Verlichtingsstijlen in het interieur

Verlichtingsstijlen in het interieur

Verlichtingsapparaten zijn onmisbare attributen van elk huis, of het nu een landhuis of een stadsappartement is. Deze onopvallende maar noodzakelijke details moeten overeenkomen met de interieurstijl, zodat deze harmonischer en completer is. Vandaag bekijken we in detail alle kenmerken en onderscheidende kenmerken van lampen van verschillende stijlen.

types

Lampen zijn anders. Ze verschillen van elkaar, niet alleen qua uiterlijk, maar ook qua manier en plaats van installatie in de ruimte.

Een van de meest voorkomende en gewilde zijn plafondlampen. Apparaten van dit type zijn onderverdeeld in de volgende ondersoorten.

 • Opgeschort. In de regel worden deze lampen gebruikt voor algemene verlichting.Ze zien er bijzonder aantrekkelijk en harmonieus uit als er hoge plafonds in de kamer zijn. De meest voorkomende zijn dergelijke hanglampen, zoals kroonluchters, objecten met gesloten plafondlampen, platen en moderne richtingaanwijzers met eng gericht licht.
 • Embedded. Dergelijke lampen zijn verreweg het meest populair, omdat ze niet veel ruimte innemen en eenvoudig kunnen worden geïnstalleerd, zowel in harde (bijvoorbeeld gipsplaat) als spanplafonds. De installatie van deze verlichtingsarmaturen is vrij eenvoudig. Ze hebben niet de voorkant van de behuizing, maar er zijn verschillende randen. De meest voorkomende inbouwspots met lichtglazen met zilver of goud ingelijst.
 • Wandmontage. Om de schoonheid en het organische interieur te benadrukken, moet dit worden gedaan met behulp van goed gekozen wandlampen. Dergelijke verlichtingsapparaten kunnen in verschillende ruimtes worden geïnstalleerd, maar meestal kiezen de eigenaren een slaapkamer voor hen (in het gebied boven het bed).
 • Desktop Lampen zullen nooit hun relevantie verliezen. Ze zijn nodig als aanvulling op de schrijf- en computerbureaus, en ook als nachtkastjes in de slaapkamer. Dergelijke apparaten hebben vaak kleine en middelgrote afmetingen.De belangrijkste voordelen van deze interieuronderdelen zijn hun lage gewicht en mobiliteit. De tafellamp kan op elk moment naar een nieuwe locatie worden verplaatst, indien nodig.
 • vloer de lamp, geschikt voor stijl en kleur, kan worden geplaatst, als de ruimte in de ruimte dit toelaat. Moderne staande lampen zijn gemaakt van verschillende materialen en worden aangevuld met verschillende tinten. In de regel bestaan ​​dergelijke apparaten uit een stabiele basis, een stijf frame en een daaraan bevestigde lichtbron.
 • Als u op zoek bent naar een unieke en originele versie, moet u hierop letten interessante ontwerper lampen. Met behulp van dergelijke details kun je het interieur nieuw leven inblazen en zelfs het meest saaie en monotone ensemble tot leven wekken. Ontwerpopties hebben vaak niet-standaard vormen en een verscheidenheid aan decoratieve toevoegingen. Onovertroffen lampen in Tiffany-stijl zijn bijvoorbeeld gedecoreerd met een veelkleurig glas-in-loodraam, waardoor het apparaat een speciale chique uitstraling heeft.

materialen

Moderne fabrikanten produceren verlichtingsapparatuur gemaakt van verschillende materialen.

De meest voorkomende armaturen geproduceerd van metaal. Vooral indrukwekkende en elegante lookproducten, geschilderd in goud, zilver of brons. Niet minder aantrekkelijk in moderne interieurs lijken gewone ongeverfde metalen lampen. Ze hebben een eenvoudig en stijlvol ontwerp.

Als u op zoek bent naar een meer elegante en verfijnde optie, dan moet u kijken naar de lampen, versierd met smeden. In de regel zijn dergelijke producten duur, maar ze hebben een echt aristocratisch en luxueus uiterlijk. Het is de moeite waard om de duurzaamheid en sterkte van dergelijke apparaten te vermelden.

Zelfs na vele jaren zullen ze hun presentatie niet verliezen en zullen de eigenaars verrukt zijn van hun schoonheid. Bovendien zijn metalen lampen niet onderhevig aan contaminatie, dus ze vereisen geen complexe en continue zorg.

Als u echter besluit om een ​​metalen kroonluchter aan het plafond te kopen, moet u rekening houden met het grote gewicht. Gesmede of eenvoudige metaalmodellen mogen niet aan het niet-vastgezette plafond worden bevestigd, anders is de zware constructie niet bestand tegen dergelijke belastingen.

Tenminste bij de vervaardiging van gebruikte verlichting glas. Dit materiaal is rijk aan kleuren en weerstand tegen ongunstige externe factoren. Deze omvatten temperatuurdalingen en direct zonlicht.

Maar dit materiaal heeft één groot nadeel - fragiliteit. Glas is heel gemakkelijk te beschadigen. Dit gebeurt vooral vaak op het moment van installatie van het apparaat of tijdens het schoonmaken.

Eén type glas is kristal. Dit materiaal is waanzinnig populair en beroemd. Het onderscheidt zich door zijn verfijning en onnavolgbare schittering. Kristalheldere verlichting is bijzonder indrukwekkend in een klassiek interieur.

Kenners van milieuvriendelijke materialen ideale lampen van hout. Dergelijke details kunnen universeel worden genoemd, omdat ze er organisch uitzien in bijna alle interieurs. Een hoogwaardige houten lamp kan zelfs voor moderne meubels worden gekozen.

Maar vergelijkbare interieurdetails hebben een aantal nadelen. Veel kopers weigeren houten lampen te kopen vanwege het feit dat ze hun presentatie verliezen zonder de juiste zorg.

Dit materiaal moet van tijd tot tijd worden bekleed met speciale beschermende impregnaties. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat het ding niet scheurt, barst of een "thuis" wordt voor boomparasieten.

Voordelige lampen zijn van plastic. In de regel verschillen ze in klein gewicht en zijn ze in de meest verschillende kleuren geverfd. Wees niet bang voor dergelijke apparaten, want ze zijn gemaakt van speciaal hittebestendig plastic, dat niet oververhit raakt en niet smelt onder invloed van hoge temperaturen.

Maar het is vermeldenswaard dat plastic modellen minder slijtvast zijn. Onder invloed van zonlicht kunnen ze vervagen en zelfs barsten.

Je kunt het interieur transformeren en de onberispelijke smaak van de eigenaars van het huis benadrukken met behulp van mooi keramisch lampen. Vergelijkbare opties hebben zowel een klassiek als een modern ontwerp.

Een ander materiaal dat wordt gebruikt bij de vervaardiging van lampen is textiel. Plafondlampen en lampenkappen van verlichtingsapparaten zijn in de regel gemaakt van verschillende soorten textiel. De stof in de lamp kan absoluut elke kleur en textuur hebben. Tegenwoordig zijn de winkels niet alleen monofonisch, maar ook veelkleurig, aangevuld met verschillende prints en interessante patronen. Stoffen lampen zijn goedkoop en hebben een laag gewicht.

Een van de nadelen van stoffen lampenkappen is de moeilijkheidsgraad van de zorg, aangezien elk textiel vatbaar is voor contaminatie.

stijlen

Momenteel kunt u binnen elke stijl de juiste lamp kiezen voor het interieur. Laten we in detail bekijken wat de onderscheidende kenmerken en kenmerken van verlichtingsapparaten in verschillende richtingen zijn.

klassiek

Elegantie en discrete luxe zijn prachtige klassieke lampen. Dergelijke modellen hebben geen weelderig plafond en enorme terreinen, maar ze zijn nog steeds erg indrukwekkend.

Lampen in de stijl van de klassiekers en neoklassiekers worden vaak aangevuld met verschillende decoratieve elementen met mate. Het kunnen bijvoorbeeld ingewikkelde krullen zijn van bronzen, elegante plafondlampen in de vorm van nette hoorns of cilinders, evenals afzonderlijke oppervlakken, aangevuld met bladgoud.

Modellen versierd met florale ornamenten, vergulde krullen en inzetstukken die natuurlijke edelstenen en halfedelstenen imiteren, zien er bijzonder aantrekkelijk en rijk uit.

Het leeuwendeel van apparaten in de stijl van klassiek en neoklassiek is gemaakt van materialen zoals brons, koper, messing, natuurlijk hout, porselein, kristal en glas.

modern

In het interieur, gemaakt in een sierlijke moderne stijl, wordt het aanbevolen om lampen met diffuus en zacht licht te installeren. Asymmetrische, golvende en vloeiende lijnen, evenals een groot aantal verschillende patronen zijn inherent aan deze indrukwekkende richting.

De karakteristieke kenmerken van modernistische kroonluchters zijn hun lichtheid, "luchtige" ontwerp, waarin geen gewichtstoevoegingen zijn, evenals matte plafondlampen in de vorm van bollen, prisma's en kegels. Deze producten worden niet aangevuld met vergulde coatings en schreeuwende elementen.

In het interieur van de Art Nouveau-stijl, de originele schansen in de vorm van bloembakken, vleugels, lotussen, fruit en ga zo maar door. Wat betreft de tafellampen, in dit geval zijn het geschikte meerkleurige modellen met glas in lood in de stijl van Tiffany.

Art Deco

Stijlvolle art-decostijl ensembles zijn altijd doordrongen van licht, wat betekent dat verlichtingsapparaten in hen een van de doorslaggevende rollen spelen. De thema's archeologie en reizen, maar ook luxe elementen van prachtige paleisstijlen en onopvallende etnische tonen zijn typerend voor deze interessante richting.

Fittingen en armaturen in dergelijke lampen zijn vaak gedecoreerd.parel details, elegante krokodillenhuid, ivoor, evenals halfedelstenen en edelstenen.

zee

Lampen in maritieme stijl kunnen worden gemaakt in de vorm van grote of kleine ankers, handwielen of schepen met verschillende modificaties. In dergelijke interieurs is het mogelijk om apparaten te rangschikken met kunstmatig verouderde oppervlakken.

Voor het zee-interieur zijn best passende armaturen in een enigszins grove versie. Je moet ze niet aanvullen met te zachte en sierlijke apparaten. Sla dergelijke instanties beter op voor meer geavanceerde en glamoureuze omgevingen.

land

In een gezellige landelijke stijl moet worden gedomineerd door natuurlijke materialen. Voor dergelijke interieurs is het beter om lampen uit natuurlijk hout te selecteren. Het wordt aanbevolen om de voorkeur te geven aan objecten met eenvoudige vormen, rustige kleuren en texturen.

Voor de populaire Provence-stijl zijn nette en delicate lampen met stoffen tinten, geschilderd in rustgevende en pastelkleuren, ideaal. Niet slecht in dergelijke ensembles zullen lichtitems met tinten zijn, versierd met charmante bloemstukken en omzoomde franjes.

Een andere interessante rustieke stijl is rustiek. Voor interieurs in deze geest zijn apparaten met zwak en zwak licht zeer geschikt. Lampen in rustieke stijl hebben vaak grove en massieve vormen. Ze kunnen worden aangevuld met prachtig smeden.

In de regel zijn dergelijke apparaten gemaakt van natuurlijk hout met zijn natuurlijke rondingen en patronen.

Steam Punk

Meestal zijn lampen in de stijl van steam-punk gemaakt van metaal. Het kan koper, brons, ijzer of koper zijn. Interessant en niet-triviaal in het interieur zal het apparaat van ijzeren pijpen of een gewone gloeilamp lijken.

Verlichtingsapparaten in dit ontwerp zijn vaak versierd met verschillende gerecyclede machines en industriële onderdelen. Het kan zorgvuldig worden geïnstalleerd tandwielen, sensoren, bouten, enz. Ook decoratieve gelaste naden zien er zeer interessant uit op het oppervlak van dergelijke producten.

gotisch

Gotische lampen zijn gemaakt van glanzende metalen, mooi smeedijzer, klassiek kristal en veelkleurig glas. Als de belangrijkste kroonluchter in de Gotische kamer, kunt u een eenvoudig maar geavanceerd model van koperen, koperen of zilveren cirkels en kettingen met kristallen hangers gebruiken.Ook in dergelijke ensembles zien producten met gepatineerde verouderde oppervlakken en prachtige ornamenten in de vorm van opengewerkte sneden, patronen of weefsels er organisch uit.

modern

Moderne stijlen omvatten hi-tech, minimalisme, techno en industrial. Voor dergelijke ensembles is het beter om lampen en kroonluchters van metaal te kiezen.

 • Voor interieurs hightech het is de moeite waard meer futuristische producten op te nemen met vloeiende of duidelijke lijnen, verstoken van een elegante inrichting en ingewikkelde patronen.
 • Kenmerkende eigenschappen minimalisme zijn eenvoud en bondigheid. Voor dergelijke omgevingen, geschikte verlichtingsapparaten, waarin er ook geen decoratieve ornamenten en pretentieuze elementen van luxe zijn.
 • zolder is een gratis stijl. In zo'n interieur kan elke lamp worden geplaatst. Zelfs ingewikkelde modellen met patronen en gesneden details zullen het doen.
 • In stijl industrieel ruwe apparaten van eenvoudige vormen met open tinten op metalen staven zien er goed uit.
 • Stijllampen techno hebben vaak regelmatige en hoekige vormen. Ze zijn gemaakt van plastic, metaal en glas (materialen kunnen worden gecombineerd).
 • In e stijlnaarAbout moet aanwezig zijn in armaturen van natuurlijke materialen. Dit kunnen plafond- of staande lampen zijn van hout (of houten staven) met een natuurlijk ontwerp.

Etnisch en exotisch

 • Eenvoudige en eenvoudige lampen met grote metalen tinten (glanzend en mat) in neutrale en rustgevende kleuren of milieuvriendelijke houten lampenkappen zijn ideaal voor Scandinavische interieurs.
 • Ensembles in mediterrane stijl zullen harmonieus klassieke, rustieke of Provençaalse lampen zijn. Het is raadzaam om producten uit natuurlijke materialen te kiezen, bijvoorbeeld van rotan, hout of bamboe.
 • In het Chinees of Japans Het ensemble kan interessante papieren lampen in houten kaders plaatsen. Je moet ook apparaten uit natuurlijk hout of speciaal papier in de vorm van een bal oppikken.
 • Oosterse lampen in Marokkaans of Indisch stijl moet een ingewikkelde compositie met patronen zijn met veel kleine details. Meestal zijn deze modellen gemaakt van metaal. Vaak worden Marokkaanse en Indiase lampen aangevuld met stenen die kostbare of halfedelstenen nabootsen.
 • Verlichtingsarmaturen in het Engels De stijl is een discrete luxe en verweving van ideaal vlakke lijnen, verdund met onopvallende patronen en geometrische composities. Engelse kroonluchters worden vaak aangevuld met kettingen en hangers gemaakt van kristal.
 • In het proces van het maken van kroonluchters in het Amerikaans fabrikanten proberen zich te houden aan de koloniale stijl, dus ze zijn niet in felle kleuren geschilderd. Heel vaak zijn er in dergelijke apparaten plafondlampen in de vorm van lantaarns met wieken of volumetrische afgeronde structuren met metalen randen, gedessineerde wendingen en inzetstukken van artistiek smeden.
 • Verlichtingsarmaturen in jacht- en chaletstijl ze kunnen bruut zijn, verouderd en aangevuld met hoorns, kandelaars of gesmede roosters. In de regel zijn de bases van dergelijke apparaten gemaakt van hout.
 • Grieks of antiek Varianten, gestileerd als oude producten, zijn gemaakt in de vorm van stenen schalen, wand- en vloertoortsen, lampen met keramische voetstukken of plechtige ontwerpen op hangende kettingen.
 • Charmante lampen chebbi chic personifiëren de sfeer van het huis van een gezellige grootmoeder.Zulke modellen zijn vaak versierd met verschillende porseleinen beeldjes, bloemstukken en ingewikkelde weefsels van metalen onderdelen. Dergelijke producten zijn geschilderd in zachte en zachte kleuren.
 • Afrikaanse lampen zijn vaak geschilderd in verschillende tinten geel en oranje. Hun plafond kan worden versierd met bruine ornamenten met scènes van jacht of Afrikaanse dieren.

Hoe te kiezen?

Voor de woonkamer passen vrijwel alle armaturen. Als u een plafondkroonluchter in de hal selecteert, moet u rekening houden met de hoogte van de plafonds:

 • Voor lage plafonds geschikte compacte opties of inbouwspots.
 • Voor hoge plafonds in een ruime kamer is het kiezen van een luxe en driedimensionaal model van grote maten.

In de slaapkamer zien inbouwspots en tafellampen op nachtkastjes er goed uit. In plaats van de laatste kunt u wandlampen boven het bed installeren.

Stangarmaturen met open tinten op koorden of metalen staven zijn geschikt voor de keuken. De keuze van het verlichtingsapparaat hangt af van de stilistische richting van het huis.

Mooie ideeën in het interieur

 • In de lichte woonkamer met de vloer die is ingericht met licht laminaat, kunt u 9 donkere vierkante lampen in het plafond inbouwen en een witte hoekbank, een grote spiegel (op een van de muren) en een bruine salontafel daaronder leggen.
 • In de grote chique eetkamer met donkerpaarse wanden, karamel vloer en prachtige witte suite hangt een elegante witte kroonluchter met kaarslampen en kristallen hangers. Ze zal haar plaats boven het eetgedeelte vinden.
 • Naast de hoofdverlichting, kunt u in een crèmekamer drie wandlampen achter elkaar installeren boven een houten bed van donker chocoladehout. Ook bij het bed, plaats twee donkere nachtkastjes en plaats ze op tafellampen met grote ronde tinten van donkere chocolade kleur.
 • In de trendy woonkamer met grijze muren, wit plafond en bruine vloer, kunt u laconieke witte fauteuils en een zachte grijze stoffen bank plaatsen. Zet een zwarte, zachte poef tussen deze objecten en installeer een witte open haard bij een van de muren. Hang een grote Amerikaanse kroonluchter over het meubilair en plaats witte staande lampen aan beide zijden van de bank.
 • In de elegante eetkamer met behang versierd met gouden patronen, kunt u muurblakers installeren in de vorm van kandelaars met kristallen hangers. Plaats een kast met verse bloemen in een lichte vaas en een eettafel met witte stoelen voor deze apparaten.

Tips voor het kiezen van armaturen, kun je uit onderstaande video ontdekken.

Comments
auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer