Hoe een laminaat op het plafond kiezen?

Laminaatvloeren worden als een universeel afwerkingsmateriaal beschouwd, dat onlangs niet alleen als vloerbedekking is gebruikt, maar ook als hoofdelement van een plafonddecor. Plafondlaminaat is een moderne trend in het ontwerp waarmee u de kamer een ongewone look kunt geven. Vanwege de toegenomen sterkte en esthetiek, wordt dit materiaal gebruikt bij het ontwerpen van privéwoningen en stadsappartementen, en biedt een rijke keuze aan textuur en kleurschakeringen het laminaat een harmonieuze combinatie met elke stijl in het interieur.

types

Afwerkingswerken spelen een grote rol bij de reparatie van woningen. In dit geval wordt speciale aandacht besteed aan het ontwerp van het plafond. Tot op heden zijn er veel opties voor gemonteerde constructies, maar de leidende positie in deze richting wordt ingenomen door laminaat.

Voor velen wordt dit materiaal geassocieerd met de installatie van de vloer, in feite niet, omdat het laminaat op het plafond en op de muren kan worden geplaatst.

Plafondcomposities worden in een breed scala gepresenteerd en, afhankelijk van de structuur van het oppervlak, zijn onderverdeeld in:

 • Het gebruikelijke.
 • Natural.
 • Glossy.
 • Textuur.
 • Gewaxt.
 • "Boom onder de olie."

Doorgaans lijken plafondplaten op gevernist hout, dus ze hebben een glanzende, gelijkmatige en gladde uitstraling. In tegenstelling tot standaardlaminaat, "Natuurlijke" producten zijn beter, ze zijn gemaakt met behulp van een rijk scala aan kleuren met tekeningen. Hoogglans is kenmerkend voor glanzende platen, ze zijn bovendien gecoat met een speciale vernis.

Waar is het van gemaakt?

Laminaat zelf is een modern materiaal gemaakt van MDF, vezelplaat of spaanplaat. Op basis hiervan wordt ter versiering een papierlaag geplaatst met verschillende patronen die een natuursteen of massief imiteren. Alle patronen op het oppervlak van de platen zijn bedekt met een melamine- of acryllaag, in deze vorm worden de eenvoudigste en goedkoopste versies van de producten gepresenteerd.

Voor meer monsters van hoge kwaliteit voor het aanbrengen van een beschermende laag op het oppervlak van het laminaat textuur wordt toegepast en beveiligd met gevormde rollen.Het gevolg is dat het materiaal ruw wordt en het effect van natuurlijk hout creëert.

Het belangrijke punt voor het laminaat is de onderste laag. Het is gemaakt van speciale soorten papier geïmpregneerd met een vochtbestendige substantie. Daarom krijgt het product kracht en "niet bang voor" vocht. Langs de randen van de laminaatpanelen worden tong-en-groef-vergrendelingen geïnstalleerd, die groeven zijn met longitudinale schelpen.

afmeting

Het laminaatbord heeft in termen van geometrie drie afmetingen in grootte: breedte, lengte en hoogte (dikte). Elk van deze parameters is belangrijk tijdens het leggen, omdat het de levensduur van de structuur beïnvloedt. Onlangs produceerden fabrikanten vierkante panelen van 40x40 cm laminaat, maar ook bulktegels van 14x120 mm of 20x200 cm zijn te vinden.

Bij het afwerken van het plafond het is belangrijk om aandacht te besteden aan de dikte van de planken. De afmetingen variëren in de regel van 6 mm tot 12 mm. Omdat grote ladingen niet op de bovenste samenstelling worden geplaatst, is het mogelijk om een ​​laminaat met een gemiddelde dikte te kiezen, het is veel gemakkelijker te monteren en vermindert de hoogte van de kamer niet.

Met dit ontwerp van het plafond is het overwegen waard de vorm van de kamer.Als de ruimte breed en lang is, wordt het aanbevolen om grote panelen te gebruiken en als de ruimte "niet-standaard" is, moet u de laminaatplaten afsnijden en aanpassen.

kleur

Plafondlaminaat geproduceerd in verschillende kleuren, waarmee ontwerpers zelfs de meest ongewone ideeën van decor kunnen vertalen naar de realiteit. Ondanks het rijke kleurengamma, moet u het materiaal selecteren in overeenstemming met de heersende kleuren in de kamer. Gewoonlijk geven de decoratie van het plafond de voorkeur aan lichtere kleuren, zoals gebleekt eiken of licht walnoot. Niet slecht kijk ook in een modern interieur bruin en chocolade kleuren.

Dankzij de laminaatplaten in de kamer kunt u ook zonering uitvoeren, voor dit doel in de decoratie en een brede strook materiaal met vloeiende overgangen gebruiken. Als het ontwerp van de kamers een klassieke stijl heeft, is het in dit geval het beste om het plafond te versieren met panelen van natuurlijk hout en beige en grijze tinten te kiezen.

plaats

Laminaat is een multifunctioneel materiaal, dus de reikwijdte ervan heeft geen grenzen. Aldus wordt een laminaatplafondafwerking als nieuw in ontwerp beschouwd. Zulke ongewone composities zowel in houten huizen als in appartementen zien er prachtig uit.

Decoratieve platen kunnen worden geïnstalleerd in alle kamers, variërend van de keuken, hal en eindigend met een studeerkamer en slaapkamer.

Oorspronkelijk ziet het eruit als een ruimte waar de zolder is ingericht met laminaatpanelen. Dit interieur creëert een ongewone sfeer van warmte en comfort. Bovendien kunnen de materiaalborden gemakkelijk op de wanden worden geïnstalleerd, dus met deze creatieve oplossing is het heel goed mogelijk om een ​​harmonieuze combinatie van het plafond en de wanden te creëren, waardoor een vloeiende overgang van laminaat van verschillende kleuren ontstaat.

Vereiste hulpmiddelen

Om het plafond af te werken was snel en tevreden met een verbluffend resultaat, je moet niet alleen het juiste materiaal kiezen, maar je ook zorgen maken over de beschikbaarheid van alle gereedschappen om te werken. In de regel is het installeren van een laminaat vereist standaard set:

 • Roulette.
 • Bestand en puzzel.
 • Hammer.
 • Vierkant, liniaal.
 • Drill.
 • Uglorez.
 • Potlood.
 • Nietjes voor pasvorm.
 • Beperkende wiggen.
 • Puncher.

Soorten montages

Laminaat valt op het plafond in de kamer rond de omtrek, dus de brede latten worden van tevoren langs de randen van de kamer voorbereid en er wordt een streepje van 15 mm gemaakt. Dit is noodzakelijk om plaatvervorming tijdens de werking te voorkomen,vanaf de hoge luchtvochtigheid in de kamers is niemand verzekerd. In dit geval kan het materiaal op verschillende manieren worden gerepareerd:

 • Door Kleimer. Dit type bevestigingsmiddel is geschikt voor gegroefd laminaat. De eerste en de laatste panelen van het materiaal worden volgens de maten vervaardigd, ze moeten identiek zijn, omdat er asymmetrie op het plafond zal zijn. Vervolgens worden inkepingen rond de omtrek gemaakt en over de gehele breedte van de lamellen wordt de kist aangebracht met kleine spijkers met een interval van 15-25 cm.

Spijkermarkeringen moeten een voormarkering maken en ze naar de dikte van het paneel brengen, het werk moet op de vloer worden gedaan, omdat het moeilijk zal zijn om het gewicht te dragen.

 • lijm. De installatie wordt op dezelfde manier uitgevoerd als de eerste methode, het enige dat bij het uitvoeren ervan lijm of "vloeibare nagels" is. Deze substantie is goed gecoat met de naden van de panelen. Lijmen kwam onder de huidskleur, voeg er zaagsel aan toe.

stijl

De populariteit van plafondlaminaat vanwege de enorme aanwezigheid van kleuren en texturen. Daarom kunt u met dit materiaal een ontwerp in elke stijl maken:

 • Ruw behandeld hout en de aanwezigheid van gesmede elementen zijn samenstellende elementen country muziek Als u een dergelijk ontwerp kiest, moet u in de regel de voorkeur geven aan donkere tinten en de structuur van de vloer herhalen.

Om het effect van het land maximaal te laten zijn, raden ontwerpers aan walnoot- of aslaminaat te kiezen voor het decoreren van het plafond.

 • Als u een ongewoon interieur in de slaapkamer of in de keuken wilt maken, is het het beste om eenvoud en comfort te verkiezen. Natuurlijke planken, bewerkte antieke, lichte of pastelkleuren geven de kamer een gezelligheid in de stijl Provence.

Vooral mooi in dit ontwerp ziet er wit eiken laminaat eruit.

 • Voor de keuken, die wordt gedomineerd door natuurlijke materialen uit bamboe en sisal, zou een uitstekende optie een laminaat van donkere kleuren zijn. Hij zal nadrukkelijk in de kamer benadrukken Japanse bankbiljetten.

decoratie

Na voltooiing van de installatie moet het plafond van het laminaat worden gedecoreerd. Als de belangrijkste afwerking voor dit gebruik balken en plinten. Alle decoratie-elementen zijn op vloeibare nagels gemonteerd en de kist kan worden geplant op zelftappende schroeven met een diameter van niet meer dan 5 mm.

Om de koppen van de nagels te verbergen, zijn ze bedekt met een speciaal gekleurde lijm.

ontwerp

Onlangs heeft u voor het ontwerp van het plafond gekozen voor laminaat.Hoewel het wordt gepresenteerd met een chique assortiment aan texturen en kleuren, zijn lichte tinten het meest geschikt voor het decoreren van de bovenste ruimte van de kamer: april berk, gebleekt hout of arctisch eiken. Niet slecht kijk ook in een interieur en lichte natuurlijke kleuren - een noot, een es, een pijnboom.

Als u het plafond van kamers meer verzadigd en donker maakt, is de hoogte lager en lijkt de ruimte smaller. Maar in de ruime hallen is het toegestaan ​​om laminaat in felle kleuren te gebruiken.

De decoratie van kroonluchters wordt ook beschouwd als een integraal onderdeel van het plafond, hiervoor worden speciale sets ornamenten gebruikt. In privéwoningen kunnen plafonds in de woonkamer en eetkamer worden ingericht met laminaat in de vorm van mozaïeken of patronen.

Hoe te kiezen?

Het plafondlaminaat is niet onderworpen aan mechanische belastingen, dus bij het kiezen ervan volstaat het om alleen aandacht te besteden aan de decoratieve eigenschappen van het materiaal. Voor het afwerken is het het beste om panelen met een kleine dikte te gebruiken. Omdat kleur een belangrijke rol speelt in het decor, wordt het laminaat geselecteerd op basis van de stijl van de ruimte.

Het is mogelijk om gecombineerde panelen op de vloer, de wanden en het plafond te stapelen. In dit geval wordt aanbevolen om materiaal van verschillende tinten te kopen.Monochrome kaarten zien er saai uit tegen de algemene achtergrond van de kamer.

Om minder naden op het oppervlak te hebben, is het noodzakelijk om de lengte van de panelen correct te kiezen, zodat de compositie een esthetische uitstraling krijgt en het interieur een ongewone stijl geeft.

Voor- en nadelen

Laminaat heeft zichzelf bewezen in de bouwmarkt, omdat het vooral praktisch is. Bovendien is het materiaal gekozen voor het plafond, omdat het:

 • Eenvoudig te installeren.
 • Verzamelt geen stof.
 • Het heeft geluidsisolatie en een verwarmend effect.
 • Het heeft veel texturen en kleuren.
 • Bescheiden zorg.
 • Bestand tegen vuur.

Kenmerk voor laminaat en nadelen:

 • Bang voor vocht. Het wordt niet aanbevolen om dergelijke panelen in kamers zonder verwarming en badkamers te installeren.
 • Voor de installatie van het materiaal is een goede waterdichtheid van het plafond vereist.
 • De samenstelling van het laminaat omvat giftige harsen. Om schadelijke verdamping te voorkomen, moet de kamer constant worden gelucht.

Voorbereidende werkzaamheden

Voordat u het laminaat legt, moet u het oppervlak van het plafond zorgvuldig voorbereiden. Om dit te doen, wordt het gereinigd van de oude pleisterlaag, dit is vooral belangrijk als de dikte van de pleister groter is dan 6 mm en er onregelmatigheden zijn.Vervolgens worden alle maten van latten, latten en panelen berekend. De vierkanten van de lat worden standaard 50x50 cm gekozen.

Vaak zijn er platen in het betonnen plafond, bij het installeren van laminaat zijn ze geen belemmering, het enige dat nodig is, is om de bedrading onder de kanalen te verbergen. Om de krat symmetrie te geven, is het de moeite waard om markeringen op het plafond te maken, de lengte van de lag mag niet langer zijn dan 60 cm. Alle details van de structuur zijn op spijkers gemonteerd.

Een perforator wordt gebruikt om gaten in het betonoppervlak te maken en gaten worden gemaakt met een diameter van 1 mm die kleiner is dan de grootte van de schroef zelf.

Installatie- en installatietechniek

De belangrijkste fasen van het werk:

 • Laminaat leggen met behulp van een speciale hamer. In eerste instantie moet je een frame maken. Op de behuizing in het hout maken ze een uitsparing en de uiteinden van de stangen worden erin gebracht, wat zal helpen om de structuur te repareren en te repareren.
 • Bevestiging wordt naar boven uitgevoerd. Boor vervolgens gaten onder de nagels. Leg het paneel kan diagonaal, recht of met een kerstboom worden gelegd.
 • Laminaatplaten worden meestal parallel aan de deur gemonteerd. Als de panelen diagonaal worden gefixeerd, zal de ruimte visueel uitzetten. Wat betreft het visgraatpatroon, het is ontworpen voor laminaat met speciale sloten, alleen professionele kan de details van het plafond lijmen.

Hoe je laminaat op het plafond kunt installeren, zie de volgende video.

Beroemde fabrikanten en beoordelingen

Gelamineerde plafondcoatings worden door veel bedrijven gemaakt. Vandaag de dag, fabrikanten zoals Quick-Step, Tarkett, Berry Alloc en Parador. Hun producten hebben veel positieve feedback gekregen en dankzij de hoge kwaliteit en betaalbare prijzen kan iedereen dit laminaat gebruiken.

Moderne voorbeelden en opties

Het plafond kan stijlvol met uw eigen handen worden gedecoreerd en voor dit laminaat worden gekozen. Dergelijk materiaal ziet er niet alleen prachtig uit in het ontwerp van de slaapkamer, de woonkamer, maar ook op de zolder in een houten huis. Om het interieur origineel te maken, kunt u het gehele plafond van de kamer inklappen of een klein gebied voor decoratie kiezen. Dergelijke grenzen tussen de keuken en de woonkamer zien er vreemd uit.

De kamer krijgt ook een respectabele uitstraling als het plafond is versierd met een laminaat in een rustieke stijl. Dit zal helpen om de strengheid van de lijnen in de kamer te vervagen en het met een gevoel van vrijheid te vullen.

Comments
auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer