Gipsplaten: een selectie van gereedschappen

Gipsplaten is een populair bouwmateriaal, het is praktisch en comfortabel om te werken. Het is mogelijk om ontwerpen te maken van zelfs de meest complexe vorm van vellen gipsplaat. Om dit te doen, heb je geen ingewikkelde speciale apparaten nodig, net genoeg een speciaal mes. Messen voor gipsplaat zijn een handig hulpmiddel voor bouwwerkzaamheden. Ze zijn van verschillende typen, terwijl ze allemaal gericht zijn op het vergemakkelijken van het werken met GCR, waardoor tijd wordt bespaard en gladde onderdelen en lijnen worden gecreëerd.

Wat te snijden?

Gipsplaten snijden is in feite een eenvoudig en vrij eenvoudig proces, maar om een ​​vlotte, mooie rand te creëren, zou u een hulpmiddel moeten nemen dat specifiek voor gipspanelen wordt ontworpen.

In totaal zijn er 2 hoofdtypen tools:

 • de hand;
 • werken vanuit het lichtnet.

Toestellen voor handenarbeid zijn onderverdeeld in verschillende variëteiten.

 • Gipsplaatmes - De gemakkelijkste tool. Het snijdt soepel, snel, veilig op het werk. Het lemmet van een dergelijk mes kan eenvoudig worden uitgeschoven en stevig worden vastgezet. Helaas wordt het snel saai en kan het breken, hoewel het gemakkelijk is om het te veranderen als het nodig is.
 • metaalzaagGespecialiseerde gipsplaat is van toepassing als u gaten en complexe hoeken moet zagen. Dit product is gemaakt van hoogwaardig gehard staal. Dit blad is dun, smal en verschilt met kleine scherpe tanden, waardoor het door de gaten en groeven in de GCR-plaat kan zagen.
 • Disc snijder gebruikt voor het snijden van vellen van gipsplaat in gelijke gelijke delen, wanneer het nodig is om een ​​groot aantal onderdelen te snijden.

Hoe dunner het mes van het mes, des te gemakkelijker en duidelijker het is om het materiaal te snijden, waardoor het glad en soepel snijdt.

Maar tegelijkertijd verliest een dun blad snel zijn eigenschappen. Het breekt af, wordt dof, dus u moet de toestand ervan nauwlettend volgen en, indien nodig, vervangen. Indien gewenst, kunt u elk scherp geslepen recht mes gebruiken, maar professionals geven de voorkeur aan speciaal gereedschap.

Dit kan een gespecialiseerd mes zijn, een veelgebruikt en populair hulpmiddel bij het werken met GCR. Als u een kleine incisie wilt maken, kunt u een gewoon kantoormes gebruiken. Maar het is mogelijk dat de resulterende rand ruw of gescheurd is, wat verder een verdere verwerking van gipsplaat kan vereisen.

In gevallen waarin grondige werkzaamheden met gipsplaat worden uitgevoerd, wordt de voorkeur gegeven aan de volgende typen:

 • speciaal mes;
 • universeel mes;
 • mes met een mes;
 • Blade runner.

speciaal

Het uiterlijk van dit mes is vergelijkbaar met het equivalent van het geestelijke. Het ontwerp gaat uit van de aanwezigheid van een handvat, dat in onderdelen kan worden gedemonteerd, evenals een dubbelzijdig mes, een bevestigingsmechanisme (meestal wordt een veer gebruikt) en een bout die alle elementen in één ontwerp verbindt. Gebruikte messen zijn meestal dun en duurzaam, ze kunnen in hele of in secties worden vervangen. De minimale breedte is 18 mm, de dikte varieert in het bereik van 0,4-0,7 mm. Voor het gemak is de coating van de hendel voorzien van rubberen (zodat de handen niet schuiven). Maar er zijn alleen plastic opties.

Met het speciale mes kunt u het materiaal met een sterke druk doorsnijden zonder het mes te breken.

universeel

Universeel mes of montage dankzij het ontwerp kunt u in elke fase met gipspanelen werken. Het handvat is ergonomisch, het ligt gemakkelijk en comfortabel in de hand, het rubberen plastic van de behuizing maakt het gebruik van het mes comfortabel. Fabrikanten presenteerden twee opties voor het bevestigen van het mes: gebruik van schroeven en veren. Mesblad is gemaakt van hoogwaardig staal en heeft geen delen in doorsnede. Dit verhoogt de betrouwbaarheid en duurzaamheid van het mes.

De montagekit kan aanvullende elementen bevatten:

 • reserve messen;
 • een grendel voor bevestiging aan een broekriem of broekriem;
 • ingebouwd compartiment met reserveonderdelen.

Al deze factoren maken het gebruik van een universeel mes handig, comfortabel en geschikt voor dagelijks werk.

Met mes

Een mes met een schijfmes wordt vaak gebruikt door specialisten wanneer het nodig is om de onderdelen snel en correct uit de gipsplaat te snijden. Hiermee kunt u werken aan het snijden van verschillende lijnen (rechte lijnen, bochten, geometrische vormen van verschillende complexiteit). Vanwege het feit dat bij gebruik van de schijf constant in beweging is, kunnen de geleverde inspanningen worden geminimaliseerd.Een dergelijk mes onderhoudt grote ladingen en garandeert de lange levensduur.

Met meetlint

Een onderscheidend kenmerk van dit mes is het feit dat het ontwerp wordt aangevuld met een ingebouwd meetlint. Dit mes is een multifunctioneel apparaat, het bestaat uit een comfortabel handvat, bedekt met rubberen samenstelling, evenals een snijblad en een centimeter meetlint. De bladen kunnen worden gewijzigd, de rouletteparameters worden gemeten in twee waarden - centimeters en inches. Het glijdt soepel over de basis van de GCR-plaat, houdt altijd een rechte lijn parallel aan het snijden. De vereiste lengte van het meetlint wordt vastgelegd wanneer u op een speciale knop drukt. In het geval dat er een inkeping is aangepast aan het schrijfinstrument.

Blade runner

Blade runner een paar jaar geleden verscheen in de gelederen van bouwmaterialen, het is nog steeds weinig bekend, maar in de kring van deskundigen heeft het de voorkeur. Vertaald uit het Engels, betekent het "loopmes". Als u naar het ontwerp kijkt, kunt u dit bevestigen. Dit professionele mes bestaat uit twee hoofdonderdelen, die zich tijdens bedrijf aan weerszijden van de plaat bevinden en stevig worden bevestigd door sterke magneten.Elke eenheid heeft zijn eigen mes, dat vrij eenvoudig te vervangen is, open gewoon de behuizing en verwijder de oude.

Het grootste voordeel is dat het gipsplatenblad aan beide zijden wordt gesneden. Dit vermindert de tijd die aan het werk wordt besteed, het materiaal valt uit elkaar.

Met de Blade runner is het handig om verticale vellen te snijden, elementen van elke complexiteit af te snijden. Om het mes te draaien, drukt u gewoon op de knop en draait u het mes in de gewenste richting. Het is niet traumatisch - de messen zijn verborgen in de behuizing. Blade runner klapt met dikke vellen, bespaart tijd en zorgt voor duurzaamheid.

Stadia van het werk

Met messen op de gipsplaat kunt u snel en eenvoudig de benodigde details knippen langs de beoogde lijn.

Overweeg stap voor stap instructies.

 • In de eerste fase worden de parameters van het bedoelde fragment gemeten met behulp van een meetlint.
 • Dan is het noodzakelijk om de afmetingen over te brengen naar het oppervlak van het materiaal en de lijnen op de basis te markeren met een potlood of een ander schrijfinstrument.
 • We hechten een ijzeren liniaal aan de doellijn (gebouwniveau of metalen profiel).
 • We houden stevig vast op basis van gipsplaat en houden hem zachtjes vast met een bouwmes, zonder onze handen te storen of te scheuren.
 • Maak een snijlijn en verwijder het mes voorzichtig uit het materiaal.
 • We leggen de gipsplaat op de tafel of op een ander oppervlak, zodat een kant op het gewicht ligt.
 • Druk nu licht op het vrije gedeelte met de hand en druk de plaat van de gipsplaat precies op de snede.
 • Draai het laken om en knip de zelfklevende laag af.

Als je een gebogen hoek wilt maken, moet je een ijzerzaag en een boormachine gebruiken. Nadat u de contouren van het toekomstige element hebt geschetst, kunt u een constructieboor gebruiken om op elke geschikte plaats een gaatje te boren. Vervolgens plaatst u de ijzerzaag en begint u de contouren van het onderdeel te zagen, waarbij u ervoor zorgt dat u niet voorbij de omtrek van de markering gaat. Werken met gipsplaat vereist geen speciale vaardigheden, het is beschikbaar voor beginners. Het mes voor het werken met gipsplaat kan worden gebruikt wanneer er werkzaamheden aan de gang zijn om vellen voor te bereiden voor het afwerken van verbindingen met voegen met een stopverf. Het wordt gebruikt in het snijstadium (het verwerken van de randen van het materiaal tot een perfect vlak oppervlak). Op de hechtingspunten van platen maakt HL afkantingen in een hoek van 45 graden.

Tips om te kiezen

Kies een mes is gebaseerd op het type en de hoeveelheid van het voorgestelde werk.

Het is de moeite waard om aandacht te schenken aan verschillende factoren.

 • Bladdikte: hoe dunner het is, hoe gladder de lijn, hoe idealer de randafwerking.
 • Behandellichaam: met rubber bekleed of niet.
 • De kwaliteit van het materiaal: de messen zijn duurzaam en sterk (staal is beter), het plastic van het lichaam mag niet breken als het wordt ingeknepen;
 • Beschikbaarheid van reserve messen.

Als je een mes nodig hebt voor eenmalig werk, is het beter om een ​​eenvoudige en goedkope optie te kiezen: een universeel of speciaal montage mes. Dergelijke producten zijn duurzaam, scherp en pretentieloos. Wanneer er een taak is voor een grote hoeveelheid werk, het snijden van complexe structuren, is het beter om een ​​Blade runner of een mes met een disk blade te nemen. Ze vergen niet veel inspanning en snijden perfect gladde elementen met een vloeiende rand.

Zie de onderstaande video voor een video-evaluatie van het mes met een meetlint voor het snijden van gipsplaat.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer