Vezelcementpanelen voor buitenhuis

 Vezelcementpanelen voor buitenhuis

De hedendaagse bouwmarkt biedt veel mogelijkheden voor gevelmaterialen. Een daarvan is vezelcementpanelen, waarmee het gebouw een respectabele uitstraling krijgt. Naast het aantrekkelijke uiterlijk en het vermogen om houten of stenen oppervlakken na te bootsen, hebben vezelcementpanelen indrukwekkende prestatiekenmerken.

Wat is het?

Vezelcementpanelen zijn een composietmateriaal voor de buitenafwerking van gebouwen. Hun basis is gemaakt van vezelcement - een mengsel van cement (80% van de samenstelling), maar ook versterkende vezels, zand en water (20%).Vanwege de vergelijkbare samenstelling en eigenschappen van het technologische proces hebben vezelcementplaten een hoge sterkte en worden ze gekenmerkt door duurzaamheid. Een andere naam - vezelbetonnen panelen.

Fibrotsement verscheen in de late XIX-vroege XX eeuw en verving de houten gebouwen. Duurzaamheid, brandwerendheid van het materiaal leidde tot zijn onmiddellijke populariteit. Na een tijdje bleek echter dat het asbest in het product de gezondheid van de mens negatief beïnvloedt. Hierna begon de zoektocht naar een veiliger recept, dat met succes werd bekroond. Tegenwoordig is op vezelscement gebaseerde gevelbekleding een milieuveilige, betrouwbare en bovendien een enorm betaalbare afwerkingsoptie.

Hij verving het pleisterwerk, dat eerder werd geconfronteerd met huizen en andere gebouwen. Anders dan gepleisterde oppervlakken zijn gevels bekleed met vezelcement duurzamer en bestand tegen atmosferische verschijnselen, betere thermische isolatie, eenvoudige installatie en een verscheidenheid aan beschikbare ontwerpen.

Voor de eerste keer werd het materiaal industrieel geproduceerd in Japan, dus het is geen verrassing dat dit land vandaag de leidende leider is in de productie van vezelcementprofielen.De kwaliteit van het product hangt voornamelijk af van de naleving van de formulering en technologische kenmerken van de productie. Grondstoffen bestaan ​​uit cement, gezuiverde cellulose, zand, speciale componenten. Allereerst worden droge ingrediënten grondig gemengd en pas dan wordt water toegevoegd. Vervolgens wordt de grondstof naar de machines gevoerd, waar de textuur van het toekomstige product op een speciale as wordt bevestigd.

Daarna wordt het persen van de grondstof onder hoge druk uitgevoerd om een ​​vlak product te verkrijgen. De volgende fase is warmtebehandeling, waarbij calciumhydrosilicaat wordt gevormd, waarvan de aanwezigheid de sterkte en duurzaamheid van de panelen bepaalt. Ten slotte worden de voltooide panelen gecoat met composities die hun vochtbestendigheid en vorstbestendigheid garanderen. Als we het hebben over de imitatie van een bepaald oppervlak, dan is het in deze fase dat de kleuren en andere soorten decoratie van de panelen worden uitgevoerd.

persing
autoclaveren
kleur

kenmerken van

Frontvezelcementplaten van verschillende fabrikanten kunnen enigszins verschillen in hun kenmerken, maar over het algemeen zijn ze hetzelfde. Een van de helderste kenmerken van de panelen is brandveiligheid.Cement is niet-brandbaar, dus gevelbekleding zorgt voor volledige bescherming tegen brand of smelten.

Panelen zijn vochtbestendig (vochtabsorptie in het bereik van 7-20%)en de aanwezigheid van een speciale coating beschermt het materiaal tegen corrosie op het oppervlak. Vezelcement wordt gekenmerkt door vorstbestendigheid en kan bestand zijn tegen 100 vriescycli zonder verlies van eigenschappen (ongeveer dit aantal cycli wordt 40-50 jaar berekend). Tegelijkertijd biedt het een hoog thermisch rendement. Het gebruik van platen op basis van vezelcement kan het isolatiegebruik en daarmee de kosten aanzienlijk verminderen, wat belangrijk is wanneer u geconfronteerd wordt met een privéwoning.

De eigenaardigheden van de samenstelling en de aanwezigheid van cellulosevezels daarin, naast de hoge thermische isolatiewaarden, garanderen een goede geluidsisolatie. Resistentie tegen impact en mechanische schade maakt het mogelijk om niet alleen particuliere huizen, maar ook openbare instellingen te gebruiken om als basismateriaal te gebruiken.

Deze eigenschappen zorgen voor de duurzaamheid van het materiaal. - De gemiddelde levensduur is 20 jaar. Tegelijkertijd behoudt het materiaal, zelfs na meerdere jaren van gebruik, zijn visuele aantrekkingskracht.Dit komt door de weerstand van de panelen tegen de effecten van ultraviolette stralen, evenals het vermogen tot zelfzuivering.

Wat het ontwerp betreft, het is divers. Markeer gekleurde panelen, evenals opties die steen, metaal, baksteen en houten oppervlakken imiteren. Tegelijkertijd is de imitatie zo hoogwaardig dat de textuur en schakeringen van het gesimuleerde oppervlak zo nauwkeurig worden herhaald, dat de "vervalsing" slechts van een afstand van een halve meter kan worden onderscheiden.

In tegenstelling tot kunststof of metalen panelen, hebben vezelcement-tegenhangers meer gewicht. Gemiddeld is het 10-14 kg / m2, en voor dikkere en meer dichte panelen 15-24 kg / m2 (ter vergelijking, vinyl gevelbeplating heeft een gewicht van 3-5 kg ​​/ m2). Dit veroorzaakt de complexiteit van de installatie in die zin dat het onmogelijk is om alleen met de installatie om te gaan. Bovendien betekent het grote gewicht van de panelen een verhoogde belasting van de dragende elementen van het gebouw en is daarom alleen geschikt voor solide funderingen.

baksteen
steen
hout

Net als alle panelen worden deze producten op de lat gemonteerd, waardoor de eisen aan de vlakheid van de wanden worden verlaagd.

Het is vermeldenswaard de brede reikwijdte van het materiaal. Naast het afwerken van de gevel, wordt het gebruikt als een winddicht en isolerend materiaal voor de hoofdmuren. Het wordt gebruikt voor de operationele afwerking van frame en geprefabriceerde structuren voor het aanbrengen van geventileerde typevoorgevels.

ontwerp

Vezelcementoppervlakken kunnen verschillende texturen nabootsen. De meest populaire zijn producten onder de boom, onder de steen en onder de baksteen. Daarnaast zijn er kleuropties. De laatste worden meestal weergegeven door diepe pasteltinten.

Imiterende baksteen en metselwerk panelen zijn meestal gemaakt in rood, terracotta, beige, grijs en geel tinten.

Bijzonder opmerkelijk paneel, waarvan het buitenste gedeelte bedekt is met steenslag. Ze hebben niet alleen een uitstekende uitstraling, maar verhogen ook de sterkte en vorstbestendigheid van het product. Dergelijke panelen zijn een drielaagse cake, waarvan de basis een vezelige cementbasis is, de achterzijde wordt voorgesteld door een waterafstotende coating en de voorkant bestaat uit polyesterharsen en steenslag.

afmeting

Er is geen enkele standaard die de grootte van vezelcementpanelen reguleert.Elke fabrikant stelt zijn eigen normen voor de grootte van het materiaal. Over het algemeen varieert hun dikte tussen 6-35 mm. Als we de maten van Japanse en Russische merken vergelijken, hebben de eerste meestal een kortere lengte, maar soms blijken ze twee keer zo breed te zijn.

Voor Japanse platen zijn de standaardafmetingen 455 x 1818, 455 x 3030 en 910 x 3030 mm. Voor binnenlandse - 3600 × 1500, 3000 × 1500, 1200 × 2400 en 1200 × 1500 mm. Europese modellen hebben meestal een nog groter bereik van afmetingen - van 1200 × 770 tot 3600 × 1500 mm.

Omdat elke fabrikant panelen op zijn eigen formaat produceert, is het aan te raden om de hele partij van één merk te kopen. Dit voorkomt verschillen tussen de platen.

Overzicht fabrikanten

Zoals eerder vermeld, behoren de beste vezelcementpanelen tot de producten van Japanse merken. Ze worden vertegenwoordigd door 2 toonaangevende bedrijven - Kmew en Nichihaopgenomen in de Panasonic-groep. De kwaliteit van de originele producten van deze merken staat buiten twijfel: met een brede modellijn kunt u de panelen van het gewenste ontwerp vinden. Het nadeel is alleen de hoge productiekosten.

producten Nichiha biedt hoogwaardige isolatie, heeft een coating met meerdere lagen en vervaagt bijna niet.Hoekplaten en metalen hoeken, evenals andere componenten, vereenvoudigen het installatieproces aanzienlijk.

platen Kmew bestaan ​​ook uit verschillende lagen. Bovenste - noodzakelijkerwijs verf, evenals keramisch spuiten. Het is de taak van deze laatste om hoogwaardige materiaalbescherming te bieden tegen blootstelling aan UV-stralen.

Nichiha
Kmew

Aandacht verdient het Belgische merk Eternit. Beschikbare panelen lijken qua uiterlijk op beschilderde borden. De fabrikant maakt ook gebruik van meerlaagse coatingproducten. De bovenste laag is een kleurrijke decoratie (in de catalogi zijn er 32 basistinten van het materiaal), de achterste laag is een waterdichte coating die voorkomt dat vocht in de dikte van het paneel dringt.

Het vertrouwen van kopers wordt genoten door producten gemaakt in Rusland "Rospan"die al ongeveer 20 jaar vezelcementpanelen produceert. Het materiaal heeft een hoge sterkte en weerbestendigheid dankzij de drielagige coating. De voorkant is eerst bedekt met een gevelverf op acrylbasis en vervolgens met een transparante siliconencompound. Succesvol is de imitatie van steen- en houtoppervlak, die een 3-4 mm diepte-reliëfpatroon heeft bereikt. Hierdoor is het mogelijk om nabijheid te bereiken met de textuur van natuursteen of hout.

Omdat de fabrikant zich richt op kopers, landgenoten, zijn Rospan-platen optimaal voor gebruik in het Russische klimaat, inclusief de noordelijke regio's.

Een ander huismerk, LTM, heeft zijn producten grondig gedifferentieerd, dus het vinden van de juiste panelen is niet moeilijk. Voor gevels in gebieden met een hoge luchtvochtigheid zijn dus panelen uit de serie "Aqua" beschikbaar. Als u panelen met verhoogde betrouwbaarheid en duurzaamheid moet kopen, zijn modellen uit collecties een waardige optie. "Cemstone", "Cemboard HD", "Natura".

Winddichte platen worden gekenmerkt door gemiddelde dichtheid en zijn optimaal voor het bekleden van hoge gebouwen, maar ook in kustgebieden. Hittebestendige producten met een lage dichtheid worden gebruikt voor het afwerken van gebouwen die worden gekenmerkt door verhoogde eisen voor brandveiligheid. LTM-borden hebben bovendien een breed totaalbereik. Voor de gevels van een groot gebied worden grotere panelen gebruikt. Het leven van sommigen van hen bereikt 100 jaar.

«Cemstone»
"Cemboard HD"
«Natura»

Kenmerk van het bedrijf "Kraspan" (Rusland) is de unieke elementen van de subsystemen die vereist zijn om de panelen te installeren.Het gecombineerde gebruik van subsystemen en panelen stelt u in staat om de ideale geometrie van de gevel te bereiken, gebreken en onregelmatigheden te verbergen, het voorbereidende werk te versnellen en te vereenvoudigen. In de collectie van de fabrikant zijn er vrij heldere tinten van de panelen, hoewel kalme pastelkleuren de boventoon voeren.

Een ander relatief jong huismerk - "Latonite", ontvangt ook veel positieve recensies van klanten.

In hun opstelling kun je de volgende soorten panelen vinden:

  • geschilderde geperste platen (geschikt voor gebruik binnen en buiten);
  • ongeverfde geëxtrudeerde producten (alleen bedoeld voor externe bekleding, vereisen verdere kleuring);
Ongeverfd geperst
Geperst geschilderd
  • panelen niet geperst ongeverfd (gebruikt voor het interieur, suggereren de daaropvolgende toepassing van verf-en laksamenstellingen);
  • vezelcementbeplating (op profielen gebaseerde sidingprofielen op basis van vezels).

In de collecties zijn veel panelen met felle kleuren te vinden, er zijn ook pasteltinten. Bovendien kan de koper de kleuren van geschikte panelen in de geselecteerde tint bestellen volgens de RAL-catalogus.

Niet bedrukt ongeverfd
Vezelcement gevelbeplating

In de volgende video ziet u een overzicht van vezelcement gevelplaten van het A-TRADING-bedrijf.

Hoe te kiezen?

Kies bij voorkeur panelen die worden geleverd met aanvullende elementen en fittingen. Dergelijke sets zullen meer kosten, maar er bestaat geen twijfel over dat de componenten en accessoires compatibel zijn. Het is belangrijk om nauwkeurig de benodigde hoeveelheid materiaal te berekenen en niet te vergeten een kleine marge voor schroot en bijsnijden. In de regel is het voor gebouwen met een eenvoudige constructie voldoende om 7-10% toe te voegen aan de reserve, voor gebouwen met een complexe configuratie - 15%.

Het gewicht van vezelcementpanelen is behoorlijk merkbaar, dus u hebt een betrouwbare en hoogwaardige kist nodig. Veel fabrikanten produceren profielen voor de assemblage van kratten, die zijn ontworpen voor panelen van specifieke panelen van hetzelfde merk.

Veel gebruikers beschouwen het als optimaal als een set panelen, naast vezelcementplaten, extra elementen en accessoires bevat, profielen voor het maken van een lat, acrylverf voor het snijden van bewerkingen, en montage-instructies. Opgeschort vezelcementmateriaal omvat noodzakelijk decoratieve panelen en profielen van metaal.

Er is al gezegd dat vezelcementplaten soms vezelbeton worden genoemd. Een dergelijke dubbelzinnigheid van de naam mag de koper niet in verwarring brengen, het is een en hetzelfde materiaal. Slechts enkele fabrikanten noemen de platen vezelcement.

Japanse panelen hebben vaak een glaskeramische laag die een betere bescherming biedt tegen weersomstandigheden. In dit opzicht hebben producten uit Japan hogere kosten. Daarnaast zijn verzendkosten inbegrepen in de prijs van producten. Vergeet dit niet bij het kopen - een kwaliteitsproduct kan niet goedkoop zijn.

Gemiddeld bedragen de kosten van het materiaal 500 tot 2000 roebel per m2. De kosten hangen af ​​van de grootte en dikte van de panelen, kenmerken van de decoratie aan de voorkant, prestatie-indicatoren, merk.

Aanbevelingen voor het werken met het materiaal

De technologie van installatie van vezelcementpanelen is eenvoudig, maar het is noodzakelijk om een ​​aantal specifieke aanbevelingen te volgen. Allereerst moet u beslissen over het type installatie: rechtstreeks op de wanden van de schroeven of op de lat. In ieder geval heeft u nietjes nodig, waardoor schroeven worden geschroefd. Klyymery dienen om de bevestiging van de panelen te verbeteren en om de horizontale naden tussen de panelen te verbergen.

In de meeste gevallen wordt draaibanken gebruikt, dankzij welke tussen de muur en het paneel de luchtspleet kan worden bewaard, isolatoren worden gebruikt en er niet naar gestreefd wordt om de wanden perfect uit te lijnen. Voor kisten gebruikte houten balken of metalen panelen. De laatste vereisen geen speciale training, in tegenstelling tot de houten tegenhanger.

Een frame-installatie is vrij eenvoudig, waarbij metalen frames op de kist worden bevestigd. Panelen worden in hun groeven geschroefd.

Soms worden de panelen gemonteerd zonder de kelderzone van het blinde gebied naar de dakrand te accentueren. Het raamwerk voor alle panelen wordt gedeeld. Als het nodig is om de kelder toe te wijzen of om de isolatie tussen deze en de platen te vullen, wordt het frame in dit deel enigszins vergeleken met de kist van de rest van de gevel.

Als verwarmer wordt gewoonlijk claydiet van een andere fractie gebruikt, die niet alleen wordt gekenmerkt door hoge thermische isolatieprestaties, maar ook helpt om de structuur tegen knaagdieren te beschermen.

Het installeren van vezelcement gevelbeplating panelen verschilt niet van montage gevelbeplating. Het proces vereenvoudigt de aanwezigheid van speciale groeven en vergrendelingsmechanismen aanzienlijk.

Als het nodig is om de panelen te zagen, is het noodzakelijk om de secties met acrylverf te verwerken. Meestal wordt het bij het materiaal inbegrepen en verkocht. Een dergelijke verwerking van de snede zal zorgen voor de uniformiteit van tinten op het paneel en de secties, evenals het materiaal beschermen tegen vochtpenetratie en verdere vernietiging.

De verbindingen tussen de panelen moeten worden behandeld met siliconenkit. Als het nodig is om de panelen te beschilderen, zorg dan dat het oppervlak vlak en schoon is. Maak de coating indien nodig en verwijder stof en vuil door lucht over het oppervlak te blazen.

Prachtige voorbeelden aan de buitenkant

Vezelcementpanelen imiteren met succes verschillende houtsoorten.

Ze imiteren met succes metalen gevelbeplating, verschillend, met hogere prestaties.

Ten slotte kan het materiaal in kwestie worden "getransformeerd" in gekleurde panelen die lijken op vinyl- of acrylbekleding in ongebruikelijke kleuren.

Om prachtige respectabele buitenkanten te creëren, is het aanbevolen om stenen of metselwerk metselwerk te gebruiken.

Het ziet er interessant uit combinaties van panelen met verschillende texturen.Hout en steen, steen en baksteen, baksteen en metalen elementen worden harmonieus gecombineerd.

Bij het kiezen van de textuur en de schaduw van de gevel is het belangrijk dat ze er harmonieus uitzien in de buitenkant, gecombineerd met het kleurenschema van de entreeproep, huishoudelijke gebouwen. De eenvoudigste manier om onder andere een huis of ander gebouw te selecteren, is het kiezen van heldere panelen voor de decoratie. Tegelijkertijd zullen de afmetingen van de gevel visueel toenemen.

Als er interessante architecturale elementen in het huis zijn, is het aan te raden deze in kleur te markeren. Organisch ogende gebouwen, versierd met panelen van lichte tinten met donkere torentjes, kolommen, uitsteeksels en andere elementen. Het contrast kan worden bereikt door het gebruik van verschillende texturen, bijvoorbeeld, het grootste deel van de gevel is bekleed met houtachtig materiaal, architecturale elementen - onder steen.

Als het huis wordt omgeven door een tuin of een park, wordt ontwerpers geadviseerd om lichte pasteltinten te kiezen voor decoratie. Voor gebouwen in de stad kunt u heldere kleuren of dure texturen oppikken.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer