Maten van gipsplaten

Een paar decennia geleden hadden bouwers heel weinig kennis over gipsplaten en tegenwoordig kan er geen reparatie worden uitgevoerd zonder dit universele materiaal. Deze moderne coating wordt veel gebruikt in de reparatie- en afwerkingswerkzaamheden. Daarom moet u kennis maken met de basiseigenschappen, de omvang en de reikwijdte.

Materiële functies

GCR is een composietmateriaal gemaakt in de vorm van platen. Het belangrijkste onderdeel is gips bekleed met karton. De grondstof voor de productie van gipsplaat is een gipskern, verrijkt met actieve additieven die de dichtheid en sterkte verhogen. Hierdoor stijgen de consumentseigenschappen van het materiaal aanzienlijk, wordt het hard, maar tegelijkertijd ook plastic.

De voordelen van de gipsplaat zijn duidelijk:

 • gemaakt van natuurlijke milieuvriendelijke materialen;
 • gekenmerkt door het vermogen om bepaalde parameters van het microklimaat te handhaven;
 • buigt goed;
 • heeft een breed toepassingsgebied;
 • het niveau van GKL-zuurgraad komt overeen met dezelfde indicator van de menselijke huid;
 • verschilt in de hoge geluidsisolerende eigenschappen;
 • geeft geen straling af, volledig niet-toxisch;
 • heeft een laag gewicht;
 • eenvoudig gemonteerd op elk oppervlak;
 • maakt het invoegen van verlichtingselementen binnen de structuur mogelijk;
 • heeft een vrij lage prijs;
 • bij het verwerken van een speciale samenstelling vertoont deze een grotere flexibiliteit en plasticiteit.

GCR-platen worden veel gebruikt voor:

 • een glad oppervlak vormen;
 • vullen holten en openingen gevormd tijdens het werk;
 • installatie van partities;
 • opstelling van niches;
 • de vorming van plafonds met meerdere niveaus;
 • het creëren van interieur composities - bogen, kolommen, planken.

Volgens zijn technische kenmerken, is gipsplaat verdeeld in verschillende variëteiten:

 • standaard;
 • bestand tegen verbranding;
 • vochtbestendig;
 • Vocht vlamvertrager.

Hygroscopisch model wordt meestal gebruikt om doucheruimten te repareren,en brandbare producten worden veel gebruikt bij de constructie van verbindingsassen, waar ze later waterleidingen, elektrische bedrading, telefoonkabels en internet installeren, evenals stofverwijderingssystemen.

Standaardparameters GKL

GCR-bladen zijn van verschillende typen. GKL-gewone gipsplaat wordt veel gebruikt voor het afdekken van plafondframes op wanden en plafonds in kamers met een standaardindicator voor vochtigheid. Een standaardvel van een typische GKL heeft afmetingen van 2500x1200x12,5, het weegt 29 kg. Dit type vel is bedekt met grijs karton en is gemarkeerd met een blauwe kleur.

GKLV - waterdicht gipsplaatsubtype, de actieve component in zijn samenstelling is een speciaal hydrofoob element, en het karton is geïmpregneerd met een speciale waterafstotende oplossing. De afmetingen komen overeen met de parameters van een normaal vel, het gewicht is ongeveer gelijk aan 29 kg. Het karton is groen geverfd, heeft een blauwe markering.

GKLO-model, bestand tegen verbranding. Deze eigenschap is te wijten aan een speciale productietechnologie - gips onder de werking van verhoogde temperaturen wordt gebakken en verwerkt met een speciaal mengsel van versterkende componenten. Het gewicht van een standaardvel is 30,5 kg.De buitenkant van het karton is roze en de markering is rood.

GKLVO - combineert hygroscopiciteit en brandwerendheid. Door de productie van dergelijk gipskarton gaan de grondstoffen door essentiële verwerking die deze twee parameters verhoogt. Standaardbladen wegen 30,6 kg, de doos is groen en de markering is rood.

Er is ook een vuurplank - een speciale soort GCR, die verbeterde vuurvaste eigenschappen vertoont. Deze platen zijn bestand tegen meer dan een uur branden en verergeren tegelijkertijd niet hun fysieke en technische kenmerken. Een vel met afmetingen van 2500x1200x12,5 cm en een gewicht van 31,5 kg is ongeveer 20 mm dik. Karton en markeringen worden in één kleur gemaakt - rood.

De parameters van de GCR variëren in overeenstemming met het doel van het materiaal:

 • Wand wordt gebruikt voor wandbekleding, de dikte is 12,5 mm.
 • Plafond wordt gebruikt voor de vorming van structuren met meerdere niveaus, heeft een dikte van 9,5 mm.
 • Gebogen wordt gebruikt voor de vervaardiging van bogen, kolommen en nissen, de dikte van een dergelijk blad is gelijk aan 6,5 mm.

Er is geen enkele waarde voor de breedte / dikte / het gewicht van de GCR, alleen de meest voorkomende parameters kunnen worden onderscheiden:

 • breedte - 600 mm of 1200 mm;
 • hoogte - 2000 en 4000 mm;
 • dikte - 6,5 mm, 8 mm, 10 mm, 12,5 mm, 14 mm, 15 mm, 18 mm, 18,5 mm, 24 mm 29 mm.

Deze opties zijn breed vertegenwoordigd in hardware-winkels. Dit betekent echter niet dat het werk alleen een standaardblad vereist. Als voor het interieurontwerp speciale parameters nodig zijn, moeten de vellen rechtstreeks in de fabriek worden besteld, maar moet u een hele pallet (pakket) bestellen. GKL-parameters worden bepaald door SP 163.1325800.2014.

breedte

In de regel is de breedte van de gipsplaat standaard gelijk aan 1200 mm. Op deze basis hebben alle stijlen van het geraamte geïnstalleerd voor het bekleden met gipsplaat een steek van 400 en 600 mm. De technologie staat echter niet stil en de laatste jaren zijn er wijzigingen in de breedte van 600 mm, evenals in de verkoop van 2500 mm 2000 mm. Kleine vellen zijn lichtgewicht, wat natuurlijk transport vergemakkelijkt, en zelfs een niet-professionele kan de installatie aan.

dikte

De dikte van het GCR-vel heeft rechtstreeks invloed op de reikwijdte. Voor wandbekleding en het maken van planken bijvoorbeeld GKL 12,5 mm. De dikte van de plafondplaten is minder - 9 mm, maar dit type is vrij zeldzaam in de verkoop, dus het plafond, evenals de muren, zijn hoofdzakelijk omhuld met vellen van 12,5 mm dik, alleen profielen worden minder gebruikt en de toonhoogte is 60 cm.Voor de vervaardiging van binnencomposities met gipskarton met een dikte van 6 mm, zijn dergelijke vellen erg plastisch, ze zijn optimaal voor het maken van bogen, het vormen van golfachtige decorelementen. Deze vellen zijn echter niet bestand tegen de belastingen. Het wordt daarom aanbevolen om het materiaal in 2-3 lagen te leggen.

lengte

Standaard GCR heeft een lengte van 2; 2,5 en 3m. Voor het gemak van installatie produceren individuele fabrikanten een vel van 1,5; 2,7 en 3,6 m. Voor kleinere constructies kan de fabrikant de gipsplaat rechtstreeks in de productie aan zijn klanten snijden.

Lengte wordt vaak een reëel probleem in de transportfase.Daarom is gipsplaat met een lengte van meer dan 2,5 meter in vrij lage vraag, respectievelijk, het wordt gepresenteerd op de markt in een klein bereik. Te lang GKL kan onproductieve materiaalconsumptie verhogen, bijvoorbeeld voor een kamerlengte van 2,7 m is het niet waard om een ​​vel van drie meter te kopen. Dit zal resulteren in een grote hoeveelheid snoeien die op geen enkele manier moeilijk te gebruiken is.

Langere opties zijn moeilijker en moeilijker te installeren, werken met hen vereist de hulp van anderen, omdat het moeilijk is om het zelf aan te kunnen.Tegelijkertijd kunt u met lange vellen onnodige verbindingsnaden vermijden en een perfect glad oppervlak creëren. Voordat u een grote GKL koopt, moet u ervoor zorgen dat deze de trap, het appartement, in de lift past.

gewicht

Bij het plannen van de afwerking, moet u weten hoeveel elk stuk gipsplaat weegt. Dit zal helpen om de krachten die nodig zijn om al het werk uit te voeren correct te verdelen, evenals het vermogen van de constructie om een ​​bepaalde belasting te weerstaan. Dit is erg belangrijk omdat het toestaat om defecten en instorting van de structuur in de toekomst te voorkomen. Standaardparameters GKL - 2500h1200h125 mm, het oppervlak van het blad is in dit geval 3 vierkante meter. m., deze plaat weegt ongeveer 29 kg.

Een gewone GCR, evenals een GKLV in overeenstemming met de normen, heeft een massa van maximaal 1 kg voor elke millimeter plaatdikte, terwijl de GKLO- en GKLVO-indicator voor elke millimeter varieert van 0,8 tot 1,06 kg.

1 sq. m gipsplaat weegt:

 • 5 kg - met een dikte van 6,5 mm;
 • 7,5 kg - op 9,5 mm;
 • 9,5 kg - met GKL 12,5 mm.

Voordat u aan het werk gaat, is het erg belangrijk om de belasting per vierkante meter dekking te berekenen. Als je iets zwaars wilt repareren,de wand wordt bijvoorbeeld geïnstalleerd onder waterverwarmingstoestellen en geeft dan de voorkeur aan volledig doofplaten, ze kunnen een gewicht van maximaal 150 kg / m2 aan.

Welke invloed heeft de maat?

Het kiezen van de grootte van een gipsplatenplaat is cruciaal omdat het de hoeveelheid gebruikt materiaal en de totale kosten van reparaties vermindert. Een van de belangrijkste parameters is dat een speciale plaats wordt ingenomen door de dikte, omdat het de sterkte is van de gipsplaat en daarmee de sterkte en mogelijkheden van de structuur zelf die ervan afhangen. Plaatdikte moet worden geselecteerd op basis van het type gepland werk. Standaard muurgips voor scheidingswanden heeft een dikte van 12,5 mm, is bestand tegen 50 kg gewicht per vierkante meter plaat zonder spanning, maar de vereiste is het gebruik van bevestigingsmiddelen voor gipsplaten, en de belasting mag niet van impacttype zijn. Dergelijke vellen worden gebruikt om wanden en decoratieve scheidingswanden te vormen.

Als het bijvoorbeeld nodig is om een ​​enkele grote lading op de muur te monteren, hang dan een airconditioner. In dit geval kunnen ook standaard vellen van 12,5 mm worden gebruikt. Maar op de site van de installatie van de lading zijn extra verstevigingskratten vereist.

Als u van plan bent om meerdere planken of wandkasten, bijvoorbeeld een keuken of producten voor het hoekdecor, te bevestigen, dan het is wenselijk om de voorkeur te geven aan modellen met een grotere dikte op basis van de volgende gegevens:

 • Een gipsplaatplaat van 14 mm is bestand tegen een belasting van 65 kg / sq. m.
 • Een plaat van 16 mm kan een gewicht van 75 kg per vierkante meter aan.
 • Dikte 18-20 mm wordt gebruikt voor ladingen tot 90 kg / sq. m.
 • Een vel van 24 mm neemt 110 kg / sq. m.

Als er geen dikke vellen in de uitverkoop zijn, kunt u een standaard GKL in meerdere rijen overlappen. Dit kan eenvoudiger en economischer zijn gezien de lage beschikbaarheid van dikke platen op de markt.

Het is belangrijk om rekening te houden met de bijzonderheden van de kamer waarin reparaties worden uitgevoerd. Als dit een appartement of een privéwoning is, dan is het goed mogelijk om met dunne lakens rond te lopen, aangezien de eigenaren van het pand het zorgvuldig behandelen en waarschijnlijk niet opzettelijk stoten en mechanische schade aanrichten. Als het gaat om industriële voorzieningen of magazijnen, komt de sterkte van de constructie naar voren op het gebied van veiligheid. Het is daarom absoluut noodzakelijk dat een omhulling vereist is bij platen met een dikte van 14 mm of meer.

Voor de vorming van binnenstructuren worden speciale vellen gipsplaat met een dikte van 6 mm gebruikt.Ze onderscheiden zich door plasticiteit, ze buigen goed, daarom worden ze vaak gebruikt voor de installatie van golvende decorelementen. Maar voor installaties van bogen is een dergelijke dikte niet geschikt, omdat deze de belasting niet aankan. De voorkeur moet worden gegeven aan dichtere vellen of om een ​​dunne GCR in meerdere lagen te leggen.

Als de eigenaar van het pand van plan is om foto's aan de muur op te hangen, koop dan een vel met een dikte van 10 mm. Om een ​​plasma-tv te monteren, is het beter om op het dikste vel te blijven. Anders kan het ontwerp instorten en kan de tv breken. Als de muur niet wordt belast, is het in deze situatie voldoende om de GCR te beperken tot 8 mm.

Evenzo wordt gipsplaat geselecteerd voor het egaliseren van het plafond en het creëren van lagen met meerdere lagen. U moet precies weten wat er in zal worden opgelost en wat voor soort belasting er per vierkante meter zal zijn. Experts raden aan dunne vellen te nemen met een dikte van 9,5 als basis, ze zijn lichtgewicht, dus overbelast de overlap niet. Dit materiaal is gemakkelijk bestand tegen ingebouwde lampen, op een standaardafstand van 60 cm van elkaar.

Voor conceptuele plafonds met meerdere niveaus, moet men stilstaan ​​bij een dunnere gipsplaat met een dikte van 6 mm, omdat het raamwerk van een dergelijke vorm niet zo sterk is en de druk erop hoger is, daarom is het noodzakelijk om de druk op de vloeren zoveel mogelijk te verminderen. Bovendien zijn dunne gipsplaatjes gemakkelijker te installeren en vereisen ze geen grote investering in tijd.

Tips en aanbevelingen voor gebruik

Voordat u een gipsplaat in een ijzerhandel koopt, moet u zorgen voor de juiste kwaliteit. Besteed speciale aandacht aan de omstandigheden van de opslag, aangezien veel verkopers het materiaal op straat opslaan zonder enige vorm van coating die beschermt tegen slechte weersomstandigheden of in magazijnen met hoge luchtvochtigheidsniveaus. Constante blootstelling aan vocht- en temperatuurveranderingen veroorzaakt verslechtering van de technische en fysieke parameters van het materiaal, waardoor de prestaties afnemen en in de toekomst leidt tot het optreden van defecten en instorting van structuren.

Houd er rekening mee dat technische voorwaarden de installatie van pallets met GCR op elkaar strikt verbieden. Verhoogde belasting veroorzaakt het optreden van scheuren, spanen en vervorming van de gipsen kern.

Het is niet toegestaan ​​om gipsplaten over de grond of een oneffen oppervlak te slepen. Dit kan de toplaag van karton beschadigen, en de sterkte en duurzaamheid van het materiaal verminderen. Het is de schending van deze voorwaarden die een groot aantal defecte producten in magazijnen veroorzaakt en de koper, zelfs wanneer hij voor het eerst geconfronteerd wordt met de overname van GKL, merkt mogelijk zelfs geen schade op het moment van aankoop.

Een paar aanbevelingen:

 • Koop alleen producten in grote bouwmarkten en een goede reputatie en veel verkeer en een snelle omzet. Er mogen geen oude dingen zijn.
 • Probeer het magazijn te bezoeken en maak kennis met de opslagomstandigheden van de FCL. Als u denkt dat de luchtvochtigheid in de ruimte is toegenomen, moet u de aankoop op deze plaats laten vallen.
 • Bij het laden en afleveren van platen inspecteert u elk vel op fiches, scheuren, deuken.
 • Let op de acties van de verhuizers, dit garandeert bescherming tegen schade aan de goederen.
 • Als u van plan bent een grote partij GCR te kopen, neem dan eerst één blad "per monster" - snijd het in met een mes en evalueer de mate van homogeniteit.

Om onaangename gevolgen van de aankoop van GKL van slechte kwaliteit te voorkomen, geeft u de voorkeur aan producten van beproefde fabrikanten.

 • gyproc - een van 's werelds toonaangevende fabrikanten van gipskarton en op gips gebaseerde bouwmixen. Het bedrijf heeft 65 fabrieken en 75 steengroeven verspreid over de hele wereld. Het bedrijf stelt hoge eisen aan de kwaliteit van producten, geeft onvermoeibaar de voorkeur aan het verbeteren van de consumentkenmerken van de FCL. Het belangrijkste voordeel van gipsplaat van dit merk is het lage gewicht - het bedrijf is gespecialiseerd in de productie van lichtgewicht platen, die 20% lichter zijn dan hun tegenhangers.
 • Knauf- de onbetwiste leider op de markt van gipsplaat en bouwmengsels, het meest populaire merk van alle aanwezigen die vandaag op de markt zijn. Het bedrijf produceert vellen met een dikte van 9,5 mm, 12,5 mm en 6,5 mm. Het assortiment omvat 4 soorten vellen: normaal, vochtbestendig, brandwerend en vochtbestendig. De grootste vraag van consumenten is de gebruikelijke fiche, die officieel wereldwijd wordt aangenomen als de GCR-standaard. De voordelen van Knauf-producten liggen voor de hand: de producten zijn licht van gewicht, werken goed, zijn gemakkelijk te buigen, gepolijst en gemakkelijk te snijden.
 • Volma - binnenlandse producent van GCR, de producten van dit merk hebben brede erkenning gekregen van de Russische consument. De voordelen GKL van het bedrijf Volma omvatten: installatiegemak, buigsterkte, de aanwezigheid van randen om afbrokkeling van het product te voorkomen. Gipsplaten van dit merk zijn slijtvast, gemaakt van natuurlijke, milieuvriendelijke materialen en hebben een betaalbare prijs.

Tegelijkertijd merken consumenten ook een aantal materiële tekortkomingen op: de vellen zijn vrij zwaar, er zijn geen markeringen en de lagen zelf hebben vaak een golvend oppervlak.

 • LaFarge - een bekende fabrikant, die al enkele decennia permanent een van de leidende posities inneemt in zijn segment van de markt voor afwerkingsmaterialen. Een onderscheidend kenmerk van het bedrijf is een uitvoer met een halfrond facet en randen gesneden met karton van alle 4 zijden. Met deze technologie kunt u een plaat gebruiken om de ideale geometrie van de coating te creëren. GKL LaFarge wordt gekenmerkt door lichtheid, duurzaamheid, slijtvastheid en vertoont ook uitstekende geluids- en thermische isolatiekenmerken. Afzonderlijk heeft het bedrijf het vrijkomen van vellen voor buigen vastgesteld, die zich onderscheiden door hoge plasticiteit en worden gebruikt om bogen en boogvormige interieurcomposities te maken.

Tegelijkertijd is de keuze van de grootte van vellen van dit merk vrij klein. In de regel zijn dit standaardparameters - 1200x2500 of 1200x3000.

 • magma - Nog een Russisch merk. De productie van dit probleem heeft goede operationele parameters. Het heeft een klein gewicht, goed gesneden en de kracht is niet minder dan die van bekende merken.

Zie de onderstaande video voor het kiezen van gipsplaat.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer