Halogeenlampen

Verlichting is een belangrijke factor in het menselijk leven. Niet alleen de productiviteit van het werk, maar ook de gezondheid hangt af van de kwaliteit ervan. Een belangrijke rol voor de organisatie van dergelijke systemen wordt gespeeld door halogeenlampen. Ze zijn geweldig voor een verscheidenheid aan interieurs, waardoor ze veelzijdig en praktisch zijn.

Functies en voordelen

Halogeenlampen worden tegenwoordig overal gebruikt. Volgens sommige kenmerken zijn ze zelfs gelijkwaardig aan LED-tegenhangers. Hun functie is het gebruik van halogeenlampen als belangrijkste lichtbronnen. Het licht dat ze uitstralen onderscheidt zich door kwaliteitsindicatoren en het spectrum is dichter bij wit. Veel experts beweren dat dergelijke straling in veel opzichten doet denken aan zonlicht.Ze bieden zachte en schaduwloze verlichting.

Daarom gebruiken veel ontwerpers dit type lampen bij de fabricage van kroonluchters en andere soorten lampen.

De populariteit van deze lampen is te danken aan verschillende van hun positieve aspecten:

 • Heldere en constante verlichtingdie de ogen van een persoon niet belast. Lichtinstellingen onderscheiden zich door unieke kleurweergave-opties. Ze kunnen naast wit en geel veel andere kleuren produceren.
 • Lange levensduur. Halogeenlampen gaan twee keer zo lang mee als standaard gloeilampen.
 • Verschillende ontwerpen en vormen. Dit wordt bereikt vanwege het feit dat halogeenlampen erg klein kunnen zijn. Hierdoor kunnen ze op hun beurt bijna alle soorten verlichtingsapparaten aanvullen.
 • Het minimale niveau van ultraviolette straling. Daarom is dergelijke verlichting niet de oorzaak van vervagende materialen en beschermende verven.
 • Verschillende modellen. De moderne markt vertegenwoordigt modellen die op 220 V-net werken, evenals onderspanningsproducten (6, 12 en 24 V). De werking van de laatste wordt uitgevoerd door speciale step-down transformatoren in het netwerk te introduceren.
 • Halogeen gloeilamp tijdens gebruik niet oververhit, waardoor het risico op brand wordt verminderd.

Maar deze lampen zijn niet universeel, omdat ze veel nadelen hebben:

 • Lichtstroom kan gevoelige ogen irriteren.
 • Bij vernietiging van een kolf in de lucht worden gassen uitgestoten. Het moet duidelijk zijn dat ze in kleine hoeveelheden veilig zijn. Maar als hun concentratie hoog is (bijvoorbeeld als een hele kroonluchter is gebroken), dan kunnen ze de oorzaak van de vergiftiging zijn.
 • Halogeenlampen zijn niet raadzaam om te gebruiken bij hoge luchtvochtigheid. Daarom worden ze voor de badkamer extra beschermd door speciale behuizingen.
 • Alle lampvervangingshandelingen moeten voorzichtig zijn, omdat de lamp opwarmt en brandwonden kan veroorzaken.
 • Lampen van dit type zijn zeer gevoelig voor spanningsfluctuaties in het elektrische netwerk. Sommige wijzigingen kunnen mislukken als deze parameter slechts met 5% is gewijzigd. Hoogspanningslampen hebben een iets hogere drempelwaarde, waardoor ze hun levensduur kunnen verlengen. Om een ​​dergelijk fenomeen uit te sluiten, raden experts aan om ze direct aan te sluiten na de spanningsregelaar.

ontwerp

Een aantal verschillende lampen van dit type is behoorlijk breed.Dit komt door het feit dat de aansluiting van de halogeenlamp vrij eenvoudig is. Hiermee kunt u het in bijna elk gebouw insluiten. Het ontwerp van een dergelijke lamp bestaat uit verschillende hoofdcomponenten:

 • Halogeenlamp. De grootte en vorm ervan hangt af van het ontwerp van de lamp en de fabrikant.
 • Het frame van de lamp. Dit onderdeel is een speciale socket waar de lamp zelf op is aangesloten. Er kan een externe aluminium radiator zijn die warmte verwijdert. De vorm van het frame kan verschillen en bestaat uit zowel een enkel element als uit meerdere delen (kroonluchters).

Wat betreft de vorm van lampen zijn er praktisch geen beperkingen.

Het ontwerp van dergelijke producten kan variëren afhankelijk van de wensen van de klant of ontwerper.

De halogeenlamp zelf is een vrij eenvoudig apparaat. Het bestaat uit verschillende hoofdonderdelen:

 • Shell. Het is gemaakt van kwartsglas, omdat het bestand is tegen hoge temperaturen en de effecten van verschillende chemicaliën. Merk op dat de schaal op een zeer korte afstand de spiraal kan naderen.Hierdoor zijn de afmetingen van de lamp verminderd.
 • Spiraal. Het is gemaakt van wolfraam, dat, wanneer de stroom verstrijkt, een stroom licht produceert.
 • Gas - vulmiddel. Mengsels van de halogeenreeks worden als deze stoffen gebruikt. Deze gassen zijn niet chemisch inert en reageren niet met wolfraam. Broom, fluor, jodium en andere soortgelijke gassen worden als vulstoffen gebruikt. Ze vertragen de verdamping van wolfraam, waardoor de levensduur van een dergelijke lamp meerdere keren kan worden verlengd.

types

Classificatie van halogeenlampen kan volgens verschillende criteria worden uitgevoerd. Een daarvan is het type lamp dat in het apparaat wordt gebruikt.

Ze kunnen worden onderverdeeld in 2 groepen:

 • Laag voltage. Lampen kunnen werken op een spanning van niet meer dan 24 V.
 • Network. Klassieke aanpassingen die direct zijn verbonden met het netwerk 220 V.

Afhankelijk van de ontwerpkenmerken, kunnen deze verlichtingsapparaten ook in verschillende groepen worden verdeeld:

 • Embedded. Het lichaam van het product is volledig verborgen onder het plafond of in de muur. Een treffend voorbeeld zijn de klassiek gedraaide modellen geïnstalleerd in verlaagde plafonds.
 • Opgeschort. Het frame van het product bevindt zich op een bepaalde afstand van het plafond. Dit omvat zowel spoorwijzigingen als klassieke kroonluchters.Veel puntwijzigingen zijn tegenwoordig op een kleine beugel gemonteerd waarmee u ze in de juiste richting kunt draaien. Evenzo gemonteerde spots en andere verlichtingsapparatuur op basis van halogeenlampen.
 • False. Het frame van het product wordt rechtstreeks op het plafond of de muur gemonteerd. Het armatuur wordt bevestigd met ankers of speciale metalen lamellen.

De locatie van deze producten kan ook anders zijn, waardoor ze in verschillende typen kunnen worden verdeeld:

 • Plafond. Heldere vertegenwoordigers zijn kroonluchters en schijnwerpers, die direct aan het plafond zijn bevestigd. Er zijn zowel stationaire als draaiende modellen op een wasknijper.
 • Wall. Het frame van het apparaat is zo gemaakt dat het alleen aan verticale oppervlakken kan worden bevestigd. Een prominente vertegenwoordiger is een wandlamp gemaakt van gips of metaal.
 • Desktop. Lampen van dit type zijn bedoeld om een ​​klein gebied te verlichten. Wordt vaak gebruikt in de slaapkamer of op kantoor, waar u de optimale sfeer moet creëren voor een bepaalde situatie. Er zijn veel ontwerpoplossingen voor dergelijke producten die bij elke smaak passen.
 • Floor. Een prominente vertegenwoordiger van deze groep is het statief-statief. Het zorgt niet alleen voor diffuse en warme verlichting, maar stelt u ook in staat om een ​​kamer te plaatsen.
 • Furniture. Een kenmerk van deze structuren is een klein formaat. Installeer ze in kasten, nachtkastjes en andere soortgelijke producten. Hiermee kunt u het optimale comfortniveau bieden bij het gebruik van meubilair.

Er zijn veel andere classificaties van halogeenlampen.

Met zo'n verscheidenheid aan modellen kunt u unieke interieurs creëren die niet alleen praktisch zijn, maar ook warm en gezellig.

materialen

Technisch gezien verschillen halogeenlampen niet van andere vergelijkbare modificaties. Hun speciale functie is de aanwezigheid van een speciale aansluiting waarmee u een halogeenlamp op het netwerk kunt aansluiten. Deze producten zijn gemaakt van verschillende soorten materialen:

 • Glass. Dit materiaal wordt gebruikt om decoratieve inserts te maken. Het is zeldzaam om kroonluchters te vinden waarin het hele frame volledig van glas is gemaakt. In veel armaturen daaronder is de lamp zelf. Het glas speelt hier een beschermende rol, niet toestaand om het verlichtingsapparaat zelf fysiek te beïnvloeden.
 • Metal. Dit materiaal is essentieel bij de vervaardiging van dergelijke producten. De stof verdraagt ​​hoge temperaturen. Het is ook relatief gemakkelijk om metaal te hanteren. De belangrijkste producten kunnen verschillende soorten staal en gietijzer zijn, die het lichaam en het frame van de lamp maken. Soms gebruiken ambachtslieden aluminium en koper, die gemakkelijk gebogen zijn.
 • Boom. Deze stof wordt ook gebruikt als decor. Vaak wordt het gecombineerd met metaal, waarmee je unieke dingen kunt creëren.
 • Gips. Dit type verlichting is relatief recent op de markt verschenen. Gipsconstructies onderscheiden zich door een decoratief frame, waarop een basis is voor het inschroeven van een halogeenlamp.

afspraak

Halogeenlampen zijn een van de soorten verlichtingstoestellen die als decoratieve elementen in elke woonruimte kunnen worden gebruikt. Het belangrijkste doel van dit apparaat is het creëren van comfortabele woonomstandigheden, evenals interieurdecoratie.

De verscheidenheid aan halogeenlampen is vrij breed en elk heeft zijn eigen onderscheidende kenmerken.Daarom moet elk van hen voor elke kamer afzonderlijk worden gekozen:

 • Kinderkamer. Voor haar fitte lampen met warme gele verlichting. Tegelijkertijd is de optimale arbeidsfactor 13 W / m2. Dit is belangrijk om te overwegen bij het kiezen. In de kinderkamer is het beter om verschillende hangende modellen lampen of kroonluchters te gebruiken om te voorkomen dat hun kinderen worden beschadigd.
 • Woonkamer. Voor dergelijke ruimtes heeft u een lamp of meerdere apparaten nodig met een totale capaciteit van maximaal 40 watt. Maar het is belangrijk om te focussen op de grootte van de kamer en zijn stijlontwerp.
 • De slaapkamer. De beste oplossing hier zijn halogeenlampen met variabel vermogen. Met hun hulp kunt u de sfeer eenvoudig aanpassen aan uw behoeften.

Badkamerarmaturen worden vrij vaak gebruikt voor eerder besproken redenen. Het moet worden begrepen dat bijna alle modificaties van deze verlichtingsinrichtingen onderling uitwisselbaar zijn. Hierdoor kunnen ze in verschillende kamers worden gebruikt.

Het is alleen belangrijk dat ze in het ontwerp van de ruimte passen en aan de technische vereisten van het netwerk voldoen.

Selectieregels

Halogeenlampen zijn een unieke gelegenheid om een ​​uniek interieur mee te creërenkwaliteitsindicatoren voor verlichting. Maar niet alle apparaten van dit type hebben unieke kenmerken. Bij het kiezen van halogeenlampen moeten verschillende factoren worden overwogen:

 • Type plaatsing van het apparaat. Tegenwoordig zijn veel apparaten bedoeld voor het plafond, maar er zijn ook aanpassingen aan de muur. Het is belangrijk dat de lamp de kamer in de juiste hoek verlicht, waardoor een optimale comfortzone ontstaat.
 • Type lamp. Armaturen kunnen worden uitgerust met zowel vaste als inklapbare lampen. In het geval van een storing van het laatste element, kunt u het simpelweg vervangen door een nieuw element.
 • Voltage. Verlichtingsapparaten werken zowel vanuit het lichtnet in 220 V, als in de lagere bereiken. Het laatste type vereist het gebruik van speciale step-down transformatoren die extra moeten worden geïnstalleerd.
 • Plaats van installatie. Zoals eerder vermeld, zijn halogeenlampen niet bestand tegen hoge luchtvochtigheid. Daarom moeten lampen voor de badkamer op betrouwbare wijze tegen deze factor worden beschermd.
 • Materiaal plafond. Dit is belangrijk omdat tijdens de werking van de lamp een grote hoeveelheid warmte wordt gegenereerd. Het frame van de lamp moet een vergelijkbaar effect weerstaan.Veel experts raden aan apparaten te kopen waarbij het plafond is gemaakt van kwartsglas of keramiek.

Mooi interieur

Halogeenspots in een witte badkamer creëren de perfecte sfeer voor volledige ontspanning. Ze bevinden zich achter de zijkanten van het hoekbad, op de treden en het plafond spelen ze de rol van sterren. Alles ziet er mooi en erg leuk uit

Halogeenlampen zijn ook geschikt voor het ontwerp van de keuken - hier zijn ze ingericht om het meubilair te verlichten, zelfs onder het tafelblad, dat er heel origineel uitziet.

Halogeenlampen op de band in combinatie met ingebouwde plafondlampen maken het mogelijk om de perfecte gerichte verlichting in de woonkamer te creëren.

In de volgende video leert u meer over halogeenlampen.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer