De basis voor de kas: hoe te doen?

Een kas is een van de meest effectieve manieren om groenten in kassen te telen en daarom zijn dergelijke constructies tegenwoordig te vinden in veel privégebieden waar een klein stukje vrij land is, terwijl broeikassen warm en koud kunnen zijn. Het eerste type is aangepast aan de winterkou en daarom kunnen planten het hele jaar door groeien. Een belangrijk onderdeel van een dergelijke structuur is de fundering, die alle externe belastingen waarneemt.

Speciale functies

De basis voor de kas is een soort steun waarop de belangrijkste structurele elementen zijn vastgelegd. Het is onmogelijk om een ​​dergelijke structuur voor te stellen zonder een fundament dat in staat is om de levensduur van de structuur verschillende keren te verlengen.

Technisch gezien lijken deze structuren vaak op de fundamenten van klassieke woongebouwen. of kleine gebouwen, maar slechts een paar kleinere.Het gebruik van gronden voor kassen heeft veel positieve aspecten. Door bijvoorbeeld de fundering te gebruiken, wordt het frame van de kas stevig op de grond bevestigd, waardoor de structuur niet kan bewegen onder invloed van wind of andere externe invloeden.

De basis verhoogt ook de draagkracht van het frame. Op zo'n basis kun je al complexere systemen installeren, terwijl de aanwezigheid van de basis de vernietiging van de structuur minimaliseert en niet toelaat om de structuur van buitenaf te beïnvloeden.

Als de kas boven de grond wordt geheven, kunt u met deze benadering meer warmte binnenin opslaan - op deze manier kunt u de kosten van verwarming van het systeem minimaliseren.

De basis vormt een barrière voor de penetratie van moedervlekken en andere soortgelijke plagen in het gebouw. Dit geldt alleen voor betonnen en stenen funderingen die in de grond zijn begraven. Als alleen houten hout wordt gebruikt als een steun, dan zal het niet redden van knaagdieren.

Opgemerkt moet worden dat de fundering niet altijd beschermt - het kan leiden tot scheuren of vervormingen in het frame. Dit is te wijten aan de schending van de technologie van de constructie van dergelijke structuren.

types

De basis voor een kas is een ondersteuning die de kwaliteit van de groei van alle planten zal beïnvloeden, daarom moet het type basis bij de constructie correct worden bepaald. Gebruik vandaag voor dergelijke doeleinden verschillende soorten bases:

 • Houten. Het is moeilijk om de constructie van hout een fundament te noemen - technisch gezien is het een soort ondersteuning voor het toekomstige frame. Het is gemaakt van verschillende staven, die zijn gestapeld rond de omtrek van de structuur. Sommige deskundigen adviseren om het hout op de kolommen van buizen of beton te bevestigen. Dit ontwerp is volledig draagbaar, waardoor het mobiel en onafhankelijk is. De houten fundering is gemakkelijk te bouwen, maar het hout is niet bestand tegen invloeden van buitenaf en rot snel, ongeacht of het is verwerkt of niet.
 • Beton en baksteen. De basis van dergelijke materialen is een systeem van stenen, die aan elkaar worden bevestigd door een bepaald type beton. Dit type fundering onderscheidt zich door zijn lage gewicht en relatief goede sterkte. Ook is het ontwerp goed bestand tegen fysieke activiteit. Maar het materiaal neemt snel water op, dus het houdt de warmte slecht vast.Het is mogelijk om deze situatie te corrigeren met behulp van extra verwarming.
 • Block. Sommige experts bouwen de basis van de blokken, je kunt het vrij snel maken. Maar dergelijke voorzieningen houden ook slecht warmte vast, waardoor het gebruik ervan in koude periodes van het jaar niet mogelijk is.
 • Belt. Een van de meest complexe en gemeenschappelijke grondslagen, het is gebouwd van steen en beton. Deze structuur is bestand tegen hoge belastingen. Dergelijke fundamenten zijn duurzaam en kunnen worden gebruikt met constante blootstelling aan water en temperatuurveranderingen. Maar het ontwerp houdt de warmte zeer slecht vast en de constructie vereist bepaalde vaardigheden.
 • Pijler en stapel. Beide structuren zijn vergelijkbaar, omdat ze bestaan ​​uit verticale steunelementen die zich langs de gehele omtrek van de toekomstige fundering bevinden. Het eerste type is opgebouwd uit dwarsliggers, betonnen palen of buizen, terwijl het belangrijk is om de juiste afmetingen van de steunen te kiezen, zodat ze bestand zijn tegen aanzienlijke belastingen. Schroefpalen worden gebruikt in omstandigheden van deinende grond, waardoor een stabiel systeem kan worden verkregen dat bestand is tegen de beweging van de grond en zijn instabiliteit.Deze basis is eenvoudig te bouwen, maar je moet hem verder afwerken om alle gaten tussen de steunen te verwijderen. Maar met de juiste aanpak kunt u een warme basis krijgen die geschikt is voor de installatie van de kas.
 • Slab. Als een fundament worden vaste platen gebruikt die het gehele oppervlak van de grond langs de omtrek volledig bedekken. Dit ontwerp voorkomt zeer goed het binnendringen van knaagdieren in de kas. Maar de constructie van een dergelijke fundering is duur en wordt daarom alleen gebruikt voor industriële kassen.

Selectie onder het broeikasmateriaal

De basis voor de kas wordt vaak gekozen, afhankelijk van wat voor soort constructie erop wordt geïnstalleerd en wanneer het systeem zal worden bediend. Tegelijkertijd bevelen experts aan om een ​​paar eenvoudige tips te volgen:

 • De basis van hout in staat om slechts een klein gewicht te weerstaan. Daarom wordt het alleen gebruikt voor kleine plastic kassen, hoewel hout bestand is tegen metalen constructies.
 • Betonnen fundering Het is bestand tegen ladingen en er kunnen grote serres van metaal, glas, polycarbonaat en plastic op worden geïnstalleerd.Dit type basis is universeel en kan voor bijna elke bodem worden gebruikt.
 • De basis van schuimblokken. Dit materiaal voorkomt goed de penetratie van vocht, dus deze foundation wordt gevormd op natte bodems, waar het nodig is om gewassen te beschermen tegen een negatieve impact.
 • De fundering van baksteen lekt vocht. Bij het bouwen heeft het extra waterdichtheid nodig. Deze basis is alleen geschikt voor houtconstructies bedekt met polymere films.

Tegenwoordig heel vaak voor de bouw van kassen met polycarbonaat. Het is veel lichter dan glas, dus bijna alle soorten funderingen kunnen voor dergelijke constructies worden gebruikt. Maar experts adviseren nog steeds om de voorkeur te geven aan bases gemaakt van beton, baksteen of ander vast mineraal product.

Welke is beter?

Het kiezen van een fundering voor een kas is geen moeilijke taak. Tegenwoordig worden verschillende structuren gebruikt voor dergelijke structuren. Tegelijkertijd zijn er geen universele fundamenten die in staat zijn om aan alle vereisten van eigenaren van kassen te voldoen.

Elk van de gronden heeft zijn voordelen. Houten constructies zijn bijvoorbeeld licht en snel gebouwd.Voor hun installatie hoeft de ervaring van de bouwer niet nodig te zijn, omdat je gewoon de balk op de juiste manier rond de perimeter moet plaatsen. Betonnen constructies of funderingen van baksteen en steen hebben verbeterde sterkte-eigenschappen, maar laten niet altijd het vereiste niveau van thermische isolatie toe.

Daarom is het bij het kiezen van bases voor kassen belangrijk om rekening te houden met veel parameters, waaronder het kadermateriaal en de periode van groeiende planten als de belangrijkste worden beschouwd. Als u van plan bent om deel te nemen aan de industriële productie van groenten, dan zullen alleen tape of monolithische systemen het doen. Het is ook belangrijk om de reacties van tuiniers op verschillende soorten structuren te analyseren. Zo kunt u de beste funderingsoptie kiezen, afhankelijk van het type bodem en klimatologische omstandigheden.

afmeting

Een kas is een speciaal gebouw waar je gecultiveerde planten kunt verbouwen. Dit wordt bereikt door het gebruik van transparante materialen voor het frame, evenals het vasthouden van warmte binnen het systeem. De afmetingen van dit gebouw zijn niet standaard, omdat ze alleen afhankelijk zijn van het land en de technische mogelijkheden van de eigenaar.

Daarom worden de afmetingen van de foundation in de meeste gevallen individueel geselecteerd.Veel bewoners in de zomer bouwen kassen van 4x6 of 4x8 m. Maar er zijn ook meer enorme bouwwerken die een versterkte basis nodig hebben. Daarom, in de bouw van dergelijke systemen verhogen de breedte en diepte van de ondersteuning.

Onafhankelijke productie

Het installeren van de fundering voor een broeikas is een vrij eenvoudige handeling die u eenvoudig met uw eigen handen kunt doen. Maar om een ​​duurzame constructie te verkrijgen, is het noodzakelijk om het juiste materiaal voor de basis te kiezen in overeenstemming met de externe belasting erop.

ontwerp

De constructie van een fundering begint met zijn ontwerp. Dit proces bestaat uit verschillende opeenvolgende acties.

Eerst de berekening van alle parameters van de kas - dit is belangrijk, omdat de afmetingen van de ondergrond afhangen van de kenmerken van het frame. Al deze waarden worden individueel geselecteerd en zijn alleen afhankelijk van de behoeften van een bepaalde persoon.

Dan moet je een geschikte plaats kiezen. Hier moet je rekening houden met de eigenschappen van de bodem en de invloed van de zon. Het is wenselijk dat de zonnestralen overdag in de kas vallen. Montage in gearceerde gebieden is niet toegestaan, omdat dit tot gevolg heeft dat extra verlichting moet worden geïnstalleerd.

installatie

Stapsgewijze instructies voor de inrichting van de stichting omvatten verschillende algemene bepalingen voor alle soorten structuren.

 • Opstelling van bekisting. De diepte van de put hangt af van het gekozen type fundering. Voor strokenfunderingen bijvoorbeeld, moet u een sleuf graven met een diepte van meer dan 50 cm. Constructies van hout of baksteen kunnen op een kussen worden gemonteerd, met een dikte van 20-40 cm, afhankelijk van de belasting.
 • Voorbereiding van de basis. Deze stap omvat het egaliseren van de grond, evenals de verdichting met behulp van zand. Houten fundamenten worden aangevuld met een kussen waarop ze zijn geïnstalleerd. Hier is het belangrijk om een ​​stevige voering te vormen voor de hoofdstructuur.
 • Installatie van de stichting. In dit stadium, het bevestigen van houten staven of het gieten van beton in de bekisting. De installatietechniek wordt afzonderlijk gekozen.

Wat te verwerken?

Als besloten wordt om hout als materiaal voor de fundering te gebruiken, dan moet het verder verwerkt worden.

Het algoritme voor het werken met dergelijke materialen kan worden beschreven door een specifieke reeks acties.

 • Uitlijning basics en leggen waterdichting. De kwaliteit van dergelijke producten met behulp van dakbedekking en andere soortgelijke materialen.Het is belangrijk om de basis goed uit te lijnen en te verdichten.
 • Wanneer de basis klaar is, moeten de houten blokken worden afgedekt met beschermende middelen. Het maakt gebruik van impregnatie en primer. Op de markt zijn er veel verschillende antiseptica, oplossingen tegen knaagdieren en insecten, evenals vloeistoffen die snel verval voorkomen.
 • Installatie van hout en bescherming van het bovenste deel met een andere laag dakbedekkingsmateriaal.

Werk gerelateerd aan houtverwerking is relatief eenvoudig en kan onafhankelijk worden uitgevoerd. Als er een lint of een baksteenfundering is gebouwd, heeft deze praktisch geen aanvullende verwerking nodig.

Een van de verwerkingsmethoden kan als waterdicht worden beschouwd. Vandaag, voor dergelijke doeleinden, het gebruik van ruberoid of vloeibare oplossingen op basis van bitumen of andere aardolieproducten.

Handige tips en trucs

De installatie van de fundering voor kassen is verplicht, omdat de kwaliteit en de levensduur van de hele constructie ervan afhangen. Bij de constructie van een dergelijk ontwerp moeten enkele eenvoudige tips worden gevolgd die hieronder worden opgesomd.

Zorg ervoor dat u de geometrische vorm van de fundering beheert.Als het gebouw rechthoekig is, moet u de diagonalen meten - deze moeten gelijk zijn.

Het is noodzakelijk rekening te houden met de structuur van de bodem en het niveau van het grondwater. Als de grond erg mobiel is, is het raadzaam om schroefbases te bouwen die niet afhankelijk zijn van deze factoren.

De hoogte van de fundering boven het oppervlak moet 1/3 van de totale waarde zijn.

Een goed gebouwde basis is de helft van het succes. Daarom is het noodzakelijk om alleen hoogwaardige materialen voor kasfunderingen te gebruiken en installatietechnieken in acht te nemen.

Hoe je de basis voor de kas op de juiste manier kunt maken, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer