Warme bedden in de kas: stap voor stap productie

De winter is een trieste tijd voor een amateur-tuinier. Hij telt de dagen vóór de langverwachte tijd van het cultiveren van het land en het planten van groenten en fruit. Maar er is een manier om de wachttijd van het plantseizoen te verkorten - dit is de opstelling van warme bedden in uw kas, die de tijd van uw favoriete activiteit dichterbij kan brengen.

Functies en voordelen

Warme bedden zijn een eenvoudige structuur die warmte vasthoudt in de wortellaag van de grond. Hierdoor ontwikkelen de planten zich sneller en dragen ze vrucht dan in gewone grond. En dankzij de beschikbaarheid van materialen en het gemak van de productie van dergelijke bedden kunt u deze methode gebruiken voor elke tuinman.

Als we het hebben over kassen, die volgens de logica van de dingen warm moeten zijn, dus waarom deze voorzieningen daar dan uitrusten. In het voorjaar warmt de grond langzaam genoeg op.En de optimale temperatuur voor het planten van zaailingen wordt alleen bereikt door het midden van de lente. Als de grond al is verwarmd, kan het planten veel vroeger worden gedaan, helemaal aan het begin van de lente. Tegelijkertijd voelen planten zich comfortabel, schieten ze wortel en ontwikkelen ze zich sneller. De warmte van de bedden verwarmt ook de lucht in de kassen, de optimale temperatuur wordt bereikt, een geschikt microklimaat wordt gecreëerd voor de gezonde groei en ontwikkeling van de zaailingen.

voordelen

Warme bedden hebben veel voordelen ten opzichte van planten in de grond.

 • relatief vroege zaailingen, zodat u aan het begin van de zomer een gewas kunt krijgen;
 • zeldzamere voedingen;
 • lange vruchtperiode;
 • minder onkruid;
 • weerstand tegen onverwachte vorst;
 • schoonheid van het ontwerp van bedden en het gemak van zorg voor planten.

Hoe jezelf te bouwen?

Selectie van materialen

De materiaalkeuze voor het maken van warme bedden is groot genoeg. Als we het hebben over het ontwerp van de doos, dan wordt alles beperkt door de fantasie van een amateur-tuinier. Het is mogelijk om niet eens geld uit te geven aan materialen, maar om gewoon in de voorraadkast of schuur te kijken, zijn er vaak opgeslagen materialen die handig zijn voor het maken van dozen.Borden kunnen worden gemaakt van hout, plastic panelen, metaal, polycarbonaat, leisteen en zelfs plastic flessen. De meest populaire is verschillende opties.

 • De zijkanten van de boom. Als de boom nergens mee wordt behandeld, zal zo'n bed niet lang duren, slechts een paar jaar. Daarom is het beter om het hout te behandelen met een antisepticum in meerdere lagen.
 • Bakstenen uit bakstenen. Gemaakt van baksteen, ze zijn zeer duurzaam, comfortabel en gaan vele jaren mee. Maar we moeten niet vergeten dat het proces van het maken van een stenen omheining nogal bewerkelijk is en ten minste een basiskennis van metselwerk vereist.
 • Slate zijden. Leisteen vrij wijdverspreid bouwmateriaal sinds de Sovjettijd. Hiermee kun je ook borden voor een warm bed organiseren. Maar men gelooft dat de afgebroken delen van leisteen schadelijke stoffen voor de gezondheid uitstoten. Houd hier rekening mee en probeer alleen hele vellen te gebruiken.

Apparaatopties

Er zijn drie hoofdtypen warme bedden.

 • Elektrische, warme bedden. Ze zijn gebaseerd op elektrische verwarmingskabel of tape, die op de bodem van het bed worden gelegd.Het is ook mogelijk om een ​​thermostaat te installeren waarmee de optimale temperatuur voor het verwarmen van de bodem wordt gehandhaafd. Dit is een relatief nieuwe manier om de grond te verwarmen, maar veel tuiniers zijn het al gaan gebruiken. Bij deze methode is het belangrijk om rekening te houden met extra kosten voor elektriciteit, vooral in de periode van koud weer, wanneer verwarming 24 uur per dag moet zijn en voor de aankoop van de benodigde materialen. Als elektriciteit in de regio behoorlijk duur is, is het beter om de voorkeur te geven aan een andere manier.
 • Water warme bedden. Ze vertegenwoordigen hetzelfde idee als elektrische, maar de verwarmingselementen zijn buizen, bij voorkeur metaal, die op de bodem van het bed worden gelegd. Dit type verwarming ondersteunt niet alleen het opwarmen van de aarde, maar biedt ook extra wortelbevochtiging van planten. Het is noodzakelijk om bovendien een kachel voor het verwarmen van water en een pomp voor de circulatie ervan te installeren.
 • Organische, warme bedden. Voor de vervaardiging van dergelijke bedden hoeft u niet eens contant geld te besteden. Voor verwarming kunt u alleen biologische elementen gebruiken: klein hout, bladeren, compost, droog gras en zelfs het reinigen van groenten en fruit.Dit is de meest economische en gemakkelijkste manier om te spelen. Het is niet nodig om te denken dat deze bedden van korte duur zijn. Als ze goed zijn gevormd, zullen ze ten minste vijf jaar dienen. En gerecycled organisch materiaal zal een ideale voedingsbodem worden voor nieuwe bedden.

Bij amateur-tuinders is de meest voorkomende methode biologisch. Het is minder arbeidsintensief, eenvoudig uit te voeren, duurzaam en economisch. Met zijn hulp kunt u ook spectaculaire bloembedden organiseren, die van het vroege voorjaar tot het late najaar de trots van de tuin worden.

Vereiste berekeningen

Alle drie soorten warme bedden zijn gemaakt volgens een algemeen principe. De eerste stap is om een ​​diagram van uw kas te tekenen en te beslissen waar de bedden zich zullen bevinden. Op basis van het gebied van de kas kunt u de lengte en breedte van de rand berekenen voor een compactere plaatsing. Meestal worden er langs de wanden van de kas structuren geplaatst, waardoor er een doorgang in het midden overblijft. Je kunt ze ook in de vorm van de letter "P" of in drie rijen vormen, als het deel van de kas dat toelaat.

Elektrische verwarming en verwarming met waterleidingen vereisen aanvullende berekeningen om de benodigde materialen te kopen.Op basis van de lengte en het aantal bedden, is het noodzakelijk om te berekenen hoeveel pijpen en elektrische draden nodig zijn.

Nadat u de locatie van de warme bedden hebt bepaald, moet u de hoeveelheid benodigde materialen berekenen en vervolgens rechtstreeks doorgaan met de productie. Het is noodzakelijk om een ​​geul van 40-70 cm diep te graven, de bodem te leggen met thermisch isolerend materiaal (polystyreenschuim, polystyreenschuim en zelfs gewone plastic flessen), dat warmteverlies diep in de grond voorkomt. Vul vervolgens de laag zand met een dikte van 3-5 cm erop om een ​​fijn metalen gaas te plaatsen dat beschermt tegen het binnendringen van knaagdieren. Vervolgens wordt het hoofdverwarmingselement gelegd (elektrische kabel, waterleidingen of organische componenten).

Bovenop moet je nog een zandkussen makenen, ten slotte, om een ​​laag vruchtbare grond te vormen waarin de planten zullen worden geplant. Het mag niet te dik zijn, anders krijgt het geen goede warming-up. Als de productie vóór de winter plaatsvindt, is het beter als de warme bedden zijn bedekt met filmmateriaal.Dit voorkomt dat de bodem bevriest in de koude winterperiode.

Het is ook noodzakelijk om rekening te houden met de algemene regels voor de grootte van bedden.

 • De meest optimale hoogte is 30-40 cm, dit is het optimale niveau voor wieden en sproeien.
 • Breedte is beter om te kiezen tot 1,2 m. Als de bedden breder zijn, zal de verzorging van planten buitengewoon ongemakkelijk zijn.
 • De breedte van de doorgang tussen de bedden mag niet minder zijn dan 0,6 m.

Gedetailleerde bouwinstructies

Elke tuinman heeft het recht om de meest geschikte soort van warme bedden te kiezen, gebaseerd op hun financiën, interesses en principes. Daarom zou het raadzaam zijn om elke structuur in meer detail te beschrijven voor gemakkelijke productie met de hand.

Elektrische, warme bedden

Deze weergave is handig vanwege de mogelijkheid om de temperatuur en verwarmingsmodus onafhankelijk in te stellen. Hiertoe hoeft u de thermostaat bovendien alleen nog maar te installeren en configureren. Om een ​​warm bed met een verwarmingskabel uit te rusten, moet u over een basiskennis van elektriciteit beschikken.

Ze zijn verdeeld in twee typen: resistief en zelfregulerend.

 • Resistief verschillen in dat ze niet geautomatiseerd zijn, verwarming van de grond kan ongelijk zijn. Tegen kostprijs zijn ze goedkoper, maar de kosten van elektriciteit zijn duurder.
 • Zelfregulerend heeft een thermostaat waarmee u de verwarmingstemperatuur en -modus kunt instellen. Ze zijn duurder dan resistieve, maar ze zijn goedkoper in de boerderij omdat ze minder elektriciteit verbruiken.

Er moet rekening worden gehouden met het plaatsen van warme bedden met behulp van een verwarmingskabel.

 • De eerste stap is het graven van een greppel van 40-60 cm diep, 50 cm breed, afhankelijk van de grootte van de kas. Het is noodzakelijk om de grond aan de zijkanten en aan de onderkant van de greppel aan te stampen.
 • Vervolgens is de bodem bedekt met een thermische isolatiecoating die warmteverlies voorkomt. Piepschuim is ideaal.
 • Aan de bovenkant wordt een zandlaag van ongeveer 5 cm dik gevormd, deze zal drainagefuncties uitvoeren.
 • Dan moet je een fijn metalen gaas leggen. Er zal een kabel aan worden bevestigd en deze zal ook beschermen tegen het binnendringen van knaagdieren in de wortels van planten.
 • Een verwarmingskabel is aan het rooster bevestigd, het is het beste om het met een slang in stappen van ongeveer 15 cm te leggen, te beginnen bij de thermostaat.
 • Vervolgens wordt opnieuw een zandpad gevormd. Het moet goed worden ingedrukt en water afwerpen.
 • De volgende fase is het vangnet. Het kan van metaal of plastic zijn.Zijn rol is om de kabel te beschermen tegen mechanische schade tijdens het planten en verzorgen van planten.
 • De laatste laag is een laag vruchtbare grond van niet minder dan 30-40 cm dik, zaailingen van planten worden er direct in geplant.
 • De thermostaatsensor is het best geplaatst in een gegolfde buis en de thermostaat zelf in een vochtbestendige doos en plaatst deze op een hoogte van 1 m boven de grond.

Een warm bed met een verwarmingskabel is klaar! Het is mogelijk om planten erin te planten in maart. De hoofdtijd van haar werk kan als de lente worden beschouwd tot en met mei, wanneer het warme weer nog niet is vastgesteld en nachtvorst mogelijk is. Planten hebben in deze periode gewoon behoefte aan constante warmte. Ook kan het nodig zijn om in de herfst warmte te behouden om de oogstperiode te verlengen.

Water warme bedden

In deze vorm vindt verwarming plaats met behulp van leidingen waarin zich warm water bevindt. Pijpen zijn beter om metaal te gebruiken, omdat ze meer warmte afgeven dan plastic. Het is ook beter om pijpen van kleinere diameter te kiezen en deze gelijkmatig in een greppel te plaatsen voor een meer volledige verwarming van de grond.Voor het verwarmen van water kunt u een gas- of elektrische boiler, gietijzeren of stenen fornuis met hout gebruiken. Voor hen is het noodzakelijk om een ​​stenen of stenen fundering te maken en de schoorsteen uit te rusten. Vergeet niet de installatie van een waterpomp te vergeten. Het zorgt voor de continue circulatie van water in het verwarmingssysteem.

De volgorde van vorming van een warmwaterbed is bijna identiek aan de vorige:

 • een greppel wordt ongeveer een halve meter diep gegraven;
 • warmte-isolerend materiaal (bijvoorbeeld schuimplastic) wordt neergelegd;
 • dan wordt een luchtkussen gecreëerd uit een laag zand van 5 cm dik, wordt goed verbrijzeld en werpt water af;
 • dan wordt het verwarmingselement zelf gelegd, in dit geval de pijpen waardoor warm water zal stromen;
 • Het is ook mogelijk om een ​​rooster te gebruiken als de volgende laag, die bescherming biedt tegen schade en penetratie van knaagdieren;
 • Het bed wordt compleet gemaakt door een laag vruchtbaar land om te planten.

Het is de moeite waard om te bedenken dat met deze methode van uitrusting van warme bedden het niet alleen de grond, maar ook de lucht in de kas zal opwarmen. Planten worden dus voorzien van dubbel comfortabele omstandigheden.

Organische, warme bedden

Dit is de gemakkelijkste, goedkoopste en meest gebruikelijke manier om warme bedden te plaatsen. Het is niet nodig om dure materialen te kopen, mensen in te huren die alles vakkundig kunnen installeren, extra kosten voor elektriciteit of water betalen. In dit geval is alles veel eenvoudiger. Alleen biologisch afval dat op elke locatie beschikbaar is, is nodig, ook afval van vee kan worden gebruikt.

Er zijn vier ondersoorten van biologische, warme bedden:

 • verhoogd;
 • diepte;
 • warme bedden, heuvels;
 • gecombineerd.

Speciale functies

Elke ondersoort heeft zijn eigen kenmerken.

Om diepgaande, warme bedden te maken, moet u de volgende stappen uitvoeren:

 • een diepe greppel wordt eronder gegraven, de randen ervan moeten gelijk zijn met het maaiveld in de kas;
 • onderaan kun je een laag zand inschenken, die de rol van drainage zal spelen;
 • zorg ervoor dat je een fijn gaas legt, bescherming tegen knaagdieren;
 • De volgende laag is lege plastic flessen met strak geschroefde doppen. Ze zijn een warmte-isolerende laag;
 • zijwanden van de sleuf kunnen worden bedekt met meerdere lagen dikke kunststoffilm of karton om de warmte te handhaven;
 • groot hout, takken moeten op de flessen worden gezet;
 • dan komt een laag kranten of papier;
 • vervolgens wordt een laagje klein houtafval gelegd;
 • een laag gehakte toppen, onkruid;
 • de volgende laag bladeren en gras;
 • vruchtbare grondlaag waaraan compost kan worden toegevoegd.

Verhoogde warme bedden verschillen ook in productietechnologie. Onder hen hoeven geen greppels te worden gegraven. Ze worden gevormd in een doos die vooraf is gemaakt van panelen van hout, leisteen of kunststof. Het is de moeite waard om te overwegen dat de dozen, gemaakt van hout, moeten worden behandeld met een antiseptische oplossing in verschillende lagen om hun levensduur te verlengen.

De belangrijkste productiestappen omvatten:

 • de bodem en wanden van de doos kunnen worden gemaakt door een dikke plastic verpakking. Je kunt het aan de buitenkant vastmaken met een economische nietmachine, of je kunt het verslaan met stroken rond de omtrek van de doos;
 • groot houtafval wordt op de bodem gelegd, vervolgens een krant en karton;
 • de volgende laag bestaat uit onkruid, groenten en fruit pellen;
 • verder gebruikt gebladerte, toppen, gras;
 • de laatste laag bestaat uit vruchtbare grond;
 • de doos wordt op een voorbereide plaats in de kas geïnstalleerd;
 • het is beter als de tegenover elkaar liggende lange wanden van het kanaal zijn verbonden door dwarsbalken, die voorkomen dat de structuur onder de druk van de grond kruipt.

Warme bedden, heuvels - dit is de gemakkelijkste optie om te presteren, omdat dit de minste inspanning vereist. Het is niet nodig om een ​​diepe greppel te graven of een speciale doos te maken.

Het productieproces is als volgt:

 • de eerste stap is om het perceel in de kas onder de tuin-heuvel te markeren;
 • men zou een ondiepe greppel moeten graven, ongeveer de diepte van een schop;
 • vul de greppel met het nodige organische materiaal in dezelfde volgorde als in de vorige ondersoort, maar laat een beetje lege ruimte over aan de randen van de greppel;
 • holtes vullen zich met vruchtbare grond;
 • de bovenste en zijkanten zijn ook bedekt met vruchtbare grond;
 • het bed zal vrij breed zijn (meer dan een meter), daarom is het onwenselijk om het dicht bij de muren van de kas te plaatsen.

De gecombineerde warme bedden verenigen in zichzelf het verhoogde en diepe warme bed.

Het productieproces omvat de volgende stappen:

 • niet te diepe greppel wordt uitgegraven;
 • op de bodem van het isolatiemateriaal is geplaatst, fijn gaas;
 • grote afval van hout wordt geplaatst, dan kranten of karton;
 • een laagje kleine stukjes chips, huishoudelijk organisch afval, dan gras en compost;
 • een laag vruchtbare grond;
 • op het oppervlak is een kanaal geïnstalleerd dat bestand is tegen de verspreiding van de grond.

Bedrijfsregels

Van alle manieren om warme bedden te organiseren, kiest elke tuinier voor zichzelf de beste optie in overeenstemming met de klimatologische omstandigheden en het soort aarde. Deze omstandigheden hebben meer invloed op de manier waarop een warme tuin is georganiseerd. In natte, moerassige grondomstandigheden wordt het aangeraden om verhoogde warme bedden te bouwen. Ze beschermen het wortelsysteem van planten tegen overmatig vocht en ziektes. In een normaal warm klimaat is het beter om diep in de diepte ligbedden te bouwen, omdat het niet nodig is om de wortels van planten te beschermen tegen overmatig vocht. In koude omstandigheden is het beter om gecombineerde warme bedden te gebruiken.

In de koudste maanden, wanneer de kassen niet worden verwarmd door hete zonneschijn, is het aanbevolen om extra elektrische kachels te gebruiken, ze zullen een comfortabele temperatuur handhaven voor planten boven het maaiveld. Ook in landkassen gebruikte ultraviolette kachels.

Mening van de eigenaars

Als je kijkt naar de beoordelingen van de eigenaren van warme bedden, zie je een heel helder beeld. Een groter aantal auteurs beweren dat het kweken van zaailingen in warme bedden, en zelfs in kassen, alleen op de beste manier de opbrengst beïnvloedt. Degenen die biologische, warme bedden gebruiken, stellen dat de opbrengst onder alle klimatologische omstandigheden meerdere keren toeneemt. Let op de eenvoud van de vorming van dergelijke bedden, de mogelijkheid van vroeg planten van zaailingen en dienovereenkomstig een eerdere oogst. Ook wijzen velen op de efficiëntie en duurzaamheid van deze methode. Op elke locatie zijn er altijd ingrediënten om dit type bedden te maken. En zelfs een vrouw kan het met haar eigen handen bouwen.

Eigenaren van elektrische, warme bedden wijzen op installatiegemak, als u precies de instructies opvolgt en de duurzaamheid van een dergelijke structuur. Van de minnen stoot alleen het feit uit dat niet overal in de winkels zo'n systeem te vinden is. Sommige gebruikers bestellen kits voor installatie via internet. Gemarkeerde verhoogde opbrengst, vroege rijping van fruit en volledige automatisering van deze methode, als u de thermostaat installeert.

Veel tuinlieden geven de voorkeur aan een manier om de bedden op water te verwarmen. Van de voordelen, naast hoge opbrengsten en vroege rijping, wordt de mogelijkheid van zelfassemblage van dit type verwarming benadrukt. Elke man kan pijpen met de gewenste afmeting en diameter installeren, een waterpomp aansluiten en de kachel plaatsen om het water te verwarmen. Bovendien is deze methode, zoals de auteurs opmerken, economischer dan elektrisch verwarmde bedden.

Handige tips

Zodat het proces van het op deze manier kweken van planten in kassen alleen maar goede resultaten zou opleveren U kunt de volgende handige tips gebruiken.

 • Bij de productie van organische ribbels kunnen de aangetaste materialen niet worden gebruikt, omdat dit kan leiden tot infectie, ziekte en sterfte van planten.
 • Je kunt geen overblijvend onkruid leggen, omdat ze kunnen ontkiemen.
 • Om de processen van verval te versnellen, zou het fijn zijn om biologisch actieve medicijnen te gebruiken.
 • Na het opmaken van de bedden moet je het met veel water afleggen.
 • Biologische warme bedden kunnen 5 tot 8 jaar duren voordat de componenten volledig zijn gerotterd.In de toekomst kan vruchtbare grond worden gebruikt om dit bed te vullen.
 • In het eerste jaar van gebruik in warme bedden is de grootste concentratie aan voedingsstoffen aanwezig, daarom is het op dit moment beter om ondeugende en veeleisende soorten planten te planten, zoals komkommers, kool, tomaten en paprika's. In de daaropvolgende jaren neemt de hoeveelheid voedingsstoffen af, dus het is handiger om minder veeleisende, pretentieloze culturen te planten. Bijvoorbeeld greens, salades, erwten.
 • Hoge bedden vereisen een overvloedige en frequente watergift in vergelijking met diepgaande opties.
 • Het is noodzakelijk om constant de temperatuur in de kas te bewaken om oververhitting van de planten te voorkomen. Het is ook raadzaam om de kas te ventileren om de luchtcirculatie daarin te verbeteren.
 • De optimale temperatuur voor planten in de kas is van +17 tot +25 graden. Het is noodzakelijk om het gedurende het gehele proces van plantengroei en vruchtvorming te handhaven.
 • Elektrische, warme bedden vereisen meer water, omdat het land sneller droogt, dus u moet constant het bodemvocht controleren.
 • Verwarmde bedden met waterleidingen worden meer basisch vochtig door condensaat,ophopen op de leidingen. Ze mogen niet worden gegoten om geen rot in het wortelsysteem van planten te veroorzaken.
 • Als de bedden zijn ontworpen voor het zaaien van zaden, kunt u een kas uitrusten en deze vóór het kiemen bedekken met een film. Zodra ze sterker worden, kun je de film verwijderen.

Als we het hebben over biologische, warme bedden, kunnen tuiniers zich afvragen wanneer het beter is om ze te bouwen. Hier verschillen meningen. Iemand doet dit in het voorjaar, net voor het planten van de zaailingen. Iemand gokt op de toekomst en houdt zich bezig met het uitrusten van de bedden in de herfst.

Experts zien dit als een aantal voordelen.

 • In de herfst verzamelt zich een grote hoeveelheid organisch afval op de achtertuinen. Het is niet nodig om gebladerte, toppen, droge takken en gras te verbranden of weg te gooien. Ze zijn ideaal voor het leggen in warme bedden.
 • Tegen de lente begint al het biomateriaal dat in de woning is beloofd te rotten en vormt het een uitstekende verwarming voor pas geplante planten. Bovendien zal het bed zaaien, dikker worden en zullen de zaailingen stevig in de gaten zitten.

Ongeacht de klimatologische omstandigheden, de bodemeigenschappen en lichtomstandigheden, zal de uitrusting van warme bedden in kassen helpen verbeteren,versnellen en verlengen de opbrengst van planten. Bovendien zijn er verschillende opties voor het rangschikken van dergelijke constructies om uit te kiezen. Momenteel gebruiken tuinders deze technologie op grote schaal, die van jaar tot jaar een gezonde, rijke oogst oplevert.

Zie de volgende video voor informatie over het maken van warme bedden in een kas.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer