Hoe een deuvel voor gipsplaten kiezen?

 Hoe een deuvel voor gipsplaten kiezen?

In de moderne constructie zijn er veel manieren om elementen en structuren aan elkaar te bevestigen. Voor het bevestigen van zware onderdelen werd deuvel uitgevonden. Voor elk materiaal heeft zijn eigen pluggen. Dus, voor holle gipsplaat kunnen geen items worden gebruikt die geschikt zijn voor een betonnen basis.

Speciale functies

Over werken met gipsplaat gesproken, het is onmogelijk om de belangrijkste bevestigingsmiddel - deuvel te vergeten. Een nieuw fotolijstje of een klein plaatje kan worden opgehangen aan een nieuw gemaakte gipsplaatpartitie met een schroef of schroef, maar als u besluit iets zwaars te bevestigen dat extra belasting vereist, zoals een tv op een roterende houder of een wandkast, moet u speciale bevestigingen gebruiken.Dankzij dit kleine element zal de gipsplatenplaat niet worden vervormd, de kern niet inklappen en het opgehangen object blijft onbeweeglijk op zijn plaats. Voor verschillende soorten pluggen - verschillende toegestane belasting.

De bouwmarkt biedt veel mogelijkheden voor deuvels. Ze kunnen variëren in diameter en lengte. Er zijn regels die worden bepaald door GOST 28457-90. Hij is het die bepaalt dat de deuvel een structuur moet zijn die is ontworpen om de schroef te installeren.

In tegenstelling tot andere bevestigingsmiddelen, die bedoeld zijn voor gipsplaat, gemaakt van hoogwaardig metaal of plastic en een gegarandeerde fixatie van het product op de gipsplaat hebben. Voor volledige fixatie zijn bevestigingsmiddelen uitgerust met een zeer belangrijk element - een sleeve die alleen in volledige leegte kan worden gevouwen. In andere omstandigheden zal de hoes niet werken.

Voor duurzame bevestiging van een element aan gipsplaat, moet u weten welke belasting deze bevestiging kan weerstaan. Om deze informatie te verduidelijken, is het noodzakelijk alleen de diameter en lengte van de bevestiger te kennen.

In "thuissituaties" zijn er meestal drie soorten belasting: horizontaal, verticaal, dynamisch.

 • horizontaal belastingskarakteristiek voor planken, schilderijen. Bevestigingsmiddelen worden gekozen op basis van het gewicht van het product (6-10 mm) en het basismateriaal (30-50 mm voor gipsplaat).
 • verticaal belasting verschijnt bij het installeren van een kroonluchter of airconditioner. Bij een schroefdiameter van 6 mm moet de bevestiger minimaal 40 mm de muur in gaan en in het plafond minimaal 60 mm.
 • dynamisch de belasting treedt bijvoorbeeld op bij het bevestigen van een ladder, gymnastiek- ringen, "peren" of andere sportuitrusting. In dit geval zijn trillingsbestendige bevestigingsmiddelen nodig.

Soms wordt voor een betere grip de plug vooraf gesmeerd met lijm.

Er zijn enkele kenmerken van deuvels die moeten worden overwogen bij het kiezen van hen:

 • pluggen van hetzelfde type, maar gemaakt van verschillende materialen, bijvoorbeeld: plastic of metaal, verschillen alleen in het gewicht dat ze kunnen weerstaan;
 • Voor bevestiging op plaatmateriaal moet het juiste type bevestiger worden geselecteerd, waarbij de huls strak tegen het vel wordt gedrukt.

Hoe te gebruiken?

Er is een classificatie van deuvels volgens verschillende criteria.

Volgens de methode om stiftpennen te bevestigen:

 • gefixeerd aan het oppervlak als gevolg van wrijvingskracht;
 • met verschillende vormen van pluggen en bases.

Schroef de plug op twee manieren in de muur: door middel van een voorafgaande of door installatie.

In geval van een voorafgaande installatie, is het noodzakelijk om een ​​gat in de muur te boren met een boor met grotere diameter, vervolgens de deuvel te installeren (expansie, spijker, universeel) en het benodigde onderdeel met een schroef te bevestigen. Met deze methode kunt u bijvoorbeeld een plank of een TV-beugel voor uw eigen handen bevestigen. Voor de installatie van plastic deuvels in het pakket wordt een speciale bit-nozzle aangeboden.

Bij toepassing via de installatie is het niet nodig om de basis te boren: de bevestiging met zijn niet-onmisbare onderdeel moet door de sectie "leegte" gaan. Meestal wordt deze methode gebruikt bij het bevestigen van gevels, daken, isolatie.

Door de methode van installatie onderscheiden deuvels:

 • gehamerd met een hamer;
 • geschroefd met een speciaal bouwpistool.

Voor de productie van pluggen gebruikte verschillende materialen.

 • Kunststoffen, waaronder polypropyleen of nylon.
 • Polyethyleen. Licht genoeg materiaal dat bestand is tegen zuren. Goed geconserveerd tijdens vervorming. Plus het materiaal is dat het anti-corrosie is. Bestand tegen temperaturen tot -40 C. Minus: het verschijnen van scheuren.
 • Polypropyleen. In tegenstelling tot polyethyleen heeft het een grotere sterkte en slijtvastheid. Behoudt temperaturen tot +140 C, maar verliest nog steeds de integriteit van het lichaam.
 • Polyamide of nylon. Resistent materiaal, dat wordt gekenmerkt door een speciale weerstand tegen trillingen, is praktisch niet versleten en ongevoelig voor mechanische schade. Dat is de reden waarom nylon als het meest betrouwbare materiaal wordt beschouwd. Minus: verboden installatie in een kamer met een hoge luchtvochtigheid.
 • Metaal, inclusief aluminium en roestvrij staal. Niet vervormd, heeft een hogere slijtvastheid en draagkracht. Als het metaal waarvan de plug is gemaakt, alleen gegalvaniseerd is - vatbaar voor corrosie. Bevestigingen van messing of titaniumlegeringen zijn erg duur en worden daarom alleen in sterk gevaarlijke gebieden gebruikt.

Gipsplaten - een fragiel, hol materiaal dat tot de categorie zacht behoort. Bij het boren is het noodzakelijk voorzichtig te handelen. U kunt de perforatiemodus niet gebruiken - dit kan de integriteit van het vel beschadigen.

Typen en kenmerken

vlinder

De vlinder van de sluiting is gemaakt van metaal of polypropyleen en heeft twee vleugels die in tegenovergestelde richting worden 'afgevlakt', waardoor de schroef niet kan draaien.Het wordt gebruikt om voorwerpen met een laag gewicht te repareren: schilderijen, lampen. Disposable - hergebruik is niet mogelijk. Het is mogelijk om het item te demonteren.

Om de deuvelvlinders te installeren, drukt u de zijelementen naar het midden. en sla ze zachtjes in een gipsplaat met een hamer. Wanneer de pluggen zijn geïnstalleerd, "vlakken de vleugels" af aan de andere kant van de gipsplaat, waarbij het gewicht van het opgehangen element gelijkmatig over het oppervlak wordt verdeeld. Hierna kunt u de schroef vastdraaien.

Standaardmaten van een dergelijk anker zijn 8/28 en 10/50. Voor de eerste optie is een schroef geschikt voor 3,5 / 35 mm, voor de tweede - 3,5 / 55 mm. Vlindermaat 10/50 mm is bestand tegen maximaal 24 kg. Voor volledige openbaarmaking heeft u een schroef nodig met een lengte van niet meer dan 55 mm.

Gemaakt van plastic. Verkocht in gevouwen vorm.

De paraplu

Ontworpen voor zwaardere voorwerpen: dankzij zijn vorm is hij geschikt voor het bevestigen van een kroonluchter op een gipsplaat. Kan niet demonteren.

Als het is gemonteerd, ziet het eruit als een gewone paraplu. Steek de gesloten plug in het geboorde gat. Dankzij de ingebouwde veer die de vrije ruimte bereikt, wordt deze onthuld in de videorecorder.

In staat om tot 35 kg te weerstaan.

Molly

Een van de dure opties voor deuvels, die behoort tot de categorie "uitbreiden". Niet alleen geschikt voor gipsplaat, maar ook voor verlaagde plafonds. Bij het installeren van de plug klemt de gipsplaat tussen de voor- en achterkant. Deze plug is bestand tegen maximaal 35 kg. Er is de mogelijkheid van ontmanteling.

Het voordeel ervan ligt in het feit dat er geen zelftappende schroeven nodig zijn: Alle benodigde onderdelen zijn inbegrepen. Voor de bevestiging is het noodzakelijk om een ​​gat van 8 mm te boren, een deuvel in te steken en de zijkant naar beneden te duwen zodat beide tanden goed gesloten zijn in de gipsplaat. Dan hoeft u alleen maar het bovenste element van de plug in te schroeven, zodat het achtereinde strak tegen het vel wordt gedrukt.

Het is alleen gemaakt van metaal.

Driva

Het gemakkelijkst te gebruiken, dus ideaal voor beginners die net beginnen kennis te maken met materiaal zoals gipsplaten. Driva lijkt qua uiterlijk op een slak en wordt met een conventionele schroevendraaier vastgeschroefd totdat deze stopt. Om het indraaien te vergemakkelijken, is het mogelijk, maar niet noodzakelijk, om een ​​gat van 6 mm te boren. Door de dichte schroef in de kern van de plaat, is hij bestand tegen belastingen tot 25 kg. Voor de driva plug is het noodzakelijk om de juiste schroeflengte te kiezen, die later ook met een schroevendraaier in de plug wordt geschroefd.Een dergelijke bout, die in de leegte valt, wordt in een knoop gedraaid, waardoor hij iets vergelijkbaars in gewicht aan de keukenkast kan hangen.

Het kan zowel metaal als nylon zijn.

benen

Dit bevestigingselement is gemaakt van metaal. Het heeft twee puntige uiteinden met driehoekige platen, die benen worden genoemd in professionele taal. De set bevat een schroef.

Dowel-nagel

De tweede naam van dit element is DBM (plug van snelle installatie). Vereist geen speciale vaardigheden en extra inspanning voor de installatie. Het heeft geen schroefdeel. Neemt niet de volgende ontmanteling aan. De deuvel wordt in het gat geplaatst dat overeenkomt met zijn grootte en wordt vervolgens met een spijker gedreven totdat hij stopt. Laten we het hebben over dakranden en plinten. Betrouwbaar door het feit dat tijdens de installatie zich in drie richtingen tegelijk uitstrekt.

Nagels zijn verdeeld in twee ondersoorten: met een dop in de vorm van een schimmel en een geheime dop. Ze verschillen in de hoogte van het bord. Deuvel met schimmel drukt betrouwbaar de elementen. Gebruikmakend van het voorbeeld van het monteren van zware plinten, kan worden bewezen dat een verborgen dop niet de noodzakelijke bevestiging van de plug oplevert.

Chemisch anker

Het is een capsule met klevende vloeistof.Het complex heeft een gaashuls waarmee het element zelfs aan niet-professionele personen kan worden bevestigd.

Dubbele Drywall-plug

Gebruik voor dubbele gipsplaten speciale bevestigingen. Ze hebben een tipboor, waarmee u deze vrij kunt verdraaien tot een dubbel blad.

Daarnaast zijn er ook zelfinstellende pluggen, strips en andere soorten.

fabrikanten

De bouwmarkt biedt ook gipsplaatpluggen, genoemd naar de makers.

Fischer PD en PDS

Nylon plug afgeronde vorm. Langsribben laten geen draaien toe. Tijdens het aandraaien van de schroef komt de tapse schacht in de plastic huls waardoor de vleugels opengaan. Behoudt tot 15 kg.

Knauf-Hartmut (Knauf-yomut)

Sensatie op het gebied van bevestigingsmiddelen. Zo'n deuvel in de muur kan tot 55 kg weerstaan, in het plafond - tot 6 kg. De set van een dergelijk anker bestaat uit een metalen U-vormige staaf, een borghuls en twee plastic geleiders.

Voor installatie is het noodzakelijk om een ​​gat van minstens 13 mm te boren, ga de balk in en lijn de hulplijnen uit. Steek vervolgens de plastic hoes helemaal door beide geleiders,los ze vervolgens op in verschillende richtingen en verwijder ze. Zo wordt in de gipsplaat de riem stevig bevestigd waarin de schroef uit de set vervolgens wordt geschroefd.

Walraven BIS GOUD

Een dergelijke aandrijfpen is geschikt voor kleine en middelgrote belasting voor schroeven met een diameter van 3,5 - 5,0 mm en een minimale lengte van 30 mm. De naam van de sluiting spreekt voor zich: u hebt alleen een hamer nodig voor de installatie. Tijdens het hameren tegen de muur wordt de deuvel zelfwiggend en rolt deze niet.

Er zijn andere fabrikanten van pluggen voor gipsplaten, bijvoorbeeld: TOX en KEW (Duitsland), HILTI (Liechtenstein), SORMAT (Finland).

Om kosten van pluggen te besparen, worden ze meestal in bulk in China gekocht. Ondanks de kwaliteit zullen sommige merkendeuvels sterk variëren.

Zorg ervoor dat u het land van fabricage van de houder van de verkoper te weten komt, omdat de veiligheid ervan afhangt.

tips

 • Voordat u met de werkzaamheden begint, is het noodzakelijk om de kenmerken van gipsplaat te weten te komen en de structuur en het gewicht van het bevestigde element te bepalen.
 • Op basis van de kenmerken van de pluggen, kies degene die geschikt is voor uw specifieke situatie.
 • Naast de kenmerken van de plug zelf, is het noodzakelijk om de juiste schroef te kiezen: deze mag niet vervormen of de plug in het vel breken.
 • Objecten met een gewicht tot 5 kg (schilderijen, fotolijsten) kunnen op de gipsplaat en zonder deuvels worden bevestigd - op de schroef, terwijl er op gelet moet worden dat de integriteit van het vel behouden blijft.
 • Zorg ervoor dat je de draaiende kracht regelt - je kunt door de gipsplaat heen prikken.
 • Boor de plaat met een conventionele boor van kleinere diameter. Op deze manier vermijdt u een bias bij het inschroeven van de pluggen.
 • Het is noodzakelijk om het gewicht van één plug correct te berekenen en deze waarde niet te overschrijden. Gemiddeld wordt aangenomen dat de belasting op de hulpstukken niet groter mag zijn dan 50 kg per 1 m2.
 • Als de gipsplaat is bekleed met tegels of tegels - gebruik een speciale punt en boor een gat gelijk aan de diameter van de plug.
 • De lengte van het gat in de gipsplaat moet de maat van de schroef met 5 mm overschrijden.
 • Maak het gat schoon van stof en kruimels. U kunt dit doen met een gewone stofzuiger.
 • Het beste is om een ​​metalen profiel te gebruiken voor het bevestigen van elementen aan een gipsplaatplafond. Vinden op de achterkant van het blad zal de gewone magneet helpen.

Als je om wat voor reden dan ook niet weet welk basismateriaal voor je ligt, dan kun je dit controleren door te boren.Als een klein deel van het stof, vergelijkbaar met stof, uit het gat begint te stromen, moet u ervoor zorgen dat u met gipsplaat te maken hebt.

    Zie de volgende video voor informatie over het kiezen van een deuvel van gipsplaat.

    Comments
     auteur
    Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

    Inkomhal

    Woonkamer

    slaapkamer