Tweepersoonsbedden - Russische en Europese maten

Veel mensen, inclusief stellen, hebben dubbel beddengoed nodig. Maar de betekenis van deze naam in verschillende staten en in verschillende landen kan aanzienlijk verschillen. Consumenten moeten alle details kennen voordat ze naar de winkel gaan.

Standaard parameters

Russische opties

Een in Rusland gefabriceerd beddengoed moet voldoen aan de eisen van GOST 2005. Dergelijke standaardparameters zijn typerend voor linnen dat ook op het grondgebied van bepaalde post-Sovjetstaten wordt geproduceerd. De kleinste breedte van de platen in een set van dubbel linnen is slechts 138 cm. Deze waarde wordt geaccepteerd vanwege de vereisten van een andere norm, volgens welke de smalste slaapplaats voor 2 personen 110 cm breed kan zijn.

De breedste vellen volgens GOST kunnen 180 cm bereiken, ze zijn groter in afmeting en gewicht. Hun toegestane lengte heeft twee waarden - 214 en 230 cm. Dekbedovertrekken in dubbele sets zijn altijd verenigd in lengte - 215 cm, maar hun breedte is dubbel in de standaard - 163 of 175 cm. Meest standaard kussenslopen:

 • 40x40;
 • 60x60;
 • 70x70;
 • 75x75;
 • 80x80.

Het probleem is dat de GOST-normen hun bindende kracht hebben verloren. Zowel Russische bedrijven als buitenlandse leveranciers voldoen mogelijk niet.

Daarom wordt de standaard in de praktijk die groottes van linnen genoemd, die meestal worden aangetroffen. Tweepersoonsbedden worden bedden of banken genoemd met een breedte van niet minder dan 140 cm. Ze leggen meestal dergelijke ondergoed op hen:

 • dekbedovertrek 175x215;
 • vel 180x210;
 • kussensloop 70x70.

Dit linnengoed kan op een matras met een breedte van 140-150 cm worden geplaatst. Typische sets zijn onder meer 1 dekbedovertrek, 1 laken en een paar kussenslopen. Houd er rekening mee dat beddengoed gemaakt in China, dezelfde uitrusting en vergelijkbare afmetingen heeft.

Europese normen

De grootte van de euro-parameters voor een tweepersoonsbed is als volgt:

 • dekbedovertrekken 200x220;
 • vellen 220x240;
 • kussenslopen 70x70 en 50x70 (elk 2 stuks).

Kenmerken van tweepersoonsbedden, vervaardigd in Europa, zijn hetzelfde als die van Russische producten.De waarde is bijna altijd hetzelfde, misschien slechts een klein additief. Volgens deskundigen is de Europese norm optimaal voor bedden en sofa's van 160x200 cm. Veel Italiaanse sets zijn ideaal voor matrassen van 200 cm breed. Ze bevatten 2 paar kussenslopen, dus u moet extra kussens kopen. De voordelen van een beddengoedpakket van de euro voor een gebruikelijke dubbele set zijn:

 • het vergroten van de dekbedovertrek en de lakens;
 • groter aantal kussenslopen;
 • aantrekkelijk ontwerp.

'Familie'-sets

Voor een gezinsset met 2 slaapkamers zijn de meest gebruikte:

 • dekbedovertrekken 145x215 of 155x215;
 • vellen 220x240, 240x260, 250x250;
 • kussenslopen 70x70.

U kunt kiezen en opties met kussenslopen van 50x70. Met het beddengoed in de familieset kunt u zich goed voelen op bedden variërend in breedte van 160 tot 180 cm. Het wordt niet aangeraden om grotere items te kopen. Hun gewicht, zelfs bij gebruik van licht weefsel, is vaak overdreven. Dit kan 's nachts aanzienlijk ongemak veroorzaken. Familie dubbel linnen geproduceerd in Rusland of China kan dekbedovertrekken van deze grootte bevatten:

 • 140h205;
 • 145h210;
 • 145h215;
 • 150h205;
 • 150h215;
 • 155h210.

De minimale grootte van de vellen in een dubbele familieset is 220 x 240 cm. Het kan ook gelijk zijn aan 230 x 250 cm, en de grootste vellen in dubbele familiesets bereiken al 240x260 cm.

Turkse textielfabrieken maken dergelijke sets dekbedovertrekken van minimaal 150x210 cm, het grootste deel van de door hen geproduceerde dekbedovertrekken en heeft een afmeting van 160x210 cm. De grootte van de vellen kan zijn:

 • 220h240;
 • 230h250;
 • 240x240.

In sets met dubbele families komen paren van kussenslopen van 50 x 70 steeds vaker voor. Ze kunnen er alleen zijn of samen met de meer bekende vierkante (70x70). Een nuttige nieuwigheid zijn de kussenslopen voor transformatoren. Hoewel hun totale afmeting 70x70 is, is het zeer eenvoudig om 20 cm vanaf één kant van het product te verwijderen. Bevestig het product op de gewenste positie met behulp van de knoppen.

Aangepaste formaten

Soms voldoen de typische afmetingen van beddengoed niet aan mensen. In dergelijke gevallen wordt het aanbevolen om een ​​trekvel te gebruiken met een elastische band. In de markering van de afmetingen van de set van de grootte is aangegeven, aangepast voor de hoogte van de zijkant. Deze hoogte is heel eenvoudig te berekenen: je hoeft alleen maar 10 cm aan de matrashoogte toe te voegen.De matrassen 190x120x20 worden vaak aangeduid met de formule 190 + 120 + 30 cm, maar fabrikanten hebben het recht om te schrijven als volgt: 190x120 cm, een zijde 30 cm.

De beddengoed sets berekend op zeer hoge (vanaf 190 cm) mensenAlleen verzonden door individuele bestellingen. Wanneer twee kinderen van 0 tot 3 jaar op één bed moeten worden gezet, moet de set 50 x 120 cm zijn. Tussen 3 en 8 jaar wordt aangeraden om te gaan zitten op bedden van 80x150 cm. Schoolkinderen en tieners kopen sets voor bedden van 90x190 cm.

Een set met dubbel linnen vergroot formaat is vereist als er thuis een hoog "podium" hoog bed staat.

Producttips

Het ontbreken van strenge normen voor de grootte van dubbele sets kan van een nadeel worden omgezet in voordelen. In een mum van tijd kunt u altijd kits met de juiste markeringen kopen en deze rustig gebruiken. Het is noodzakelijk om familie beddengoed te selecteren op basis van de schaal van de deken. Als de breedte groot is (155 of 160 cm), is het het beste om Turkse producten te prefereren. Als huizen al vierkante kussens hebben, kies dan kussenslopen van 70x70 cm.

Een geschikt laken is er een die de zijkanten van de matras en het "voet" -uiteinde van het bed met 100% bedekt. Dit betekent dat een laken van ten minste 160x210 cm op een bed van 190x120 cm en een dikte van 20 cm moet liggen.

En idealiter zou het zelfs een beetje meer moeten zijn. Dan kan het, indien nodig, onder de matras worden gebogen. Het is deze styling waarmee je rustig kunt slapen zonder bang te hoeven zijn dat de was verloren gaat of verloren gaat.

Om een ​​comfortabel dekbedovertrek te kiezen, moet u de lengte en breedte van de deken met 5 cm vergroten, een dergelijke toename is nodig wanneer beddengoed wordt gemaakt van linnen of katoenvezels, die vaak krimpen. Maar als bekend is dat alle stoffen een verband en speciale behandeling hebben ondergaan, zal het niet "gaan zitten". In dit geval kunt u een dekbedovertrek kiezen van dezelfde grootte als de deken zelf. Wanneer linnen volledig of 50% synthetisch is, moet het dekbedovertrek 3 cm langer zijn dan de deken.

Kussenslopen, met de zeldzaamste uitzondering, hebben een afmeting van 70x70 of 70x50 cm. In tegenstelling tot dekbedovertrekken, wordt aanbevolen om altijd dezelfde maat te nemen als het kussen zelf. Soms staat op het label ook de aanduiding "+5 cm" achter de hoofdnummers. Dit is een decoratief onderdeel dat het interne volume niet beïnvloedt. Het is niet nodig om een ​​speciale kussensloop te kiezen, zelfs wanneer het kussen 52x52 of 73x73 cm meet. Een dergelijk klein verschil speelt geen speciale rol.

Dubbel bed linnen geleverd vanuit Europa heeft de aanduiding dubbel of volledig. Typische maten voor deze kit zijn:

 • dekbedovertrekken 205x225, 200x220 of 222x245;
 • vellen 240x280 of 220x240;
 • kussenslopen 50x50 en 70x70.

Een vergelijking met de afmetingen van bedsets uit de Russische Federatie laat zien dat ze in Europa 10-15 cm groter zijn. Omdat veel consumenten grote bedden en banken plaatsen met twee matrassen, zijn er in een aantal sets 2 vellen. Houd er rekening mee dat de verpakking, wanneer er geen markering met afmetingen is, bijna een gegarandeerd teken van nep is.

Het is onredelijk om alleen de "dubbele" letters te vertrouwen - het is noodzakelijk om de conformiteit met normale maten te controleren, omdat veel fabrikanten textiel besparen en klanten misleiden.

Een slaapplaats, een kussen en een deken worden het best gemeten met meetlint of centimeter tape. Een laken dat 80-100 cm breder is dan een matras, is gemakkelijker in te vullen, het hangt niet in de hoeken. Het wordt aanbevolen dat natuurlijke stoffen het beddengoed domineren. Maar we moeten niet vergeten dat veel van hen gevoelig zijn voor elektrificatie en lastig te hanteren zijn.Veel praktischer zijn kits met een klein aandeel synthetische vezels.

Het is handig om een ​​aantal Engelse termen te kennen die worden gebruikt in de beschrijvingen van bedlinnensets. Ze helpen om te controleren of de afmetingen die op het pakket zijn geschreven, worden nageleefd. Dus, als sprei of bedovertrek daar is geschreven, laat de grootte van de beddensprei hem toe om de kussens te sluiten, terwijl hij de vloer bereikt. Het vel met niet-standaard afmetingen, gefixeerd van randen tot een elastische band, wordt hoeslakens genoemd. En de inscriptie "Fit valance" betekent dat een dergelijk blad met een elastische band u ook in staat stelt om het gedeelte van de vloer onder het bed te verbergen.

Als u een bovenmatras of een blad met elastische banden selecteert, moet u de hoogte van het matras meten. De waarde ervan hangt sterk af van de gebruikte technologie. Meet de breedte tussen twee zijden in een rechte lijn. De lengte wordt bepaald van het hoofd tot het laagste punt. Om er zeker van te zijn dat een dekbedovertrek of kussensloop geschikt is, is het noodzakelijk om hun verticale en horizontale naden te meten.

Een dubbele set Oostenrijkse en Duitse productie mag geen vellen bevatten. Daarom is het noodzakelijk om elke keer zorgvuldig de apparatuur te specificeren.Experts adviseren om de voorkeur te geven aan kussenslopen met diepe (20 cm) kleppen. Dergelijke elementen maken het kussen stevig vast. Het probleem is dat de bijbehorende informatie op het pakket niet aangeeft welke maat bevestigingsmiddel wordt gebruikt.

Hoe kunt u beddengoed met uw eigen handen naaien, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer