Gipsplaten schilderen: gereedschappen en stap voor stap instructies

Gipsplaten is het materiaal waarmee u elk interieur speciaal kunt maken. Hij is in staat om de uniekheid van de ontwerpen van wanden en plafonds te tonen. Om het potentieel te realiseren, is het echter vaak nodig om deze basis te schilderen. We begrijpen de fijne kneepjes van het schilderen van gipsplaat: we bestuderen het proces van gereedschappen tot stapsgewijze instructies.

Speciale functies

Gipsplaten zijn bijzonder populair, het heeft een lichtgewicht en ductiele structuur. GKL wordt voornamelijk gebruikt als afwerkingsmateriaal om extra decoraties te maken. Zijn karakteristieke witgrijze tint ziet er echter lelijk en arm uit. Daarom hebben velen haast om het gebrek aan uiterlijk met verf zelfstandig te elimineren.

Gipsplaten is een brandwerend en duurzaam materiaal. Het ondersteunt perfect de luchtcirculatie, dan verschilt van andere bouwmaterialen. Dit is ook een klein nadeel: de poreuze structuur absorbeert vocht. Bij het verven wordt overtollig water opgenomen in de gipsplaat. Om onaesthetische gevolgen te voorkomen, is het nodig om het materiaal voor te bereiden op schilderen. Het oppervlak moet worden voorbereid met behulp van stopverf, het is belangrijk om de verbindingen te versterken. In dit geval moet het oppervlak glad zijn. Schuurpapier helpt om fouten te elimineren.

Wat kan schilderen?

Afwerking in verschillende kleuren. Om de verf correct te kiezen, kunt u de nuances van elke verf verkennen.

Water emulsie

In de bouwmarkt wordt deze verf uitsluitend in het wit verkocht. Met behulp van speciale kleurstoffen (kleuren), kunt u elke gewenste schaduw creëren. Tegelijkertijd is vloeibare verf in kleur verschillend van de gedroogde versie. Om niet te worden verward met de selectie van kleuren, kunt u contact opnemen met de experts of leveranciers die een speciaal apparaat hebben waarmee u de gewenste kleur kunt berekenen.Het apparaat berekent de exacte hoeveelheid kleur om de gewenste kleurovergang te krijgen.

Emulsieverven is duur vanwege het feit dat het zelfnivellerend is wanneer het wordt aangebracht. Het elimineert alle gebreken van het oppervlak van de GCR en vormt een gladde, matte laag. Naast het matte oppervlak zijn er onzuiverheden die een prachtig glanzend vlak kunnen creëren. Op basis hiervan is het noodzakelijk om de keuze van de verf duidelijk te bepalen alvorens te kopen (het glanzende oppervlak verbergt geen enkel nadeel). Het verbruik per vierkante meter is 0,2 kg.

alkyd

Alkyd-glazuur is minder toxisch dan de emulsie. Het veroorzaakt geen zware klappen voor de portefeuille, omdat het bij gebruik geen grote hoeveelheden nodig heeft. Het laat echter na het drogen een glanzend oppervlak achter waarop alle fouten van gipsplaat zichtbaar zijn.

acryl

Voor het afwerken van gipsplaat adviseren experts acrylverf te gebruiken. Het is gemaakt van waterbasis, wat de weerstand tegen condities met een hoge luchtvochtigheid verhoogt. Het is voordelig om de verf in de badkamer en keuken te realiseren.Acrylverf heeft een glanzend en mat type oppervlak, maar het laatste resultaat is moeilijker te bereiken. Een kilo acrylverf is genoeg voor 5 m2. Deze verf is duur: hij is te wijten aan hoge kwaliteit en een acceptabel niveau van toxiciteit.

olie

Dit type verf is ongewenst voor het schilderen van gipsplaat. De componenten van het lakwerk vergiftigen het lichaam voor een lange tijd. Olieverf heeft een specifieke geur die de slijmvliezen irriteert en hoofdpijn veroorzaakt.

Silicaat en siliconen

Silicaatverf veroorzaakt geen schimmelvorming, elimineert de vorming van een omgeving voor het verschijnen van micro-organismen. Het is een relevante optie voor het verven van het materiaal in omstandigheden met veel vocht. Siliconenverf dekt door plasticiteit verschillende scheuren af ​​en vereist praktisch geen voorbereidend werk. Het droogt echter snel, waardoor het minder populair wordt tijdens de afwerking. De beschermende film wordt onmiddellijk na het aanbrengen gevormd. Bij het kiezen van een decoratieve verf adviseren experts niet om te beknibbelen: goedkope opties hebben lage kwaliteit en hoge niveaus van toxiciteit.

Voorbereidende werkzaamheden

Het voorbereiden van gipsplaat voor het schilderen is vooral belangrijk: het type oppervlak hangt af van de kwaliteit van het uitgevoerde werk. De belangrijkste taak in dit stadium is de behandeling met een grondoplossing, die voorkomt dat overmatig vocht de gipsplaatstructuur binnendringt. Deze procedure is noodzakelijk om onaangename gevolgen in de vorm van een ongelijk geschilderd oppervlak te voorkomen. Vlekken kunnen niet worden overgeschilderd, zelfs niet met een nieuwe verflaag, omdat gipsplaten water blijven absorberen en droge resten buiten achterlaten.

Gipsplaten voorbereiding algoritme

Het is mogelijk om gipsplaat duidelijk te verwerken volgens het gepresenteerde algoritme:

 • Voorbereiding begint met een primer. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de openingen tussen de onderdelen van gipsplaten en groeven schroeven. Voordat u doorgaat naar de volgende stap, moet u ervoor zorgen dat de compositie volledig droog is.
 • Voor gelijkmatig schilderen is het noodzakelijk om de ruimte tussen de delen te vullen met een stopverf. Het is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat het uitstekende deel van de schroeven niet zakt en niet boven het gladde oppervlak van de basis uitsteekt.
 • Om schade aan de hoeken van de gipsplaat te voorkomen, moet u speciale hoeken dragen die met een stopverf zijn bevestigd.
 • De versterking van de naden wordt uitgevoerd door middel van een bandtape van papier.
 • Breng vervolgens een nieuwe laag stopverf aan voor volledige egalisatie van het oppervlak. Het moet worden geschuurd met schuurpapier en opnieuw geprimed.
 • Het vernieuwde oppervlak moet uitdrogen: verf mag niet op een nat oppervlak worden aangebracht.

Hoe je je eigen handen schilderen?

Schilderij gipsplaat gedragen door borstel of bouwroller. Van de schuimversie moet worden afgezien: zelfs met een zorgvuldige en zorgvuldige toepassing op het oppervlak van de compositie met behulp van deze tool zijn vlekken. De verf ligt vlak onder de roller, voorzien van natuurlijk dutje.

Om goed gipsplaat te schilderen, moet je de lengte van de stapel bepalen:

 • Voor een materiaal met een glanzend oppervlak is een fijne stapel nodig (niet langer dan 5 mm).
 • Villi van gemiddelde grootte zijn relevant voor een mat oppervlak.
 • Voor een optimale textuur is een lange stapel (meer dan 8 mm) perfect.
 • Het is beter om hoeken en andere moeilijk bereikbare plaatsen te beschilderen met een platte borstel tot 80 mm breed (de wals is te massief, het is onmogelijk om het oppervlak op dergelijke plaatsen te beschilderen).

De volgorde van werken moet worden uitgevoerd, volgens de stappen van de instructies, rekening houdend met de subtiliteiten van het proces:

 • Verf wordt definitief weergegeven na het tekenen van de derde laag.Als je de gipsplaat slechts eenmaal schildert, ziet een laag stopverf er lelijk uit door het afwerkmateriaal.
 • Schilder eerst de grenzen van de site. Het moet zorgvuldig worden geverfd met een borsteluitsteeksels van de hoeken en decoratief stucwerk (inclusief kroonluchters). Deze manipulaties zijn nodig om vlekken op het plafond te voorkomen na gebruik van een roller om het hoofdgebied te beschilderen.
 • Nadat de verf aan de rand van het gebied is opgedroogd, moet u een roller nemen en volledig in de verf dompelen. Het distribueren van dezelfde hoeveelheid afwerkingsmateriaal moet meerdere keren op één regel worden uitgevoerd.

Experts adviseren om niet te haasten naar de nieuwe onderdompeling van de roller in de verf. Zodra al het materiaal de stapel van het gereedschap verlaat, moet u het zojuist geschilderde gebied opruimen. Hiertoe wordt een natte rol op het oppervlak van het geverfde plafond aangebracht. Als er meer dan enkele minuten verstreken zijn sinds de toepassing, hoeft u deze procedure niet uit te voeren, omdat het afwerkmateriaal al is opgedroogd.

De technologie van het aanbrengen van een nieuwe laag bestaat uit een loodrechte coating van de vorige laag. Het is echter de moeite waard om te wachten tot de verf helemaal droog is.Na voltooiing van het werk, moet het oppervlak op gebreken worden gecontroleerd. Hiertoe verlichten gipsplaat een heldere lamp in een lichte hoek. Vlekken en zichtbare onvolkomenheden worden gereinigd en opnieuw geverfd.

Bij gebruik van email moet anders handelen. Het afwerkingsmateriaal wordt in twee lagen aangebracht in zigzagbewegingen. Experts adviseren om verf aan te brengen met een semi-droge roller voor een gelijkmatige toepassing. Vaak gebruikte technologie onder de "steen".

Typen verven

De verven en vernissen die het meest worden geëist in de bouwmarkt zijn de volgende soorten verven:

 • alkyd-glazuur;
 • olieverf;
 • acrylverf;
 • water mengsel.

Olieverf en alkydglazuur zijn even goed voor het afwerken van werk in ruimtes met een hoge concentratie vocht. Ze hebben echter een hoge toxiciteit. Deze tekortkoming moet worden geëlimineerd door de kamer te luchten. Positieve kenmerken zijn het laagste verbruik per 1 m2 en weerstand tegen alle soorten lekken.

Waterige emulsieverven geven de voorkeur aan kosten in grote maten. De wateremulsie behoudt een leidende positie op de markt, dankzij de creatie van een ondoorzichtige en mooie op het aanrakingsoppervlak.Het grote voordeel van dit materiaal is de mogelijkheid om elke kleur te verkrijgen, dankzij kleuren. Het enige negatieve - dit afwerkingsmateriaal is niet geschikt voor schilderen in omstandigheden met hoge temperaturen en vochtigheid.

In de badkamer

Het schilderen van gipsplaat in de badkamer heeft belangrijke nuances: in deze ruimte is er altijd een verhoogde luchtvochtigheid. Bij het kiezen van verf moet worden afgestoten door materialen op basis van water, waardoor het nodige condensaat ontstaat. Het is bestand tegen overtollig water en draagt ​​bij tot het langdurig gebruik van het afwerkingsmateriaal.

Na het werk moet de badkamer worden vergrendeld totdat de verf helemaal droog is. Professionals raden af ​​om voor deze kamer te felle kleuren te kopen omdat ze na verloop van tijd er lelijk uitzien. Afhankelijk van de verfkeuze droogt u van 4 uur tot een dag. Gedurende deze tijd kunt u het oppervlak niet aanraken en tocht toestaan, omdat alleen de oppervlaktelaag zal drogen.

Tips en trucs

Om onaangename gevolgen en frustratie bij het schilderen te voorkomen, Deskundigen adviseren om zich te concentreren op enkele nuances:

 • Na voltooiing van het werk moet gipsplaat er goed uitzien. Voor het schilderen moet u rekening houden met het type kamer. Voor de badkamer en keuken moet u een verf op waterbasis kiezen die bestand is tegen vocht.
 • De aanbrengmethode heeft invloed op het uiterlijk van het oppervlak. Voor GCR is de beste optie een roller met een stapel van gemiddelde lengte.
 • Bij het aanbrengen van verf in verschillende tinten is het noodzakelijk het oppervlak te verdelen met behulp van krijt of plakband.
 • Het is beter om de laatste laag verf langs de kamer aan te brengen, terwijl het schilderen vanaf de rand van het plafond naar de vloer moet beginnen.
 • Voordat u met het werk begint, is het raadzaam om de verf goed te mengen en indien nodig te verdunnen. Meng de wateremulsie met water, voor email is het beter om oplosmiddelen te besparen.
 • Verschillende soorten verf bij het drogen veranderen de originele kleur. Het emulsiemengsel wordt bleek in verschillende tinten, glazuur en olieverf, in tegendeel, donkerder.

Zelfs als het niet was gepland om gipsplaat te schilderen, zou het gedaan moeten worden. Als verkeerd transport gipsplaat met deuken naar het appartement komt, kunnen na verloop van tijd de hoeken loskomen en zullen de doppen van de schroeven verwijten uit het materiaal kijken. Om deze problemen op te lossen, helpt stopverf.Zelfs het oppervlak van primer met stopverf zal er echter niet aantrekkelijk uitzien.

Succesvolle voorbeelden en opties

Hieronder kunt u goede voorbeelden van gipsplaten schilderen bekijken. Dit zal u toelaten om te begrijpen hoe u de beste gipsplaat kunt gebruiken.

Hoe jezelf zelf gipsplaat te schilderen, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer