PVC-sandwichpanelen: eigenschappen en toepassingen

 PVC-sandwichpanelen: eigenschappen en toepassingen

PVC-sandwichpanelen zijn erg populair bij bouwwerkzaamheden. Het Engelse woord sandwich, vertaald in het Russisch, betekent meerlagig. Het resultaat is dat we het hebben over meerlagige bouwmaterialen. Voordat u een dergelijk product koopt, moet u vertrouwd raken met de functies en het doel ervan.

Functies en doel

PVC-sandwichpaneel is een materiaal dat bestaat uit twee buitenlagen (platen van polyvinylchloride) en binnen (isolatie). De binnenste laag kan zijn gemaakt van polyurethaanschuim, polystyreenschuim.PVC-panelen van polyurethaanschuim hebben uitstekende warmtebesparende eigenschappen. En ook polyurethaanschuim is een milieuvriendelijk product.

Isolatie van geëxpandeerd polystyreen heeft een laag warmtegeleidingsvermogen en een laag gewichtontwerp. Uitgebreid polystyreen heeft verschillen met polyurethaanschuim vanwege dergelijke eigenschappen: sterkte, weerstand tegen chemische aantasting. De buitenste kunststoflagen hebben de kwaliteiten: weerstand tegen impact, harde coating, prachtig extern beeld van het materiaal.

Uitgebreid polystyreen is gemaakt in twee versies.

 • Geëxtrudeerd. Dergelijk polystyreen wordt gemaakt in platen, wat de installatietechniek vereenvoudigt. Maar dergelijk materiaal is duurder dan schuim.
 • Polystyreenschuim is verkrijgbaar in vellen of blokken (dikte tot 100 cm). Tijdens de installatie moeten de blokken op de gewenste maat worden gesneden.

Sandwichpanelen van kunststof worden gebruikt voor de installatie van industriële en agrarische faciliteiten, evenals voor het maken van scheidingswanden in niet-residentiële gebouwen.

Meerlaagse PVC-panelen zijn het populairst in gebruik, ze worden veel gebruikt bij de decoratie en isolatie van de hellingen van deuren en ramen.Polyvinylchloride heeft een hoge weerstand tegen alkali, evenals tegen temperatuurschommelingen.

Het voordeel van dit materiaal is dat PVC wordt vermeld als een brandwerend materiaal. Houdt de temperatuur op +480 graden.

Installatie van PVC-panelen kan onafhankelijk worden uitgevoerd onmiddellijk na de installatie van kunststof ramen. Dankzij de isolerende eigenschappen van isolatie zorgt voor maximale isolatie van gebouwen. Kunststof ramen met PVC-panelen gaan lang mee, zonder dat het materiaal ongeveer 20 jaar hoeft te worden vervangen.

Er worden ook sandwichpanelen voor de bouw gebruikt:

 • in de decoratie van ramen en deuren hellingen;
 • bij het vullen van raamsystemen;
 • bij de vervaardiging van scheidingswanden;
 • met succes gebruikt voor decoratieve decoratie headsets.

De vraag naar PVC-sandwichpanelen is dat ze op elk moment van het jaar en onder alle weersomstandigheden kunnen worden gebruikt. Niet alle bouwmaterialen kunnen bogen op dergelijke kwaliteiten.

Eigenschappen en structuur: zijn er minnen?

De buitenste laag van de structuur kan van verschillende materialen zijn gemaakt.

 • Harde PVC-plaat. Voor de productie van meerlagig materiaal gebruikt plaatmateriaal in wit.De dikte varieert van 0,8 tot 2 mm. De coating van een dergelijk blad is glanzend en mat. De dichtheid van het vel is 1,4 g / cm3.
 • Van geschuimde PVC-plaat. Het interne deel van de structuur heeft een poreuze structuur. Geschuimde platen hebben een materiaal met lage dichtheid (0,6 g / cm3) en goede thermische isolatie.
 • Gelamineerd plasticdie is gemaakt door een pak decoratief, overlay of kraftpapier te impregneren met harsen, gevolgd door drukken.

Meerlagige panelen kunnen worden geleverd met kant-en-klare systemen die geen voorbereidend werk vereisen voor de assemblage van het materiaal. Afgewerkte structuren worden met lijm aan het bekledingsmateriaal bevestigd. De tweede variant van ontwerpen - dergelijke panelen worden geassembleerd met zelftappende schroeven vóór installatietechniek.

Kenmerken en parameters

PVC-sandwichpanelen hebben bepaalde technische kenmerken.

 • Lage geleidbaarheid van warmte, die 0,041 W / kV is.
 • Hoge weerstand tegen externe factoren (neerslag, temperatuurschommelingen, UV-stralen) en schimmelvorming, schimmel.
 • Uitstekende geluidsisolerende eigenschappen van het materiaal.
 • Sterkte. Compressiesterkte van meerlaagse panelen is 0,27 MPa, 0,96 MPa buigend.
 • Gemak en gebruiksgemak.Er is een mogelijkheid tot zelfinstallatie zonder de hulp van specialisten.
 • 100% vochtbestendigheid van bouwmaterialen.
 • Een breed scala aan kleuren. Er is een mogelijkheid tot selectie voor elk interieur in huis of appartement.
 • Hoge brandwerendheid.
 • Laag materiaalgewicht. Meerlagige PVC-panelen belasten, in tegenstelling tot beton en baksteen, de fundering 80 keer minder.
 • Eenvoud en gemakkelijk onderhoud voor sandwichpanelen. Het is voldoende om het PVC-oppervlak regelmatig met een vochtige doek af te vegen, het is ook mogelijk om niet-schurende schoonmaakmiddelen toe te voegen.
 • De afwezigheid van lozing van schadelijke en toxische stoffen, is dus niet schadelijk voor het menselijk lichaam tijdens de operatie.

De gestandaardiseerde parameters van kunststof sandwichpanelen voor ramen liggen tussen 1500 mm en 3000 mm. Standaard sandwichpanelen worden vervaardigd in de dikte: 10 mm, 24 mm, 32 mm en 40 mm. Sommige fabrikanten maken panelen met een kleinere dikte: 6 mm, 8 mm en 16 mm. Experts raden aan om panelen met een dikte van 24 mm te gebruiken.

Het gewicht van een PVC-gelaagde plaat is afhankelijk van de interne vulstof. Bij gebruik van polyurethaan isolatiemateriaal mag het gewicht niet groter zijn dan 15 kg per vierkante meter.

In sommige gevallen wordt minerale thermische isolatie gebruikt, vervolgens neemt de massa 2 maal toe ten opzichte van de vorige optie.

Sandwichpanelen hebben unilaterale en bilaterale productie. Eenzijdige productie van panelen is dat de ene zijde ruw is en de andere kant afwerking, die dikker is dan de ruwe zijde. Bilaterale productie is wanneer beide zijden van het materiaal aan het afwerken zijn.

De meest populaire kleur van het kunststof paneel is wit, maar er worden ook PVC-platen gemaakt die zijn geverfd voor textuur (hout, steen). Om het PVC-plaatpaneel tegen verschillende verontreinigingen en mechanische beschadigingen te beschermen, is het voorste deel van het paneel bedekt met een speciale film, die wordt verwijderd voordat het materiaal wordt geïnstalleerd.

Bij het kiezen van een meerlagig PVC-paneel, is het noodzakelijk rekening te houden met enkele van de nadelen van een dergelijk materiaal.

 • Om het materiaal op de gewenste maat te snijden, moet u heel voorzichtig handelen. Het is beter om hiervoor een cirkelzaag met kleine tanden te gebruiken, anders zullen de drielaagse platen breken en scheiden. Maar u moet ook rekening houden met het feit dat het bijsnijden van panelen alleen mogelijk is bij temperaturen boven +5 graden, bij lage temperaturen wordt het materiaal broos.
 • Voor het installeren van het sandwichpaneel is het gewenste oppervlak nodig. Als de afstand van de lus tot de muur klein is, installeer dan het paneel werkt niet, de kachel zal "lopen".
 • Installatie wordt alleen op het voorbereide oppervlak uitgevoerd. De kwaliteit van de installatie hangt af van de isolatie van de kamer en de levensduur van het materiaal.
 • Hoge materiaalkosten.
 • Na een bepaalde tijd kunnen gele vlekken op het oppervlak van de hellingen verschijnen.
 • Sandwichpanelen zijn zelfdragend materiaal, dat wil zeggen dat de extra zware belasting op de panelen verboden is, ze kunnen worden vervormd.

Als je sandwichmateriaal koopt, moet je zorgen voor het bijbehorende plastic profiel, gemaakt van U-vormig en L-vormig.

Profielvorm P is ontworpen om PVC-panelen te installeren in de doorgang in het verbindingsgebied van het bekledingsmateriaal en het raamkozijn. L-vormige hark is nodig om de buitenste hoeken van het verbinden van de hellingen met de muur te sluiten.

Een hellende plaat wordt opgerold onder een korte profielveer en een lange veer wordt op een muur gewikkeld.

Subtiliteiten van installatie

Installatie van meerlaagse PVC-panelen kan onafhankelijk worden uitgevoerd, het belangrijkst, volg alle regels en instructies voor het installeren van dergelijke materialen.Zo overwegen vensterhellingen de techniek om plastic panelen thuis te monteren.

Vereiste installatiehulpmiddelen:

 • schroeven, vloeibare nagels, kit;
 • montageprofielen;
 • polyurethaanschuim;
 • sandwichpanelen;
 • montage niveau;
 • messnijder, elektrische decoupeerzaag, schaar voor het snijden van metalen materialen;
 • elektrische boor;
 • In sommige gevallen gebruiken ervaren vakmensen een grinder voor het knippen van panelen.

Beginnende bouwers moeten deze tool met zorg gebruiken, omdat het overdadig is met druk, zal het materiaal breken.

Voordat u bladen gaat leggen, moet u zich ontdoen van vuil (stof, verf, schuim). Alleen op een schone ondergrond worden sandwichmaterialen gelegd. Bij een bestaande mal moet deze worden verwijderd en moet het oppervlak worden behandeld met speciale impregnering.

De bestaande scheuren en spleten worden afgedicht met schuim. En het is ook noodzakelijk dat het constructieniveau beschikbaar is, met behulp waarvan de hoeken worden gecontroleerd en de blanco's correct worden gesneden.

 1. Voorbereiding en meting van hellingen. Met behulp van het meetlint worden de lengte en breedte van de hellingen gemeten om de panelen bij te snijden tot de grootte van de helling.
 2. Installatie van profielen.De beginprofielen van de U-vormige vorm (startprofielen) worden gesneden en bevestigd met zelftappende schroeven, die langs de randen van de profielen worden geplaatst, met een opening ertussen van 15 cm.
 3. De zijprofielen en het bovenste PVC-paneel zijn in het kunststofprofiel geplaatst. Segmenten worden met vloeibare spijkers of schuim aan de muur bevestigd.
 4. De verbindingsgebieden met de wanden zijn bedekt met bekledingsmateriaal uit het L-vormige profiel. Het aangrenzende profiel wordt ingesteld met behulp van vloeibare nagels.
 5. Kortom, de knooppunten worden behandeld met witte siliconenkit.

Het is noodzakelijk om het montageschuim uiterst voorzichtig te gebruiken., want bij de uitgang neemt het volume met 2 keer toe. Anders vormen zich grote openingen tussen de gelamineerde vellen en de muur, en al het werk moet opnieuw worden gedaan.

De hellingen op de balkons en loggia's van sandwichplaten zijn vergelijkbaar met de hellingen van kunststof ramen in het appartement.

Voor betere thermische isolatie in dergelijke ruimtes, raden deskundigen aan extra isolatiemateriaal te installeren.

Productietechnologie

Moderne productietechnologie is gebaseerd op het verlijmen van isolatiemateriaal met dekplaten doorpolyurethaan hotmelt lijm en compressie, die wordt uitgevoerd met behulp van een hittepers.

Vereiste speciale uitrusting:

 • de gevende transportband met veranderlijke snelheid van automatische invoer;
 • acceptatietransportband met automatische invoer met variabele snelheid;
 • distributie-eenheid van klevend materiaal;
 • auto vergadering tafel;
 • warmte pers.

Deze technologie is een reeks opeenvolgende bewerkingen.

 • Werking 1. Op een stuk PVC aangebrachte beschermfilm. Het wordt op de aflevertransporteur geplaatst, van waaruit, wanneer het systeem wordt ingeschakeld, het naar de ontvangende transportband beweegt. Tijdens de beweging van het vel langs de transportband onder de knoop, wordt een uniforme aanbrenging van lijm op het PVC-oppervlak uitgevoerd. Na honderd procent verdeling van het lijmmengsel op het vel, wordt het systeem automatisch uitgeschakeld.
 • Stap 2. Handmatig vel PVC wordt op de tafel gelegd voor montage en bevestigd op de constructielippen.
 • Bediening 3. Een laag polystyreenschuim (polyurethaanschuim) wordt op de bovenkant van de plaat gelegd en met speciale installatiestops vastgezet.
 • Hervatting van de werking 1.
 • Herhaal handeling 2.
 • Het half afgewerkte paneel wordt geplaatst in een thermopress, die is voorverwarmd tot de gewenste temperatuur.
 • PVC-plaat uit de pers getrokken.

Over hoe je plastic PVC-panelen correct knipt, kun je wat informatie uit onderstaande video halen.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden.Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer