Subtiliteiten van montage van gipsplaat

Nadat u hebt besloten om deel te nemen aan de reparatie van woon- of kantoorruimte, moet u van te voren bedenken welk soort afwerkingsmateriaal u mogelijk nodig heeft. Gipsplaten - de eerste optie voor elke afwerking die bij u opkomt. Eenvoudig, goedkoop, eenvoudig zowel bij de installatie als bij de verdere bediening zijn slechts enkele van de voordelen van dit materiaal. Gipsplaten zijn geschikt voor bijna elk interieur, of het nu gaat om het gemakkelijkste huis, hutten of een trendy herenhuis. Het is een feit dat het de binnenlaag is tussen de muur zelf en het behang, gips, stucwerk en andere afwerkingen.

Speciale functies

In principe bestaat elk vel van dit afwerkmateriaal uit twee lagen zeer dicht karton, wat weinig gemeen heeft met het briefpapier dat we gewend zijn van veelkleurig karton voor schooltoepassingen en tekenen.De naam "gipsplaat" zelf suggereert de samenstellende delen - een hechtmix op basis van gips en industrieel, vooral duurzaam karton. Tussen de bovenstaande twee lagen leg je een laag mineraal of synthetisch toeslagmateriaal, ook met toevoeging van gips.

Het geheim van het succes van gipsplaat - in zijn composietsamenstelling, dat wil zeggen de complexiteit van het materiaal. Hier en fijne deeltjes, soms versterkte vezels, polymeren of koolstofbasis (het wordt ook wel de matrix genoemd). Elk natuurlijk materiaal heeft precies de structuur, dichtheid, kracht en andere kenmerken die de natuur het heeft geschonken. Composietmateriaal wordt kunstmatig door de mens gemaakt, zodat het mogelijk is om in de basis van de matrix of de samenstelling van de componenten te liggen in zodanige verhoudingen als nodig is om het de noodzakelijke vorm, textuur, enzovoort te geven.

Vanwege de mogelijkheid van zelfmodellering van materiaaleigenschappen, combineert het een inwendig poreus medium om warmte vast te houden en geen vocht door te laten, en een absoluut glad buitenoppervlak. Deze matte laag van karton is geschikt voor het plateren van als muren,en het plafond in bijna elke kamer, omdat je van boven een verscheidenheid aan gips, behang, stucwerk en verf kunt aanbrengen.

types

Allereerst is het de moeite waard om uit te zoeken wat voor soort gipsplaat kan zijn en hoe je niet in de war raakt bij het kiezen van de juiste naam. Op de prijskaartjes in hardware-winkels ziet u vaak de afkorting - GCR-blad. Maak je geen zorgen - dit is een professionele aanduiding van dezelfde gipsplaat, maar afhankelijk van de functionaliteit kan hier een of andere letter worden toegewezen.

Eigenlijk kan het gipskarton zelf of standaard gipskarton voor algemeen gebruik uitsluitend worden gebruikt voor de binnenhuisinrichting van zowel residentiële als commerciële gebouwen. Dergelijk materiaal wordt vaak gebruikt voor de vervaardiging van interne scheidingswanden in moderne kantoren - het effect van individuele kamers wordt visueel gecreëerd, hoewel de geluidsisolatie in dit geval minimaal is. Installatie van partities wordt ook toegepast als het laken niet het plafond bereikt, omdat er eenvoudigweg niets op te bevestigen is.

Deze GKL-plaat is niet geschikt voor elk klimaat., aangezien het alleen "normaal" kan weerstaan ​​volgens de standaards van Rusland op een breedtegraad, is de temperatuur ongeveer -20 ° C tot + 35 ° C, dan zal het niet langer in staat zijn om zijn functies adequaat uit te voeren en zal het ofwel beginnen te zwellen van de hitte of samentrekken van de vorst.Voor een huis in de tropische jungle wordt het ook niet aanbevolen om een ​​gewoon GCR-blad te installeren, omdat het bestand is tegen een vochtigheid van niet meer dan 70%. Omdat we het hier voornamelijk over het centrale deel van Rusland hebben, hoeft u zich nergens zorgen over te maken bij het kopen van decoratieve materialen. In omstandigheden van het hoge noorden, bijvoorbeeld, moet u een professional raadplegen voordat u gipsplaat met muur of plafond koopt.

Buiten ziet gipsplaat voor standaard gebruik eruit als een lichtgrijze plaat, wat erg handig is voor verdere coating met verf of gips. De grijze kleur is vervaagd, zodat hij niet opvalt, zelfs niet tegen de achtergrond van een dunne laag verf of pleister. Deze optie is geschikt als het volgens de auteur noodzakelijk is om een ​​eigenaardig oppervlak te creëren met het effect van "onafgewerktheid" of een oude verlaten fabriek in de loftstijl. Nu wordt deze techniek vaak gebruikt bij het rangschikken van kunstruimtes of galerijen.

Om niet te worden verward met het kiezen in de winkel, moet je op zoek naar de donkerblauwe fabriek die GKL markeert. Je moet niet denken dat dit type gipsplaat van slechte kwaliteit is en alleen kan worden gebruikt bij de constructie van tijdelijke constructies zoals hutten of gemeenschappelijke ruimtes.Ze moeten gewoon geen buitenmuren of kamers ontwerpen met extreme temperatuurveranderingen zoals sauna's. In feite is het zelfs mogelijk om een ​​kinderkamer in te richten met een gewoon GKL-blad, zonder angst voor de gezondheid en veiligheid van uw kind.

Als u elkaar op het schap van de GKLV-winkel vindt, is het vochtbestendige gipsplaat. De temperatuur in de kamer bij het afwerken van dit soort materiaal, evenals in de situatie met het vorige type, mag de standaardnormen niet overschrijden. Maar hier is luchtvochtigheid toegestaan ​​hoger dan 70%. Dit betekent echter niet dat met dergelijk materiaal het mogelijk is om buitenmuren of een douchecabine te fineren, omdat de essentie van karton onveranderd is - met langdurige blootstelling aan water week het.

Een belangrijk voordeel van de vochtbestendige functie zijn als het ware antischimmelcomponenten op basis van silicium of zijn oxiden - kristal, kwarts, silica - die het gehele bacteriedodende medium, dat in de folie is verzegeld, kan aantrekken. Ja, en het karton zelf verschilt van de vorige GCR-optie - er worden hier bindmiddelen met het effect van geïmpregneerde additieven genaaid, d.w.z. geïmpregneerd met beschermende ontsmettingsmiddelen.

De fabrieksmarkering van GKLV-vellen is van dezelfde felblauwe kleur als die van gewoon gipskarton, maar om het te onderscheiden, is het oppervlak zelf niet langer grijs, maar lichtgroen.De prijs van zo'n afwerking is al vele malen duurder, dus daar moet je aan denken, is het echt nodig om de gekoesterde vochtbestendige functie toe te voegen.

Zoals hierboven vermeld, kunt u op de kinderkamer eenvoudig de gebruikelijke gipsplaat leggen. Als de vloeren en muren hier vaak worden gewassen of als het kind bezig is met creativiteit, wat samenhangt met de mogelijkheid om water uit de verf op de vloer te gieten, kan een gipsplaatplaat nuttig zijn. Het is ook nuttig voor een niet erg goed microklimaat in het huis zelf, als er een neiging is tot schimmelvorming in het gebouw.

GKLO is een nieuwe afkorting voor gipsplaten met een brandwerende functie. Deze aanduiding betekent niet dat dergelijke platen kunnen worden gebruikt voor het decoreren van een badhuis en soortgelijke kamers. Slechts een kort contact met een open vuur en een korte botsingstijd met een verhoogde temperatuur is alles waar dergelijk materiaal toe in staat is. De zogenaamde anti-vuurfunctie kan soms het menselijk leven redden, bijvoorbeeld in geval van brand. Als de gewone gipsplaat bijna onmiddellijk begint te branden, dan heeft een persoon in een ruimte met GKLO-vellen nog 5-7 minuten om uit de brandgevaarlijke zone te komen.

Weerstand tegen hoge temperaturen wordt bereikt door het opnemen van vezels met versterkende elementen in het middengedeelte van het vel afgewisseld met karton in de samenstelling. De buitenste laag van de gipsplaat is geïmpregneerd met ontstekingsremmende of vlamvertragende vloeistof.

Qua uiterlijk verschilt gipsplaat met een vlamvertragende functie niet veel van de eenvoudige versie van het materiaal - het is hetzelfde grijs. Maar de fabrieksmarkering van de rode "vurige" tint zal onmiddellijk aangeven voor welke doeleinden het afwerkingsblad wordt gebruikt. In termen van kosten, is het een aantal malen groter dan zelfs vochtbestendige gipsplaat, maar dit is de keerzijde van de opname in zijn samenstelling van duur in de productie van versterkende vezels. In huizen waar branden vaak voorkomen als gevolg van het lekken van huishoudelijk gas of oude elektrische bedrading die faalt, is deze optie misschien het meest geschikt, ondanks de hoge kosten.

Universele gipsplaat voor alle gelegenheden - tegelijkertijd met vochtbestendige en ongevoelige functies, wordt aangeduid als GKLVO. Een dergelijk afwerkingsmateriaal is in geen enkele hardwarewinkel te vinden, vanwege de hoge prijs wordt het bijna nooit gebruikt in de decoratie van woon- en kantoorruimte.Door zowel beschermende versterkingsvezels als waterafstotende inserts te combineren, weegt dit vel vele malen meer - niet elke muur zal het weerstaan.

Vaak zijn dit fabrieks- en bedrijfsgebouw afgewerkt met een vergelijkbare gipsplaat, waar het risico op brand en overstroming hoog genoeg is. In particuliere huizen, waar in de uitbreidingen bijvoorbeeld timmermanswerkplaatsen of minicursussen voor aardewerk zijn uitgerust, zullen GKLVO-bladen ook nuttig zijn.

Om dit type gipsplaat nog steeds in de winkel te vinden, kwamen de ontwikkelaars met een interessante marker: ze combineerden kleurkenmerken en waterafstotende en brandwerende platen. Het oppervlak is dus geverfd in een lichtgroene kleur, zoals het een karton met een waterdichte marker betaamt. Het opschrift daarentegen is felrood van kleur, zoals in de brandwerende variant. In ieder geval, als u in de war raakt, kunt u het advies van de verkoper inwinnen. Hij zal snel de juiste optie vinden, omdat de keuze voor universele gipsplaat met een volledig functioneel spectrum niet zo groot is, zelfs niet in de winkels van de hoofdstad.

Gipsplaten zijn ook onderverdeeld in de volgende categorieën, afhankelijk van de plaats van installatie.

 • Wand gipsplaat - de meest populaire optie.Als het goed gesneden is, kan het in principe worden gebruikt om bijna elk meer of minder recht oppervlak te platteren. Dit blad is ook geweldig bij het installeren van partities, zowel op kantoor als in een kleine woonkamer. De dikte kan verschillen afhankelijk van een aantal extra functies, zoals brandwerendheid, maar de gemiddelde GCR-plaat is 10 tot 13 millimeter dik.
 • Plafond gipsplaat niet veel anders dan de muur, vooral de samenstelling van karton of textuur. Het belangrijkste kenmerk is een lichtgewicht versie van het ontwerp in termen van vullen met verschillende materialen en afgewisseld om de sterkte en andere indicatoren te vergroten, omdat de zware plaat van het plafond eenvoudigweg niet kan staan. De plafondversie moet dun zijn zodat deze veilig kan worden doorgesneden, zelfs na bevestigingsmiddelen, voor het later plaatsen van verlichtingsapparatuur. De gemiddelde dikte van de plafondplaat is 8-10 millimeter.
 • Niet zo gebruikelijk, maar niet minder populair dan de vorige twee namen. gebogen gipsplaat. De naam spreekt voor zich - dit type afwerkingsmateriaal moet in verschillende richtingen buigen om het in de vorm van een boog in een gedraaide vorm te leggen,nis en andere afrondingen of alleen in de kamer met onregelmatige vorm.

Een blad dat verschillende vormen aan kan nemen, bevat meestal versterkende vezels., waardoor je het kunt buigen en het in deze positie kunt laten bevriezen. In feite is bijna elke gebogen gipsplaat brandwerend, dus de prijs is merkbaar hoger dan normaal plafond of muur. Zoals de praktijk laat zien, hebben alleen kleine ruimtes in de kamer een vergelijkbare afwerking nodig, dus de gebogen gipsplaat wordt gekocht naast gewone kleine vellen, 1-2 meter lang. Natuurlijk, om te buigen, mag het materiaal niet erg dik zijn - niet meer dan 6-7 millimeter.

De populairste bestelling in winkels is een gewone HL-lijst met parameters van 1,2 x 2,5 meter. Het gewicht is ongeveer 30 kg. Met deze informatie moet rekening worden gehouden bij het gipsplaat - u moet een partner bellen en een vrachtwagen huren of een winkelbezorging bestellen.

instrumenten

Voor de installatie van gipsplaat in residentiële of commerciële gebouwen hebben geen complexe professionele hulpmiddelen nodig. Het is voldoende dat er al een zaak in de mezzanine op de tussenverdieping van elk huis "jack of all trades" staat.Dit is het onbetwistbare voordeel van gipsplaat: eenvoudige installatie en een minimum aan armaturen.

Zorg dat u de volgende hulpmiddelen nodig heeft.

 • Zag of ijzerzaag. Geschikt voor het snijden van hout en synthetische polymere materialen. Een dergelijke zaag is nodig wanneer hele GCR-vellen in afzonderlijke stukken van de vereiste afmeting en vorm worden verdeeld. Naast de gebruikelijke zaag, is het beter om haar disk-variëteit in te slaan, omdat het handiger is om lange en rechte sneden te maken, waarbij delen van gipsplaat van elkaar worden gescheiden.
 • Elektrische decoupeerzaag en boor. Het eerste gereedschap is nodig voor het uitsnijden van delen van complexe vormen, vooral als het geen vellen zachte gipsplaten zijn, maar delen van een metalen frame. Boor, respectievelijk, behoefte aan bevestiging van vellen aan het frame en hun koppeling met elkaar. Als het mogelijk is, kunt u een speciaal mondstuk kopen op de boormachine voor het mengen van droge mengsels, want met frameloze montage op lijm is dit alles nodig.
 • schroevedraaier is al een bekend hulpmiddel geworden in elk appartement. Het is nodig om bevestigingsmiddelen te installeren bij het monteren van delen van gipsplaat op het moment van montage van het frame, meestal van metalen profielen.In principe kunnen dezelfde manipulaties worden uitgevoerd met behulp van een boormachine en een schroevendraaier, maar de schroevendraaier is zachter, dus de kans dat een vrij kwetsbare gipsplaatstructuur wordt verbroken, wordt met meerdere malen verminderd.
 • mes het is beter om een ​​speciale constructie te nemen, om de randen van de onderdelen na het snijden in te korten. Als u echter geen extra geld wilt uitgeven, gebruik dan de vaardigheid van een goed geslepen gewoon keukenmes met een dun lang mes.
 • Roulette. Geschikt zowel automatisch als laser. U kunt ook gewoon gewoon metaal gebruiken, wat goed geschikt is voor het meten van het profiel na het markeren en snijden in afzonderlijke delen.
 • Bouw Plumb Het is niet verplicht, maar het is erg handig tijdens het werk bij het inspecteren van de positie van het GKL-blad in de ruimte tijdens de installatie van muren.
 • Kwast, rollen van verschillende vormen en een universele set spatels - alles wat nodig is voor de juiste toepassing van de primer na de installatie van gipsplaat.
 • Direct gemalen mix of acrylplamuur, noodzakelijk voor het aanbrengen van de toplaag op een gipskartonplaat om de daaropvolgende coating voor te bereiden met vernis, verf, behang of decoratieve pleister.
 • Plastic containers grote capaciteit, waarbij de primer of lijm wordt gemengd. Het is wenselijk dat elk type mengsel een afzonderlijke wegwerpcontainer heeft, die het dan niet erg vindt om weg te gooien.
 • Emery doek voor het maischen van onregelmatigheden zodat elke volgende laag soepel en zonder spleten ligt, omdat dit in de toekomst zowel de sterkte van de structuur als de vorming van schimmels op plaatsen met slechte voegen kan beïnvloeden.
 • isolatie, direct geplaatst tussen de muur en het gipsplaatvlak tijdens de constructie van scheidingswanden of wanddecoratie ten behoeve van isolatie en geluidsisolatie. Het kan zowel mineraal zijn, speciaal gemaakt voor interactie met gipsplaat, als gewone glaswol, die ook de warmte goed vasthoudt.
 • Rek en horizontale profielen, beugels, bevestigingsmiddelen en schroeven - absoluut onmisbare dingen bij het installeren van een metalen frame en het samennaaien van afzonderlijke gipsplaten.

Hoe de stroom berekenen?

Vóór aanvang van reparatiewerkzaamheden is het noodzakelijk om het oppervlak van het afgewerkte pand grondig te meten, om geen extra vellen gipsplaat te kopen. De berekening van het oppervlak van de muren, evenals het plafond, vindt traditioneel plaats - de oppervlakte-lengte wordt vermenigvuldigd met de hoogte.Ramen en deuropeningen hoeven niet te worden afgewerkt, dus u moet eerst hun totale oppervlakte op dezelfde manier berekenen en vervolgens de hele muur van het gebied aftrekken.

Gipsplaten worden meestal verkocht in hele platen. - hiermee moet rekening worden gehouden bij de aankoop van het zogenaamde overschot "in reserve". Meestal nemen ze niet meer dan een vierde van de benodigde ruimte in de kamer in beslag, zodat het niet uitmaakt dat er maar een enorm duur GKL-vel is, dat dan eenvoudigweg nergens op te slaan is. Als er echter een ruimte is voor het repareren van een niet-standaard vorm, zijn er rondingen of nissen waarvoor u de eerste keer niet precies de benodigde vormen kunt afsnijden. Het is beter om het werk opnieuw uit te voeren met behulp van reserve gipsplaat.

Bij het berekenen van de hoeveelheid aangekocht materiaal, wordt meestal aangenomen dat de breedte van bijna elk vel standaard is - 1200 millimeter. Alleen de lengte, het gewicht en de dikte variëren hier. In lengte wint het blad van twee tot drie meter in stappen van een halve meter. Afhankelijk van de functionele accessoires wordt de dikte van het gipsplaatblad gekozen. 6 mm is geschikt voor het afwerken van bogen, hellingen en andere niet-standaard elementen waar gipsplaten nodig zijn om te buigen.De dikte van 9,5 mm is ideaal voor plafonds - het maakt de hele structuur niet zwaarder, maar beschermt ook tegen het geluid van zijn buren. Voor wanden kopen ze meestal een plaat van 12 mm dik, die samen met een bekleding van isolatie warmte vasthoudt en zorgt voor een goede geluidsisolatie.

Zoals hierboven vermeld, kan een deel van het materiaal naar de prullenbak gaan., als ze slecht vellen snijden of de afmetingen verkeerd berekenen. De zelftappende schroef kan ook loskomen en een stuk blad vernietigen, dus neem 1-5 meter beter dan je nodig hebt om de overlapping van de kamer te minimaliseren. Horizontale profielen voor het monteren van een frame met een standaardgedeelte van 28x27 mm zijn bijvoorbeeld op 4 stukken gemonteerd voor elke kruising van framebalken - twee aan de bovenkant en twee aan de onderkant. Deze profielen bestaan ​​uit een hoofdgedeelte en zwepen waarvan de totale lengte gelijk is aan de omtrek van de kamer vermenigvuldigd met twee.

Een ander integraal onderdeel in de frame-installatie van gipsplaat is rekmontageprofielen met een doorsnede van 27x60 mm. Ze zijn gemonteerd over de gehele lengte van de muur met een afstand van ongeveer 500 - 600 mm tussen de afzonderlijke delen. Om het vereiste aantal van dergelijke componenten correct te berekenen, moet u de lengte van de muur verdelen over 0,4 en vermenigvuldigen met de hoogte van de kamer.

Voor elk rekprofiel worden gemiddeld 5 beugels klaargemaakt, maar koop extra 10-15 stuk voor het geval dat. Een deel van een dergelijk bevestigingselement kan tijdens het transport en de voorbereiding voor reparatie verloren gaan, en sommige kunnen tijdens de installatie eenvoudig worden afgebroken.

Zelftappende schroeven zijn het belangrijkste vervangingsmateriaal en daarom is het beter om ze grondig te kopen. Op een kamer met een oppervlakte van 20 vierkante meter. m koop ze minstens 400-500 stks. Tegenwoordig, zelfs in regionale winkels, is zo'n kleinigheid bijna overal, dus indien nodig kunnen ze altijd snel worden gekocht.

Wanneer de methode van frameloze montage voor het bevestigen van gipsplaat aan de wanden en het plafond een speciale constructielijm nodig heeft. Het verbruik wordt berekend op basis van 1 vierkant. m muur, en voor elk type lijm is het individu. Een korte instructie over het gebruik wordt meestal op het pakket gegeven. Zelfs als je van plan bent om slechts een klein deel van de muur af te werken, sla je er een tweede zak lijm op. Het is niet ongebruikelijk dat ambachtslieden afscheid nemen van een snel hardende lijm of dat ze geen tijd hebben om het te gebruiken, en dan moeten ze het weggooien.

Ruimte lay-out

Voordat u begint met de installatie van gipsplaat, moet worden opgemerkt op het vlak van de muur of het plafond, waar dat element zal zijn, zoals in een kindertoepassing.De randen van de individuele vellen en de plaatsen van de voegen ertussen kunnen met een eenvoudig potlood worden getekend. Hij markeert ook de contouren van de deur en raamopeningen op het niveau waar het gipsplaat zal worden bevestigd.

Voor een juiste installatie van het frame, is het ook beter om eerst de randen te markeren.waar elke horizontale en verticale straal zal zijn. Deze markering is een rechte lijn met dezelfde afstand tot elkaar, meestal in stappen van 50-60 cm.

Om een ​​betere opmaak van de ruimte te maken, kunt u een apparaat zoals een meetlint voor elektronische of laserlinten gebruiken. Het meet automatisch de afstand van rand tot rand, als u het aan een uiteinde van de muur bevestigt en de balk op de andere richt, zodat fouten worden voorkomen bij het berekenen van het benodigde materiaal.

montuur

De meest populaire methode voor het monteren van gipsplaat is om de gipsplaatplaten op een geprefabriceerd en geïnstalleerd frame te plaatsen. Het belangrijkste voordeel ten opzichte van de frameloze methode is de mogelijkheid om perfect op platen samen te voegen op ongelijke en hellende oppervlakken, waardoor alle ruwheid wordt verborgen. Bovendien wordt een vrij grote spleet gevormd tussen het frame en de gipsplaat,waar het mogelijk is om elektrische draden, verlichtingsapparatuur en andere apparatuur in een verborgen vorm te installeren, waarvan de binnenkant niet zichtbaar moet zijn voor de bewoner van het huis. Leg in dezelfde opening vaak een laag van interne isolatie of geluiddicht materiaal.

De afstand tussen de muur en het bekledingsmateriaal kan een reeds klein gebied verkleinen. kamers in een klein hoog gebouw. Dit probleem voor een landhuis of een appartement met een voldoende oppervlakte lijkt helemaal geen probleem te zijn. Ja, en verander of repareer een deel van de gipsplaatcoating, verwijder het van het frame, het is gemakkelijker dan te proberen een blad dat op een lijmvel is bevestigd af te scheuren. Als de buren overstromen en er water door de gipsplaten stroomt, is de enige manier om snel een geschikt uiterlijk van de behuizing te herstellen een reparatie op basis van de framemontage van vellen die snel van de muur scheiden.

Kaders zijn van twee hoofdtypen - metaal en hout. De assemblagetechnologie die ze hebben is identiek - houten balken of metalen balken zijn op dezelfde manier als een rooster met elkaar verbonden. Het eerste materiaal is zeker milieuvriendelijker, en voor een prijs is het goedkoper, maar niet zo populair als metaal.Het feit is dat hout een aanvullende behandeling vereist met vuurvaste, vochtbestendige en antischimmelimpregnaties. Maar zelfs met deze voorzorgsmaatregelen kan zo'n frame eenvoudig rotten voor de bekleding van gipsplaat.

Als er een verborgen bedrading tussen houten balken moet worden geïnstalleerd, moeten de draden worden verborgen in een extra beschermende doos, wat uiteindelijk behoorlijk duur zal zijn voor het budget. Maar de meest ongemakkelijke situatie kan optreden als er een scherp temperatuurverschil in de kamer is, omdat de boom in dergelijke situaties de neiging heeft uit te breiden. De muur zwelt onder ongunstige omstandigheden en de gipsplaat begint achter het oppervlak van het frame te liggen. Vaak is een dergelijk misverstand te vinden in de Dacha-hutten, waar de eigenaars niet vaak komen - het huis stond in de winter in de kou, toen kwamen mensen - ze verhitden het en het proces begon.

Alle bovenstaande nadelen van houten frames betekenen niet dat ze in geen geval niet mogen worden geïnstalleerd. Met de juiste assemblage, de verwerking van de nodige composities, en vooral, de succesvolle keuze van houtsoorten droog, blijkt het niet minder slijtvaste frame, in staat om gipsplaat te houden voor tientallen jaren.

Dus, het is tijd om door te gaan naar de installatie van het frame. Dit proces kan in verschillende fasen worden verdeeld.

 • Voorbereiding van de ruimte voor installatie, dat wil zeggen, vrijgave van meubilair, vloerbedekking met een beschermende film, het reinigen van wanden van voorgaande lagen in de vorm van behang of gips. Framebalken zijn een structuur die bijna de volledige vrije ruimte van een kamer beslaat, dus als u ze in de kamer brengt, is het moeilijk om elke vorm van manipulatie te produceren die verschilt van de installatie.
 • Als de bedrading en andere communicaties in de vorm van draden in de muur onder het frame worden genaaid, moeten ze vóór installatie worden getrokken, gebundeld en eventueel in de doos worden verwijderd.
 • Volgens de regels, eerst de installatie van zowel de bovenste en onderste metalen balken of profielen, gericht in de horizontale richting. Met behulp van schroeven worden deze profielen direct rond de omtrek van de kamer geïnstalleerd. De eerste straal gaat van muur naar muur en de daaropvolgende stralen gaan naar de verbinding met de naburige. Het bovenste profiel wordt op het plafond geschroefd en respectievelijk lager op de vloer.

De beste manier om ervoor te zorgen dat beide U-vormige profielen precies worden vastgemaakt, is het bouwkoord uit te rekken als een geïmproviseerde liniaal.Kijk ook naar de loodlijn, die mentaal is verlaagd vanaf de langshartlijn van het bovenste profiel. Idealiter zou het moeten samenvallen met dezelfde lijn van de onderbalk - dit betekent dat alles correct is ingesteld, zonder afwijkingen en gebogen lijnen.

 • Nu kunt u verticale profielen van bovenaf bevestigen - dicht bij de muur, ook met behulp van zelftappende schroeven, of ze van de muur scheiden met extra beugels. Het hangt allemaal af van de mate van vlakheid van de muur - als het bijna recht is, dat wil zeggen, onregelmatigheden uitsteken binnen 5-10 mm, dan bevestigen we horizontale en verticale metalen staven bijna dicht bij de basis. Wanneer de muur ongelijk is of onder een helling valt, is het beter om de balken verticaal te bevestigen met behulp van beugels.

Bevestig deze extra onderdelen niet dicht bij het plafond of de vloer. - beugels moeten ten minste 300 - 600 mm van de rand worden opgetild. Dicht bij elkaar, beeldhouw ze ook niet - volg de minimale stap van 10 cm.

De laatste fase is de installatie van rackprofielen, die in grootte moeten worden aangepast aan de afstand van de vloer tot het plafond, nadat ze eerder zijn gemeten en gelijke delen in het Bulgaars zijn gesneden.Alle liggers worden aan elkaar bevestigd met speciale U-vormige houders met poten, die op hun beurt in één enkel ontwerp worden geschroefd met zelftappende schroeven. De pads van de houders aan een kant knuffelen de stropdas horizontale en verticale profielen, en de andere - zijn bevestigd aan de muur. Overtollige en uitstekende delen van de houders na het lijmen kunnen met een speciale schaar worden gesneden.

Frameloos ontwerp

Met een klein appartement kan niet iedereen het zich veroorloven om een ​​omslachtig frame voor gipsplaatwanden te installeren, waardoor er veel nuttige ruimte voor meubels wordt bespaard. Lage plafonds impliceren ook geen bevestiging van het frame, aangezien het eenvoudigweg onredelijk is om een ​​kroonluchter op een niveau te bevestigen waar deze met een kop kan worden aangeraakt. In dergelijke gevallen past u gewoon een frameloze gipsplaatinstallatie toe, wanneer het blad rechtstreeks op de muur of op een dunne ondergrond wordt bevestigd.

Er zijn verschillende manieren om de gipsplaatconstructie direct aan de wanden en het plafond te bevestigen, afhankelijk van welke lijm er in zit - tussen de muur en de plaat.

De meest populaire methode is in feite het verlijmen van vellen met bouwlijm. Het wordt verkocht in de vorm van een droog mengsel, dat direct vóór de installatie wordt verdund. De lijm hard genoeg snel uit, dus voordat u de samenstelling verdunt, moet u alle benodigde gereedschappen voorbereiden - een roerstokje of een speciaal mondstuk op de boormachine, evenals een wegwerpcontainer.

Afhankelijk van de mate van oneffenheid van de muur, wordt de lijm aangebracht door verschillende technologieën. Als het oppervlak bijvoorbeeld bijna vlak is of er kleine inkepingen tot 10 mm zijn, kan lijm worden aangebracht zoals op een normale doos voor toepassing. Eerst moet je het vegen met een dunne strook rond de omtrek van het vel en dan een paar cirkelvormige applicaties in het midden plaatsen. Wanneer de ruwheid van de muur zichtbaar is voor het blote oog, dat wil zeggen, in een volume van ongeveer 20 mm, wordt de lijm aangebracht rond de omtrek aangebracht met een dikke laag in de vorm van halve cirkels.

Als de muur in de kamer open potholes heeft of vernietigd is, is het beter om ze voor te sluiten met inzetstukken van gesneden stukken van dezelfde gipsplaat en vervolgens de hoofdplaat te monteren. Wanneer grote onregelmatigheden niet slechts eenmaal worden gevonden, maar over het gehele oppervlak worden verdeeld, loont het de moeite om hele stroken van een reservegewas ter grootte van een gemiddelde gat te bevestigen en de afstand tussen stroken van 20-30 cm als substraat.

De tweede meest populaire manier is om te eindigen met schuim. Deze optie is meer geschikt voor houten wanden, omdat het contact van deze twee materialen minder snel een zwelling van hout veroorzaakt, vooral als het schuim met een lage uitzettingscoëfficiënt.

Met elke methode van frameloze installatie van gipsplaat, is het algoritme van acties als volgt.

 • Om de muren voor te bereiden, dat wil zeggen om uit eerdere lagen verf of pleister te verwijderen, om te impregneren met een speciale primer, is het beter op basis van water.
 • Na een zorgvuldige meting van de kamer, snijd de gipsplaten van de gewenste grootte, nummer ze. Naast muren moet gipsplaat worden verzadigd met een primer en laten drogen.
 • Breng na 1-2 uur schuim of lijm aan op beide oppervlakken en breng de verbinding voorzichtig aan op andere delen. Als u de vellen tegen de muur drukt, moet u ze in deze toestand houden totdat de lijm opdroogt. Het is beter om een ​​dergelijke bewerking minstens in vier handen uit te voeren of om, naast lijm, ook onderdelen aan de randen vast te zetten met zelftappende schroeven.
 • De stukjes schuim of lijm die na het uitharden in de hoeken uitsteken, kunnen met een speciaal mes worden gesneden en het oppervlak schuren op gewrichtszones en onregelmatigheden.

montage

Om de muren met gipsplaat te schutsen, hebt u niet zoveel vaardigheden en gereedschappen nodig - zelftappende schroeven, rekmontageprofielen en een schroevendraaier uit de hoofdset. Vooraf voorbereide vellen moeten op maat worden gesneden, zodat je idealiter de hele muur van vloer tot plafond kunt bedekken met één element zonder voegen in het midden. Het is beter om met een partner samen te werken, zodat u een vel van enkele meters lang volledig kunt vasthouden. Tijdens de bekleding van deur- en raamopeningen is het het handigst wanneer één persoon het gipsplaatplateau tegen het gewenste gat drukt en de tweede de contouren van het raam of de deur tekent en vervolgens alles langs de lijn snijdt.

Het eenvoudige proces van het samenstellen van HL-vellen vindt plaats in verschillende fasen.

 • Het eerste blad bij het installeren van gipsplaat wordt duidelijk in de hoek van de kamer geplaatst, terwijl het zich aan de randen in de tegenoverliggende muur, de vloer en het plafond vastklampt. Als de eerste is om de muur af te werken met een raam of deur, wordt het betreffende blad tegen de hoeken van deze ruimte gedrukt, zoals op stutten.
 • Het vel uitlijnen met de details van het frame en er stevig op worden gedrukt, moet u het oppervlak eerst met schroeven aan het verticale profiel bevestigen.De schroevendraaier moet op de meest krachtige modus worden ingesteld, zodat de schroef de voldoende dunne gipsplaat niet beschadigt. Het is beter als de dop niet lager is dan 1 mm verzonken in het oppervlak van de plaat. De afstand tussen de geschroefde elementen moet ongeveer 20 cm zijn - dit is de optimale opening met een standaard plaatbreedte van 120 cm.
 • Nadat u ervoor heeft gezorgd dat het vel strak in de sinussen is geplaatst en dat het blad zich op verticale rekprofielen blijft bevinden, moet u op dezelfde manier gipsplaat aan de horizontale jumpers bevestigen met zelftappende schroeven.
 • De tweede en alle volgende vellen moeten stevig worden gedrukt op de aangrenzende vellen en in de strikt horizontale positie van hun locatie worden gericht, ook op basis van een visuele vergelijking met de reeds geplaatste platen, en niet alleen langs de loodlijn.
 • Ramen en deuren moeten worden omhuld met hetzelfde algoritme als gewone wanden, maar volgens vooraf gekalibreerde en uitgesneden vormen. Het is mogelijk en zelfs noodzakelijk om deurhellingen op het laatste moment te naaien, omdat dit wordt beschouwd als een fijne decoratieve afwerking.
 • En hier zijn GKL-bladen geïnstalleerd, maar dit betekent niet dat de reparatie is voltooid. We hebben immers nog steeds alle onregelmatigheden en verbindingen nodig, evenals de plaats waar de schroeven worden vastgeschroefd, bij voorkeur met de toevoeging van versterkt glasvezel.Met dit soort kennis kunt u voorkomen dat u afwijkt van aardbevingen en andere trillingen van de gewrichten. Het zal het raster ook helpen om de zwelling van de muur van binnenuit met een scherpe temperatuurdaling te beheersen. Na het aanbrengen van de eerste laag stopverf voor betrouwbaarheid, is het beter om het glad te maken met schuurlinnen en na het drogen nog een keer aan te brengen.
 • Als het niet alleen de uiterlijke schoonheid van de muren is, maar ook de opwarming, dan moet er een speciaal isolatiemateriaal in de openingen van het raamwerk worden gelegd voordat de gipsplaat wordt gelegd. De meest gebruikte minerale wol of glaswol - omdat deze materialen goed zijn voor geluidsisolatie. In gespecialiseerde ruimtes, zoals opnamestudio's of danszalen voor totale geluidsisolatie, worden speciale synthetische materialen aangeschaft - kussens en vastgemaakt zoals gebruikelijk isolatie.
 • Na het aanbrengen van de tweede laag gips is het noodzakelijk om het oppervlak opnieuw te egaliseren met schuurpapier, en dan kunt u overgaan tot het exterieur decor in de vorm van installaties van tegels, mozaïeken, behang, schilderijen en alle andere elementen.

Afwerking

De laatste fase van de installatie van een gipsplaat is een fijne afwerking.Maar voordat u een achtergrond plakt of een decoratieve pleister aanbrengt, moet u een GCR-blad maken.

Om te beginnen, voert u het schuurlinnen meerdere keren uit, zoals op een glad oppervlak van het blad.en met verbeterde controle over de voegen van de platen, ruwheid, gesoldeerde schroeven of overtollige lijm die naar de oppervlakte komt. Dan moet je een laag primer aanbrengen met waterafstotende en schimmelwerende functies en dit mengsel laten drogen en minstens een dag absorberen.

Om het behang te lijmen, wordt lijm aangebracht en worden de plaatsen van de voegen van de afzonderlijke behangbladen vooraf gemarkeerd. Als de buitenkant is versierd met decoratieve pleister, bevat deze in de regel al lijm in de samenstelling, zodat u deze niet met iets anders hoeft te mengen.

Als u alleen gipsplaat wilt schilderen zonder aanvullende afwerkingselementen toe te passen, is het beter om deze verf in verschillende stappen aan te brengen, zodat elke laag minstens 5-6 uur kan drogen.

Tips en trucs

Het is eenvoudig om zelf een muur of een plafond van gipsplaat te monteren, maar om niet te veel te betalen voor niets en tegelijkertijd het juiste materiaal voor het huis te kiezen Er zijn een aantal aanbevelingen.

 • Voor residentiële en constant verwarmde gebouwen zal de gebruikelijke VGM-sheet voldoen - de kenmerken zijn voldoende om lang genoeg mee te gaan. Dankzij zijn milieuvriendelijkheid en lage toxiciteit kan hij zelfs op de kinderkamer worden gemonteerd.
 • Voor kamers met een hoge luchtvochtigheid en met de neiging om een ​​schimmel te vormen, zoals een badkamer of keuken, is het beter om vochtwerende gipsplaat te nemen, hoewel dit meer dan normaal kost
 • Als het woonhuis een eigen stookruimte of stookruimte heeft, is het op een dergelijke plek beter om te werken met brandwerende gipsplaat en niet bang te zijn voor temperatuurveranderingen.
 • Waar u zwaar op een universele GKLVO-plaat kunt investeren, dus het is voor de zolder. Als het een halfopen of licht geglazuurde kamer is, dan zijn er temperatuurdalingen en een hoge luchtvochtigheid en schimmel. Ook zal elke installateur adviseren om hier een goede laag minerale isolatie aan te bevestigen.
 • Wanneer de ruimte van de ruimte een beetje groter is, is het beter om de kadermethode van gipsplaatafwerking overal te gebruiken, omdat dit de enige optie is waarbij de daaropvolgende demontage van de platen met de minste schade zal plaatsvinden.

Voors en tegens

Giposkarton als afwerkingsmateriaal heeft een aantal onmiskenbare voordelen:

 • De lage prijs in vergelijking met natuurlijke bekledingsmaterialen. Dus, in het gebouw slaat een blad van een GCR-sheet op van enkele honderden roebel tot enkele duizenden, afhankelijk van het functionele doel.
 • Dit materiaal is eenvoudig te installeren, het vereist geen speciale training van de meester en complexe gereedschappen. Om een ​​kamer met een oppervlakte van 20-30 vierkante meter in één dag te versieren, zijn slechts 2 personen nodig.
 • Het gladde oppervlak van de gipsplaat is geschikt voor verdere afwerking met bijna elk decor, of het nu behang, gips of verf is.

Van de minnen kan het volgende worden genoemd:

 • Het vermogen van gipsplaat om ruimte te eten in kleine ruimtes dankzij het uitstekende frame van de muur.
 • In geval van installatie zonder frame in het geval van overstroming of andere redenen die het demonteren van de platen vereisen, zullen ze met de wortels moeten worden uitgetrokken zonder de mogelijkheid van herstel.
 • De relatieve kwetsbaarheid van gipsplaat bij het snijden en monteren op schroeven. Maar bij het modelleren van afzonderlijke onderdelen, kan het vermogen om verschillende vormen en buigingen te nemen eerder worden toegeschreven aan voordelen.

Iedereen kiest het afwerkingsmateriaal voor de reparatie op basis van hun smaak, vaardigheden en portemonnee. Gipsplaten kunnen echter een universele optie worden genoemd met het grootste aantal voordelen tegen een zeer bescheiden prijs.

Zie de onderstaande video voor meer tips over het installeren van gipsplaat.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer