Wandpanelen: de keuze van de buitenkant van een privéwoning

Een dergelijk populair afwerkingsmateriaal, zoals een sandwichpaneel in de moderne wereld, wordt overal gebruikt, van de afwerking van een privéwoning tot de bekleding van gevels van openbare gebouwen. Ze worden ook gebruikt voor het maken van omhullende structuren, inklapbare structuren, allerlei externe scheidingswanden, winkelcentra, industriële gebouwen en vele andere objecten.

Speciale functies

Zoals je kunt raden aan de hand van de naam van dit decoratieve materiaal, is het een meerlagige structuur, waarbij elke laag een bepaalde functionele belasting draagt. Wandpanelen voor muren bevatten buitenste en binnenste beschermende lagen, evenals isolatie en een dampscherm om de panelen te beschermen tegen condensatie.

Lagen in sandwichpanelen worden stevig bevestigd met speciale lijm en persen.Ze hebben minstens drie lagen, waarbij de laatste wordt gebruikt als een hard materiaal, zodat de bekleding van de gevel bestand is tegen allerlei externe invloeden en neerslag. De standaardafmetingen van de front-sandwichpanelen zijn 300 cm lang en 115 cm breed, en de dikte kan variëren van 10 tot 32 cm.

Inbegrepen bij het materiaal zijn meestal extra bevestigingsmiddelen, bijvoorbeeld spatten, eb, schroeven, hoeken, evenals nok- en frontonstroken.

Voor- en nadelen

Net als elk afwerkingsmateriaal hebben sandwichpanelen hun voor- en nadelen, dus het is de moeite waard om de instructies in detail te bestuderen, met behulp van de tips van de wizard en het lezen van recensies op internet voordat u het huis voltooit. Onder de voordelen vermeldenswaard het volgende:

 • eenvoud van installatie en minimale tijd om naar het huis te kijken;
 • veiligheid voor de menselijke gezondheid en milieuvriendelijkheid van de panelen;
 • uitstekende geluidsisolatie en thermische isolatie-eigenschappen;
 • klein gewicht dankzij wat er mogelijk naast de basis kan worden bespaard;
 • het gebruik van speciale hijsapparatuur voor dit bouwmateriaal is niet nodig;
 • aantrekkelijk uiterlijk en een breed scala aan texturen en tinten;
 • is bestand tegen vocht, condensatie en beschermt het huis tegen schimmelvorming;
 • redelijke kosten in relatie tot andere bouwmaterialen;
 • duurzaamheid en lange levensduur;
 • de mogelijkheid om op elk moment van het jaar en met elke luchttemperatuur het huis met panelen te bekijken.

En vanwege de nadelen van dit materiaal dat wordt bekleed, is het de moeite waard om te benadrukken zoals:

 • onvermogen om de extra belasting te dragen. Onnodig geaccumuleerd tijdens de wintersneeuw kan zo'n huisbekleding beschadigen;
 • Het is noodzakelijk om bovendien isolatie in de voegen te gebruiken zodat ze niet bevriezen tijdens het koude seizoen;
 • de brandveiligheid van sommige sandwichpanelen laat veel te wensen over. Dit geldt in het bijzonder voor opties van polystyreenschuim en polyurethaanschuim.

Bij de installatie is het de moeite waard voorzichtig om te gaan met een nogal kwetsbaar afwerkingsmateriaal om de afzonderlijke elementen van de panelen niet te beschadigen.

Geconfronteerd met materiaal

Het meest populaire materiaal in bekledingspanelen voor sandwichpanelen is metaal. Dergelijke panelen volgens hun textuur kunnen glad of gegroefd zijn. Dit zijn meestal gegalvaniseerde platen met een dikte van 0,7 - 1,2 mm.

Het voordeel van dit materiaal is weerstand tegen corrosie, vocht en schimmel. Zo'n paneel is duurzaam, het is niet bang voor externe invloeden, neerslag en temperatuurveranderingen. Bovendien hebben metalen sandwichpanelen anti-vandaaleigenschappen en worden niet vernietigd door schokken en schade. Deze optie is bestand tegen zware belastingen en is inferieur aan deze indicator, behalve baksteenmetselwerk en beton. Het enige nadeel is vrij veel gewicht, dus je hebt een betrouwbaar frame nodig.

Aluminium sandwichpanelen zijn lichter, maar de kosten zijn hoger. De vandaalbestendige eigenschappen van aluminium zijn iets lager dan bij gewoon metaal, maar het is perfect bestand tegen de gevolgen van neerslag, evenals temperatuurveranderingen. In de regel worden met behulp van dergelijke structuren industriële, openbare en commerciële gebouwen ingekort.

Hout-polymeer sandwichpanelen worden in de regel gebruikt om woonframehuizen te versieren. Het belangrijkste voordeel van dit materiaal is milieuvriendelijkheid en gezondheidsveiligheid. Het geeft geen schadelijke stoffen af ​​en is heel geschikt om de wanden van een landhuis of cottage te versieren.En dankzij het kleine gewicht van een ontwerp kan de eenvoudigste basis worden beheerd.

En ook zijn er sandwichpanelen met fineer van andere materialen, namelijk:

 • aluzink (de helft is aluminium, de rest is zink en silicium), die hoge anti-corrosiekarakteristieken heeft;
 • plastic en milieuvriendelijke gipsplaat;
 • weekmaker en weekmakers van polyvinylchloride;
 • op polyurethaan gebaseerde porie;
 • polyester en PVC, die geschikt zijn voor alle klimaatzones.

kachels

Onder de buitenste laag van het sandwichpaneel bevindt zich meestal een warmte-isolerend materiaal, wat vooral belangrijk is in een ruw Russisch klimaat. Onder de kachels meest voorkomende minerale wol, polyurethaanschuim of polystyreenschuim. De voordelen van minerale wol zijn een betaalbare prijs, brandveiligheid en een langere levensduur.

Polyurethaanschuim is bestand tegen vocht, dus u kunt het probleem van condensaat, schimmels en schimmel op de muren vergeten. Dit geldt met name voor de noordelijke regio's van ons land, waar er op elk moment van het jaar veel neerslag is. Bovendien is polyurethaanschuim een ​​duurzaam en sterk materiaal, waardoor het in feite de rol zal vervullen van een aanvullend frame voor gevelpanelen, waardoor de levensduur aanzienlijk wordt verlengd en de weerstand tegen mechanische schade toeneemt.

En polystyreenschuim of eenvoudigweg schuimpolystyreen is een heel licht materiaal, dus het zal minimaal effect hebben op de ondersteunende structuren. Het enige nadeel is ontvlambaarheid.

Een dergelijke isolatie wordt niet aanbevolen voor gebruik in sandwichpanelen voor het bekleden van residentiële gebouwen. Maar voor commerciële gebouwen of garages zijn ze redelijk geschikt.

installatie

Het installeren van sandwichpanelen voor de buitenbekleding van de gevels van het gebouw omvat verschillende stappen.

 • Voordat u begint met het afwerken van de gevel van de sandwichpanelen, is het de moeite waard om vuil en oude pleister van de muren te verwijderen. Verwijderde ook alle onderdelen die interfereren en bevestigingsmiddelen. De wanden moeten dus een perfect vlak oppervlak zijn.
 • Sandwichpanelen worden buiten op een houten of metalen kist geïnstalleerd. Als de panelen niet langer zijn dan 6 meter, worden horizontale profielen gebruikt om de stijfheid van de muur verder te vergroten.
 • De bevestiging van de eerste rij panelen wordt uitgevoerd door de onderste groef. Met behulp van speciale labels in staat zal zijn om de locatie van de coating nauwkeurig te controleren. Je moet uiterst voorzichtig zijn bij het markeren, omdat het succes van al het werk afhangt van de installatie van de eerste rij.
 • Op de muurpanelen worden schroeven bevestigd en voor de drielaagse versie kunt u schroeven gebruiken.
 • Als u de stootelementen van de wizard wilt sluiten, raden we u aan speciale voeringen en siliconenafdichtmiddel te gebruiken.
 • Indien nodig wordt isolatie tussen de panelen vastgelegd.
 • Om het oppervlak van het huis te beschermen tegen de vorming van condens en vocht, wordt waterdichting onder de sandwichpanelen geïnstalleerd.

tips

Om het huis correct te laten trimmen, moet u de diensten van professionals niet minachten. Dit betreft niet alleen welke meesters worden ingehuurd om te werken. Het is noodzakelijk om vooraf het project en de bekwame lay-out van de sandwichpanelen van de experts te bestellen. Al vóór de installatie zal het de locatie en combinatie van panelen van verschillende texturen, vormen en schakeringen op de gevel van het huis voorstellen. De aanwezigheid van voorlopige tekeningen met de lay-out zal het installatieproces aanzienlijk versnellen en vereenvoudigen.

De kosten van deze service bedragen ongeveer 20 roebel / m². Voor grootschalige objecten met een oppervlakte van meer dan 100 m², wordt deze service meestal gratis geleverd (afhankelijk van de volgorde van installatie van panelen in dit bedrijf).

Zoals u weet, betaalt de vrek twee keer, dus u moet niet besparen op de salarissen van professionals.Als de installatie niet succesvol is, bestaat bovendien het risico dat de panelen slecht worden gelegd en dat de thermische isolatie-eigenschappen van het huis verloren gaan.

Zie de volgende video om te leren hoe u wandsandwichpanelen correct installeert.

Comments
auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer