Wat moet de dikte van gipsplaat zijn?

Drywall heeft zich bewezen als een duurzaam en betrouwbaar materiaal dat wordt gebruikt voor het afwerken van verschillende oppervlakken. Ze kunnen niet alleen het interieur versieren, maar ook een scheidingswand maken, waardoor de ene kamer in twee wordt omgezet. Het onbetwistbare voordeel van dit materiaal is een groot aantal maten en uitvoeringen, waarmee u gipsplaat kunt kiezen voor het afwerken van verschillende kamers.

Voors en tegens van gipsplaatwanden

Voordat u een materiaal voor afwerking kiest, moet u weten wat de voor- en nadelen zijn. Als u al deze nuances kent, voorkomt u alle mogelijke onaangename verrassingen tijdens de reparatie en de toekomstige werking.

Gipsplaten heeft veel positieve eigenschappen.

 • Thermische isolatie. Muren gemaakt van gipsplaat kunnen energie besparen bij verwarming, vooral als ze extra worden opgewarmd met schuim of minerale wol.
 • Flexibiliteit. Van dit materiaal kun je absoluut elke vorm maken, waardoor je een echt origineel interieur kunt creëren. U kunt vaak mooie bogen vinden in appartementen in plaats van deuren. Je kunt ook niches maken van gipsplaat en daarin ingebouwde lichten installeren.
 • Brandwerendheid Als een brand begint, zal alleen de bovenste kartonnen laag oplichten. In de catalogi van bouwmarkten zijn speciale bladen die volledig bestand zijn tegen vuur.
 • Vochtbestendigheid. Gipsplaten kunnen in de keuken en in de badkamer worden geïnstalleerd: in omstandigheden met een hoge luchtvochtigheid wordt het materiaal niet vervormd en klapt het niet in.
 • Het is gemakkelijk om communicatie achter gipsplaat te verbergen. De ruimte die overblijft na de installatie van het gipsplaatpaneel kan worden opgevuld met onnodige draden. Maar vergeet niet om audit-luiken te maken die toegang geven tot communicatie.

Naast de voordelen, zoals elk ander bouwmateriaal, heeft gipswand verschillende nadelen. Houd er rekening mee dat het fragiel is.

Bij het transporteren, installeren of grote ladingen kan het vel barsten, dus u moet er heel voorzichtig mee werken.

Als u van plan bent een gipsplaatpartitie te maken, is het beter om geluidsisolatiemateriaal te gebruiken, bijvoorbeeld minerale wol: het materiaal zelf neemt geen geluid op. En tot slot zijn de planken van gipsplaten niet bestand tegen de ernst, dus installeer ze, de tv werkt bijvoorbeeld niet - je moet eerst een kader maken.

Waarvan is plaatdikte afhankelijk?

De keuze van de bladparameters GKL is erg belangrijk, omdat het de hoeveelheid gebruikt materiaal vermindert en u geld kunt besparen. Dikte neemt een speciale plaats in, omdat deze afhankelijk is van de sterkte.

Drywall is ontworpen voor "droog" werkwanneer het blad en het frame de basis vormen van het ontwerp. Het wordt gemaakt door een gipsmix tussen twee vellen karton te drukken. Er worden speciale stoffen aan de kern toegevoegd, die het vel de vereiste kenmerken geven, afhankelijk van het doel.

Hoe groter de dikte, hoe hoger de stijfheid en sterkte.

De belangrijkste parameter, die in de toekomst de geselecteerde dikte van gipsplaat zal beïnvloeden, is natuurlijk kracht. Denk bij het kiezen van een materiaal na over welke belastingen het toekomstige ontwerp zal worden ontworpen.Voor scheidingswanden is het belangrijk om het juiste type gipsplaatconstructie te kiezen: enkellaags, dubbellaags of bekledingsmateriaal. Ook in het assortiment zijn er bekleding met bevestiging aan de bodemwand.

Een andere belangrijke parameter waarvan de keuze van de plaatdikte afhankelijk is, is de installatie. Voor platen met een standaarddikte worden de normen vastgesteld voor de afstand tussen de punten van de locatie van de profielen van het frame van metaal, waarop gipsplaat wordt gemonteerd. Als u deze normen negeert en een materiaal met slechte kwaliteit rekken en gipsplaat kiest - met een kleine dikte, dan zal het ontwerp volledig onbetrouwbaar blijken te zijn.

Standaard maten

Elk type gipskarton is ontworpen voor specifieke werken. Houd daarom bij het kiezen van een materiaal rekening met alle kenmerken, met name de dikte.

Er zijn de volgende soorten GCR.

 • Wall. De dikte is 12,5 mm. In de samenstelling zijn er geen verschillende aanvullende additieven. Sommige experts gebruiken dit materiaal voor het afwerken van het plafond.
 • Plafond. Het heeft een dikte van 9,5 mm. Er zijn ook geen additieven in de samenstelling. Deze gipsplaat kan ook worden gebruikt voor licht gebogen scheidingswanden, gebogen openingen.Het onmiskenbare voordeel van dergelijke vellen is een betaalbare prijs.
 • Vochtbestendig. De maximale dikte is 12,5 mm. Ontworpen voor ruimtes met een hoge luchtvochtigheid. Hydrofobe stoffen worden toegevoegd aan de kern, die het materiaal kracht geven.
 • Brandwerend Typische dikte is 12,5-16 mm. Het wordt gebruikt voor installatie in ruimten met hoge brandveiligheidsnormen. De kern bevat versterkende additieven. In geval van brand wordt alleen karton verkoold, gips niet verbrand.
 • Arch. De minimale dikte is 0, 6 cm. Het wordt gebruikt voor de productie van verschillende gebogen delen. In de kern zit glasvezel, vanwege de kleine dikte kan het materiaal buigen zonder te beschadigen. De kosten van deze gipsplaat zijn echter te hoog.

Fabrikanten bieden een standaardlengte in drie maten: 2 m, 2,5 m, 3 m. Maar in de catalogi vindt u ook bladen van 1,5 m, 2,7 m en zelfs 4 m. Hierdoor kan elke klant de meest optimale kiezen voor hem. optie.

Het is praktischer om een ​​materiaal met een grotere lengte te gebruiken, omdat als gevolg van het gebruik er minder verbindingen op de wand zullen zijn.Deze maat is handig om te gebruiken voor afwerking.

Wat de breedte betreft, was de standaardmaat niet zo lang geleden 1200 mm voor alle soorten gipsplaat. Tegenwoordig moet het assortiment van elk bedrijf platen zijn met een kleinere dikte - 600x1200 mm. Deze grootte vereenvoudigt het proces van het installeren van het materiaal aanzienlijk, maar is niet altijd gemakkelijk te gebruiken. Voor het afwerken van grote oppervlakken is gipsplaat met een dergelijke dikte niet geschikt vanwege het grote aantal verbindingen.

Toepassingsgebied

Drywall is met succes gebruikt voor het nivelleren van muren, het installeren van partities en nog veel meer. Ook uit dit materiaal zijn multi-tier gebogen plafonds die u toestaan ​​om de onvolkomenheden van het oppervlak, balken, evenals alle soorten decoratieve elementen, zoals niches, kolommen te verbergen. Gipsplaten worden op de basis bevestigd met een frame van metaalprofiel of bevestigingslijm.

Afhankelijk van het toepassingsgebied zijn er drie soorten materiaal.

 • Arch. Het heeft de kleinste breedte en extra versteviging met glasvezel. Het wordt gebruikt om structuren met complexe vormen te installeren. Ook is de werking van dergelijk materiaal alleen geschikt in ruimten die zijn beschermd tegen mechanische effecten.Gebogen gipsplaat kan worden gebruikt voor scheidingswanden, nissen, plafonds met meerdere niveaus en nog veel meer.
 • Wall. Het wordt gebruikt om de muren af ​​te werken en lichtgewicht partities te installeren. Het is belangrijk dat er geen open vuur en hoge luchtvochtigheid in de kamer is.
 • Plafond. 3 mm dunner dan de muur. Het wordt gebruikt om plafonds met meerdere niveaus te creëren. Er zijn soorten die bestand zijn tegen de hoge vochtigheidsomstandigheden, zodat een dergelijke gipsplaat zelfs in de badkamer kan worden gebruikt.

Vergeet niet dat gipsplaten kwetsbaar zijn. Wees zo voorzichtig mogelijk tijdens het transport van materiaal en tijdens het installatieproces.

tips

Zodat de reparatie van het pand geen onverwachte verrassingen "oplevert", moet er veel aandacht worden besteed aan de keuze van kwaliteitsmateriaal. Ontwerp- en productietechnologieën staan ​​niet stil, maar bij het kiezen van nieuwe modellen is het beter om de voorkeur te geven aan beproefde merken met een goede reputatie.

Bij het kiezen van gipsplaat moet rekening worden gehouden met de sterkte en betrouwbaarheid ervan volgens de gebruiksomstandigheden van het materiaal. Let ook op de milieuvriendelijkheid van het product.

Alleen gerenommeerde fabrikanten zorgen ervoor dat giftige en gezondheids gevaarlijke stoffen niet worden gebruikt bij de productie van platen.Bevestiging hiervan zijn de relevante veiligheidscertificaten - vergeet ze niet te vragen aan de verkoper.

Gebruik de volgende richtlijnen om een ​​verkeerde gipsplaatkeuze te voorkomen.

 • Als u goederen wilt kopen die getest zijn, ga dan naar de winkels van bedrijven die veel positieve feedback verdienen.
 • Bestudeer de vellen zorgvuldig voordat u ze koopt, houd rekening met de omstandigheden waarin ze zijn opgeslagen.
 • Op het oppervlak van het materiaal mogen geen gebreken van verschillende aard zijn, namelijk deuken en scheuren. Het papier mag niet van de kern af bewegen of gekruld op de achterkant. De randen van de randen moeten glad zijn.
 • Er moet bijzondere aandacht worden besteed aan het laden van het materiaal. Als u uiteindelijk de perfecte gipsplaat kunt kiezen, betekent dit niet dat dit ook zo blijft als het wordt afgeleverd op de bestemming. Zorg daarom dat u het laden en leveren van materiaal controleert.
 • Als u een groot aantal vellen nodig heeft, koop dan niet alles tegelijk - neem een ​​kleine gipsplaat "op proef". Snij een klein stukje van het blad en inspecteer het zorgvuldig: de kern moet uniform zijn, de snede moet gelijk zijn en tijdens het snijden moet het mes soepel lopen.
 • Besparingen zijn goed, maar niet altijd.Als u besluit de goedkoopste optie te kopen, loopt u het risico op een kwetsbaar karton te vallen, waarmee u niet kunt werken. Kies vellen met een optimale verhouding tussen prijs en kwaliteit.

Het kopen van gipsplaat, is het raadzaam om de benodigde hoeveelheid materiaal te berekenen. Om dit te doen, kunt u speciale online calculators gebruiken die beschikbaar zijn op internet.

De berekening zelf is niets ingewikkelds. Het belangrijkste is om het gebied van de muur dat wordt ingekort correct te bepalen.

Bij het afwerken van de wanden, ongeacht de gebruikte technologie, is het noodzakelijk om een ​​opening van 15 millimeter boven en onder te laten. Vervolgens sluit je het met stopverf of bekledingsmateriaal.

Denk aan deuropeningen en raamopeningen die mogelijk ook aan de muur zitten. Als ze weinig ruimte innemen, raden experts aan om ze niet uit het totale gebied te berekenen: de resterende gipsplaten kunnen veilig worden gebruikt om deze openingen te voltooien. Als de openingen groot of groot zijn, dan heeft het geen zin om geld uit te geven aan extra materiaal.

Experts adviseren om 15% meer materiaal te kopen: tijdens het werk zal er een enorme hoeveelheid onnodig trimmen zijn, die niet kan worden gebruikt.Koop vaak vellen met standaardformaten - 1200 * 2500 mm, maar kies vaak een ander formaat - 600 * 1500 mm. De rekenmachine telt het vereiste aantal vellen van beide indelingen.

Je kunt zelf gipsplaat installeren op elke manier: met lijm of lijst. In sommige gevallen is het nodig om een ​​knik uit het blad te maken. Om dit te doen, is het noodzakelijk om het materiaal van tevoren te bevochtigen, het op het sjabloon te bevestigen en het volledig te laten drogen. Gebruik hiervoor een speciale roller met metalen naalden. Wanneer ze langs het oppervlak worden gedragen, ontstaan ​​er kleine gaatjes waardoorheen vocht stroomt.

  Nadat de gipsplaatstructuur is geïnstalleerd, moet deze worden gereinigd van vuil en stof en vervolgens worden bedekt met een primer. Nadat het is opgedroogd, wordt het behang op het oppervlak geplakt of wordt gips aangebracht.

  Hoe u de installatie van de partitie van gipsplaat maakt, zie hieronder.

  Comments
   auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer