PVC badkamer wanddecoratie

 PVC badkamer wanddecoratie

Als de keuze van afwerkingsmaterialen voor de badkamervoorkeur wordt gegeven aan PVC-panelen, dan zijn er vragen over hun installatie. Dit proces is voor iedereen begrijpelijk, omdat u het panel kunt installeren zonder de betrokkenheid van een specialist van buitenaf.

Het is echter noodzakelijk om bepaalde nuances te kennen.

Speciale functies

PVC-panelen - een decoratief materiaal gemaakt van kunststof, rechthoekige of vierkante vorm, is een soort alternatief voor keramische tegels. Daarentegen hoeven ze zichzelf niet aan te leggen, op zoek naar een identieke kloof tussen de elementen.

De meeste panelen hebben een speciale verbindingstechnologie. Conventioneel wordt het hechting en naadloos genoemd.Uiterlijk zijn de naden zichtbaar in elk type afwerking. Het verschil is dat met naadloze panelen ze netter en dunner zijn. Andere soorten hebben geen vergelijkbare bijlage.

Het gebruik ervan wordt geassocieerd met de voorbereidende voorbereiding van de basis - het moet worden gereinigd van de oude voering: verven, tegels, pleisterwerk. De installatietechniek kan frame of frameloos zijn - het hangt af van de vlakheid van de muren, communicatie, vierkante beelden van een bepaalde ruimte. De installatiemethode is grotendeels afhankelijk van het hoogteverschil van de wanden: als hun hoogte en geometrie verre van ideaal zijn, moet je de gebreken maskeren ten koste van het frame.

In één geval moet het paneel op de basis lijmen. De frametechnologie omvat de vervaardiging van kratten (constructie van profielen). Een opening wordt gevormd tussen de basis en de panelen. Hier is geen lijm nodig: het systeem is gemaakt van metalen profielen en speciale bevestigingsmiddelen. Afhankelijk van het type paneel kan het paneel verticaal en horizontaal worden gemonteerd.

Dit materiaal is opgenomen in de lijn van materialen die nodig is voor de bekleding. Het heeft een elastische, maar niet zachte structuur, verandert het niet, maar is niet ontworpen voor aanzienlijke mechanische schade. Als er geraakt wordt, kunnen er deuken op het oppervlak achterblijven.De krassen zullen niet kunnen camoufleren of overschilderen - het materiaal voorziet hier niet in.

Het accumuleert geen statische elektriciteit, het heeft antibacteriële eigenschappen. Bovendien zijn de panelen gemakkelijk schoon te maken - om het oppervlak te reinigen, volstaat het om het schoon te vegen met een schone, vochtige doek. Hoogwaardig materiaal is niet bang voor huishoudelijke chemicaliën.

Voors en tegens

Kunststof panelen hebben veel voordelen:

 • Ze zijn esthetisch aantrekkelijk. Met hun hulp kunt u het interieur van de badkamer ontwerpen in elke stilistische beslissing.
 • De gebruikte grondstoffen zijn hightech. Het is gemaakt op moderne apparatuur met de eisen van veiligheidsnormen.
 • Het assortiment van bekleding en kleurenpalet is gevarieerd.

De koper heeft de mogelijkheid om panelen van elke kleur te selecteren.

 • De panelen verschillen in textuur. Haar vermogen om te imiteren, stelt je in staat om de esthetische perceptie van de badkamer te veranderen. De textuur vervoert gemakkelijk het materiaal van hout, marmer, steen, baksteen.
 • Het materiaal is bestand tegen extreme temperaturen. Het verandert de structuur niet onder invloed van vocht en stoom, het is bestand tegen licht.
 • Panelen kunnen op verschillende verdiepingen worden bevestigd. Ze zien er prachtig uit op muren en plafonds.
 • PVC-bekleding kan een onafhankelijke achtergrond van de badkamer worden of een stijlvol accent. Ze kan de ruimte van de kamer instellen.
 • Panelen verbergen communicatiesystemen. Ze kunnen het badscherm en de ruimte onder de gootsteen versieren.
 • Het monteren van het frame voor de installatie van een dergelijk systeem is eenvoudig. Dat hij garant staat voor duurzaamheid.
 • Deze panelen zien er geweldig uit met een andere afwerking in de badkamer: ze kunnen worden gecombineerd met keramische of mozaïektegels.

Het is de moeite waard om een ​​paar nadelen van een dergelijke afwerking op te merken.

 • Bij het bereiden van de base moet het worden behandeld met een antistatische verbinding. Soms vormen zich vormen in de holte tussen het materiaal en het oppervlak.
 • De kosten van de panelen kunnen geen budget worden genoemd, de besparingen zijn te wijten aan een aanvaardbare prijs van werk.
 • De lijmmethode kan niet goed worden genoemd als de wanden verschillen in kromming en opbolling in hoogte.
 • Het framesysteem "steelt" centimeters bruikbare vloeroppervlakte van de badkamer. Het is niet eng voor een ruime badkamer of toilet, maar niet altijd succesvol voor een kleine kamer.

Typen panelen

Conventioneel kunnen alle bestaande soorten kunststof panelen worden onderverdeeld in 2 types:

 • wanden;
 • plafond.
wand
plafond

Het verschil tussen de twee is de dikte - de plafondvariaties zijn dunner. Dit gaat gepaard met een afname van de gewichtsbelasting, wat vooral belangrijk is voor losse vloeren van een puihuis of een privéstructuur van hout en schuimblokken. Verschilt in materiaalbreedte en -lengte, sommige soorten lijken meer op plaatmateriaal.

Parameters kunnen klein zijn - 100x50 cm. Andere decoratieve panelen zijn vergelijkbaar met lamellen - ze zijn meestal dun, maar voor duurzaamheid, een belangrijk criterium is duurzaamheid: hoe groter het is, hoe duurzamer de bekleding.

  Door het type textuur onderscheiden variëteiten zich door hun reflectiviteit: Lamellen kunnen mat of glanzend zijn. Met glans op het plafond kunt u de lengte van de wanden van de badkamer visueel uitrekken om de ruimte groter te maken. Matte opties zijn vooral harmonieus waar imitatie van ander materiaal nodig is.

  Kunststof is goed te combineren met spiegelinserts - dergelijke panelen worden gebruikt voor plafonddecoratie.

  Interessante textuur met reliëf. Met zijn hulp kunt u een speciale smaak aan het interieur van de badkamer toevoegen.Deze variëteiten zijn typisch gemaakt voor het afwerken van muurplafonds. Soms lijken ze meer op plaatmaterialen. Ze kunnen dun of matig dicht zijn, maar dankzij de sterkte kun je de muren inkorten in de buurt van plaatsen met een groter nut.

  opleiding

  Het is niet moeilijk om de panelen in de badkamer te monteren. U moet echter wel de basis voorbereiden, de materialen in voorraad houden, de onderdelen van het frame in het geval van deze technologie, evenals de inventaris.

  Voor de framemethode kan het handig zijn:

  • geleiderails (latprofielen);
  • plastic afwerkingsprofielen;
  • plastic hoeken;
  • schroevendraaier;
  • ijzerzaag;
  • zelftappende schroeven;
  • pluggen;
  • liniaal, potlood;
  • bouwniveau;
  • klemmen;
  • Phillips-schroevendraaier;
  • bouw nietmachine;
  • puncher.

  Afhankelijk van het type panelen moet u een plafond- of vloersokkel kopen. Soms kan hulpmateriaal schuim, afdichtmiddel en isolatiemateriaal zijn. Wanneer lijm methode kopen lijm vloeibare nagels. Vormen kan worden verbonden, plafond, einde, intern, universeel, extern en starten.De keuze van het gewenste type is gemaakt op basis van het perspectief van de muren of het plafond, het hangt af van de aanwezigheid van projecties, nissen, scheve wanden.

  De voorbereiding van de basis kost meestal niet veel tijd. Het is noodzakelijk om de basis te versterken, wat vooral belangrijk is bij poreuze, losse vloeren. Ze worden meestal gedoucht omdat ze zijn gemaakt in strijd met de bouwtechnologie. Het is onmogelijk om een ​​hoogwaardige krat of een klassieke lijmbasis erop te maken.

  Begin met het egaliseren van het oppervlak. Als het hobbels heeft, worden ze verwijderd. In dit stadium wordt het oppervlak geprimerd met een primer met een hoge penetrerende kracht - het maakt de structuur van de vloer uniform, bindt stof en scheuren. De grond wordt in een uniforme laag aangebracht. Wanneer het is gedroogd, vormt het een kristalrooster dat de hechting verbetert.

  Zichtbare defecten - scheuren, spaanders, holtes - zijn afgezet met gips op basis van cement en puttyed. Mengsels op basis van rotbands van het gipstype kunnen niet in de badkamer worden gebruikt, omdat ze vochtig zijn en van de basis afpellen. Als het nodig is om de hoeken recht te maken, wordt dit proces uitgevoerd met een perforator. Dan komt de beurt aan de primer.

  Een herhalingslaag zal alle vorige koppelen.

  nederzettingen

  Wanneer de basis is voorbereid, ga dan verder met de constructie van kratten. De productie ervan hangt echter af van de gemaakte berekeningen. Ze omvatten de administratie van het aantal bevestigingsmiddelen, profielen en handleidingen. Met de berekening kunt u de benodigde hoeveelheid materiaal bepalen.

  Om erachter te komen hoeveel een profiel nodig is, zijn er verschillende factoren waarmee u rekening moet houden:

  • de positie van de componenten van de lat is strikt haaks op de panelen;
  • de optimale opening tussen de panelen moet 3-5 cm zijn;
  • om de deur te openen met behulp van extra latten;
  • de installatie wordt aan de rand of gedeeltelijk uitgevoerd;
  • naast kratten hebben we gidsen nodig;
  • Rekengegevens worden afgerond.

   Het aantal bevestigingen hangt af van de lengte van het paneel dat moet worden geïnstalleerd: meestal wordt er per 50 cm 1 slot gebruikt. Bij het werken met de schoenplaatjes blijven er 20 stuks over. op 1 plein. Het aantal tegenover elkaar liggende panelen is afhankelijk van het volume van het bijgesneden vlak.

   In het geval dat het nodig is om de hele wand met panelen te omhullen, gaan ze van de hoogte af. Vervolgens wordt de totale lengte gedeeld door de breedte van 1 lamel. De berekening van de panelen bij de deuropening wordt afzonderlijk uitgevoerd.Galtels (sokkel) worden beschouwd als rond de omtrek, het meten van de afstand met een meetlint. Als plaatmateriaal in het werk wordt gebruikt, wordt de berekening van de PVC-platen bepaald door de gebiedformule.

   installatie

   Schut PVC-panelen van het vloeroppervlak van de badkamer met hun eigen handen, u kunt eenvoudige instructies volgen. Er moet stap voor stap worden gewezen op de belangrijkste nuances van het monteren van de kadermethode op een metalen kist. Het is niet wenselijk om houten versies te gebruiken - het geeft geen perfecte verbindingen.

   Bepaal het geplande oppervlak voor oppervlaktebehandeling. Verwijder het gedeelte van de deur en de raamopening, indien aanwezig.

   U kunt de formule Stob = L * H - (S1 + S2) gebruiken, waarbij:

   • L is de lengte;
   • H is de breedte;
   • S1 - het gebied van de raamopening;
   • S2 is het deuropeningsgebied.

    Maak tegelijkertijd een kleine marge bij het trimmen. Voor bevestiging kunt u nieten en een nietmachine voor de bouw gebruiken. De panelen aan de muur bevestigen met hun hulp is eenvoudig. De lijmmethode is een snelle manier van installeren, maar als u de lamellen moet vervangen, zal het moeilijk zijn om dat te doen.

    Controleer voor het aanmaken van de kratten nogmaals de vlakheid van het oppervlak met behulp van de regel.

    • Op het frame. Voor de kadermethode worden de horizontale hulplijnen aanvankelijk langs de omtrek ingesteld. Om dit goed te doen, begint u met markup voor het bevestigen van metalen profielen. Als het klaar is, boor dan gaten op de gemarkeerde plaatsen.

    Bevestig vervolgens de geleiders met schroeven.

    Installeer horizontale lamellen nodig afhankelijk van de gewenste sterkte. Als u bijvoorbeeld naar het plafond kijkt, wordt aanbevolen om te monteren op een afstand van 30-40 cm. Als het een wandframe is, kan de afstand 40-50 cm zijn.De eindsecties van de profielen moeten idealiter de hoeken van de kamer binnengaan. Als het kaderraster klaar is, kunt u doorgaan met het bevestigen van de panelen.

    Begin vanuit de hoek van de deur naar de badkamer of het toilet te kijken - met deze techniek kunt u defecten verwijderen tijdens de bekleding. Aan de kant-en-klare sealant voor het afdichten van naden.

    Om de hoeken er mooi en professioneel uit te laten zien, gebruiken ze een eigenaardige hoek (extern of intern profiel in de vorm van de letter L). Plint wordt gebruikt wanneer gekoppeld met de vloer. Wanneer het hoekprofiel is geïnstalleerd, wordt PVC-lamellen erin geplaatst. Vervolgens wordt het bevestigd aan de framerail.

    Verder werk is om elk volgend paneel in de opening van de vorige in te voegen. Dit moet voorzichtig worden gedaan, stevig aandrukken met weinig moeite om het plastic niet te beschadigen. Als u tijdens de voering een gat moet maken voor de socket, dan wordt deze uitgevoerd voordat deze aan de muur wordt bevestigd. Om de afwerking een complete look te geven en de gebreken te verbergen, kunt u de plafond- en vloersokkel van boven en van onder lijmen.

    • Op lijm. Deze methode is eenvoudiger en toegankelijker voor elke man op straat, omdat ze geen metalen bevestigingsmiddelen en profielen hoeven te gebruiken. Het bedieningsprincipe verschilt niet van de framemontage: de installatie start vanuit de hoek. De panelen worden op maat gemaakt tot het gewenste formaat, neem dan een dergelijk paneel en breng vloeibare nagels aan op de achterkant. Het is noodzakelijk om lijm onder het bouwpistool te gebruiken. De compositie wordt gestippeld aangebracht - in een dambordpatroon.

    Eén cartridge is meestal niet genoeg - het gemiddelde verbruik is 1 pc. op 5 vierkante meter. m. Lijm moet vanaf de rand worden aangebracht. Het overschot kan niet van het vooroppervlak worden verwijderd - dit zal het paneel en het soort decoratie bederven. Na het aanbrengen van de compositie grijpt snel in. Je moet het paneel pakken en aan de plaats bevestigen, terwijl je op zijn handpalm drukt.

    Hoeken zijn echter zelden perfect. Om de eerste lamel correct te lijmen, moet u het constructieniveau gebruiken. Vaak wordt de master om te voorkomen dat het paneel verschuift bevestigd aan de onder- en bovenkant door middel van schroeven. Als je het op deze manier repareert, zal het niet wijken. Gezien bevestigingsmiddelen zullen niet zijn - ze zijn gesloten met plinten.

    Startstrips en hoekverbindingen worden indien nodig gebruikt.

    Soms (bijvoorbeeld in een toilet) is er voldoende grondplint.

    Handige tips

    Vereenvoudig de selectie en installatie van PVC-panelen voor advies van professionele vakmensen.

    • Bij het kopen van een materiaal moet je aan het einde met je vingers in het paneel knijpen. Als het zacht is, zal er een deuk zijn. Neem dergelijk materiaal is onmogelijk.
    • Als de voering een afbeelding heeft, moet het samenvallen met elk paneel worden gecontroleerd. De lijnen van het patroon moeten van het ene naar het andere paneel gaan.
    • De kracht van de afdruk is belangrijk. Op materiaal van slechte kwaliteit wordt het figuur gewist door wrijving - dergelijke grondstoffen zijn niet geschikt voor afwerking.
    • Hoogwaardige bekleding heeft geen gaten tijdens het aanmeren. Het is noodzakelijk om de panelen aan te sluiten en te inspecteren op scheuren. Hun aanwezigheid duidt op huwelijk en laagwaardige goederen.
    • De dikte van alle elementen moet identiek zijn, omdat anders het vlakverschil merkbaar is tegen de achtergrond van de ingebouwde achtergrondverlichting.
    • Zaken doen plasticiteit van PVC-panelen. Laagwaardige productscheuren met de geringste buiging - dit is een voor de hand liggend huwelijk, een product van recycling van PVC met lage kosten en slechte eigenschappen.
    • Om niet te worden verward in de berekeningen van bevestigingsmiddelen, raden experts aan om klemmen en schroeven in bundels te kopen, op basis van de breedte van de gebruikte panelen.
    • De installatie van verticale panelen verhoogt de hoogte van het plafond en draagt ​​bij tot een betere afvoer van vocht. Wanneer horizontaal legwater op de lamellen blijft hangen.

    Het afsnijden van panelen op en neer kan worden gedaan met een scherpgerand montage mes. Gebruik hiervoor soms de Bulgaar of een ijzerzaag op metaal. De laatste methode is echter niet in trek vanwege de complexiteit van het werk. Het bestand wordt gebruikt met een minimale tand.

    • De strips kunnen de kamer verpletteren. Om dit effect te voorkomen, heeft het in een kleine badkamer de voorkeur om panelen van lichte tinten te installeren.
    • Voor een effectief ontwerp kunt u panelen van verschillende texturen en afmetingen combineren - dit zal het interieur makenniet saai.
    • Het is beter om de kleur van de meubelstof te kiezen voor het algemene concept van stilistiek. De toon mag niet samenvallen met de achtergrond van de vloer of meubels. De prioriteit is zachte en gedempte verf.
    • De opmaak wordt uitgevoerd op basis van de locatie van de communicatiesystemen. Het is niet altijd mogelijk om ze te verbergen. Gebruik indien mogelijk de paneelhindernis.
    • De plint wanneer geconfronteerd met muren maakt het mogelijk om de onderste bevestiging van panelen te versterken.
    • Het ziet er beter uit panelen met een kleinere dikte van de naad.

    In de badkamer is extra verplettering ongewenst - naast niet-esthetiek is het geassocieerd met de complexiteit van het reinigen.

    Prachtige voorbeelden

    U kunt de mogelijkheden beoordelen om de oppervlakken van de muren en het plafond van de badkamer te bekijken, waarbij u de aandacht vestigt op de voorbeelden van fotogalerijen. Hiermee kunt u de verschillende manieren van decoreren zien, evenals de combinatietechnieken.

    • In dit voorbeeld worden wandpanelen met een accent in de badzone gebruikt in combinatie met vloertegels. Succesvolle inbeddingsarmaturen.
    • Houten panelen worden hier gebruikt als achtergrondontwerp. Gemaakte frame-constructie voor het afwerken van het badscherm.
    • De originele techniek van hechtdraadtechnologie. Hier zijn aangebrachte smalle latten voor een van de wanden van de badkamer.
    • Het accentueren van de doucheruimte en decoratieve panelen die de wanden beschermen op bijzonder gevaarlijke natte plaatsen. De plint maakt de decoratie compleet.
    • De panelen met een driedimensionaal effect creëren een speciale sfeer in het interieur van de badkamer. Het accentueren van de muur en scheidingswanden draagt ​​bij aan een duidelijke ordening van de ruimte.
    • Stijlvolle keuze voor badkamerplafond. Lamellen zien er indrukwekkend uit tegen de achtergrond van bakstenen muurdecoratie en gemarmerd vloermateriaal.
    • Een brute oplossing in de stijl van een loft. Combinatie van panelen met baksteenbekleding. De witte kleur van de lamellen verzacht de ruwe textuur van de baksteen.
     • Accentuering van de wandopstelling van gootstenen en spiegels. Gebleekte houtstructuren worden gebruikt.

     Een overzicht van de wandpanelen wacht op u in de volgende video.

     Comments
      auteur
     Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

     Inkomhal

     Woonkamer

     slaapkamer