Hoe een foto en andere items op de muur van gipsplaat te hangen?

In een modern interieurontwerp is muurbekleding met gipsplaat heel gebruikelijk. Maak met behulp van GKL-niveauruimtes nissen, scheidingswanden en zelfs kasten met planken. Werken met gipsplaten vereist geen speciale vaardigheden, het materiaal zelf is eenvoudig, gemakkelijk en economisch, en het resultaat ziet er altijd netjes uit.

Speciale functies

Gipsplaat is eigenlijk een solide gipspaneel dat is geplakt met dik karton. Karton beschermt het paneel tegen scheuren en morsen en laat u ook de paneelschroeven en -schroeven inschroeven. Wanneer na reparatie het noodzakelijk is om meubels, huishoudelijke apparaten en andere meubels te regelen, rijst de vraag hoe een zware tv of plank moet worden opgehangen, omdat het laken van gipsplaat zelf nogal fragiel is en niet iets zwaarder dan het frame voor een foto zal dragen.

Het lijkt erop dat er geen uitweg uit deze situatie is.Als u echter alle voor- en nadelen van een bepaald bevestigingssysteem evalueert en de juiste kiest, kunt u altijd een manier vinden om zelfs de zwaarste constructie op een dergelijke muur te plaatsen.

Wat kan worden opgelost?

Ervaren bouwers beweren dat de gipsplaatwand bestand is tegen een belasting van maximaal 55 kilogram per bevestiger, het is alleen belangrijk om de bevestiger correct te kiezen. Er zijn verschillende soorten bevestigingssystemen die worden gebruikt in de afwerkingsruimte GKL. Meestal worden verschillende deuvels gebruikt, die alleen in de gipsplaat worden vastgeschroefd zonder de achterliggende muur te bereiken.

Verschillende apparaten laten de plastic, nylon of ijzeren delen van de plug zich ontvouwen in de leegte achter de gipsplaat en kruipen omhoog aan de achterkant, wat de sterkte van een dergelijke bevestiging aanzienlijk verhoogt.

Soorten pluggen, waarmee een object kan worden opgehangen dat niet meer dan 35 kilogram weegt:

 • universele plug (is bestand tegen belastingen tot 3 kg);
 • deuvel "driva" (tot 30 kg);
 • deuvel "paraplu" (niet meer dan 6 kg);
 • plug "vlinder" (is bestand tegen ladingen tot 10 kg);
 • stok "Hartmut" of "mol" (binnen 35 kg).

Als het nodig is om een ​​object met een gewicht van meer dan 35 kilogram op te hangen, volstaat het niet om het als anker voor de plug te gebruiken - een extra installatie van hulpelementen is noodzakelijk.

 • Installatie van hypotheken. In dit geval moet van tevoren worden gepland, zelfs voordat er gipsplaatwanden worden geplaatst, op de plaatsen waar dit of dat apparaat en meubilair zullen hangen. Op deze plaatsen wordt een houten balk of afscherming aan het beton bevestigd, waarin vervolgens de bevestigingsmechanismen achter de gipsplaat worden geschroefd.

Hypotheken hebben voor al hun betrouwbaarheid één groot nadeel: het is noodzakelijk om van tevoren de hele situatie van de kamer te plannen om rekening te houden met waar en op welke hoogte het hout op het gipsplaat moet worden bevestigd.

 • Installatie van horizontale banden. Sommige sets van moderne meubelsets bevatten een speciale metalen strip met gaten voor bevestigingen en bochten voor het ophangen van planken en kasten. Het is over de gehele lengte van de muur gemonteerd en biedt u de mogelijkheid om de belasting op de gipsplaat gelijkmatiger te verdelen.

Het is ook raadzaam om een ​​dergelijke band te monteren op een houten kantel- of metalen profiel dat eerder op een gipsplaat is gelegd, of om ankerbouten te gebruiken om de band zelf te bevestigen.

 • Anker bevestigingsmiddelen. Dit type bevestigingsmiddel is alleen geschikt voor hoofdmuren, niet voor gipsplaten scheidingswanden. Wanneer u een anker in een gipsplaatwand installeert, wordt een klein gaatje uitgesneden, waarmee u een betonnen wand met een perforator kunt boren en een metalen deuvel erin kunt steken, waarin de ankerbout zelf zal schroeven.

Deze steun is de sterkste en laat je aan de muur hangen, zelfs de zwaarste apparaten en massieve keukenkasten. Tegelijkertijd is het ook de meest tijdrovende montage en de prijs van materialen.

Plaats indien nodig kleine decoratieve elementen in de vorm van een spiegel op de muur, planken of schilderijen, u kunt een universele plug gebruiken of een model van "driva". Voordat u een conventionele plug gebruikt, moet u een gat met een diameter van 8 millimeter boren, een polypropyleen onderdeel plaatsen en de schroef zelf inschroeven. Het plastic onderdeel expandeert tijdens het inschroeven van het metaal en hecht stevig aan de gipsplaat.

In tegenstelling tot de universele heeft de Dribel "Driva" geen schroevendraaier of boor nodig. Het wordt direct in de gipsplaat geschroefd zonder gaten vooraf te boren.Gebruik meestal de plastic versie van het product, zodat gipsplaat niet afbrokkelt of barst.

De deuvel "paraplu" is perfect voor opknoping op een gipsplaat muur van middelgrote objecten. Gemaakt van metaal in de vorm van een haak of een eenvoudige schroef, het opent achter de gipsplaat als de spaken van een paraplu en verdeelt de belasting op de gipsplaat gelijkmatig. Om een ​​dergelijke houder te installeren, is het noodzakelijk om een ​​gat te boren waarin u bevestigingsmiddelen moet plaatsen en de schroef zelf moet schroeven. Dergelijke bevestigingsmiddelen zouden de perfecte oplossing zijn om een ​​schans of kroonluchter op te hangen.

De plug "vlinder" is gemaakt van nylon. Wanneer een schroef erin wordt geschroefd, wordt deze in twee richtingen geopend, zoals open vleugels, en rust hij op de verkeerde kant van gipsplaat, waarvoor hij de naam kreeg.

De sterkste zijn deuvel "mol" en "Hartmut." De eerste is een metalen constructie met sleuven aan de zijkant en een schroef erin. In de gipsplaat is het noodzakelijk om met een boor een gat te boren dat past bij de maat van de plug, de vleugels van de mot lichtjes buigt en vast te schroeven totdat deze in het gat stopt.Om de plug van Hartmut te bevestigen, is het noodzakelijk om een ​​gat met een diameter van 13 millimeter te boren en bevestigingsmiddelen erin te steken met een opgevouwen tussenstuk. Vervolgens wordt de deuvel uitgetrokken en drukt het expansiedeel, dat opent, tegen de binnenkant van de gipsplaat. Het is noodzakelijk om het te beveiligen en het eigen risico te verbreken.

In de keuken

Meestal ontstaat het probleem van het bevestigen van bepaalde items op een gipsplaat bij het plaatsen van meubels in de keuken. Om ruimte te besparen, wordt een deel van het keukenblok aan de muur boven het werkblad opgehangen. Zelfs de lichtste doos weegt ongeveer 7-15 kilogram en bevat nog steeds verschillende gerechten, producten en andere huishoudelijke artikelen. Het gemiddelde gewicht van een gevulde keukenkast varieert dus van 20 tot 50 kilogram, afhankelijk van het materiaal van het meubilair zelf.

Zo een gewicht kan bestand zijn tegen verankering, of het is noodzakelijk om houten hypotheken buiten de muren van gipsplaat te maken op die plaatsen waar u van plan bent om de bovenste dozen op te hangen.

Voor het bevestigen van middelzware artikelen zoals een kroonluchter, open planken of schilderijen versierd met een houten stokbrood, kunt u de "boom" of "Hartmut" gebruiken. Voor het bevestigen van kleine lichte voorwerpen zoals kroonlijsten, gordijnen of wandklokken, volstaat een vlinder of een paraplu.Op de gebruikelijke U-vormige deuvels kunnen portretten van familieleden of vrienden hangen. Ook is het, met behulp van conventionele pluggen, erg handig om de plinten op een gipskartonwand te monteren, omdat het gebruik van lijm de kartonnen laag kan vernietigen, die het gips in een droge geperste toestand houdt.

In de badkamer

Het grootste probleem bij het bevestigen op gipsplaat in de badkamer is het installeren op de wand van de kachel. Boilers zijn van twee soorten: stroming en opslag. Er mogen geen problemen zijn met een doorvoerhaak, want deze weegt gemiddeld tot 10 kilogram en wordt gemonteerd met behulp van deuvels zoals "vlinder" of "drift". Dergelijke waterverwarmingstoestellen hebben echter een aanzienlijk hogere prijs en verbruik van elektriciteit, daarom gebruiken de meeste van de badkamers opslagboilers. Het gemiddelde gewicht van een dergelijke aandrijving varieert in het bereik van 80-100 kilogram - niet één gipsen wand kan het verdragen.

Om de belasting op het gipsen kan verminderen, met behulp van de methoden van de voorlopige of montage op vooraf geïnstalleerde metalen wapening. Beide methoden kunnen alleen worden gebruikt als u precies weet wat de afmetingen en het gewicht van de boiler zijn die u hebt gekocht voordat u een gipsplaatcoating hebt geplaatst.Als de reparatie al is voltooid en de kachel moet worden opgehangen, kan een chemisch anker te hulp schieten. Deze bevestigingsmethode wordt geïmplementeerd met behulp van een speciale chemische oplossing, vergelijkbaar met montageschuim. Deze oplossing, die uitzet en stolt, bevestigt een metalen pin stevig erin, waarop een apparaat met een gewicht van 80 kilogram kan worden opgehangen.

Het is ook mogelijk om de gootsteen op te hangen en de kast erboven te bevestigen met behulp van de "driva" of "hartmut", en voor de planken en spiegels, bijvoorbeeld, de "vlinder" plug.

In de gang

In de gang zijn meestal geen zware voorwerpen die aan de muur moeten hangen. In de regel worden alle meubels op de grond geplaatst: een kledingkast, een kruk of een schoenmaker. Een kleine lamp en een hanger zijn aan de muur bevestigd, maar gewone deuvels of 'parasols' zijn voor hen genoeg. In sommige gevallen kan een horizontale balk worden opgehangen, waarvoor een voorlopige bladwijzer of verankering nodig is.

Tips en fouten

Een nieuwkomer die nog niet eerder de oplossing van dergelijke problemen is tegengekomen kan gemakkelijk enkele belangrijke details over het hoofd zien:

 • Bij het installeren van hypotheken moet je een foto maken van het voltooide werk vanuit verschillende invalshoeken of een plan opstellen om de exacte locatie van hun locatie niet te vergeten.Anders mis je de speciaal ingestelde hypotheek heel eenvoudig.
 • Het is niet nodig om zeer zware voorwerpen op de deuvels te hangen, zelfs als ze het metselwerk of beton bereiken. Zelfs de sterkste deuvel met de tijd zal doorhangen en de gipsplaat vervormen, daarom is het noodzakelijk om een ​​vatting met ankers te gebruiken.
 • Voor elke montage is het beter om meerdere pluggen of ankers te gebruiken, zodat de belasting gelijkmatiger wordt verdeeld en de kans op uit de montage vallen aanzienlijk lager zal zijn.
 • Als de gipsplaat nog niet is bedekt met behang en niet is geverfd, kunt u aan de verbindingen van de platen duidelijk de locatie van het metalen profiel zien. In tegenstelling tot de coating zelf, zijn de profielen gemaakt van metaal, ze zijn minder vatbaar voor vervorming, dus een zwaar voorwerp kan aan de muur worden gehangen door de steun precies in de metalen voet te schroeven.
 • Het is altijd beter voor een beginner om een ​​betere bevestiging te kiezen, zelfs als je maar een klein plaatje of een plankje met een bloempot hoeft op te hangen.

Succesvolle voorbeelden en opties

   De beugel voor de installatie van de tv wordt op een houten lip gemonteerd, versterkt met een metalen gipsplaatprofiel.Dit tabblad is voorlopig gepland en gemonteerd voordat het muurgipsplaat wordt gepleisterd. Met een dergelijke houder kunt u zelfs eenvoudige deuvels gebruiken, die stevig in de houten balk worden bevestigd.

   Voor het bevestigen van het bovenste deel van de keukenset gebruikte gemonteerde horizontale band. Een dergelijke montage zal de puntlast op de gipsplaat aanzienlijk verminderen en het gewicht van de hangende kasten over een groot gebied verdelen.

   Installatie op voorgemonteerde metalen wapening wordt ook gebruikt. De bevestiger heeft geen interactie met de fragiele gipsplaat, maar met een sterk metalen profiel dat op zijn beurt aan de betonnen muur is bevestigd.

   Het plaatsen van huishoudelijke apparatuur en meubilair aan de muur kan ruimte in kleine ruimtes en ruimtes aanzienlijk besparen.

   Bekijk de video voor verschillende manieren om aan gipsplaat vast te maken.

   Comments
    auteur
   Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

   Inkomhal

   Woonkamer

   slaapkamer