Het gebruik van natuursteen voor interieurdecoratie

Afwerking met natuursteen maakt het mogelijk om verfijnde en respectabele interieurs te creëren. Ongetwijfeld heeft het materiaal verschillende voordelen, waaronder - duurzaamheid, sterkte, vochtbestendigheid, brandveiligheid. Onder de tekortkomingen - de hoge kosten, het hoge gewicht en de complexiteit van de verwerking.

Speciale functies

De eminente inwoners van het oude Rome namen hun toevlucht tot de decoratie van de interne delen van het huis met steen. Vanwege de hoge kosten van het materiaal en de bewerkelijkheid van de verwerking en installatie, was een dergelijke voering alleen beschikbaar voor rijke mensen, edelen. In de loop van de tijd groeide de populariteit van de steen. En zelfs met de komst van vele andere (minder dure en moeilijk te installeren) materialen, blijft natuursteen voor interieurdecoratie een vereiste.

Dit komt door de hoge prestatiekenmerken van producten en hun aantrekkelijke, respectabele uiterlijk. Net als duizenden jaren geleden toont een natuursteen in decoratie rijkdom, de status van de eigenaar van een huis of een ander pand.

Voor interieurdecoratie is een sterke en duurzame steen bestand tegen slijtage en mechanische stress. Voorkeurs vochtbestendige stenen die geen straling hebben.

Door de natuurlijke samenstelling van het materiaal is het bestand tegen vuur (is niet-brandbaar), is het weerbestendig. Natuurlijk, voor het gebruik van de stenen worden verwerkt, de eliminatie van achtergrondstraling, zagen. Het eindproduct moet voldoen aan de vereisten van GOST 9480-2012.

types

Verschillende soorten natuursteen worden gebruikt voor binnenhuisdecoratie:

  marmer

  Natuurlijk marmer heeft in principe calciet, aangevuld met andere mineralen. Schaduw en sterkte-indicatoren van marmer zijn afhankelijk van de kenmerken en het volume van de laatste.

  Het materiaal heeft een karakteristieke uitstraling en het oppervlak heeft grijs, beige, zwart, bordeaux en veel andere tinten.De eigenaardigheid van het materiaal is de aanwezigheid van lichte strepen, die een patroon vormen. Door de verwerking (polijsten of slijpen) is het mogelijk om verschillende texturen van het materiaal te verkrijgen.

  Naast de sterkte en duurzaamheid die kenmerkend is voor de meeste natuurstenen, heeft marmer een hoge vochtbestendigheid. Dit maakt het geschikt voor het afwerken van badkamers en andere ruimtes die worden gekenmerkt door een hoge luchtvochtigheid.

  graniet

  Misschien wel de meest duurzame en duurzame van alle natuurstenen. Vanwege de vochtbestendigheid en slijtvastheid heeft graniet een lange levensduur. Dit nobele materiaal heeft verschillende kleurnuances die "spelen" wanneer de zonnestralen op het oppervlak vallen.

  Onder de tekortkomingen - verhoogde stralingsachtergrond, evenals veel gewicht. Het laatste kenmerk vereist de versterking van graniet alleen op solide funderingen en het gebruik van hechtmiddelsamenstellingen met een hoge adhesie.

  travertijn

  Dit materiaal is het resultaat van neerslag uit kooldioxide-bronnen van water. Het is gebaseerd op calciumcarbonaat. Een van de belangrijkste voordelen van travertijn is de afwezigheid van stralingsachtergrond.Bovendien is het sterk en duurzaam (zelfs gebruikt in de bouw van het Colosseum), bestand tegen slijtage, vochtbestendig. Volgens zijn sterkte-eigenschappen vindt het plaats tussen graniet en kalksteen.

  Het hoofdkleurenpalet van steen - wit, grijs, lichte tinten bruin.

  Alle tinten zijn warm, dus wanneer u geconfronteerd wordt met travertijn is het mogelijk om een ​​huiselijke warme en gezellige sfeer te creëren.

  Travertijn heeft een interessante eigenschap - in de loop der jaren nemen de sterkte-eigenschappen toe, wat ook bijdraagt ​​aan de duurzaamheid van het materiaal.

  dolomiet

  Verwijst naar carbonaatklasse-mineralen. De bruine, witte of geelachtige zweem van dolomiet is te wijten aan de aanwezigheid van klei en ijzerhydroxiden in de deeltjes. De eigenaardigheid van dolomiet is zijn schitterende oppervlak, dat een verschillende mate van manifestatie kan hebben - van mat tot parel.

  Dolomiet heeft ook geen stralingsachtergrond en heeft bovendien helende eigenschappen. Het heeft een positief effect op het centrale zenuwstelsel, verlicht nerveuze spanning, verlicht angst en slapeloosheid.

  Het gunstige effect van het materiaal, evenals de weerstand tegen verhoogde temperaturen, maakt het gebruik van dolomiet mogelijk in de decoratie van kamers om te rusten in baden en sauna's.

  Gezaagde steen lijkt op betegeld materiaal.Dergelijke platen zijn gemakkelijk te lijmen, ze vereisen niet zo hoogwaardige versterking van oppervlakken als graniet.

  leisteen

  Volgens de professionals is leisteen een van de beste materialen voor interieurdecoratie. Naast de afwezigheid van straling en een aantrekkelijk ontwerp, heeft het mineraal een goede thermische geleidbaarheid en kan het ook functioneren als een geluidsisolerend materiaal.

  De tinten van leisteen zijn grijs, grafiet, zwart, groenig en bordeaux. Het oppervlak is bedekt met strepen, die een ingewikkeld patroon vormen. Afhankelijk van de behandeling kan het oppervlak glad zijn of een aangename ruwheid hebben, zelfs een fluweelachtig oppervlak. Slate heeft een bepaalde functie - het wordt periodiek losgelaten. Nadat de deeltjes zijn verdwenen, krijgt het materiaal het eerste uiterlijk en wordt het tegelijkertijd duurzamer.

  onyx

  Een verscheidenheid van halfedelsteen met een hoge lichttransmissie. Dit leidt tot de aanwezigheid van een stralende glans van het oppervlak van het materiaal en zijn elegante uiterlijk.

  Geconfronteerd met wilde onyx is geen goedkoop genot, het wordt meestal gebruikt in combinatie met andere stenen.

  Het materiaal wordt gekenmerkt door milieuvriendelijkheid, heeft de mogelijkheid om de lucht in de kamer te reinigen. Onder andere voordelen - gemak en uiteenlopende verwerkingsmogelijkheden, duurzaamheid, origineel uiterlijk.

  kenmerken van

  Zoals eerder vermeld, is de gevelsteen een van de moeilijkste materialen voor interieurdecoratie. Dit biedt aan de ene kant de verhoogde sterkte en duurzaamheid aan de andere - het installatieproces wordt gecompliceerder. Getrimde oppervlakken moeten betrouwbaar zijn en bestand tegen aanzienlijke belastingen.

  De natuursteen verschilt in brandwerendheid, de meeste soorten zijn vochtbestendig. Ze absorberen geen water, zijn bestand tegen agressieve vloeistoffen (behalve travertijn).

  Met natuursteen kan de warmte- en geluidsisolatie van de kamer worden verhoogd. In tegenstelling tot moderne verwarmingstoestellen, maakt de afwerking met natuurlijk materiaal het mogelijk om de optimale luchtvochtigheid in de kamer te handhaven en tegelijkertijd het warmteverlies van de ruimte te verminderen.

  De steen is bestand tegen hoge en lage temperaturen (niet alle materialen zijn bestand tegen hun abrupte verandering), ultraviolette stralen.

  Geconfronteerd met natuursteen ziet er altijd aristocratisch, elegant, respectvol uit, laat u toe de nadruk te leggen op de status van het interieur. Gezien de hoge prestatiekenmerken, is het logisch dat de kosten van natuursteen niet laag kunnen zijn.

  Er zijn zowel vrij dure (graniet, marmer, basalt), en meer betaalbare materialen, zoals shell rock, leisteen.

  Hoe te kiezen?

  Bij het kiezen van een bepaald soort steen voor binnenshuis decoratie, moet u allereerst het doel ervan overwegen. Gepolijst graniet ziet er organisch uit als u de wanden van de woonkamer, keuken of eetkamer schorten decoreert. Het is echter onmogelijk om dergelijke tegels op de vloer in de badkamer of in de doucheruimte te leggen - het is te glad en er is een grote kans op verwonding. Voor deze doeleinden is het beter om poreuze marmeren tegels te gebruiken.. Het is niet alleen veilig, maar heeft ook het vermogen om vocht te absorberen en snel te verdampen.

  Overigens laten de laatste functie en de aanwezigheid van poriën erin toe om met succes marmer te gebruiken in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid. Het materiaal neemt overtollig vocht af, waardoor een gunstig microklimaat in de kamer ontstaat en, indien nodig, terug wordt gegeven.

  Echter, als we het hebben over vloeren in de woonkamer of gang is het marmer niet langer een geschikte optie. vanwege zijn lage weerstand tegen schuren. Bovendien is het chemisch onstabiel, dus wanneer het wordt gebruikt in het werkgebied van de keuken (afwerkschorten-headset) verliest het snel zijn aantrekkelijkheid.

  Wanneer u een materiaal kiest, moet u ervoor zorgen dat de elementen een glad oppervlak hebben zonder barsten, ophopingen of strepen. Dergelijke manifestaties zijn niet alleen esthetisch onaantrekkelijk, maar verslechteren ook de hechting van de steen.

  Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de grootte en ontwerpelementen. In een klein appartement zien grote stenen er belachelijk en omslachtig uit. Zoals, echter, en kleine stenen in de ruimte van een groot gebied - ze raken er gewoon in verdwaald.

  Lijmmengsels en oplossingen

  Cementmortel of tegellijm wordt gebruikt als een kleefstof voor natuursteen. De laatste heeft de voorkeur vanwege de eenvoud van voorbereiding, elasticiteit en de afwezigheid van uitslag op het oppervlak van de steen.

  Onder de toonaangevende fabrikanten van tegellijmen zijn Plitonit (Plitonit B + -lijm heeft zichzelf goed bewezen), Ceresit (Ceresit CM17, Ceresit CM11, Ceresit CM117), Unix (Unix 2000 en Unix Granit) zijn geschikt voor steen.Voor zware steen adviseren professionals het gebruik van Quick-mix FX-900.

  Om geld te besparen, is het niet nodig om een ​​product van een onbekende fabrikant te kiezen, omdat het uiteindelijke resultaat van de bekleding afhankelijk is van de kwaliteit van de lijm.

  Sommige formuleringen zijn universeel, geschikt voor gebruik buitenshuis en binnen. Ze hebben vorstbestendigheid, weersbestendigheid. Deze karakteristieken zijn echter niet belangrijk voor de kleefstofsamenstelling voor de binnenbekleding, respectievelijk, het heeft geen zin om ze te veel te betalen.

  Het is veel rationeler om naar lijm voor interieurwerk te zoeken. De beroemde Litokol-samenstelling is bijvoorbeeld een universele lijm. Het biedt een hoogwaardige fixatie, maar het is praktischer om Plitonit te kopen - een analoog voor intern gebruik.

  Voor het leggen van steen van lichte tinten, allereerst marmer, moet je alleen witte lijm gebruiken (Plitonit Marble, Litokol Litoplus K55, Ceresit CM 115). Het gebruik van donkere lijm of cement kan vlekken en strepen op het oppervlak van het materiaal veroorzaken.

  De hechtmiddelsamenstelling of cementmortel varieert in vochtgehalte. Elk type steen vereist een specifieke lijmsamenstelling. Dus, enigszins poreuze rotsen (graniet) absorberen vocht het minst, dus alle soorten lijm en cementmortels zijn geschikt voor hun bevestiging.

  Medium-poreuze materialen - graniet, zandsteen - worden gekenmerkt door een groter absorptievermogen, dus de lijm voor hen zou minder water in de compositie moeten hebben. Poreuze stenen (marmer, wit graniet) worden als de meest grillige beschouwddie actief water absorberen. Het is duidelijk dat in de kleefmiddelsamenstelling moet deze worden vervangen door een speciale oplossing.

  Bekledingstechniek

  De installatie van een natuursteen met uw eigen handen moet beginnen met de voorbereiding van de muur. Het is noodzakelijk om de soepelheid en gelijkmatigheid te bereiken. Kleine onregelmatigheden als gevolg van de eigenaardigheden van de afwerking zijn echter onzichtbaar.

  De volgende stap is om het oppervlak te coaten met een primer met een diepe penetratie van 2-3 lagen. Het zal de functie vervullen van een antisepticum en de adhesie van materialen verhogen.

  Daarna worden 2-3 lagen gips aangebracht, waarna een wapeningsnet wordt bevestigd en er bovenop nog eens 1-2 lagen gips zijn. Met deze technologie kunt u de muur versterken. Het leggen van steen in gebieden met hoge luchtvochtigheid vereist de organisatie van een waterdichtingssysteem.

  Deskundigen adviseren om eerst de afwerkingsstenen op de vloer aan te brengen, waarbij een optimale combinatie van patronen, tinten, grootten van elementen wordt bereikt.Hierna zijn de laatste genummerd op de achterkant.

  Fixatie van de steen is gemaakt door een van de methoden: end-to-end of met behoud van de naad tussen de elementen. De lijmoplossing wordt aangebracht op het omgekeerde oppervlak van de steen met een spatel of kam. Daarna wordt de steen tegen het te trimmen oppervlak gedrukt en licht geschoven. U moet een paar seconden wachten op de eerste instelling van het materiaal. Het leggen van de steen kan op de cementmortel gebeuren, maar het is beter om een ​​speciale lijm te gebruiken.

  Het is belangrijk dat de lijm geschikt is voor het geselecteerde type mineralen.. Het is belangrijk om de beschrijving en instructies voor de compositie te lezen en ze strikt op te volgen bij het verdunnen van het lijmmengsel..

  Als zware stenen van groot formaat worden gebruikt, worden ze op een metalen rooster aan de muur bevestigd. De bevestiging wordt uitgevoerd met behulp van ankers. Gaten met een geschikte diameter worden gemaakt onder bevestigingsmiddelen in stenen. De spleet gevormd tussen de bekleding en het gaas is gevuld met mortel, waardoor sterkte en betrouwbaarheid van fixatie wordt bereikt. Het voordeel van deze methode is dat u hiermee kleine defecten van de wanden kunt verbergen.

  Installatie is van onderoprijen worden gestapeld met een kleine offset (zoals in het geval van metselwerk) om het meest natuurlijke effect te bereiken. Als de techniek van leggen met een naad wordt gekozen, worden betegelde kruisen geïnstalleerd tussen de elementen. of gipsplaten. Met hun hulp kunt u dezelfde breedte van de naden creëren.

  Nadat de lijm is opgedroogd, kunt u beginnen met voegen. De speciale samenstelling moet de naad niet volledig vullen, de elementen moeten boven de naden lijken uit te stijgen.

  Het is niet eenvoudig om natuursteen thuis te snijden, dus u moet van tevoren de lay-out van de elementen overdenken om het snijden van het materiaal te voorkomen of tot een minimum te beperken. Voor het zagen van toegepaste tegelsnijmachines of gespecialiseerde professionele apparatuur.

  Hoe je het leggen van een natuursteen uitvoert, kijk in de volgende video.

  De beste opties

  Ontwerpers waarschuwen dat als een steen klaar is, de ruimte minder visueel wordt. Om dit te voorkomen, moet de steen goed worden belicht. In kleinere kamers is het beter om het stenen oppervlak met het hele oppervlak van de muur te verlaten en deze te gebruiken om afzonderlijke delen afzonderlijk te selecteren, afgewisseld met lichte structuren.

  Het decoratieve effect wordt bereikt met de juiste selectie van de afmetingen en kleur van de stenen. Voor grotere kamers is het beter om een ​​grotere steen te kiezen. De ruime woonkamers zien er elegant en respectabel graniet of marmer uit.

  Natuurstenen kunnen er koud uitzien, dus ze kunnen het beste worden gecombineerd met warmere texturen - hout, gips, dicht textiel, pels. In dit voorbeeld is de open haard, bekleed met witte steen, succesvol gecombineerd met houten panelen aan de muren.

  Fel warme tinten oranje, rood, geel en groen laten toe om de overmatige hevigheid die wordt veroorzaakt door de natuursteen van een lichte tint te "verdunnen".

  Om de textuur van de steen te benadrukken, kan de technologie worden gelegd met een naad tussen de elementen, terwijl de naden een contrasterende tint krijgen. Een andere optie is om stenen van verschillende groottes te gebruiken.

  Een gedurfde versie van de facing zal een stenen plafond zijn. Dus het zal mogelijk zijn om de sfeer van kamer, comfort te recreëren. Na het voltooien van een dergelijk ontwerp van het plafond op de zolder of in de keuken, bijvoorbeeld, en het toe te voegen met passend meubilair en zelfs fotobehang, kunt u er een alpine chalet van maken.

  Een onjuiste mening is dat de steen er harmonieus uitziet alleen in klassieke en "rustieke" interieurs. Als het materiaal correct is geselecteerd, kan het worden "ingevoerd", zelfs in moderne lofts en hightech. In dit voorbeeld wordt het opzettelijk ruwe bruingrijze metselwerk gecombineerd met een granieten aanrechtblad, modern meubilair en glazen oppervlakken.

  Ontwerpers bieden interessante opties voor het gebruik van natuursteen in het interieur.

  • Geconfronteerd met stenen van een van de muren van de kamer in combinatie met het behang van dezelfde tint of contrastkleur. Als we het over de woonkamer hebben, kan het stenen oppervlak een "achtergrond" worden voor een open haard of een tv.
  • De decoratie van bogen, hoeken en afzonderlijke secties van de steen met de steen ziet er niet alleen origineel en elegant uit, maar stelt u ook in staat om de meest kwetsbare delen van de kamer te beschermen tegen schade, en de aanschafkosten van de steen aanzienlijk te verminderen, omdat ze minder nodig hebben. Het is mogelijk om stenen textuur te combineren met behang of gips.
  • Vullen van niches of, in tegendeel, steen trimmen van uitstekende delen van het oppervlak. Op deze manier kunt u een boekenplank of een tv-ruimte selecteren.Het gebruik van schijnwerpers zal helpen om een ​​kamersfeer te creëren en de originaliteit van de textuur te benadrukken.
  • Gedeeltelijke bekleding van de muren met een steen vermijdt stevigheid en omvang. Met dit ontwerp zien de muren er gemakkelijk en stijlvol uit.
  • Het gebruik van steen voor de decoratie van de scheidingswand dient als een effectieve manier van zonering, brengt warmte en comfort naar de ruime (en dus koude) kamers. Het belangrijke punt is dat de scheidingswand voldoende draagkracht moet hebben om het gewicht van de steen te dragen.
  • De hittebestendigheid van de steen maakt het een geschikt materiaal voor het afwerken van haarden en aangrenzende oppervlakken van wanden en vloeren. Vooral aantrekkelijk vergelijkbare optie kijkt in landhuizen.
  Comments
   auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer