Kenmerken en methoden voor de installatie van PVC-panelen

 Kenmerken en methoden voor de installatie van PVC-panelen

PVC-panelen - een goedkoop materiaal, vaak gebruikt voor de decoratie van woningen en huishoudelijke eenheden. Met een relatief lage prijs van een dergelijke bekleding is de decoratieve kwaliteit van de bekleding vrij hoog. Dit zijn praktische en duurzame materialen die ook gemakkelijk te installeren zijn - zelfs een beginnende finisher kan panelen met zijn eigen handen installeren.

Voors en tegens

Laten we stilstaan ​​bij de voordelen van kunststofpanelen:

 • Opneembaarheid. Kunststof neemt geen vocht op, het is niet gevoelig voor rotten, schimmel verschijnt er niet in en schimmels reproduceren zich niet,daarom worden de panelen vooral gebruikt in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid (in de keuken / douche en badkamers).
 • materiaal heeft een lange levensduur, is slijtvast en bestand tegen kleine slagen. Natuurlijk, als schade wordt veroorzaakt door een hamer of een bijl, zullen de panelen barsten, maar kleine mechanische inslagen zullen geen sporen achterlaten op het oppervlak.
 • PVC-panelen behouden hun esthetische uiterlijk vele jaren - ze worden niet geel in de loop van de tijd en vervagen niet bij blootstelling aan direct zonlicht.
 • Eenvoudige bediening Het is ook een groot voordeel: de panelen zijn pretentieloos in de zorg, voor hun hoogwaardige reiniging kunt u de eenvoudigste reinigingsmiddelen gebruiken, maar toch moet u geen schuurmiddelen en sterke zuurbasecomposities gebruiken.
 • Het leggen van panelen kost niet veel tijd en vereist geen speciale vaardigheden en kracht, zelfs een niet-professionele persoon zal het werk aankunnen.
 • Lage prijs En dit is het geval wanneer het verlagen van de kosten geen verslechtering van de kwaliteit met zich meebrengt.
 • Security. Bij de productie van panelen worden de meest geavanceerde technologieën voor de verwerking van grondstoffen gebruikt, waardoor het product geen schadelijke en giftige stoffen afgeeft. Gevaarlijke materialen zijn moeilijk te vinden, zelfs onder vervalsingen.
 • Eenvoudig te fixeren coating - hiervoor is het voldoende om een ​​gebroken paneel te vervangen en niet om de volledige coating te verwijderen.
 • De panelen zijn erg esthetisch - fabrikanten brengen producten in de ruimste zin op de markt, de overvloed aan kleuren en texturen. Consumenten kunnen platen kiezen die de textuur van hout en steen nabootsen. Veel bedrijven passen fotoprinting toe op panelen, en sommige fabrikanten produceren niet-standaardproducten die qua uiterlijk aanzienlijk verschillen van de gebruikelijke "officiële" versies.
 • Mogelijkheid van installatie in kleine ruimtes - wandpanelen zijn ideaal voor het maken van nissen in dergelijke hoeken van appartementen waar het werken met andere materialen moeilijk is.
 • PVC-platen worden gemonteerd met ventilatieroosters en stopcontacten, ze zijn niet opvallend en passen harmonieus in een gemeenschappelijk interieurconcept.
 • Veel voordelen van PVC-bekledingspanelen in verband met de installatie van het frame. Door de vorming van een luchtkussen tussen de muur en de panelen, is extra geluidsisolatie aanwezig en kan de ruimte zelf met succes worden gebruikt voor communicatie of isolatie van de woning.

Er zijn ook nadelen verbonden aan het gebruik van PVC-panelen:

 • Bij blootstelling aan vuur houdt het materiaal de verbranding in stand en worden tegelijkertijd stoffen afgegeven die gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de mens.
 • De panelen laten geen lucht door, waardoor de circulatie en de nodige ventilatie volledig worden geblokkeerd. Dat is de reden waarom het toepassingsgebied van de panelen beperkt is - ze worden niet aanbevolen om in slaapkamers en kinderen te worden gemonteerd.
 • In de zuidelijke regio's nestelen insecten zich in de holtes tussen de panelen en de muur, die moeilijk te verwijderen zijn.
 • Bij het installeren van panelen is het gebruik van speciaal gereedschap vereist en dit wordt ook als een nadeel beschouwd. Alle benodigde apparatuur kan echter worden gekocht bij elke ijzerhandel.

Selectiecriteria

De keuze van kunststof panelen is geweldig, in elke bouwsupermarkt vindt u een breed scala aan modellen van alle kleuren en texturen. Dankzij moderne technologieën worden producten gemaakt die een glans kunnen geven en de conceptualiteit van elke ruimte benadrukken.

Waarop moet je letten bij het kiezen van panelen:

 • PVC-producten zijn lichtgewicht, maar als de panelen die u koopt te licht zijn, kan dit betekenen dat u een nepproduct van lage kwaliteit hebt;
 • er mogen geen lakdefecten aan beide zijden aanwezig zijn: spaanders, barsten en krassen duiden op een inadequate productkwaliteit;
 • Als u panelen verzamelt, moet u de datum van uitgifte en etikettering verduidelijken - het is optimaal om die te verkrijgen waar deze waarden ongeveer hetzelfde zijn - zelfs binnen hetzelfde model kan er een aanzienlijk verschil zijn.

PVC-panelen worden in de overgrote meerderheid van de gevallen geproduceerd in Europa en China. Afhankelijk van de fabrikant kunnen de technische parameters van het product echter variëren De optimale kenmerken zijn de volgende:

 • dikte van het frontpaneel - in het bereik van 1,5 tot 2 mm;
 • het aantal ribben - van 20 tot 29;
 • lamellengewicht - van 1,7 tot 2 kg per vierkant. m.

Experts raden af ​​om een ​​aankoop te doen als:

 • verstijvers beschadigd en gedraaid;
 • de lijn van de figuur is niet duidelijk uitgedrukt;
 • de kleur van de panelen binnen één stapel is anders;
 • het oppervlak heeft scheuren en krassen;
 • De segmenten zijn van verschillende grootte.

Het is gemakkelijk om te controleren hoe sterk het materiaal is - druk er gewoon een beetje op: normaal buigt de voorkant en keert dan terug naar de vorige positie.Als dit niet gebeurt, betekent dit dat het paneel is vervormd, dat er een grote hoeveelheid krijt in de samenstelling zit en dat de levensduur van een dergelijk product klein zal zijn.

En nog enkele aanbevelingen:

 • de dikte van het plastic moet overal hetzelfde zijn, elke verdikking en, omgekeerd, subtielere plaatsen geven een lage kwaliteit aan;
 • hoe dikker de trui op het afgesneden punt - hoe sterker en duurzamer de constructie zal zijn;
 • cellen moeten perfect glad zijn, zonder knobbels en deuken, dus je moet alle panelen inspecteren, zelfs als ze zijn ingepakt.

En natuurlijk moet je de juiste textuur en kleur kiezen. Zeer aantrekkelijke opties met een foto. Op plaatpanelen uit PVC in de meeste gevallen zet tekening. In de regel wordt het op film geprint en vervolgens op het paneel gelijmd en gelamineerd. Dergelijke panelen kunnen een glad oppervlak of structuur hebben, ze zijn zeer duurzaam en de prijs voor hen overschrijdt aanzienlijk zonder analogie analogen.

De meest voorkomende opties voor panelen zijn wand en plafond. Deze wijzigingen zijn niet uitwisselbaar, het vel wandpanelen is niet universeel, het wordt niet aanbevolen om te worden gebruikt voor het bekleden van het plafond, en omgekeerd zijn de plafondplaten niet geschikt voor installatie op muren.

Er zijn geen strenge eisen aan stijfheid aan de panelen voor het afwerken van de plafonds - ze zijn praktisch niet onderworpen aan fysieke inspanning. Hun standaardmaten zijn:

 • dikte - van 3 tot 5 mm;
 • breedte - van 125 tot 380 mm;
 • lengte - tot 10 m.

De parameters van de muurplaten zijn verschillend:

 • dikte - in het bereik van 6-10 mm;
 • breedte - van 250 tot 300 mm;
 • lengte - minder dan 6 meter.

Wandpanelen hebben vaak een grotere dikte, omdat bij het afdekken met brede platen de coating visueel gladder en meer intact lijkt (aangezien het aantal verbindingen kleiner is). Tegelijkertijd geven veel decorateurs de voorkeur aan een smal laken, omdat het gemakkelijker en sneller is om ermee te werken.

Tegen prijzen voor PVC-panelen is er een merkbare spreiding - de kosten van het product worden beïnvloed door de wanddikte, evenals het type bedrukking en het merk.

Voorbereiding en berekening

In het stadium van de voorbereiding van de afwerking is het erg belangrijk om het vereiste aantal panelen en gerelateerde materialen correct te meten en nauwkeurig te berekenen. Dit is nodig om onnodige kosten voor de aanschaf van onnodige producten te voorkomen.

De installatie van PVC-panelen zorgt ervoor dat hun locatie verticaal en horizontaal is - het is volledig afhankelijk van de individuele smaakvoorkeuren.

Als u besluit om te blijven hangen aan de verticale lay-out van de platen, wordt de berekening als volgt uitgevoerd: de omtrek van de kamer wordt gemeten, de breedte van de deur- en raamopeningen wordt afgetrokken van de verkregen waarde en het verschil wordt gedeeld door de paneelbreedte. Als resultaat van dergelijke berekeningen wordt het aantal panelen dat vereist is voor het afwerken verkregen. We moeten echter ongeveer 10% toevoegen voor de ruimte boven en onder de openingen.

Voor een horizontale locatie wordt het gebied van de kamer berekend, van waaruit het gebied van de openingen wordt afgetrokken, en de resulterende waarde wordt gedeeld door het gebied van het paneel.

Wederom wordt 10-15% toegevoegd aan het ontvangen quotiënt in het geval van schade aan de coating, dat wil zeggen, in reserve. Houd er rekening mee dat wanneer u horizontaal installeert, u panelen moet afsnijden, dus er kan veel worden bijgesneden aan de uitgang.

Overweeg een voorbeeld van de locatie van de panelen horizontaal. Stel dat we de muren in een 6x8 meter kamer met een plafondhoogte van 2,5 m moeten reveteren. Er zijn 4 ramen in de kamer met een afmeting van 1,2 x 1,8 m en een boog met parameters van 2,2 x 0,9.

Voor de afwerking werden panelen van 250x30 cm gekocht.

Totale S-muren zijn:

(6 + 6 + 8 + 8) x2.5 = 70 sq. m.

S raam- en deuropeningen:

1,8х1.2х4 + 2.2х0.9 = 8.64 + 1.98 = 10.62 sq. m.

S tot de finish is gelijk aan:

70 vierkante meter m. -10,62 vierkante meter. m. = 59,38 m². m.

Vervolgens berekenen we het S-paneel:

2.5x0.3 = 0,75 sq. m.

Daarom moet je voor het werk kopen:

59,38 / 0,75 = 79,17 panelen.

Na het afronden van de resulterende waarde in de richting van het vergroten, hebben we 80 stukjes, we moeten hier 10-15% aan toevoegen en we zullen ongeveer 100 panelen krijgen.

Gereedschappen en accessoires

Om te werken met PVC-panelen moet worden voorbereid. Zoals vermeld, het gebruik van dit afwerkingsmateriaal omvat het gebruik van professionele hulpmiddelen, namelijk:

 • boor - zal nodig zijn bij het vormen van het frame;
 • draadloze - het wordt gebruikt bij het bevestigen van panelen aan staven of metalen profielen (een perforator kan deze taak aan, maar het is nogal zwaar, daarom zal het niet gemakkelijk zijn voor een dressoir met een kleine werkervaring);
 • decoupeerzagen met kleine tanden of een cirkelzaag;
 • struslo met een hoek van 90 en 45 g;
 • nietmachine - gebruikt bij het monteren van kratten uit hout;
 • rubberen hamer - Nodig om vastgelopen platen te verwijderen; als een dergelijke procedure handmatig wordt uitgevoerd, is de kans groot dat de lat en het paneel zelf breken;
 • spatel - het wordt gebruikt om het profiel te buigen wanneer u het nieuwste paneel moet invoegen.Het is het beste om een ​​hulpmiddel te gebruiken met een lengte van 80 tot 120 cm.

Hulpgereedschap:

 • meetlint;
 • potlood of marker - voor markering op de panelen;
 • niveau - om afwijkingen van de ideale geometrie van de coating te meten;
 • hoek, lijstwerk, klemmen, leidingen;
 • elementen voor bevestigingsmiddelen (pluggen, schroeven en klemmen).

Om de voegen tussen de panelen te slijpen, gebruikt u een kit en een hulpmiddel om het aan te brengen. Veel deskundigen raden aan een antisepticum toe te voegen om schimmel en andere ziekteverwekkers te voorkomen.

Bevestigingsmethoden

Het werken met plastic panelen begint met de voorbereiding van het oppervlak. Om dit te doen, zullen ze zeker de oude coating verwijderen, alle bestaande scheuren, spaanders en scheuren dichten - alleen dan zal de afwerkende coating een perfect gladde en gladde look hebben, en vooral, het zal duurzaam worden. Voor de preventie van schimmel en mos wordt aanbevolen om de basis te coaten met oplossingen met fungiciden. - Het is een sterk antisepticum, dat het huis jarenlang zal redden van het uiterlijk van "indringers".

In dit voorbereidende stadium van het werk eindigt, dan is het frame gemonteerd en zijn de panelen direct neergelegd,en voor dit doel is het noodzakelijk om de locatie van de rekken van de kern te bepalen.

Voor plafonds en wanden wordt de opmaak in deze volgorde uitgevoerd:

 1. Plaats het punt eerst op een afstand van 2 cm van de vloer of muur en trek er al doorheen een rechte lijn rond de omtrek. Het is in deze fase dat het constructieniveau en de afdekdraad nodig zijn.
 2. Bij het markeren van de muren wordt precies dezelfde lijn onder het plafond uitgevoerd.
 3. Verder trekken ze in 30-40 cm stappen dwarse lijnen - ze zullen "bakens" worden voor de constructie van het frame.

wanden

Bij het afwerken van de wanden met PVC-panelen eerst de lat installeren. Meestal gebruiken ze houten latten, tenminste - metalen profielen (de tweede kan worden gebogen, de eerste - nee).

Precies volgens de markering met een perforator zijn gaten gemaakt voor bevestigingsmiddelen met een steek van ongeveer 40-50 cm, waarna het frame-element aan de muur is bevestigd. In dit stadium is het noodzakelijk om plaatsen te bieden voor het bevestigen van de draden en om ervoor te zorgen dat ze niet voorbij de kist zullen uitsteken.

Om een ​​extra laag geluids- en warmte-isolatie tussen de lamellen te creëren, moeten speciale materialen worden gelegd. Ze kunnen een andere structuur hebben en zijn daarom ook anders bevestigd (met deuvels of met lijm).Daarna worden de panelen direct op de doos gelegd.

Indien gewenst, kunt u de frameloze methode gebruiken en lijm de platen rechtstreeks op de wanden - rechtstreeks op het beton. Dit is snel en gemakkelijk. Er moet echter worden opgemerkt dat het behandelde oppervlak een ideale geometrie moet hebben - alle onregelmatigheden verminderen de kwaliteit van de hechting en verminderen uiteindelijk de levensduur van de afwerking.

Gebruik in de kaderloze methode vloeibare nagels of speciale lijm voor PVC. Het is erg belangrijk om die verbindingen te gebruiken die geen oplosmiddelen bevatten. Anders zal het plastic langzaam instorten.

Werken met dit type installatie wordt in de volgende volgorde uitgevoerd:

 • reinigen van de oude coating, primen en drogen;
 • voorbereiding van de lijmoplossing met de verplichte naleving van de instructies en de gespecificeerde verhoudingen van de stof;
 • Afhankelijk van de consistentie van de oplossing, wordt een hulpmiddel gekozen voor toepassing - dit kan een borstel of een verfroller of een spatel zijn;
 • gebruik een lijm om het hoekstuk aan de betonnen muur te bevestigen, waaraan vervolgens een gewoon element wordt bevestigd met behulp van ingebouwde sleuven;
 • panelen met inspanning drukken gedurende 10-15 seconden en laten grijpen;
 • analoog monteren van alle resterende tegels;
 • maak decoratief element vast;
 • De naden worden behandeld met grout of kit, die fungeren als decoratieve connector.

Deze methode wordt aanbevolen voor het kijken in de gang en andere kamers met een normale luchtvochtigheid. Vergeet niet om de gaten voor de moffen te snijden, en ook om leidingen en soortgelijke elementen te omzeilen.

plafond

Het is mogelijk om het plafond met kunststofpanelen op dezelfde manier te omhullen als bij muren - met en zonder frame.

Het frame moet worden geassembleerd in ruimtes met een hoge vochtigheidsgraad en in minder verwarmde ruimtes. De platen worden bevestigd met behulp van bevestigingsmiddelen en profielen, daarom wordt het bevestigingspunt niet verzwakt onder invloed van externe nadelige effecten.

Het frame lijkt niet op een krat met een stap van 40-60 cm. In de regel wordt de montage uitgevoerd met houten latten, metalen profielen of plastic. Panelen worden op de kist geschroefd. Deze reparatie is tijdrovend, maar het kan worden gedaan door een thuisvakman, zelfs met weinig ervaring.

Frameloze fixatie is een eenvoudigere manier, het omvat het vooraf reinigen van de basis en het verder bevestigen van de platen op een speciale samenstelling, dat wil zeggen, de platen kunnen eenvoudig worden geplakt.

Dit is een vrij eenvoudige en snelle manier om het oppervlak te omhullen, maar het beperkt de interieurontwerpoplossingen qua belichting aanzienlijk, omdat het niet de mogelijkheid biedt om schijnwerpers en ledstrips te monteren, maar ook op gipsplaat kan werken om structuren op meerdere niveaus te bouwen.

windows

PVC-panelen worden veel gebruikt bij het installeren van hellingen op ramen. Het is echt een uitstekende oplossing waarmee u snel, gemakkelijk en goedkoop een esthetische decoratieve coating kunt maken. Door de grote keuze aan panelen kan iedereen precies de modificatie kiezen die de vensters echt kan transformeren.

Er zijn verschillende manieren om hellingen in te korten.

Met behulp van een metalen profiel

Met deze methode worden profielen geïnstalleerd die het kader worden voor het monteren van panelen.

De procedure voor deze methode is als volgt:

 • op de rand van het raamkozijn met zelftappende schroeven stel het startniveau in;
 • aan de tegenoverliggende rand van het venster zijn lamellen gemonteerd, het creëert een volledige contour.

Het voorbereide paneel wordt op de gewenste maat gesneden, vervolgens in het profiel gestoken en vanaf de andere rand aan de rail bevestigd. Panelen moeten aan elkaar koppelen.Omdat de behuizing het F-profiel gebruikt. Het voordeel van deze methode is hoge snelheid en installatiegemak. Deze technologie vereist echter extra lege ruimtes, die tijdens het werk kunnen worden gevormd.

Lijmbevestiging

Alles is eenvoudig hier - de panelen moeten op de hellingen worden gelijmd met behulp van schuim of lijm.

De procedure is als volgt:

 • Eerst moet je het raam goed voorbereiden, het overtollige schuim verwijderen, stopverf aanbrengen en het oppervlak egaliseren;
 • panelen worden gesneden in overeenstemming met de parameters van hellingen;
 • elk deel wordt zorgvuldig met lijm bedekt, vervolgens wordt het fragment een paar seconden op het oppervlak gedrukt en afgescheurd - de laatste fixatie vindt na enkele minuten plaats;
 • in de eindfase worden de naden behandeld met een dichtingsmiddel en gesloten met de hoeken van een geschikte kleur.

Het op deze manier monteren van hellingen wordt zeer snel uitgevoerd, maar vereist een perfect vlak basisoppervlak.

Er zijn verschillende manieren om platen op de hellingen te leggen, maar ze vereisen een langere kennis van tijd en ruimte.

Eigenaardigheden van zorg

Betoogd dat plastic panelen speciale zorg vereisen.Dit heeft echter absoluut geen basis - van alle soorten afwerkingsmaterialen is het misschien moeilijk om een ​​eenvoudiger en "pretentieloze" versie te vinden. Ongeacht of ze zich in de gang of op de loggia bevinden, het is voldoende om ze een paar keer per jaar te wassen met een conventioneel afwasmiddel of een sopje.

Soms wordt er echter tijdens het gebruik ernstiger vuil op het oppervlak zichtbaar - tekeningen gemaakt met viltstiften en markeringen, motorolievlekken, whiskyresten enzovoort. Voor het reinigen van deze doeken kan het schoonmaken van schuurdoeken en, als de markeringen aanzienlijk zijn, vloeibare reinigingsmiddelen zoals Synto-Forte, Graffiti Flussig, enz. Zijn.

Voordat u het vuil verwijdert, probeert u erachter te komen hoe het gekozen middel het plastic zal beïnvloeden. Onthoud dat sterke zuur-basissamenstellingen hun uiterlijk significant kunnen verminderen.

Er zijn verschillende verbindingen die niet worden aanbevolen voor gebruik bij het reinigen van PVC-panelen:

 • chloor;
 • ontvettingssamenstellingen;
 • alkalische zeep;
 • nagellak verwijderaars;
 • aceton;
 • poetsmiddelen van alle soorten.

aanbevelingen

Bij het kopen van goederen let iedereen op de fabrikant.Beeld en reputatie betekenen veel en zijn een soort indicator van kwaliteit. In die zin zijn PVC-panelen geen uitzondering, er zijn honderden fabrikanten op de markt, maar slechts enkelen hebben erkenning van de consument gekregen.

 • Venta (België). Het bedrijf is marktleider op het gebied van afwerkingsmaterialen in Europa en de rest van de wereld. Het bedrijf opent regelmatig nieuwe productiefaciliteiten in verschillende landen en in 2003 begon de fabriek in Rusland. Dit maakte het mogelijk om de kosten van platen voor een binnenlandse koper te verlagen - nu kunnen Russen Europese kwaliteitsmodellen kopen tegen betaalbare prijzen. De assortimentslijst omvat een grote selectie van panelen van alle kleuren en tinten, producten hebben de eigenschap van verhoogde sterkte, evenals bedrukte panelen.
 • Forte (Italië). Het bedrijf wordt beschouwd als een van de grootste fabrikanten van PVC-panelen ter wereld, haar producten worden in 50 landen verkocht. Het bedrijf hanteert constant de strengste kwaliteitscontrole en de technologie verbetert voortdurend. In veel opzichten, dankzij dit, lanceert het bedrijf regelmatig nieuwe producten op de markt - bijvoorbeeld, onlangs werden decoratieve panelen aangeboden aan consumenten,gemaakt met steenpoeder. Dit geeft een stijlvolle en zeer esthetische uitstraling aan de coating, waardoor deze elegant en luxueus is.
 • Deceuninck (Frankrijk-Verenigd Koninkrijk). Internationale holding, waarvan de productiefaciliteiten in alle delen van de wereld zijn gevestigd - de fabrikant van PVC-platen heeft meer dan 10 fabrieken, die met succes hun producten in 90 landen van de wereld verkopen. Het vertegenwoordigingskantoor van de holding is actief in ons land, waardoor de binnenlandse consument de mogelijkheid heeft om kennis te maken met de panels van Deceuninck.
 • Shanghai Zhuan (China). Chinese producten hebben het afgelopen jaar een sterke sprong gemaakt in de richting van kwaliteitsverbetering. Natuurlijk, niet elk model gemarkeerd als "Made in China" kan worden vertrouwd, maar de producten van Shanghai Zhuan Qin Co. Ltd wordt beschouwd als een erkend voorbeeld van een betrouwbare leverancier. Het bedrijf verkoopt wandpanelen in verschillende kleuren, texturen, terwijl de prijzen van producten beschikbaar zijn voor de algemene bevolking.
 • Groene lijn. En natuurlijk is het onmogelijk om niet te spreken over de Russische fabrikant van kunststofplaten. The Green Line is een fabriek in de regio Vladimir en levert haar goederen niet alleen aan Rusland, maar ook aan Europese landen. In de assortimentlijst van de fabrikant - meer dan duizend wijzigingen van de panelen, terwijl de prijs op een constant laag niveau blijft.

Hoe je geen verkeerde paneelkeuze maakt, zie deze video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer