Profielen voor PVC-panelen: variaties en functies

Wanddecoratie is een verplichte fase van elke constructie. De belangrijkste vereisten voor afwerkingsmaterialen zijn duurzaamheid en bruikbaarheid. Dit zijn de kwaliteiten die PVC-panelen bezitten.

Deze producten kunnen zowel buiten als binnen gebouwen worden gebruikt. Maar om hen lang en betrouwbaar van dienst te zijn, moeten ze correct worden gemonteerd. Gebruik daarom voor dergelijke doeleinden een speciaal hulpprofiel. Hiermee kunt u het canvas veilig bevestigen, ongeacht hun richting en plaats van fixatie.

Speciale functies

Het versieren van PVC-wandpanelen wordt tegenwoordig vaak geoefend. Dit komt door het feit dat het materiaal goed is verwerkt en niet bang is voor blootstelling aan vocht.Bevestiging van dergelijke producten wordt uitgevoerd op het eerder gemaakte frame. Dit ontwerp wordt aangevuld met een speciaal montageprofiel. Uiterlijk zien deze producten er anders uit, afhankelijk van het doel van de constructie.

Met behulp van dit profiel worden verschillende basistaken in één keer opgelost.

 • Geeft extra structurele sterkte. Dit is belangrijk als de systemen buiten het huis worden gemonteerd. Goed gesloten gleuven voorkomen het binnendringen van grote hoeveelheden vocht en minimaliseren ook het risico van blootstelling aan de wind aan de panelen zelf.
 • Een decoratief effect creëren. De voegen van de panelen kunnen niet perfect gelijkmatig worden gewreven, wat leidt tot scheuren. Daarom helpt het profiel om deze tekortkomingen te verbergen, waardoor een unieke externe architectuur van de structuur wordt gecreëerd.

Profiel voor PVC-panelen zijn gemaakt van verschillende materialen.

 • Plastic. Dit type product is vrij gebruikelijk. Verschilt qua duurzaamheid en eenvoud van installatie. Het moet ook de lage productiekosten benadrukken, wat leidde tot een brede distributie. Bijna altijd wordt dit profiel gebruikt voor interieurwerkzaamheden. Plastic is gemakkelijk te schilderen, waardoor je verschillende tinten kunt geven.Maar de meest voorkomende kleur is wit.
 • Metal. Metalen profiel komt veel minder vaak voor. Het materiaal is duurzaam en uniek ontwerp. Aluminium of stalen constructies zijn gemakkelijk bestand tegen externe klimatologische invloeden. Maar met plastic panelen wordt het alleen gebruikt om duurzame of designeroppervlakken te creëren.

Sommige fabrikanten kunnen kleur aan het profiel toevoegen volgens de bestelling van de klant. Het is dus eenvoudig om het basisontwerp van een kamer of een gevel aan te vullen met deze bouwconstructies.

types

Het profiel is een van de belangrijkste elementen voor de installatie van kunststofpanelen. Het gebruik ervan stelt u in staat om snel en nauwkeurig alle elementen uit te lijnen in het vlak dat u nodig hebt. Maar het oppervlak van de muren of het plafond is niet altijd perfect glad.

Gebruik daarom vandaag verschillende soorten profielen voor de organisatie van dergelijke systemen.

 • U-vormig. Ook worden deze structuren starten genoemd. Ze worden geïnstalleerd vóór installatie op elke muur. Producten zijn bedoeld om de uiteinden van de panelen te sluiten. Vaak zijn ze bevestigd rond de omtrek van deuropeningen of raamkozijnen.De grootte van deze producten kan over een breed bereik variëren (10 mm, 12 mm, enz.).
 • F-vormig. Technisch gezien worden deze elementen op dezelfde plaatsen geïnstalleerd als in de vorige versie. Maar hier kan een dergelijk profiel meer afwerking worden genoemd, omdat het gebruik ervan een decoratieve afwerking geeft aan de structuren na de installatie.
 • H-vormig. Dit type profiel wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van twee interne groeven aan tegenoverliggende zijden. Het is verbindend en wordt gebruikt wanneer één lamel moet worden aangevuld met een andere. Dit gebeurt wanneer de lengte van het paneel niet voldoende is om de muur van het huis volledig te bedekken. Dockingprofielen zijn het meest veelzijdig en worden vaak gevraagd.
 • Hoeken. Deze elementen worden geïnstalleerd in de verbindingen van de twee panelen. Aanleghoeken zijn van verschillende typen: extern, intern, decoratief en universeel. De vorm van dit profiel is compleet anders. Sommige producten zijn uitgerust met verschillende slots, waardoor ze in verschillende soorten hoeken kunnen worden gebruikt.

Hoekmaten kunnen variëren van 10x10 mm tot 50x50 mm. Er moet bijzondere aandacht worden besteed aan universele producten. Om ze in een bepaald vlak te gebruiken, hoeft u alleen maar de structuur in de gewenste richting te buigen.Maar tegelijkertijd is het onmogelijk om ze herhaaldelijk toe te passen om verschillende problemen op te lossen.

Alle hoeken zijn ook uitgerust met speciale groeven waar de panelen op een bepaalde diepte kunnen worden geplaatst. Met behulp van dergelijke constructies is het mogelijk om een ​​perfect vlak verticaal oppervlak te verkrijgen zonder vervormingen.

 • Plint. Het zijn geen klassieke profielen. Gebruik ze om de naden tussen de panelen dicht bij de vloer te sluiten. Hiermee kunt u een vloeiende overgang creëren, terwijl u het oppervlak decoreert. In de meeste gevallen zijn ze gemaakt van plastic. Er zijn veel wijzigingen op de markt die verschillen qua ontwerp en bruikbaarheid.
 • Reiki. Structuren worden gebruikt om ondersteuningselementen te maken. Kan worden aangevuld met verschillende bevestigingssystemen. Ze worden niet zo vaak gebruikt omdat ze geen verplichte elementen zijn.

Alle soorten profielen kunnen van kunststof of metaal zijn. Gebruik in de meeste gevallen aluminium, maar er zijn andere soorten producten. Hiermee kunt u items selecteren op basis van uw ontwerp.

Hoe te kiezen?

Profiel voor PVC-panelen wordt vrij vaak gebruikt. Tegenwoordig zijn er op de markt veel aanpassingen van dergelijke producten,maar ze zijn allemaal bedoeld om een ​​enkel probleem op te lossen.

Bij het kopen van dit product moet rekening worden gehouden met verschillende factoren.

 • Profielweergave. Hier is het belangrijk om alleen de plaats te overwegen waar dit product zal worden gebruikt. Als u slechts een deel van het oppervlak hoeft te fineren zonder hoeken en openingen, dan heeft u alleen startelementen nodig die zich rond de omtrek zullen bevinden. Soms heb je nodig en decoratieve platen.
 • Design. Er moet speciale aandacht worden besteed aan de kleur van het materiaal. Tegenwoordig produceren veel bedrijven een wit profiel dat past bij verschillende interieursstijlen. Maar als u gekleurde artikelen nodig heeft, kunt u ze in verschillende speciaalzaken vinden of ze op bestelling kopen.
 • Materiaal. Fabrikanten bieden hier niet veel keuze. In de meeste gevallen moet u kiezen tussen metaal of kunststof. Het is belangrijk om alleen de kwaliteit van het product zelf te analyseren. Als u van plan bent om een ​​kunststof profiel op straat te gebruiken, moet u de voorkeur geven aan een die bestand is tegen koud weer zonder zijn sterkte-eigenschappen te verliezen.
 • Technische parameters. Speciale aandacht wordt hierbij alleen besteed aan de breedte van de groef, die een kunststof paneel zal omvatten. Gebruik geen te smal profiel, want na verloop van tijd kan het onbruikbaar worden. De breedte van de groef is bijna altijd standaard, omdat alle panelen voor één maat worden geproduceerd.

Als u niet-standaard modificaties van de lamellen hebt aangeschaft, moet u controleren of het profiel geschikt is voor hen.

installatie

Installatie van profielen voor PVC-panelen is geen moeilijke taak. Bijna iedereen kan het aan. Voordat u de hulplijnen bevestigt, moet u verschillende voorbereidende stappen uitvoeren.

 • Oppervlakte-uitlijning. Aanvankelijk worden wanden of plafonds geanalyseerd op schade. Als de oppervlakken grote scheuren of druppels hebben, is het wenselijk om ze te verwijderen met behulp van speciale mengsels. Dit is belangrijk als de panelen in de toekomst van plan zijn om direct bovenop de muur te monteren zonder extra frames.
 • Bouwkratten. Zelfs een houten frame dat het gewicht van deze producten gemakkelijk kan dragen, is geschikt voor kunststof panelen. Maar je kunt het ontwerpen met speciale metalen structuren.

Profielmontagealgoritme bestaat uit verschillende opeenvolgende stappen.

 • Installatie van startelementen. Ze bevinden zich rond de omtrek van het afwerkingsoppervlak (plafond, muur). Het is belangrijk om de tegenovergestelde structuren in een zodanige positie te plaatsen dat ze zich in hetzelfde vlak bevinden. Als dit niet gebeurt, kan scheeftrekking optreden, wat de panelen zelf en hun decoratieve uiterlijk zal beïnvloeden. Bevestiging van startprofielen wordt uitgevoerd met behulp van beugels of speciale schroeven. Het is belangrijk om ze correct in te stellen in de horizontale en verticale richting. Installatie van panelen in de toekomst hangt ervan af.
 • Installatie van hoekelementen. Gebruik in dit geval zowel interne als externe elementen. In de meeste gevallen kunnen ze optreden als starters. Ze kunnen op hetzelfde principe worden vastgesteld als het vorige type.
 • Bevestiging van interne tussenprofielen. Systemen van dit type worden geïnstalleerd op te lange muren, waar het onmogelijk is om een ​​paneel van de gewenste afmeting te vinden.

Kunststofpanelen kunnen uitzetten of krimpen als de temperatuur daalt. Daarom is het noodzakelijk dat, wanneer geïnstalleerd in een profiel, er een kleine opening is tussen de muur en het materiaal.Het is wenselijk om hiermee rekening te houden bij het ontwerpen van het volledige systeem. Voordat u alle profielen monteert, is het raadzaam om de richting van de legbladen te kiezen.

Tijdens de installatie is het noodzakelijk om zorgvuldig te meten, om geen fouten te krijgen. Dit is vooral belangrijk voor de gids en het tussenprofiel. Als je met dergelijke structuren meerdere referentielijnen langs de muur moet monteren, is het beter om dit consistent te doen. Niet elke ervaren specialist zal het meteen kunnen doen.

Houd er rekening mee dat u het profiel niet alleen met nietjes kunt bevestigen, maar ook aan het basisstation kunt plakken. In het bijzonder wordt dit vaak toegepast met kunststofelementen die gemakkelijk kunnen worden gefixeerd door verschillende polymere samenstellingen.

Wanneer het frame van het profiel is gevormd, kunt u doorgaan met de installatie en bevestiging van de panelen. De technologie van de installatie wordt afzonderlijk gekozen en is alleen afhankelijk van externe omstandigheden. In de meeste gevallen hoeft u alleen het uiteinde van het product in de profielgroef te steken. Daarna wordt het paneel uitgelijnd en genageld of op het frame gelijmd.

Profiel voor PVC-panelen zijn universele producten die niet alleen de installatie versnellen, maar ook de levensduur van het hele systeem verlengen.Het is heel belangrijk om ze te kiezen voor een specifieke constructie, bevestigd aan het plafond of de muren. Om een ​​duurzaam en solide oppervlak te verkrijgen, is het bovendien raadzaam om alle installatiewerkzaamheden te vertrouwen aan ervaren en bewezen specialisten.

Zie de volgende video over het installeren van PVC-panelen op het plafond en de wanden.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer