Typen en eigenschappen van kunststof panelen voor wanden

Kunststofpanelen zijn veelzijdige afwerkingsmaterialen die uitstekend geschikt zijn voor het decoreren van muren. Ze zijn vochtbestendig, duurzaam en pretentieloos. Veel consumenten kiezen voor kunststof voor het knippen van vloeren, omdat het niet alleen monochroom maar ook veelkleurig kan zijn en verschillende materialen van natuurlijke oorsprong kan herhalen.

Speciale functies

Plastic is een van de meest populaire materialen. Het wordt gebruikt bij de vervaardiging van verschillende producten. Het rot niet, heeft geen last van contact met water en vereist geen complexe zorg.

Dankzij deze onderscheidende eigenschappen is kunststof ideaal voor de vervaardiging van hoogwaardige afwerkingsmaterialen.Op dit moment zijn kunststofpanelen benijdenswaardig populair, omdat ze niet alleen praktisch zijn, maar ook erg aantrekkelijk.

Het bereik van dergelijke producten is tegenwoordig enorm. U kunt prachtige coatings kiezen voor elke smaak, kleur en budget. In de winkels vindt u monochrome, veelkleurige en doeken met verschillende patronen. Afzonderlijk is het de moeite waard om populaire panelen te belichten die verschillende materialen imiteren. Het kan bijvoorbeeld steen, baksteen of hout zijn.

Kunststof panelen kunnen in bijna elke kamer worden geïnstalleerd. Het kan niet alleen een droge en warme woonkamer zijn, maar ook een badkamer of een keuken. Het belangrijkste is om een ​​canvas van hoge kwaliteit te kiezen dat lang zal dienen en dat geen aantrekkelijk uiterlijk zal verliezen.

Wandpanelen van kunststof onderscheiden zich door een vrij eenvoudige installatie - zelfs een onervaren huismeester kan ermee omgaan.

Dergelijke afwerkingsmaterialen kunnen in elk interieur worden gebruikt. Het kan in een klassieke of eigentijdse stijl zijn. Het wordt niet aanbevolen om plastic panelen te installeren in een omgeving met een uitgebreide toets (barok, rococo, rijk) - plastic zal scherp afsteken tegen een dergelijk ensemble, waardoor het disharmonisch wordt.

Voors en tegens

Kunststofpanelen zijn populaire en populaire afwerkingsmaterialen. De relevantie van een dergelijke facing wordt verklaard door vele voordelen.

 • Kunststofpanelen zijn slijtvaste materialen. Ze zijn niet bang voor vocht en vocht. Vanwege deze kwaliteit kan de afwerking veilig worden gebruikt in het ontwerp van een badkamer of keuken.
 • Hoogwaardige kunststof panelen behouden het oorspronkelijke uiterlijk nog vele jaren.
 • Deze afwerking vereist geen complexe en regelmatige zorg. Kunststof verzamelt geen stof en vuil. Als er vlekken op het oppervlak verschijnen, hoeft u geen speciale en dure verbindingen te kopen om ze te verwijderen - het meeste vuil van plastic panelen kan worden verwijderd met een gewone vochtige doek.
 • Kunststof panelen zijn goedkoop. Dat is de reden waarom veel consumenten voor deze afwerkingsoptie kiezen. Het zal een aantal keer goedkoper zijn dan het versieren van wanden met tegels of hout.
 • Kunststof wandpanelen kunnen behoorlijk goede geluidsisolerende eigenschappen hebben.
 • De installatie van dergelijke afwerkingsmaterialen is eenvoudig en snel.Het kan worden geproduceerd zonder de betrokkenheid van specialisten, wat aanzienlijke besparingen mogelijk maakt.
 • Met behulp van PVC-panelen is het mogelijk zonering van de beschikbare ruimte te maken.
 • Zulke afwerkmaterialen zijn lichtgewicht, dus werken met hen is gemakkelijk en handig.
 • Plastic is een materiaal dat heel gemakkelijk te verwerken is. Vanwege deze kwaliteit worden deze coatings vertegenwoordigd door een tamelijk rijk assortiment. Voor het ontwerp van de kamer kunt u doeken ophalen met absoluut alle afbeeldingen en kleuren.
 • Plastic is een veilig materiaal. Zelfs bij hoge temperaturen worden er geen gevaarlijke en schadelijke stoffen uitgestoten. Bij het kopen van panelen moet u de verkoper om een ​​kwaliteitscertificaat vragen en ervoor zorgen dat het plastic geen giftige verbindingen bevat, omdat dergelijke componenten mogelijk nog steeds in materiaal van lage kwaliteit aanwezig zijn.
 • Het is mogelijk om afwerkingsmaterialen niet alleen in stadsappartementen, maar ook in privéhuizen te monteren. Bovendien zijn ze goed geschikt voor installatie in krappe omstandigheden.
 • Met behulp van dit materiaal kunt u veel tekortkomingen van overlap verbergen: scheuren, druppels, kuilen, groeven en andere gebreken.
 • Achter plastic panelen kunt u verschillende communicatie verbergen, zoals elektrische bedrading.

Ondanks de grote lijst met positieve eigenschappen hebben kunststof wandpanelen hun eigen zwakheden.

 • Het materiaal onderscheidt zich door een hoge ontvlambaarheid. In geval van brand, brandt dit product zeer intens en verspreidt binnenstikkende rook.
 • Binnenshuis met een plastic afwerking kan een karakteristieke chemische geur lang behouden. Maar hier is het vermeldenswaard dat veel eigenaren een dergelijk gebrek niet hebben opgemerkt.
 • Kunststofpanelen tolereren geen temperatuurdalingen. Onder dergelijke omstandigheden kunnen ze onderhevig zijn aan vervorming.
 • Plastic zelf is niet het meest betrouwbare en duurzame materiaal. Panelen gemaakt van dergelijke grondstoffen kunnen breken door een toevallige botsing of onder invloed van zware ladingen.
 • Deze producten zijn geen ademende afwerkingsmaterialen. Ze voorkomen de verplaatsing van lucht door de muren en het is eenvoudigweg noodzakelijk voor hoogwaardige ventilatie. Om deze reden adviseren experts niet om dergelijke coatings in kinderkamers te installeren.
 • De holtes die in plastic panelen aanwezig zijn, kunnen insecten zijn.Dit probleem is vooral relevant voor de zuidelijke regio's van het land.
 • Voor het installeren van de bekleding materiaal zorgvuldig moet worden voorbereid overlapping. Veel meesters schrijven dit feit toe aan het aantal tekortkomingen, omdat het veel tijd kost.

Eigenschappen en specificaties

Kunststof of PVC-panelen zijn producten die zijn afgeleid van polyvinylchloride - een organisch materiaal, Als onderdeel hiervan zijn er 3 hoofdcomponenten.

 • chloor (percentage van het gehalte - 75%);
 • koolstof (42%);
 • waterstof en verschillende onzuiverheden (1%).

Eerder werd een kleine hoeveelheid lood toegevoegd aan de grondstof - het speelde de rol van een materiaalstabilisator. Momenteel worden in plaats van lood zink en calcium in gelijke verhoudingen gebruikt.

De levensduur van kunststofpanelen aan de muur in ons klimaat is ongeveer 10 jaar.

Moderne fabrikanten produceren stoffen met verschillende temperatuurbereiken. Sommige soorten panelen kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt bij temperaturen van -30 tot +80 graden.

Verschillende afbeeldingen en afdrukken worden toegepast op plastic panelen met behulp van fotoprinten. In de regel zijn dergelijke toevoegingen slijtvast en duurzaam. Ze weerstaan ​​naadloos het binnendringen van agressief zonlicht en vervagen niet onder hun invloed.

Vaak worden kunststofpanelen tijdens het productieproces behandeld met een beschermende laklaag. Het maakt het materiaal duurzamer en niet onderhevig aan slijtage. Bovendien zijn gelakte producten veel moeilijker te krassen. Ze zijn heel gemakkelijk schoon te maken.

Kunststof wandpanelen kunnen uitsluitend voor interieurdecoratie worden gebruikt. Ze moeten zich in een ruimte bevinden die gedurende de dag niet wordt blootgesteld aan plotselinge temperatuurschommelingen.

Dergelijke materialen kunnen worden afgewerkt met een loggia of balkon, omdat dergelijke producten vorstbestendig zijn.

De sterkte van kunststofpanelen is rechtstreeks afhankelijk van het percentage polyvinylchloride erin. Wandbekleding is duurzamer dan plafondbekledingen. In de regel zijn ze ongeveer 8 mm dik. Dergelijk materiaal is niet flexibel - het is nogal stijf en is niet ontworpen om te buigen, maar het is beter bestand tegen mechanische belasting.

Ook op de sterkte-eigenschappen van de panelen is het aantal randen van invloed. Houd er rekening mee dat deze elementen niet zichtbaar moeten zijn aan de voorkant.

types

In de winkels kunt u de muurpvc-panelen van verschillende types ontmoeten.

 • Vinyl voering. Dergelijke wandbekledingen zijn de meest voorkomende en populaire. Er is veel vraag naar en ze zijn te vinden in bijna alle winkels die afwerkingsmaterialen verkopen.
 • PVC-wandbekleding staat voor vellen met een rechthoekige vorm. Hun lengte is 3-12 cm, breedte - 0.1-0.5 m, dikte - 8-12 mm. Dergelijke wandbekleding is toegestaan ​​voor bijna elk werk. In winkels komt witte voering het meest voor, andere kleuren zijn zeer zeldzaam.
 • Sheets. De tweede meest populaire zijn plastic vellen. Dergelijke materialen hebben meer indrukwekkende afmetingen. Exacte lengten, breedten en diktes zijn afhankelijk van de fabrikant die het materiaal heeft uitgegeven. Kunststofplaten zijn goed omdat ze geen naden hebben. Installatie van dergelijke coatings kan direct op het plafond worden uitgevoerd.

Een van de meest voorkomende zijn plastic platen, waarvan het oppervlak tegels nabootst. Dergelijke coatings worden vaak gebruikt bij de decoratie van de wanden in de badkamer of in het keukenschort.

 • Sandwichpaneel. Benijdenswaardige vraag vandaag kan bogen op hoge kwaliteit sandwichpanelen gemaakt van polyvinylchloride. Dergelijke materialen hebben een mooie uitstraling.Met deze decoratie kun je de ruimte onherkenbaar transformeren.
 • Dunne. De meeste plastic panelen bestaan ​​uit twee lagen met elkaar verbonden door jumpers. Dergelijke materialen hebben veel voordelen, maar hun grootste nadeel is lage sterkte: als ze harder of harder op hun oppervlak worden gedrukt, kunnen deze producten ernstig worden beschadigd. Meestal is het daarom dat consumenten weigeren dergelijke coatings te kopen. Fabrikanten besloten om deze situatie te corrigeren door dunne plastic platen op de markt te brengen. Ze hebben geen cellen, en hun dikte kan zo klein zijn als 3 mm. Dergelijke materialen zijn een dunne laag plastic waarop een patroon is aangebracht. Dunne pvc-panelen en -panelen kunnen eenvoudig op de wanden worden bevestigd - ze hoeven alleen aan het plafond te worden vastgelijmd.

Het is mogelijk om dergelijke materialen zelfs in kleine gebouwen te gebruiken, omdat ze geen extra centimeters vrije ruimte opeten.

 • Gelakt. Op dergelijke variëteiten van PVC-panelen worden tekeningen en patronen aangebracht door thermische translatie en offsetdruk.Om de foto's duurzamer en duurzamer te maken, zijn ze bedekt met een extra laag vernis. Het beschermt de tekeningen op de panelen tegen verbleken en barsten. Na het overbrengen van het beeld kan de textuur van een dergelijk plastic vel mat, perfect glad en zijdeachtig of glanzend zijn.
 • Laminaat. Dergelijke soorten producten komen het meest voor. Het zijn toegepaste decoratieve films, die op effectieve wijze verschillende materialen imiteren: steen, hout, graniet, baksteen en andere oppervlakken. Naast imitaties van verschillende materialen kunnen gelamineerde panelen worden gedecoreerd met prachtige tekeningen en afdrukken. Deze producten zijn duurzaam en slijtvast.
 • Met 3D-effect. Als je meer originele afwerkingsopties nodig hebt, moet je kijken naar de spectaculaire plastic panelen met een 3D-fotoprint. Op het oppervlak van dergelijke materialen kan een imitatie van pleisterwerk, tegels, natuurlijke composities en verschillende ornamenten worden nagebootst. Deze producten zijn duurder, maar ze zien er interessant en fris uit.

Maten, vorm en inrichting

Wandpanelen van kunststof zijn verkrijgbaar in verschillende lengten, breedtes en diktes.

 • vinyl voering heeft een rechthoekige vorm: lengte - 3-12 m, breedte - 0.1-0.5 m en dikte - 8-12 mm;
 • plastic platen zijn groter en breder: lengte is van 1,5 tot 4 m, breedte is maximaal 2 m, dikte is maximaal 3 cm;
 • De lengte van de sandwichpanelen is vaak 3 m lang, breedte - van 0,9 tot 1,5 m, dikte - 10-30 cm.

In de regel hebben kunststof panelen een vierkante en rechthoekige vorm, diamantvormige delen zijn minder gebruikelijk. In de winkels vindt u ook canvas met reliëfranden - meestal zijn dit wandplaten die stenen of metselwerk nabootsen, waarbij individuele elementen iets meer opvallen dan de rest.

Kunststof wandpanelen hebben een ander ontwerp. Spiegelpvc-tegels op een zelfklevende basis zien er bijvoorbeeld mooi en netjes uit. Dergelijke materialen zijn een goed alternatief voor een glastegel met een reflecterend oppervlak. Ten eerste zijn ze veel goedkoper en ten tweede zijn ze niet zo fragiel.

Ook vandaag zijn reliëfpanelen met een 3D-effect erg populair. en prachtige opengewerkte coatings. Dergelijke schilderijen zien er niet eenvoudig en goedkoop uit, omdat je met hun hulp het interieur een speciale charme kunt geven en de stijl ervan kunt benadrukken.

Een aantrekkelijk uiterlijk heeft schilderijen die zijn versierd met zeefdruk.Dergelijke panelen, met een rustige en neutrale kleur, zijn perfect voor het decoreren van slaapkamers en gezellige woonkamers.

Bovendien kunnen kunststofpanelen in verschillende kleuren worden geverfd.

Tegenwoordig zijn de meest populaire en relevante:

 • wit;
 • beige;
 • perzik;
 • ijs;
 • lichtroze;
 • lichte chocolade;
 • karamel tonen.

Dergelijke coatings passen gemakkelijk in de meeste interieurs, omdat ze een neutrale en klassieke kleur hebben. Bovendien kunt u met behulp van lichtpanelen de ruimte visueel vergroten door deze luchtig te maken.

Natuurlijk kun je in de winkels helderdere, meer verzadigde PVC-panelen met rijke kleuren vinden. Ongewone doeken met oppervlakken waarvan de kleur brons, goud en zilver imiteert, zijn tegenwoordig erg in trek. Ze hebben prachtige schitteringen die effectief schitteren in de zon.

Vaak combineert een kunststof paneel verschillende kleuren en tinten tegelijk. Het kan bijvoorbeeld een eenvoudig wit canvas zijn, versierd met contrasterende zwarte patronen of een helderroze paneel met meer delicate perzikornamenten.

  Bovendien zijn PVC-wandpanelen beschikbaar met verschillende texturen:

  • matt;
  • glossy;
  • glad;
  • ruw.

  Selectiecriteria

  Tegenwoordig vindt u in winkels met decoratieve materialen kunststof wandpanelen met verschillende aanpassingen. Het is vrij moeilijk om de perfecte dekking te vinden vanwege het brede scala aan vergelijkbare producten.

  Hieronder staan ​​de criteria voor de selectie van kunststof panelen voor wanden.

  • Toepassingsgebied. Alle plastic panelen zijn verdeeld in plafond en muur. Extern zijn deze materialen equivalent, maar de tweede opties worden beschouwd als duurzamer en betrouwbaarder. Het is niet nodig om plafondtegels te kopen voor het afwerken van vloeren, als deze veel goedkoper zijn.
  • De afmetingen van de panelen. Voor grote muren verkrijgt u meestal het juiste paneel en voor kleine - miniatuur, bijvoorbeeld, vinyl voering. Voordat je naar de winkel gaat, is het aan te raden om alle bases te meten die je wilt trimmen met plastic.
  • Temperatuur stabiliteit. Experts raden aan meer slijtvaste PVC-panelen aan te schaffen die bestand zijn tegen temperatuurschommelingen.Dit criterium is vooral belangrijk als u van plan bent om een ​​balkon of loggia met dergelijke materialen in te korten.
  • Design. Kunststofpanelen moeten perfect passen in de omgeving waarvoor ze zijn gekocht.
  • Ecologische veiligheid. Wanneer u plastic panelen koopt, vraag dan een certificaat van kwaliteit voor het product. Het moet zorgvuldig worden bestudeerd. De samenstelling van het plastic mag geen gevaarlijke chemicaliën bevatten.
  • De kwaliteit van de goederen. Zorg er vóór het kopen voor dat de plastic panelen veilig zijn. Als er beschadigingen, spaanders of krassen op het oppervlak van de afwerking zijn, is het beter om te weigeren dergelijke coatings te kopen.
  • Producent. Je moet niet op zoek naar goedkope PVC-panelen, omdat dergelijke afwerkingsmaterialen al een democratische prijs hebben. U moet merkproducten kopen, omdat deze van uitstekende kwaliteit zijn.

  Beschikt over afwerkingswerkzaamheden

  Kunststof wandpanelen zijn onooglijk materiaal, wat best mogelijk is om met uw eigen handen te installeren.

  Hieronder vindt u enkele kenmerken met betrekking tot dergelijke afwerkingswerkzaamheden.

  • Voor de installatie van kunststof is het noodzakelijk om overlappingen te maken. Ze moeten worden bevrijd van oude coatings, alle scheuren verbergen, verschillen gelijk maken en de basis smeren met een schimmelwerende verbinding. Als u plastic panelen op het frame wilt installeren, is deze werkfase niet verplicht.
  • Dan moet je een lay-out van de muren maken. De kist moet op een niveau worden geïnstalleerd om vervormingen te voorkomen. De onderste rij omhulsels moet 1-2 cm boven de vloer liggen. Op dit punt moet je een markering maken met een potlood en vervolgens een horizontale lijn tekenen langs de hele omtrek.
  • Een soortgelijke lijn wordt onder het plafond getrokken, als wordt besloten het plafond tot de volledige hoogte te schuiven.
  • Daarna moet je vanaf de onderste regel 48-50 cm meten en het baken plaatsen - dit zou helemaal bovenaan moeten gebeuren.
  • De panelen moeten loodrecht op de kist worden bevestigd, zodat horizontale structuren verticaal worden ommanteld en omgekeerd.
  • Na de opmaak kunt u de kist monteren. Voor deze passende houten latten of metalen geleiders.
  • Voor metalen latten moet u bovendien bevestigingsmiddelen kopen - dergelijke elementen worden met schroeven op de pluggen aan de basis bevestigd.
  • Houten frames moeten worden behandeld met antiseptische verbindingen voordat plastic wordt gelegd.
  • Door het frame te installeren, kunt u doorgaan met het installeren van panelen. Het eerste deel moet in de uiterste hoek van de ingang worden gemonteerd. Indien nodig wordt het paneel afgesneden met een ijzerzaag - een uitstekende spike wordt gesneden.
  • Snijd daarna de zijkant af om in het hoekprofiel te plaatsen en plaats vervolgens het bovenste en onderste element. Daarna moet het kunststof paneel in de groef worden gedrukt totdat het stopt. U kunt de vlakheid van de installatie controleren met een niveau en vervolgens doorgaan met verdere acties.
  • Na het bevestigen van het lanceerplatform, kunt u het tweede element monteren. Het dock bij de eerste en veilig vastmaken. Acties moeten worden herhaald totdat alle panelen op het frame zijn gelegd.

  Installatie van PVC-panelen kan zonder frame worden gemaakt. Gebruik hiervoor zelftappende schroeven of een speciale kleefstof (bijvoorbeeld vloeibare nagels).

  Dergelijke installatiemethoden kunnen niet universeel worden genoemd:

  • bij een dergelijke installatie kan het afwerkmateriaal vervormd zijn;
  • indien nodig zal het moeilijk zijn om een ​​afzonderlijk artikel te vervangen.

  Met de frameloze installatiemethode moet u de overlapping zorgvuldig voorbereiden.

  Zorg ervoor dat u geen gebreken, beschadigingen, scheuren en onregelmatigheden oplost, omdat anders de plastic panelen de muren niet stevig vasthouden. Bovendien kunnen ze hun kromming benadrukken.

  Om de plastic panelen vast te maken, moet u een transparante lijm oppakken, waaruit geen vlekken te verwijderen zijn. Bovendien moet het vochtbestendig zijn, vooral als u van plan bent om het in de keuken of badkamer te installeren. De lijm moet verspringend op de basis worden aangebracht met grote druppels. Voor dergelijke werken wordt aanbevolen om een ​​sneldrogende lijm aan te schaffen. Na het erop te hebben gelegd, zal het plastic kwalitatief en snel vastklikken.

  Voorbeelden in het interieur

  Plastic bekledingsmaterialen zien er organisch uit in verschillende kamers: hal, woonkamer, badkamer of keuken. De installatielocatie van dergelijke coatings hangt alleen af ​​van de persoonlijke voorkeuren van de eigenaren.

  Tegenwoordig zijn de meest populaire plastic 3D-panelen. Accentiewanden kunnen met dergelijke coatings worden gemaakt. Het kan bijvoorbeeld een plafond zijn in de woonkamer met een tv geïnstalleerd of een scheidingswand, er tegenover staat een eettafel met stoelen in de keuken.

  Kunststof panelen zien er harmonieus uit in de gang of gang. Meestal worden coatings die steen en hout imiteren hier geïnstalleerd - vrijwel elk model van ingangs- en binnendeuren ziet er organisch uit tegen een dergelijke achtergrond.

  Ook in dergelijke omstandigheden kunt u een combinatie van plastic panelen onder een steen of baksteen en behang gebruiken. Het wordt aanbevolen om lichtere oppervlakken in de gang en de gang te gebruiken, omdat deze kamers anders te krap en "benauwend" lijken.

  Voor de badkamer zijn perfecte plastic panelen onder de tegel of opengewerkte stof. Met behulp van dergelijke afwerkingsmaterialen is het mogelijk om een ​​luchtig en harmonieus uiterlijk te geven aan dergelijke gebouwen. In de badkamer kunt u PVC-panelen van verschillende kleuren installeren. Witte apparatuur zal bijvoorbeeld opvallen tegen de achtergrond van zwart gelakte materialen. De wanden kunnen op deze manier worden aangevuld met een groot aantal spiegels om de ruimte ruimtelijker en glanzender te maken.

  Als het nodig is om de badkamer helderder en positiever te maken, dan is het de moeite waard om PVC-coatings te kiezen die tegels van zachte tonen imiteren.Bijvoorbeeld, bleke paarse kleuren, versierd met afbeeldingen van paarse bloemen, zullen er harmonieus uitzien in een badkamer met een zachtroze vloer, houten paaltjes en een grote douche met glazen wanden.

   PVC-panelen onder de steen, je kunt de muur achter de bank in de woonkamer neerleggen. De schaduw van een dergelijke afwerking moet overeenkomen met de kleur van de andere vloeren en meubels. Bijvoorbeeld, in een hal met witte of doffe citroen overlappingen, evenals een beige lederen bank, zullen panelen er organisch uitzien onder een zandkleurige steen.

   In de keuken met kunststofpanelen kun je een schort schikken. Bijvoorbeeld, in een sneeuwwitte kamer met een zwart-witte set ziet het er spectaculair canvas uit met afbeeldingen van graangewassen en keukengerei, gemaakt in bruine tinten.

   Installatie-instructies voor plastic panelen, zie de video hieronder.

   Comments
    auteur
   Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

   Inkomhal

   Woonkamer

   slaapkamer