Homogeen en heterogeen linoleum - welke te kiezen

Vaak wordt bij het kiezen van linoleum de vermelding van heterogene en homogene soorten van deze coating gevonden. Maar wat dit betekent is verre van duidelijk voor iedereen. En, belangrijker nog, hoe beïnvloedt dit de kwaliteitskenmerken van de coating zelf? Overweeg beide typen, om te begrijpen welke je beter kunt kiezen.

homogeen

Het voorvoegsel "homo" spreekt al voor zichzelf, wat betekent dat het gelijk, homogeen is. Dit is een homogene chemische samenstelling van de coating (PVC), die uit slechts één laag bestaat.

Dit linoleum is zeer duurzaam en elastisch. Het kleurenpalet is vrij uitgebreid, maar de patronen zijn monotoon: marmer, stippen, pure schaduw. Daarom wordt het vaak gelegd in gebieden met veel verkeer. Zelfs als op sommige plaatsen de coating meer is versleten, blijft het patroon ongewijzigd.

In homogeen linoleum is er een richtpatroon (langs het hele canvas) enchaotisch. Dit laatste is minder gebrandmerkt.

heterogeen

Deze coating heeft verschillende lagen (4-6):

  1. beschermende coating;
  2. decoratieve laag;
  3. canvaslaag (PVC-schuim);
  4. ondersteunende laag (glasvezel, maar kan ontbreken);
  5. substraat (achterlaag).
 Lagen - heterogeen en homogeen linoleum

Bovendien vervult elk van hen zijn functies in deze "taart". Soms worden 6 lagen toegevoegd voor linoleum voor speciale doeleinden (antislip, antistatisch, enz.). Maar deze laag kan afwezig zijn en een andere component zit in een andere. Voor antislip linoleum wordt het bijvoorbeeld toegevoegd aan de bovenste, beschermende laag.

Laten we ze van dichterbij bekijken:

CDe onderste laag van heterogeen linoleum - het substraat - is een geschuimd PVC.

Schuim kan zijn:

  • mechanisch,
  • chemische stof.

Zij is het die voornamelijk verantwoordelijk is voor de geluidsisolatie van de coating. In het geval van mechanisch schuim is de structuur van de cellen verbonden (zoals in het geval van een spons), en in de chemische een - gesloten. Daarom absorbeert het chemische schuim water beter, duurzamer, comfortabeler tijdens het lopen. De coating zorgt ervoor dat de resulterende deuken 5 uur lang rechttrekken.

Samen met PVC-schuim gebruiken ze ook vilt of jute.

De volgende laag - de referentie - bestaande uit glasvezel. Dit is een soort skelet van de gehele coating, waaraan alle andere lagen zijn bevestigd. Maar in sommige heterogene linoleum glasvezel kan afwezig zijn.

Canvas - nog een laag geschuimd PVC. Bijgevolg is het toegepast decoratieve coating. Deze laag loopt door de oven en schuimt gelijktijdig met de achterlaag, waardoor het linoleum geluids- en warmte-isolerende eigenschappen heeft.

 Hetero linoleum

De decoratieve laag wordt aangebracht met speciale cilinders. In tegenstelling tot het homogene type, kan heterogeen een ander grafisch patroon hebben. Het kunnen allerlei geometrische patronen zijn, imitaties van andere vloerbedekkingen, zoals parket of steen. En vanwege het vermogen om speciale stoffen (remmers) aan PVC toe te voegen, is het mogelijk om volumetrische patronen te maken.

En als laatste de toplaag - een beschermende coating. Dit is een heldere laag van zuiver PVC. Hij is het die de coating beschermt tegen slijtage en een hoge slijtvastheid heeft. De dikte ervan heeft direct invloed op de duur van de werking van linoleum.

In het duurdere, commerciële linoleum plaatsen fabrikanten bovenop PVC nog een beschermende laag van polyacryl of polyurethaan.Deze poreuze coating verhoogt relatief de slijtvastheid van de beschermende laag, vereist geen speciale behandeling na het leggen van linoleum en is gemakkelijk schoon te maken. Soms wordt de polyurethaanlaag extra behandeld met ultraviolet licht, waardoor de beschermende coating duurzamer wordt.

Linoleum leggen is vrij eenvoudig, zelfs een beginner kan het aan.

 Hetero linoleum

selectie

Het is moeilijk om te zeggen welk linoleum beter is. Hun slijtvastheid is ongeveer hetzelfde.

Heterogene linoleum is duurzamer, heeft geluidsisolatie en warmte-isolatie, is comfortabeler tijdens het lopen en een enorme selectie aan decoratieve patronen stelt u in staat de vloer in elke interieurstijl te kiezen.

Maar homogeen linoleum is elastischer, waardoor je de randen rond de omtrek van de kamer kunt buigen, waardoor de vloer beter wordt beschermd tegen het binnendringen van vocht en bacteriën. Het wordt ook aanbevolen om het in ruimtes te leggen met een hoog risico op mechanische schade (vallende scherpe en zware voorwerpen).

Soms speelt de breedte van de kamer ook een grote rol. Rollen van heterogeen linoleum zijn breder (1,5-4 m), terwijl homogene linoleum slechts 1,5-2 m zijn. Dit kan een doorslaggevende factor zijn bij het kopen als u van plan bent om linoleum zonder naden te leggen.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer