Zachte wandpanelen: ontwerpopties en installatiemethoden

 Zachte wandpanelen: ontwerpopties en installatiemethoden

Zachte wandpanelen hebben een speciale elegantie en charme bij de verschillende afwerkingsopties. Ze kunnen niet vaak worden ontmoet, maar een dergelijk interieur ziet er altijd ongewoon uit. Het materiaal stelt je in staat om individualiteit te benadrukken, je te concentreren op een van de muren, om een ​​sfeer van elegante luxe in de kamer te brengen.

Speciale functies

Zachte wandpanelen zijn ontworpen voor interieurdecoratie. Dit is een omvangrijk materiaal, gekenmerkt door textuur, originele uitstraling. In de regel zijn er producten waarvan de productie in de fabriek wordt uitgevoerd, hoewel ze met uw eigen handen kunnen worden gemaakt.

De panelen bestaan ​​uit verschillende lagen en hebben het volgende apparaat:

 • de basis gemaakt van duurzame plaatmaterialen met goede hechting, bijvoorbeeld polyvinylchloride. De dikte van de basis is 5-8 mm;
 • middelste laag - dit is de zogenaamde vulling, die een schuimrubber, sintepon of polyurethaan is;
 • buitenste decoratieve laag - dit zijn uitgerekt kunstleer of echt leer en stoffen. Bovendien wordt de buitenlaag behandeld met speciale verbindingen die de hydrofobiciteit van de coating, de weerstand tegen zonlicht, hoge temperaturen garanderen.

Voors en tegens

Zachte wandpanelen passen goed in het interieur van elk type, het belangrijkste is om de juiste oplossing te kiezen. Ze laten u toe een elegant interieur te creëren en tonen het van aristocratische luxe. Het is belangrijk dat de panelen universeel zijn - geschikt voor residentiële gebouwen, gebruikt voor meubelbaden, bioscopen en andere instellingen.

Onder de voordelen vermeldenswaard het volgende:

 • geluids- en warmte-isolatie effect;
 • decoratieve functies - gasten en bezoekers zullen dit interieurdetail zeker onthouden;
 • mogelijkheid om een ​​kamer te plaatsen zonder gebruik te maken van omvangrijke scheidingswanden en schermen;
 • veelzijdigheid en het vermogen om te harmoniseren met verschillende soorten afwerkingsmaterialen;
 • het vermogen om kleine onvolkomenheden van de muurbedekking te verbergen, in de eerste plaats hoogteverschillen;
 • installatiegemak;
 • weerstand tegen vervorming - na het indrukken van het materiaal neemt het onmiddellijk zijn vroegere vorm aan;
 • milieuvriendelijkheid en veiligheid van het materiaal - een geweldige optie voor het ontwerp van kinderkamers;
 • gebruiksgemak - gemakkelijk te onderhouden voor lederen panelen.

Het is eerlijk om op te merken dat de kosten van producten vrij hoog zijn.

We mogen niet vergeten dat textieloppervlakken speciale zorg vereisen. Anders verliezen ze snel hun glans en aantrekkingskracht.

Verschillende materialen

De panelen verschillen in grootte: er zijn zowel zeer kleine (100 x 100 mm) als tamelijk grote (1,5 x 2,7 m) producten. Wat de vorm betreft, dit zijn voornamelijk vierkanten en rechthoeken.

Wijs een afdekking toe met een koppeling en zonder. De laatste worden meestal uitgevoerd op platen van multiplex of hardboard. Een veel voorkomende sledebevestiging is een aanname dat er gaten op het oppervlak van het materiaal zitten, waarin decoratieve knoppen worden genaaid.Door naar de diverse locatie van de laatste te gaan, is het mogelijk om authentieke reliëfs en getextureerde patronen te creëren. De klassiekers zijn vierkanten of ruiten, gevormd door knopen die op bepaalde delen van de stof zijn bevestigd.

De meest aantrekkelijke koetssteek lijkt op effen leder, fluweel, velours en suède coatings.

Een speciale plaats wordt bezet door 3D-panelen, waarvan de basis meestal MDF-panelen, gips of een array is. Ze krijgen de originele vorm. De convexe (gestructureerde) delen van de basis zijn geverfd of gestoffeerd in leer of textiel.

Afhankelijk van de gebruikte beplating worden dergelijke typen producten onderscheiden als:

 • doek - stof bedekt met fluweel, velours of natuurlijke stoffen. Het belangrijkste is dat het materiaal niet uitrekt, niet uitbrandt;
 • met een toplaag van echt leer. Het duurste type materiaal ziet er goed uit in kantoren, kantoren, woonkamer;
 • kunstleerbijvoorbeeld Alcanta. Ze zien er ook elegant uit, het is vaak erg moeilijk om imitatie te detecteren, dus het materiaal is vergelijkbaar met echt leer, het gemakkelijkst te onderhouden.

Tips om te kiezen

 • Voor de slaapkamer kies meestal lichtgewicht opvulpanelen.Ze zijn bezaaid met een deel van de kamer, bijvoorbeeld het gebied boven het hoofdeinde van het bed. In de regel valt dit type afwerking in toon samen met een vleugje gordijnen en behang, of, omgekeerd, als een contrast. Kies vaak voor design voor textiel of lederen producten die rustgevende tinten bieden. Duurzamere schuim- en polyurethaanproducten zien er goed uit en dienen lange tijd in de woonkamer, in de kinderkamer en in sporthallen. Dit soort panelen meer volume in vergelijking met sinteponovy.
 • Voor bed kind, dat wil zeggen, wanneer de panelen niet alleen een decoratieve, maar ook een praktische functie vervullen, is het beter om meer volumineuze schuimpanelen te kiezen. Als je ze aan de muur bij het bed hebt, kun je je baby in een droom beschermen tegen onverwachte schokken en verwondingen.
 • In de woonkamer, zoals in de gang, leer, bijvoorbeeld, gemaakt van kunstlederen panelen, evenals fluwelen, suède tegenhangers zien er goed uit. Een belangrijk punt: ze moeten een verhoogde slijtvastheid hebben en antibacteriële impregnatie hebben.

Wanneer u zachte panelen koopt, moet u de voorkeur geven aan producten met een hoogwaardige en slijtvaste toplaag.

Als u besluit ze zelf te maken, is de beste keuze meubelstof. Het werken met een skin voor een leek is behoorlijk moeilijk. Als vuller wordt het aanbevolen om ook een eenvoudigere synthetische wintermaaier te gebruiken. Het zal toelaten om gladde en uniforme oppervlakken te bereiken.

Bij het kiezen van textielpanelen wordt de voorkeur gegeven aan het feit dat ze antibacteriële en antistatische impregnering hebben. De aanwezigheid van de laatste zal voor een statisch product zorgen, het zal praktisch geen stof aantrekken.

Het kopen van wandpanelen, zoals alle bouwmaterialen, moet de voorkeur krijgen van producten van gerenommeerde fabrikanten, van wie de producten hebben bewezen dat ze van hoge kwaliteit en veilig zijn.

 • Een daarvan is het bedrijf MolleMebel, aanvankelijk bezig met het vrijgeven van bedden, maar breidde geleidelijk het assortiment zachte wandmaterialen uit. Tegenwoordig produceerde onder dit merk diverse textiel- en leerpanelen, evenals tegenhangers van alcanta en andere kunstleer.
 • Binnenlandse producten "House of the Walls" - Dit zijn panelen gemaakt van suede, leer, alcanta, evenals superresistente vezels met antibacteriële eigenschappen, geschikt voor het splitsen van geuren, en ook bestand tegen vuur.
 • Een andere Russische fabrikant Molize verdiende ook positieve recensies van klanten. Producten gemaakt van leer, het vervangingsmiddel en textiel voldoen aan de Europese kwaliteitsnormen. Productie van panelen onder de bestelling is mogelijk.
"House of the Walls"
MolleMebel
Molize
 • Een breed scala aan textielpanelen is te vinden bij de fabrikant. "Zacht teken", dat panelen produceert onder het merk Soft Sign. Een van de meest populaire coatings zijn koppel, jacquard, velours, fluweel en ook kunstleer. Kopers kunnen kiezen als designerproducten en om hun eigen ideeën te realiseren, een bestelling voor het vervaardigen van panelen volgens hun eigen schetsen.
 • Een enorme selectie leerpanelen wordt gepresenteerd in de collecties van het merk. Parquet Avenue. Door de naam van het bedrijf is gemakkelijk te raden dat zij ook bezig is met het maken van vloeren. Dit is waar, hoewel de belangrijkste activiteit van het bedrijf vandaag de productie van zachte wandpanelen is en de nadruk ligt op producten met lederen bekleding.
 • Onder andere waardige producenten markeren kopers producten LLC Knertser Group en MK Stroy. Beide bedrijven, naast de productie van panelen, producten en meubels.
"Zacht teken"
Parquet Avenue
MK "Stroy"

Subtiliteiten van installatie

Installatie van wandpanelen is een meerstappenproces.

 • De eerste fase is natuurlijk voorbereidend. De eigenaar van de kamer wordt bepaald met de grootte en het type materiaal, berekent het vereiste aantal panelen, lijm en andere elementen en gereedschappen. Als u wandpanelen met uw eigen handen wilt maken, moet u een stuk multiplex, sintepon of schuimrubber, bevestigingsmiddelen, meubelstof aanschaffen. Ten eerste worden panelen met de vereiste afmetingen uit multiplexplaat gesneden, waarop markeringen worden aangebracht voor onderleg- en bevestigingssystemen. Door boorgaten te markeren.
 • De volgende stap is voorbereiding van het vulmiddel. Een fragment dat overeenkomt met de afmetingen van de triplexelementen wordt gesneden uit de synthetische wintermaker of schuimrubber. Het gebruik van lijmvulstof is verbonden met de basis.
 • Ga vervolgens verder met het omwikkelen van de resulterende framestof. De afmeting van de uitgesneden stof moet gelijk zijn aan de afmeting van de basis plus 7 cm aan elke zijde (voor buigen, rekening houdend met de dikte van het substraat en de vulstof). Door de bestaande gaten in het vulmiddel en de basis strekken ze de nylondraad uit, plaatsen het stoffeermateriaal op de naald en naaien onmiddellijk een knoop.Herhaal de stappen voor elk gat, en bevestig daarmee de bovenste decoratieve laag. Nadat de laatste knop is genaaid, is het alleen nog nodig om de randen van het afwerkmateriaal op de verkeerde kant van het triplex te buigen en deze met beugels vast te maken met behulp van een nietmachine voor meubels.

De dikte van de afgewerkte constructie wordt bepaald door de dikte van de basis en de vulstof. Voor grotere kamers is het beter om dikkere basissen te nemen - tot 5 mm. Voor kleine ruimtes is het de moeite waard om basen te gebruiken met een dikte van niet meer dan 3 mm, bij voorkeur kleinere panelen.

Voor de panelen worden knoppen gebruikt die zijn bedekt met hetzelfde materiaal als de bovenkant van het product.

Te koop kun je kant-en-klare kits vinden, bestaande uit materiaal voor obtyagivaniya en dezelfde knoppen. U kunt zelf knopen maken door meer stoffen te kopen en deze in kleine stukjes te verkleinen met de grootte van knoppen.

Knopen zijn bedekt met een doek, het is handiger om het meteen te doen tijdens het fixeren.

Verworven in een winkel of zelf gemaakte panelen kunnen op verschillende manieren aan muren worden bevestigd. Hier is een voorbeeld van stap-voor-stap instructies voor een dergelijke populaire fixatie op een frame:

 • van antiseptisch behandelde houten latten is een frame van het celtype gemonteerd, dat met deuvels aan de muur is bevestigd;
 • cellen zijn gevuld met schuimrubber, dat op lijm moet worden bevestigd;
 • het ontwerp is bedekt met opvulling polyester, die aan de randen is bevestigd met beugels;
 • de bekleding is bevestigd, bevestigd aan elke zijde van de lat;
 • bevestigingspunten worden gesloten met een afgeplakt decoratief lint;
 • kleine anjers worden gesloten met een doek en langs het oppervlak van de decoratieve laag in het frame gereden.

Een klein advies: om de behuizing niet te beschadigen bij het hameren van spijkers, moet u plastic voeringen gebruiken.

Tegenwoordig vindt u aan de achterkant panelen met vergrendelingsmechanismen. Met behulp hiervan worden de producten op de kist gehangen, zonder dat ze met nagels moeten worden bevestigd. Als de panelen klein en licht van gewicht zijn en de basis vrij sterk is (dragende muur bijvoorbeeld), kunt u de producten lijmen.

Het proces in algemene vorm is als volgt:

 • de markering is aangebracht op de muur - het plan van bevestiging van de panelen;
 • lijm wordt toegepast op de achterkant van het paneel langs de omtrek en in het midden;
 • paneel toegepast op de muur op de markup en ingedrukt.

Werk kan zowel van onder naar boven als van boven naar beneden worden gedaan. Als een kleiner paneel vereist is, wordt het eerst gedemonteerd en vervolgens gezaagd of gesneden. Het resulterende element heeft de juiste afmeting weer bedekt met opvulling polyester (schuim) en bedekt met een decoratieve laag. Omdat de bijgesneden afmetingen minder esthetisch lijken, is het aan te raden ze zo te monteren dat u niet hoeft te trimmen. Dit kan gedaan worden door niet de hele muur in te vullen, maar het centrale deel ervan, dat wil zeggen, de hoeken niet bereiken.

In dit geval is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de afstand van alle zijden tussen het deel van de muur dat is versierd door het paneel en de hoeken hetzelfde is.

Verdunde pva of vloeibare nagels worden gebruikt als hechtmiddelbasis. Als er lijm op het buitenste deel van het paneel komt, moet deze onmiddellijk worden afgeveegd. Tijdens de installatie moet u proberen de lijm niet op de voorkant te laten vallen. Ongeacht de gekozen montagemethode, is het belangrijk om het wandpaneel goed te prepareren. Alle onregelmatigheden moeten worden afgestoten, verwijder de communicatie (leidingen, draden) en elimineer scheuren.

Als u van plan bent om het materiaal te lijmen, is het beter om de vorige afwerkingslaag te verwijderen, omdat dit de hechting nadelig kan beïnvloeden.

Op een vlakke, schone en droge muur moet 2-3 lagen primer worden aangebracht. Ze zal fungeren als antiseptisch middel en de hechting van materialen verbeteren.

Tips en trucs

Experts raden aan om de volgende tips te gebruiken bij het werken met zachte wandpanelen:

 • bij het kiezen van lederen wandpanelen, moet u ze combineren met gestructureerd behang, elegant houten meubilair;
 • als het de taak is om de ruimte te plaatsen, kan de "zachte" muur worden voortgezet door het plafond of het podium gedeeltelijk af te werken met panelen;
 • De meest eenvoudige in de zorg zijn de modellen bekleed met een kunstleder. Glad, mat leer is het meest duurzaam en gemakkelijk te gebruiken. Het kan worden afgeveegd met een droge of licht vochtige doek;
 • voor lederen producten is het beter om speciale verzorgingsproducten en poetsmiddelen aan te schaffen. Geschikt en geschikt voor gestoffeerde lederen meubels;
 • textieloppervlakken zijn meestal voldoende om regelmatig schoon te maken met een stofzuiger, met behulp van een speciaal mondstuk voor gestoffeerde meubels;
 • het is onaanvaardbaar om over het oppervlak te wrijven, agressieve reinigingsmiddelen en producten met schurende deeltjes aan te brengen;
 • Als er vloeistof op de wandpanelen terechtkomt, droogt u de vlek onmiddellijk af met een droge, schone doek of doek.

Wat betreft kleur, is het de moeite waard eraan te denken dat het wandpaneel meestal het centrum van de kamer wordt.

 • Voor de slaapkamer meestal worden beige of lichte tinten gekozen. Zo'n paneel kan de ruimte visueel uitbreiden.
 • Voor de woonkamer en de kast kan donkerdere tinten kiezen. Respectabele look lederen items in koffie, bruin, grafiet en zwarte tinten.
 • Voor de kinderkamer kies meestal gedempt licht of felle tinten.

Door het gebruik van 3D-panelen die verschillende kleuren combineren, kunt u interessante effecten bereiken. Bijvoorbeeld, een paneel met een golfachtige textuur, geverfd of bekleed met materialen in 2-3 tinten van donkerblauw tot licht aquamarijn, creëert de illusie van een paneel op een maritiem thema.

Het is niet nodig om het hele oppervlak van de muur te verplaatsen, want dan houden ze op een helder detail te zijn, het accent van de kamer. Een goede locatie zullen producten zijn in de buurt van gestoffeerde meubels. Dit creëert een gevoel van voortzetting van de zachte hoek, de kamer wordt visueel vergroot.Met behulp van de panelen is het mogelijk om bepaalde interieurdetails te isoleren. In dit geval is het niet nodig om op contrasten te spelen. Het paneel kan in dezelfde kleurstijl worden gemaakt als andere interieuronderdelen.

Accenten kunnen al worden geregeld vanwege het verschil in texturen.

Je kunt leren hoe je een zacht wandpaneel met je eigen handen kunt maken door naar de onderstaande video te kijken.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer