ze in het winterseizoen sneeuw kunnen verzamelen. Onder de lading breken fragiele daken.
 • Ook is het bij het opstellen van een kastekening noodzakelijk rekening te houden met de dakrand. Het wordt aanbevolen om deze langs de noord-zuidas te richten, zodat er voldoende en correcte verlichting in de kas aanwezig is.

Alleen met het gebruik van de tekening kunt u een nette en esthetische kas bouwen.

Het wordt niet aanbevolen om onderdelen van verschillende grootte te gebruiken, omdat het onwaarschijnlijk is dat ze de juiste geometrie van het gebouw zullen bereiken. Tegelijkertijd zal de dichtheid van de kas gaan lijden, wat ongewenst is.

Locatie selectie

Voor de installatie van kassen van oude ramen, is het erg belangrijk om een ​​geschikte plaats te kiezen, omdat de functionaliteit van een dergelijke structuur ervan afhangt. Experts raden aan om kassen uitsluitend op vlakke oppervlakken te plaatsen die van alle kanten voldoende door de zon worden belicht.

Bovendien het is noodzakelijk om een ​​plaats te kiezen die beschermd is tegen constante en sterke wind. Er mogen geen hoge gebouwen of bomen bij de kas zijn - ze zullen grote schaduwen creëren die in paniek op de planten kunnen vallen.

Bovendien moet er rekening mee worden gehouden dat de serre van de oude ramen zo moet zijn dat de langszijde van het noorden naar het zuiden loopt.

grond

Het land onder de kas moet droog en schoon zijn. Volgens experts is de meest succesvolle optie onder de zwarte aarde een zandlaagje grond.

Glazen in oude frames hebben vaak een aanzienlijk gewicht, dus de grond onder de kas moet goed worden aangedrukt. Dit criterium is vooral belangrijk als het gaat om het installeren van een kas zonder een fundering te gieten.

Als uw site zich in een kleigebied bevindt, moet de gekozen plaats zich goed voorbereiden op de installatie van de kas.Om dit te doen, moet je een blanco gebied maken van het grind van de middelste fractie en dan een speciaal zandkussen bouwen met een dikte van minimaal 10 cm. Op die basis moet je de vruchtbare grond opvullen.

Bij het kiezen van een site voor de bouw van een kas, moet u rekening houden met de locatie van het grondwater. Ze moeten zich op een diepte van minstens 1,5 m bevinden. Als de grond in uw omgeving te nat is, wordt het niet aanbevolen om een ​​zware kas uit raamkozijnen te bouwen.

ontwerp opties

Serres van kozijnen kunnen verschillende ontwerpen hebben. Overweeg de meest populaire opties die veel gebruikers kiezen:

 • Het is mogelijk om bekledingsplaten te gebruiken voor de onderkant van het frame. Met dit ontwerp, het wieden van de bedden, beschadigt u gewoon de glaselementen niet en doet u zichzelf geen pijn. Soortgelijke problemen kunnen worden voorkomen bij het perekop of het bewateren van de bedden.
 • In het reeds voltooide frame kunt u glas invoegen vanuit dezelfde vensterframes. Zo'n ontwerp ziet er bijzonder aantrekkelijk en interessant uit.
 • Raamkozijnen kunnen aan elkaar worden gekoppeld. Met zo'n ontwerp zal het ontwerp van de kas niet de meest representatieve zijn.En als de frames verschillen in grootte-parameters, zal het erg moeilijk zijn om ze aan te sluiten.

Sommige tuinlieden geven er de voorkeur aan om hoogwaardige kassen te bouwen, niet uit houten kozijnen, maar uit dubbele beglazing met kunststof profielen. Iemand koopt ze specifiek voor dergelijk bouwwerk en iemand in het arsenaal heeft onnodige PVC-constructie. Kassen van dergelijke materialen zijn zeer duurzaam en betrouwbaar. Ze zijn niet onderhevig aan mechanische schade en dienen zeer lang. Ramen met dubbele beglazing hebben echter een indrukwekkend gewicht, zodat ze alleen op goed voorbereide en droge grond (bij voorkeur met een fundering) kunnen worden geïnstalleerd.

De meest populaire ontwerpen van glas zijn ramen die op een rij aan alle zijden van het gebouw zijn verbonden. Vergelijkbare constructies kunnen worden aangevuld met een zadeldak van vergelijkbare materialen.

Zware kassen van glas kunnen elke vorm en structuur hebben. Ze kunnen in een miniformaat worden gebouwd of heel groot worden gemaakt - het hangt allemaal af van de wensen van de eigenaars. Natuurlijk, de klassieker zijn kassen van vierkante en rechthoekige vorm. Iets minder vaak voorkomende veelhoekige ontwerpen.

Gedetailleerde gids

Om met uw eigen handen een hoogwaardige kas uit raamkozijnen te bouwen, moet u de volgende gereedschappen inslaan:

 • een hamer;
 • een schroevendraaier (het kan elektrisch zijn);
 • cirkelzaag;
 • beitel;
 • speciale boren voor houtbewerking;
 • bouwniveau;
 • gon;
 • meetlint;
 • met schuim;
 • bevestigingsmiddelen.

Als je al een geschikte plek hebt gekozen om een ​​broeikas op het perceel te plaatsen, dan kun je verder gaan met de bouw van de fundering. Het is niet verplicht, maar het wordt aanbevolen om het te doen, als het wordt vereist door de grond en het gewicht van de toekomstige structuur.

Overweeg stap voor stap instructies voor de installatie van de fundering onder de kas:

 1. Om te beginnen moet het geselecteerde gebied worden gereinigd van vuil, puin, onkruid, stronken en andere soortgelijke elementen.
 2. Daarna moet je het formaat van de kas overbrengen naar een schoongemaakt gebied en kleine staken rond de omtrek scoren. Daartussen moet het koord of touw worden uitgerekt.
 3. Verder, in elke hoek en in de buurt van de zijkanten, is het nodig om kleine putten uit te graven, waarvan de diepte niet meer dan 0,5 m zou moeten zijn - het niveau van bevriezen van de grond.
 4. In de putten moet je in slaap vallen in grind, en dan ram het.
 5. De volgende stap zal de constructie van de bekisting zijn.Asbestcementpijpen met een diameter van niet meer dan 15 cm moeten in elke put worden ingebracht, daarna uitlijnen en het anker plaatsen.
 6. Versterk de structuur met stenen en giet vervolgens het beton.
 7. Verderop in de fundering is het noodzakelijk de onderste kroon van hout te monteren en vast te zetten met ijzeren platen.

Bedenk dat het beton pas na een paar weken volledig droog is. Daarna moet het gebied onder de kas met een baksteen rond de omtrek worden aangelegd. Hierdoor krijgt u een plat vlak waardoor het eenvoudiger en gemakkelijker is om een ​​kas te monteren.

Dan kunt u doorgaan met het vervaardigen van het frame van de kas. Om dit te doen, kunt u een bar of plank gebruiken. Maar eerst moet je de breedte van de frames meten. Meet langs de omtrek van de gestorte funderingenegmenten die 5-7 cm groter zijn dan de breedte van de raamconstructies. Deze plaatsen moeten worden genoteerd.

In de gemarkeerde punten moet u de standaard van de bar bevestigen met dezelfde hoogte. Dan moet je op de top van de pilaren de draad rekken. Gebruik dit niveau, zodat de bovenkant kan worden aangepast. Als er uitstekende elementen op de pilaren staan, moeten ze worden doorgesneden.

Daarna moet je het hout pakken en op de toppen leggen in een horizontale positie. Zo krijg je een soort cel voor het installeren van raamkozijnen.Nu moet je de ramen zelf monteren en de deuren en ventilatieopeningen niet vergeten. Monteer alle onderdelen zo veilig mogelijk. Pas op dat u de glaselementen niet breekt.

Alle spleten en gewrichten moeten worden behandeld met schuim. Het wordt aanbevolen om het gedroogde schuim te coaten met een stopverf of verf - dit zal helpen dit materiaal te beschermen tegen overmatig drogen.

De laatste stap in de bouw van de kas is de installatie van het dak. Het kan dubbel of enkel zijn. Laten we het proces van het installeren van het dak in meer detail bekijken aan de hand van het voorbeeld van een constructie met één rol:

 • Eerst moet u de planken op de muurpijpen onder de steunbalken leggen. Zorg ervoor dat u de sleuven markeert voor het monteren van hellende balken van het toekomstige dak.
 • Ga in elke hoek van de zijmuur staan ​​om een ​​helling te vormen. Tussen hen moet je een balk plaatsen. Het voorste deel van het dak zal eraan worden bevestigd.
 • Nu moet u de zijplaten in het dak installeren en deze aan het voorste gedeelte van de schroeven bevestigen.
 • Maak groeven onder de dakspanten in het extreme bord. Hiervoor wordt aanbevolen om een ​​speciale sjabloon te gebruiken, die een uitgesneden letter "P" is.
 • Vervolgens moet je het snoer aanspannen en controleren of alle spanten zich in hetzelfde vlak bevinden.Dakbedekkingsmateriaal van topkwaliteit. Deskundigen adviseren om voor dit doel materiaal te gebruiken van cellulair polycarbonaat, glas of speciale film.

Het resultaat is een aantrekkelijke en nette kas. Het belangrijkste is om het niveau niet in alle stadia te gebruiken, zodat het ontwerp waterpas staat.

Mening van de eigenaars

Serres verzameld uit oude houten of PVC-frames zijn te vinden in veel gebieden. De populariteit van dergelijke structuren wordt verklaard door hun lage prijs en vrij eenvoudige constructie.

In de regel zijn beoordelingen van kasframes positief. Dergelijke gebouwen voor veel eigenaren leken erg warm. Dergelijke omstandigheden zijn zeer comfortabel voor de groei en bloei van verschillende aanplantingen.

Bovendien merkten veel gebruikers op dat de constructie van dergelijke kassen hen heel eenvoudig leek. Het belangrijkste is om een ​​geschikte plaats voor te bereiden en een gedetailleerde tekening van de kas te maken. Tijdens het installatieproces zult u verschillende problemen en inconsistenties niet tegenkomen.

Sommige mensen beweren echter dat hun kassen van oude kozijnen minder dan 5 jaar hebben gediend, waarna ze in het onderste gedeelte in contact met de grond begonnen te rotten.Eigenaren die met dergelijke problemen worden geconfronteerd, adviseren jaarlijks kassen te schilderen om hun levensduur te verlengen. Andere belangrijke tekortkomingen die gebruikers niet hebben opgemerkt.

Handige tips

Als u met uw eigen handen een kas uit raamkozijnen gaat monteren, moet u rekening houden met enkele aanbevelingen van professionals. Misschien helpen ze je bij het maken van een kas veel problemen te vermijden:

 • Bij het bouwen van een serre uit raamkozijnen, is het raadzaam om een ​​elektrisch gereedschap te gebruiken - een decoupeerzaag, een schroevendraaier. Het is veel gemakkelijker om met dergelijke apparaten te werken.
 • Overweeg dat de serre van oude frames alleen geschikt is voor thuispercelen. Het is nauwelijks mogelijk om groenten en fruit op industriële schaal te verbouwen - voor dergelijke plantages is een betrouwbaardere en duurdere metaalconstructie vereist.
 • Als je het frame van een broeikas van hout wilt maken, en niet van planken, dan moet je rekening houden met de dikte ervan. Te dunne balken dragen mogelijk niet het gewicht van de hele constructie. Dergelijke gebouwen zullen niet lang duren.
 • Om de hele structuur stabieler en betrouwbaarder te maken, moet u verticale steunen installeren.Ze worden aanbevolen om zich voor te bereiden in de bouwfase van het frame.
 • Als u vanuit de ramen een dak van polycarbonaat op de kas wilt leggen, is het beter om het glas pas in te brengen nadat alle dakbedekkingen zijn voltooid.
 • Voor de plaatsing van het dak wordt afgeraden om oude ramen te gebruiken. Het is beter om een ​​speciale polyethyleenfilm of polycarbonaat te gebruiken in plaats van dergelijke elementen.
 • Wanneer het dak van de kas volledig transparant is, moet het worden behandeld met een krijtsuspensie, omdat er te veel licht in de kamer zal binnendringen en het er erg heet in wordt. Met behulp van aanvullende verwerking geeft u een kleine schaduw aan de ruimte.
 • Hierboven is vermeld dat kassen niet alleen uit oud hout kunnen worden gebouwd, maar ook uit kunststof ramen. Natuurlijk zal een dergelijke constructie betrouwbaarder en duurzamer zijn, maar het zal veel meer kosten - het moet in aanmerking worden genomen als u besluit om een ​​dergelijke constructie te bouwen.
 • Gebruik alleen droge balken bij het bouwen. Als ze niet volledig uitdrogen, zal het hout tijdens het gebruik van de kas gaan kromtrekken. Dergelijke defecten kunnen leiden tot scheuren van ramen.
 • Bij het gieten van de fundering voor een kas is het helemaal niet nodig om wapening of heipalen te gebruiken. Volgens ervaren tuinders, die dergelijke onderdelen koopt, besteedt u gewoon het extra geld, omdat om dergelijke redenen in de regel geen extra versterking nodig heeft.
 • Glasvervanging (indien nodig) wordt pas aanbevolen na voltooiing van alle installatiewerkzaamheden. Dus het risico op schade wordt geminimaliseerd.
 • Wanneer u alle installatiewerkzaamheden hebt voltooid en het dak bedekt, is het raadzaam nogmaals te controleren hoe u echt alles hebt gebouwd.
 • Houd er rekening mee dat kassen van raamkozijnen constante zorg vereisen. Ze moeten regelmatig worden gewassen, schoongemaakt en worden versterkt. Daardoor verleng je de levensduur van zo'n structuur.
 • Als u de kas een interessanter en aantrekkelijker uiterlijk wilt geven, kan het buitenoppervlak in uw favoriete kleur worden geverfd. Wat betreft het schilderen van de kas in, alles hangt af van uw voorkeuren.

Mooie voorbeelden voor inspiratie.

Veel eigenaren bouwen kassen op hun percelen, niet alleen voor het kweken van verschillende planten, groenten en fruit, maar ook om het landschap te versieren,tenslotte, goed geconstrueerde structuren zien er altijd aantrekkelijk en origineel uit. Met behulp van dergelijke producten kunt u een plot transformeren en er een vleugje aan toevoegen.

Grote kassen gebouwd van kunststof ramen zien er heel mooi en netjes uit. Ze kunnen worden geplaatst in een driehoekig mat dak van polycarbonaat. Zulke structuren in de achtertuinpercelen zien er onopvallend uit, maar zijn organisch, vooral als ze worden omringd door groen of gazon.

Als je een kleine broeikas op de site hebt gebouwd (bijvoorbeeld om bloemen te laten groeien) van houten frames met een laag driehoekig dak, dan kun je hem een ​​interessantere en expressievere uitstraling geven door hem wit te schilderen en hangende potten met veelkleurige bloemen toe te voegen. Het is ook mogelijk om sierstruiken rondom een ​​dergelijke structuur te plaatsen. In een enkel ensemble met levende planten zal zo'n kas er geweldig uitzien.

Interessant is dat op de kavels mini-kassen kijken. Ze kunnen een houten, stenen of stenen doos hebben, aangevuld met glazen schuifdeuren die boven openen. Volgens de eigenaars zijn dergelijke ontwerpen heel eenvoudig en handig. Bovendien zien ze er erg ongewoon uit.

Hoe je een kas met raamkozijnen met je eigen handen maakt, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer