Schuimplafondtegels: algemene informatie en variaties

Als er een wens is om reparaties in het appartement te doen, maar er is niet veel geld voor materialen, dan moet u op de plafondtegel van schuimplastic letten. Een brede selectie aan texturen en kleuren stelt u in staat om voor elke smaak de beste optie te vinden. Gemak bij de installatie maakt het mogelijk om een ​​tegel onafhankelijk te lijmen.

Speciale functies

Iedereen is al sinds zijn kindertijd bekend met schuimplastic, de volledige naam is geëxtrudeerd polystyreenschuim of polystyreen. Het is erg populair in de bouwsector. Tegenwoordig zijn verschillende bouwmaterialen gemaakt van schuimplastic vanwege de unieke structuur. Het bestaat uit een groot aantal kleine luchtcellen.

Polyfoam kenmerkt zich door het gemak van constructie, het gemak van verwerking en biedt ook de mogelijkheid om elke vorm van het product te creëren.Een ander belangrijk kenmerk van dit bouwmateriaal is dat het perfect warmte vasthoudt. De universaliteit van het schuim komt tot uiting in het feit dat het wordt gebruikt om veel bouwmaterialen te maken.

Meestal zijn schuimtegels voor het plafond vertegenwoordigd door een vierkante vorm. Standaardformaten zijn 250x250, 300x300 en 500x500 mm. In de uitverkoop vindt u rechthoekige opties, die panelen worden genoemd. Deze optie wordt gebruikt voor het afwerken van plafonds in openbare ruimten die niet bedoeld zijn om te leven. Het standaardformaat is 1000x165 mm.

Moderne fabrikanten van plafondschuimtegels bieden dit materiaal in andere vormen, soms kunt u zelfs onregelmatig gevormde opties tegenkomen. Met zo'n variëteit kun je verbluffende composities maken over verschillende onderwerpen.

Polyfoam wordt gepresenteerd in witte kleur en is toegevoegd met een ornament op het gezicht. Deze tegel wordt meestal gebruikt om het plafond voor schilderen af ​​te werken met behulp van een compositie op waterbasis. Voor een uitstekende opname van verf heeft dit materiaal een mat oppervlak. Deze optie is erg klein, dus wordt het vaak gebruikt voor het volgende schilderij.

De schuimplaat heeft een dikte tot 14 mm, maar standaardafmetingen variëren van 2,5 tot 8 mm. Het gemak van het materiaal behoort tot de belangrijkste voordelen.

Dus om het plafond van 20 m² te bedekken, duurt het ongeveer 4 kg schuimtegels.

Bij het berekenen van het vereiste aantal tegels met een afmeting van 500x500 mm, moet het plafondgebied worden afgerond op een groter cijfer, dat is verdeeld in vijf. Aangezien de laatste rij van de tegel zal moeten snijden. Als diagonaal leggen wordt toegepast, moet nog eens 15% worden opgeteld bij het totale aantal tegels.

Voor- en nadelen

Geëxtrudeerd polystyreenschuim heeft, net als andere materialen, voor- en nadelen.

Het grote voordeel van schuimtegels voor het plafond is dat het gemakkelijk op elk oppervlak kan worden geplakt. Het lage gewicht van het materiaal en het gemak van het trimmen maken de installatie snel en eenvoudig.

Dit materiaal wordt gekenmerkt door uitstekende warmte- en geluidsisolerende eigenschappen. Het kan zelfs worden gebruikt voor de inrichting van kinderkamers, omdat het veilig is, omdat het geen schadelijke stoffen bevat.

Velen geven de voorkeur aan dit afwerkingsmateriaal, omdat het goedkoop is, en ook kleefstof voor installatie heeft een betaalbare prijs.Als u het juiste afwerkmateriaal voor het plafond kiest, zal dit vele jaren meegaan. Bij het gebruik van grote tegels kan zeer snel een plafondbekleding worden gemaakt. Aangezien de schuimtegel een kleine dikte heeft, verandert de hoogte van het plafond na de installatie praktisch niet.

De tegel van polyfoam geeft toe aan kleuren. Wit materiaal kan enige schaduw krijgen. De tegel kan tot zeven keer worden geverfd.

Dankzij de eenvoudige installatie kunt u alles zelf doen zonder speciale vaardigheden en vaardigheden.

Maar afgezien van de voordelen, heeft de schuimtegel een aantal nadelen, waarmee u vertrouwd moet zijn voordat u besluit met dit materiaal te werken.

Het grootste nadeel van schuimplastic is de kwetsbaarheid, dus je moet er heel voorzichtig mee zijn. Een belangrijk nadeel is dampdichtheid. Het plafond kan niet langer overtollig vocht opnemen. Het is moeilijk om de naden tussen de tegels te maskeren. Je moet geen erg goedkoop schuim krijgen, omdat het snel geel wordt.

types

Moderne fabrikanten bieden drie soorten schuimplaten, die verschillen in eigenschappen en productiemethode.

gefrankeerd

Het is gemaakt van blokken van polystyreen als gevolg van de toepassing van de stansmethode. De belangrijkste kenmerken zijn laag gewicht, lage dichtheid en de aanwezigheid van reliëfdruk. De dikte varieert van 6 tot 8 mm.

Deze tegel is de goedkoopste, dus de eigenschappen zijn veel lager dan die van andere soorten schuimtegels. Het heeft geen beschermende coating, is bang voor blootstelling aan water en wordt gekenmerkt door fragiliteit. Dit plafond mag niet worden gewassen, dus u kunt alleen de droge optie voor het reinigen gebruiken of het oppervlak met een natte spons schoonvegen.

Dit soort tegels kan niet bogen op een duidelijke vorm, dus tijdens de installatie kunnen er gaten in verschillende formaten verschijnen.

geëxtrudeerde

Het is gemaakt van polystyreenmassa vanwege het gebruik van de persmethode. Het heeft een hoge dichtheid. De dikte ervan is over het algemeen slechts 3 mm. Het heeft een beschermende coating, dus het kan zelfs met water worden gewassen. Omdat geëxtrudeerde tegels een glad oppervlak hebben, kunnen ze houtachtige oppervlakken, marmer of andere materialen imiteren.

De belangrijkste voordelen zijn een lange levensduur, mooi uiterlijk en uitstekende sterkte. Als we het hebben over de tekortkomingen, is het de moeite waard om te benadrukken dat de tegel niet gevoelig is voor vlekken, van binnen een ongelijk oppervlak heeft en tijdens de installatie merkbare verbindingsnaden vormen.

injectie

Het is de hoogste kwaliteit. Het is gemaakt met behulp van de methode van het roosteren van polystyreen in mallen. De dikte is 14 mm. De eigenaardigheid van dit type is de toegenomen sterkte en helderheid van de geometrie van de reliëfdruk. De voegen van de tegels tijdens de installatie zijn van hoge kwaliteit, wat de creatie van een holistisch oppervlak garandeert.

De injectietegel is brandveilig omdat deze niet brandt. Het kan met verschillende reinigingsmiddelen worden gewassen. Indien gewenst kan het worden geverfd.

Deze optie is zelfs geschikt voor het afwerken van de badkamer.

Hoe te kiezen?

Om het plafond er mooi en soepel uit te laten zien, moet je het advies van experts volgen bij het kiezen:

 • De tegel moet vloeiende randen hebben., dan zal de installatie ervan niet veel tijd kosten en zullen er geen grote openingen tussen de tegels zijn. Als het verschillende gebogen of vervormde randen zijn,dan zou je het helemaal niet moeten kopen.
 • Het is noodzakelijk om de sterkte van het materiaal te controleren. Druk gewoon een beetje op de rand van de tegel. Als het brokkelt, moet dergelijk materiaal van slechte kwaliteit niet worden gekocht.
 • Het is noodzakelijk om aandacht te besteden aan de uniformiteit van de structuur en dichtheid van het schuim. Het mogen geen golven of deuken zijn.
 • Een belangrijk criterium is de kwaliteit van de afdruk. De afbeelding moet duidelijk en leesbaar zijn.
 • Voor het kopen van een tegel moet worden gecontroleerd op kwaliteit. Het is nodig om het voor één rand op te tillen en lichtjes te schudden. Als de rand niet wordt afgebroken en niet vervormd, kan deze worden gebruikt om het plafond af te werken.
 • Als u één canvas zonder verbindingen wilt maken, moet u een naadloze versie gebruiken. Het heeft een vloeiende rand zonder randen. Maar hier moet je het proces van plakken goed benaderen, elke tegel moet precies op de volgende worden gepast.
 • Koop geen schuimtegels online, omdat niet altijd het materiaal op de foto en in werkelijkheid hetzelfde is. Het is beter om naar de monsters te kijken om te begrijpen hoe het materiaal eruit ziet, hoe het voelt.
 • Veel kopers geven positieve feedback over schuimtegels. Onthoud daarom dat zelfs bij goedkope materialen een goede optie voor de implementatie van de reparatie te vinden is.

Voorbereiding van het oppervlak

Eerst moet je letten op de staat van het plafondoppervlak, die later wordt verlijmd met schuimtegels.

Het is noodzakelijk om voorbereidende werkzaamheden te verrichten:

 • Als het plafond een niveau van meer dan één centimeter heeft, is het de moeite waard om te beginnen met het waterpas stellen van het plafond.
 • Als er behang op het oppervlak is geplakt, moeten deze worden gedemonteerd en moet het plafond ook voorzichtig met een primer worden behandeld.
 • Om whitewash van het oppervlak te verwijderen, moet het eerst worden afgewassen en vervolgens worden geprepareerd.
 • Als het plafond met olieverf is geverfd, moet het grondig met zeepsop worden gewassen en vervolgens alle opgezwollen verf verwijderen.
 • Het plafond dat met verf op waterbasis is geverfd, moet overvloedig worden bevochtigd en vervolgens met een verwarming of tocht worden gedroogd en na 30 minuten kan de verf met een spatel van het oppervlak worden verwijderd.

Voor het lijmen van tegels aan het plafond, kunt u een van de methoden gebruiken: parallel, diagonaal, met een offset (zoals metselwerk) en gecombineerd (gedaan door het gebruik van tegels in verschillende kleuren).

Om de elementen precies en in een bepaalde volgorde te ordenen, moeten we eerst het plafond markeren:

 • Het is noodzakelijk om twee loodrechte lijnen te strekken met een verfkoord. Het moet als een touw worden getrokken. Elke lijn verdeelt het oppervlak in twee gelijke delen. Het geometrische centrum bevindt zich op het punt waar ze elkaar kruisen.
 • Om het leggen op een parallelle manier te maken, volstaat het om een ​​markering van twee lijnen te maken. Om zeker te zijn, kunt u nog steeds parallelle lijnen tekenen op een afstand die gelijk is aan de breedte van de tegel.
 • Om de diagonale methode te gebruiken, moet extra opmaak worden gemaakt. Vanuit het geometrische middelpunt moet je lijnen tekenen naar de loodrechte lijnen van de eerste markering, terwijl je een hoek van 45 graden aanhoudt.
 • De eerste steen moet in het midden van het plafond worden gelijmd. Er zijn gevallen waarin het werk vanuit de meest opvallende hoek van de kamer kan worden gestart.

Hechting technologie

Het proces van het lijmen van polystyreentegels aan het plafond is vrij eenvoudig en eenvoudig:

 • Op de tegel moet je lijm aanbrengen, namelijk: in het midden en langs de randen. Indien gewenst kan lijm over het gehele oppervlak worden verspreid.
 • De tegel moet stevig tegen het plafond worden gedrukt en ongeveer 30 seconden wachten.
 • Soepel nodig om je handen te verwijderen. Als de tegel op het plafond wordt gehouden, kun je naar de volgende gaan.
 • De laatste rij tegels heeft meestal een kleinere maat dan de standaard hoogte, dus is het noodzakelijk om deze met een scherp mes in te korten om de gewenste maat te maken.
 • Als het hele plafond pokleen is, is het de moeite waard om met slots te werken. Om ze te verwijderen, kunt u acrylkit of stopverf gebruiken. Als het lijmen van de tegel op een stopverf is gemaakt, kan de verzegeling van de naden onmiddellijk tijdens het lijmen worden uitgevoerd.
 • Nadat alle werkzaamheden zijn voltooid, moet de tegel volledig drogen, zodat het plafond een dag niet mag worden aangeraakt. Na het drogen kunt u desgewenst beginnen met het verven van de tegels.

Hoe kan ik wassen?

Plafondtegels kunnen met een stofzuiger of een zachte wollige borstel van stof worden gereinigd. Maar soms moet je het gewoon wassen.

Voor het reinigen van schuimtegels kunt u die reinigingsmiddelen gebruiken die voorradig zijn, maar het is beter om de voorkeur te geven aan vloeibare producten.Het kan een vloeibaar wasmiddel of afwasmiddel zijn.

Het poeder bevat meestal schurende deeltjes die het oppervlak van de tegel niet zullen beschadigen, maar die na het wassen vlekken kunnen achterlaten.

Het moet heel netjes zijn met gestempelde tegels, omdat het een lage dichtheid heeft, zodat het alleen als laatste redmiddel kan worden gewassen. Injectie- en geëxtrudeerde tegels zijn niet bang voor contact met water, evenals mechanische effecten die optreden tijdens het wassen.

De tegel uit polyfoam wordt op dezelfde manier gewassen als het spanplafond. U moet een zachte doek of spons nemen, vooraf bevochtigen met een zeepoplossing, die bestaat uit reinigingsmiddel en water. De oplossing moet worden verdeeld tussen de reliëfgroeven. Om het schuim te wassen, kunt u een natte spons of flannelkoy gebruiken.

Als het onmogelijk is om vocht te verwijderen van de reliëf-indrukken met een spons of doek, dan kunt u toiletpapier of papieren handdoeken gebruiken.

Als het vocht niet wordt verwijderd, zal na het drogen op de tegel zeker een vuile vlek verschijnen.

Hoe te schilderen?

Om de schuimtegel te verversen, niet wit maken.De plafondschuimcoating kan worden geverfd, maar slechts enkele typen. Het gelamineerde oppervlak kan bijvoorbeeld niet worden geverfd.

Als de schuimtegel kan worden geverfd, moet u de voorkeur geven aan verf op waterbasis of acrylverf.

Om tegelschuim er aantrekkelijk en stijlvol uit te laten zien na het schilderen, moet u verschillende aanbevelingen van experts opvolgen:

 • De kwaliteit van de tegeldeklaag is van groot belang bij het kiezen van verf.
 • Het is de moeite waard om aandacht te besteden aan de verfconsumptie, de mate van waas en samenstelling, soms bevat het beschermende elementen of speciale additieven met antiseptische eigenschappen.
 • Het plafond schilderen moet zeker vanuit het raam beginnen.
 • De bewegingen moeten vloeiend zijn, omdat dit rechtstreeks van invloed is op de kwaliteit van het schilderij.

Voorbeelden in het interieur

De plafondtegel van polyfoam wordt aangebracht op de afwerking van alle oppervlakken. Er is veel vraag naar decoratieve tegels: het trekt de aandacht met een origineel patroon waarmee u een ongebruikelijke afdruk op het hele plafondgebied kunt maken.

Naadloze tegel op het plafond ziet er geweldig uit. Men krijgt de indruk van de integriteit van het canvas.Op het eerste gezicht is het niet eens mogelijk om aan te nemen dat gewone schuimtegels werden gebruikt om zo'n verrassend stijlvol plafond te creëren. De kleine blauwe inzetstukken op de plafondtegel zijn in perfecte harmonie met het kleurenpalet van het behang.

Met de tegel uit polyfoam met de reliefactuur kunt u verschillende patronen op een plafond maken. Ze geeft dekking volumina en luxe. Witte kleur is universeel, dus het kan worden gebruikt voor de inrichting van de keuken en het zal er op verschillende openbare plaatsen mooi uitzien.

Hoe u een plafondtegel van polyfoam lijmt, vindt u in de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer