Hoe PVC-panelen snijden?

PVC-paneel is een van de meest populaire materialen voor interieurdecoratie. Het gebruik ervan in het interieur trekt niet alleen het uiterlijk, maar ook een betaalbare prijs, onderhoudsgemak en installatie. Vanwege de genoemde kenmerken, geven veel mensen de voorkeur aan PVC-panelen in plaats van aan tegels bij het afwerken van ruimtes voor persoonlijke hygiëne.

Materiële functies

PVC-panelen zijn een van de moderne soorten afwerkingsmaterialen, die door extrusie worden gemaakt en zowel in de badkamer als in de woonkamer worden gebruikt. De belangrijkste grondstof bij de vervaardiging van dergelijke producten is polyvinylchloride, dat is gevuld met een mal. Om de panelen de gewenste kleur te geven, wordt een bepaalde hoeveelheid gebroken natuurlijk krijt aan hun samenstelling toegevoegd.

PVC-panelen kunnen op een van de volgende manieren worden ingericht:

 • kleuring;
 • thermisch afdrukken;
 • offsetdruk.

Thermisch afdrukken wordt toegepast op het plastic oppervlak met behulp van een speciale roller die is verwarmd tot hoge temperaturen, waardoor de film wordt gedrukt op het oppervlak van het product. Dankzij deze technologie is het mogelijk om het patroon snel en duidelijk toe te passen zonder de helderheid van het beeld te verliezen. Het paneel zelf heeft geen extra vernislaag nodig. Offsetprinten wordt veel minder vaak gebruikt vanwege de hoge kosten.

De keuze van gereedschappen om te snijden

Bij het thuis installeren van een dergelijk afwerkingsmateriaal hebben gebruikers te maken met een klein probleem: de panelen die worden verkocht in bouwmarkten hebben een lengte van 3 meter en de plafondhoogte in de meeste paneelwoningen is 2,5 meter.

Specialisten in de uitvoering van reparatiewerkzaamheden, die in hun professionele activiteiten om de installatie van PVC-panelen uit te voeren, weten veel geheimen over het correct snijden van plastic materialen op en neer. Na analyse ervan kan elke eigenaar die zelf reparaties wil uitvoeren, de meest geschikte professionele tool voor hem kiezen of de beschikbare hulpmiddelen gebruiken.

De keuze van de methode om panelen te knippen hangt meestal af van de taken en mogelijkheden van de wizard. Hieronder staan ​​de soorten snijmaterialen.

snijder

De meeste ervaren specialisten, wiens gereedschappen een grote verscheidenheid hebben en zijn ontworpen voor een hoogwaardige verwerking van kunststof, geven er de voorkeur aan om PVC-panelen met een speciale frees te snijden. Dankzij hem creëert zonder veel moeite op het plastic oppervlak een gelijkmatige snede, gekenmerkt door de afwezigheid van chippen en chippen. De snijplotter wordt in bijna elke ijzerhandel verkocht en heeft een betaalbare prijs.

Indien nodig kan deze tool onafhankelijk van beschikbare tools worden gemaakt, waarvoor het voldoende is om zich aan de volgende aanbevelingen te houden:

 • het is noodzakelijk om een ​​metalen strip te maken met een dikte van niet minder dan 2 mm en een breedte van 1 cm;
 • dan moet u een van de randen van het werkstuk in een hoek van 45 graden snijden;
 • het is noodzakelijk om de rand van een zelfgemaakt product te slijpen met een slijpsteen;
 • De andere kant moet worden omwikkeld met tape die tijdens het werk de hand kan beschermen tegen beschadiging.

Een professionele plastic snijder heeft relatief lage kosten, dus de aanschaf ervan kan als een winstgevende investering dienen, want dankzij deze tool wordt het snijden van PVC-panelen niet alleen handiger, maar ook vrij snel.

metaalzaag

Een van de universele apparaten voor het snijden van materiaal is een ijzerzaag, die zeker in het arsenaal van een meester zal zitten. Het helpt indien nodig het kunststof wandpaneel af te snijden. Dergelijk werk kost meer tijd dan het gebruik van een speciale snijplotter, maar met aanzienlijke voeringvolumes zal dit de totale duur van de reparatie niet significant beïnvloeden.

Wanneer u een ijzerzaag gebruikt, moet u luisteren naar de volgende aanbevelingen van experts:

 • Gebruik voor het werken met plastic afwerkingsmaterialen een gereedschap met kleine tanden, meestal ontworpen om te werken met metaal of hout;
 • om het PVC-paneel in te korten, is het niet nodig om een ​​sterke fysieke inspanning uit te oefenen, wat tot materiële schade kan leiden;
 • het is mogelijk om meerdere onderdelen met een ijzerzaag in één keer te zagen, door ze op elkaar te stapelen en vast te zetten om te voorkomen dat ze buigen of verschuiven.

Om de incisie niet gekarteld te maken, wordt het niet aanbevolen om de tool met tanden uit elkaar te gebruiken in verschillende richtingen.

Elektrisch gereedschap

Het handgereedschap is het meest geschikt voor het snel zagen van PVC-panelen. Voor dit doel kunt u bijna elk apparaat gebruiken, waardoor u de voorbereidingstijd voor installatie aanzienlijk kunt verkorten.

Vaak wordt knippen uitgevoerd met behulp van de volgende instrumenten:

 • puzzel;
 • slijpmachines;
 • transporteurs.

Om met kunststof te werken, is het toegestaan ​​om slechts lage omwentelingen te gebruiken, omdat het bij substantiële verhitting begint te smelten en giftige dampen voor het menselijk lichaam vrijgeeft, en de incisie in dit geval zal worden gescheurd.

Het gebruik van een decoupeerzaag zal het proces van het voorbereiden van PVC-panelen voor installatie aanzienlijk sneller maken dan bij het gebruik van handgereedschap.

Bij een dergelijke verwerkingsmethode moet echter rekening worden gehouden met de volgende nuances:

 • voordat u met het werk begint, moet u de slingerbeweging uitschakelen;
 • gebruik een bestand met de kleinste tanden;
 • u moet de laagste snelheid van het bestand instellen, waardoor overmatige opwarming van het plastic op de plaats van de snede wordt voorkomen.

Met behulp van een elektrische decoupeerzaag is het erg handig om stapels panelen te knippen, maar zorg er wel voor dat hun hoogte niet groter is dan de lengte van het bestand dat in de tool is geïnstalleerd.

Bulgaars erkend als de meest handige en praktische elektrische gereedschappenwaarmee u pvc-panelen van muren kunt snijden. Door een doorslijpschijf te installeren, kunt u niet alleen rechte, maar ook bewerkte sneden maken op het oppervlak van het plastic. Bij het verwerken van plastic rond de molen, wordt deze alleen bij lage toerentallen ingeschakeld, waardoor materiële schade door smeltranden wordt voorkomen.

mes

Bij het ontbreken van meer praktische en handige gereedschappen, kan PVC worden afgesneden met een mes.

Om dit probleem op te lossen zijn de volgende soorten snijproducten geschikt:

 • Keukenmes. Deze tool is geschikt voor het snijden van meerdere panelen tijdens reparatie of vervanging. Voor grootschalige muurdecoratie is deze procedure onnodig lang en pijnlijk.
 • Bouwmes. Van de handmatige snijgereedschappen is een dergelijk apparaat een van de beste opties om met een relatief kleine inspanning een soepele snede te bereiken.
 • Kantoormes. Met behulp van een houten liniaal of een vierkant kunt u met dit hulpmiddel een perfect vlakke snede van het paneel realiseren, zodat het vaak wordt gebruikt om ze af te snijden.

Basissnijregels

Zodat de inspanningen om PVC-panelen te snijden niet tevergeefs zijn en het resultaat van het werk aan de verwachtingen voldoet, raden experts aan dat u een aantal regels voor het werken met plastic volgt. Deze kleine geheimen helpen niet alleen om de hoeveelheid beschadigd materiaal aanzienlijk te verminderen, maar ook om de master te redden van onnodige financiële kosten en verwondingen.

Wanneer u in het verwarmde seizoen werkt, moet u niet beginnen met het knippen van panelendie onlangs zijn ingevoerd in de kamer. Plastic moet van nature op kamertemperatuur komen, wat wordt bereikt in minimaal 12 uur. Het is een feit dat bij lage temperaturen het kunststof paneel kwetsbaar wordt en daarom grote fragmenten kan breken en afbreken.

Ongeacht de gekozen materiaalverwerkingsmethode moet deze naar u toe worden geplaatst, waardoor vervorming van het paneel en problemen bij de verdere installatie worden voorkomen. Wanneer u van de verkeerde kant snijdt, kunt u microscheuren aan de voorkant detecteren, die zich in de loop van de tijd zullen manifesteren en het interieur aanzienlijk zullen bederven.

Het is noodzakelijk om de rechte lijn van de geplande snede vooraf te markeren, wat kan worden gedaan met een eenvoudig potlood en een liniaal.

Om het voorbereidingsproces van het materiaal voor installatiewerkzaamheden te versnellen, kunt u meerdere PVC-panelen tegelijkertijd zagen of zagen. Om dit te doen, stapelt u ze gewoon op en creëert u een tweepuntsondersteuning. De tegenoverliggende rand van de stapel is het best om tegen de muur te rusten, wat zal helpen om verschuivende producten te voorkomen, respectievelijk zal het resultaat delen van dezelfde lengte zijn.

Veiligheidsregels

Zoals het werken met alle bouwmaterialen, vereist de verwerking van PVC-panelen dat aan verschillende veiligheidsregels wordt voldaan. Deze aanbevelingen zijn vooral relevant als u van plan bent om te werken met behulp van een voedingstool, zoals een puzzel of een slijpmachine. In het geval van het snijden van plastic met een elektrisch gereedschap bestaat het grote gevaar dat fragmenten en zaagsel van de panelen kunnen wegvliegen. Daarom raden experts aan om een ​​veiligheidsbril en handschoenen te kopen die niet vóór het einde van het werk mogen worden verwijderd. Deze schijnbaar eenvoudige persoonlijke beschermingsmiddelen helpen uw handen en ogen te beschermen tegen letsel.

Deze tips zouden u moeten helpen beslissen welk hulpmiddel u wilt gebruiken., en creëer ook het interieur van je eigen dromen en vermijd de meeste fouten, want met een beetje moeite kun je het gewenste resultaat behalen en een aanzienlijke hoeveelheid geld besparen.

Hoe het plastic paneel gemakkelijk en duidelijk te snijden, zoals beschreven in de video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer