Hoe gipsplaat te buigen?

Hoe gipsplaat te buigen?

Ieder van ons bij het uitvoeren van reparatiewerkzaamheden thuis had verschillende ideeën over het oorspronkelijke decoratieve ontwerp van een bepaald deel van de kamer. De meeste van hen leken ons absoluut onmogelijk om te implementeren, vanwege de opkomst van een dergelijk probleem als het buigen van gipsplaat.

De mogelijkheid om correct te werken met gipsplaat maakt het mogelijk om dergelijke ontwerpoplossingen toe te passen als installatie van verschillende bogen, kolommen, gebogen plafonds. Bij het ontbreken van de juiste vaardigheden ontstaat een valse indruk dat dit soort werk alleen door een professional kan worden uitgevoerd. Dit is echter verre van het geval en ons artikel zal u helpen er zeker van te zijn.

Materiële functies

Gipsplaat is een type bouwmateriaal dat wordt gevormd door gipsplaat en kartonnen platen. Deze platen bedekken de pleister van twee kanten.Er zijn verschillende soorten gipsplaat. Elk van hen wordt gebruikt, afhankelijk van het doel van de kamer. Gips is opgenomen in de groep van de minst elastische materialen, maar heeft tegelijkertijd de mogelijkheid om te veranderen, afhankelijk van de luchtvochtigheid.

Het hele proces van het buigen van gipsplaat vereist geen speciale vaardigheden. Het enige dat nodig is, is zorg om te voorkomen dat er een breuk ontstaat in de gipsplaat, wat tot ongeschiktheid zal leiden.

Voor- en nadelen

Voordelen van het materiaal:

 • Het heeft hoge milieu-eigenschappen.
 • Het heeft een uitstekende dampdoorlatendheid.
 • Gipsplaat is een volledig vlak en glad oppervlak.
 • Het heeft hoge geluids- en warmte-isolerende eigenschappen.
 • Levert niet veel problemen op tijdens installatiewerkzaamheden.
 • Groot formaatbereik.
 • Een klein deel.
 • Flexibiliteitsbladen. Met deze eigenschap kunt u verschillende unieke vormen in het interieur maken.

Nadelen van toepassing:

 • In ruimtes met een luchtvochtigheid van meer dan tachtig procent is het gebruik van dit materiaal niet mogelijk.
 • De relatieve kwetsbaarheid, die tijdens de bouwwerkzaamheden het proces aanzienlijk compliceert, vereist speciale zorg en nauwkeurigheid.
 • De moeilijkheid om schroeven, schroeven en andere bouten op de wanden van dit type te gebruiken.

Plaat buigen

Voordat u direct doorgaat met het plooien van het karton, moet u beslissen hoe steil de gewenste bocht zal zijn. Afhankelijk van de parameter die we kiezen, wordt de manier geselecteerd waarop dit proces zal worden uitgevoerd.

Uitvoeringsmethoden zijn afhankelijk van de buigradius en zijn als volgt verdeeld:

 • Buigradius van duizend tot tweeduizend zevenhonderdvijftig millimeter.
 • Buigradius van vijfhonderd tot duizend millimeter.
 • Buigradius van honderdvijftig tot driehonderd millimeter.

Overweeg elk van de beschreven methoden. Zoals we al hebben ontdekt, is de eerste van de drie methoden van toepassing op bogen van duizend tot tweeduizend zevenhonderdvijftig millimeter. De eenvoudigste manier om zo'n boog te maken is om de zogenaamde droge methode te gebruiken. We bestuderen het in meer detail.

Het bevat verschillende fasen. De eerste stap is de selectie van de gewenste dikte van gipsplaat.

In de verhouding van dikte en straal zijn er de volgende opties:

 • Met een straal van tweeduizend zevenhonderdvijftig millimeter met behulp van gipsplaat,waarvan de dikte twaalf en een halve millimeter is.
 • Met een straal van tweeduizend millimeter is de dikte negen millimeter.
 • Als de buigradius duizend vijfhonderdvijftig millimeter is, moet het gipsplatenvel acht millimeter dik zijn.
 • De kleinste bocht van duizend meter in deze categorie is gemaakt van slechts zes en een halve millimeter gipsplaat.

Met de laatste van de gepresenteerde opties kun je behoorlijk wat tijd besparen. bij het buigen van gipsplaat, maar de financiële kosten zullen moeten stijgen. De eerste drie methoden vereisen meer vrije tijd vanwege de complexiteit van het werk.

Zodra we hebben besloten over de keuze van de buigradius, gaan we direct door met het buigen van gipsplaat.

Er zijn ook twee opties voor actie:

 • De eerste van hen werd verliefd op de stedelingen vanwege zijn lichtheid, eenvoud en beperkte tijdsbesteding. De essentie van deze methode bestaat uit het bevestigen van de sectie op een profiel dat al eerder is gebogen en geïnstalleerd. Alle manipulaties bij het vastzetten van de sectie moeten langzaam en zorgvuldig worden uitgevoerd.Ook vereist om te voldoen aan de stap tussen bevestigingsmiddelen, die niet meer dan vijftig millimeter mag bedragen. Om het gewenste resultaat van de kromming van het profiel te bereiken, wordt een schaar gebruikt voor het snijden in metaal. Met behulp van hen maken we bezuinigingen op het profiel.

Het is in geen geval toegestaan ​​om de gipsplaat over te buigen. Dit kan bladbreuk veroorzaken.

 • Overweeg nu de tweede, meer complexe en tijdrovende methode. Zijn complexiteit ligt in het feit dat de voorbereiding van de lay-out van de gewenste vouw vereist is, hetgeen tijd kost. De eigenaardigheid van de constructie die wordt gecreëerd, is dat de straal kleiner moet zijn dan die van de toekomstige halve cirkel. De breedte moet op zijn beurt kleiner zijn dan de breedte van het vel, dat we zullen buigen. Met deze methode kunt u het buigen van gipsplaat vergemakkelijken en de kans vergroten dat u het materiaal zonder schade verlaat. Nadat het sjabloon klaar is (of u had het aanvankelijk), buigt het blad voorzichtig en in deze positie totdat het gewenste resultaat is verkregen.

Overweeg nu de volgende optie, die wordt gebruikt bij het vervaardigen van de boogafmeting van de straal, die niet één meter bereikt.In de mensen wordt deze methode nat genoemd. Voor deze methode hebben we de volgende gereedschappen en hulpmiddelen nodig: een naaldrol; water; brede borstel (kan ook roller of spons worden gebruikt); meetlint; een potlood.

Tijdens het werken met gipskarton zullen we met behulp van de naaldrol stansen. Bevochtiging wordt uitgevoerd met gewoon water en een brede borstel of roller, spons. Bij gebruik van een naaldrol moeten de volgende aanbevelingen in acht worden genomen: de naalden mogen niet langer zijn dan de helft van de dikte van de plaat die wij buigen, maar niet minder dan een derde. Als deze verhoudingen worden geschonden, wordt bij het gebruik van de eerste optie de gipsplaat beschadigd, in het tweede geval zal het gewenste resultaat absoluut onbereikbaar zijn.

Het samendrukbare deel wordt verwerkt met een naaldrol.

In dit geval zullen de naalden in één keer verschillende functies uitvoeren:

 • om de stijfheid van het karton te verminderen;
 • vloeibare toegang (in dit geval water) tot in de kern van gips.

Bij afwezigheid van een roller is het mogelijk om deze te vervangen door een gewone priem. Dit bespaart u natuurlijk geen tijd en is een nogal tijdrovend proces, maar tegelijkertijd is het mogelijk om te besparen op de aanschaf van een speciale roller.Bij het gebruik van priemen worden afwisselend gaten gemaakt op een afstand van tien tot vijftien millimeter.

De volgende stap zal het door ons geperforeerde gebied bevochtigen met water. Gebruik hiervoor een spons, roller of doek (afhankelijk van uw keuze). De procedure wordt gedurende tien tot vijftien minuten herhaald. Bevochtiging is noodzakelijk om de extra mogelijkheden van gipsplaten te ontgrendelen, namelijk de flexibiliteit ervan. Na het drogen verliest drywall absoluut geen van zijn eerdere eigenschappen.

Het volgende vel moet worden gebogen en met schroeven op een vooraf voorbereid frame worden bevestigd. Manipulaties worden zorgvuldig uitgevoerd om schade aan het vel te voorkomen. Laat het ongeveer een dag drogen. Na het drogen blijven alle technische eigenschappen behouden en blijft de gipsplaat in de gewenste positie.

De laatste methode is van toepassing op het buigen van gipsplaat met een straal van honderdvijftig tot vijfhonderd millimeter. Deze methode is de meest radicale van alle drie. Dit komt door het kleine formaat van het vel.

Het proces is verdeeld in verschillende fasen:

 • Met behulp van een mes op de achterkant van het blad, maken we diepe dwarse sneden.Het proces wordt elke dertig tot vijftig millimeter herhaald. De toonhoogte is afhankelijk van de grootte van de boog. Hoe kleiner het is, hoe kleiner de stap en hoe groter hoe groter de stap. Uiteindelijk zal slechts een minimale laag karton in één vel hechten.

De insnijdingen moeten met speciale zorg en nauwkeurigheid worden gemaakt om schade aan het oppervlak van de gipsplaat te voorkomen. Na ontvangst van dergelijke schade wordt het vel ongeschikt voor verder gebruik.

 • Op de door ons voorbereide plaats leggen we de constructie vast met schroeven. Begin met fixeren vanuit het midden van de structuur en dienovereenkomstig af aan de randen. Elk sleufdeel is bevestigd. Het nadeel van deze methode is het hoge verbruik van zelftappende schroeven.
 • Wij produceren hoogwaardige kit voor de hele structuur (inkepingen, slots).

Het is mogelijk het gebruik van de sjabloon. Dit komt omdat na het bevestigen van onze structuur op het frame het erg moeilijk is om alle benodigde gaten in te brengen. Maar als we van tevoren het oppervlak voorbereiden voor het leggen van onze plaat, neemt de kans op het dichten van alle noodzakelijke uitsparingen aanzienlijk toe.

  Nu weet u hoe u gipsplaat op de juiste manier buigt en verandert in de meest complexe en originele vormen. Het gips met uw eigen handen thuis buigen is niet moeilijk als u dit proces met speciale aandacht en nauwkeurigheid benadert.

  In de volgende video leert u hoe u de gipsplaat voor de boog in de deuropening buigt.

  Comments
  auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer