Armatuur voor gipsplaten: soorten en hun kenmerken

Gipsplaten - een van de meest populaire bouwmaterialen. Het wordt gebruikt om wandoppervlakken uit te lijnen, evenals voor het vormen van scheidingswanden en andere gipsplaten. Een van de nadelen is kwetsbaarheid. Daarom is het noodzakelijk speciale bevestigingsmiddelen te gebruiken die zijn ontworpen om met dergelijke producten te werken. Met de juiste keuze van bevestigingsmiddelen kunt u een betrouwbaar en duurzaam ontwerp krijgen dat bestand is tegen aanzienlijke belastingen.

Speciale functies

Technische kenmerken van gipsplaat verschillen van de parameters van andere materialen. Dit komt door het feit dat het product uit losse gips bestaat, dat wordt vastgehouden met externe papiervellen.Daarom moet het zeer zorgvuldig en zorgvuldig zijn om met een dergelijk product te werken. Tegenwoordig worden verschillende bevestigingsmiddelen en bouten gebruikt om deze problemen op te lossen. Uiterlijk verschillen deze producten niet van standaardschroeven op hout of metaal en bestaan ​​ze uit verschillende hoofdonderdelen.

treknagel

Dit element is niet verplicht, het wordt gebruikt in het geval dat u een sterke binding tussen bevestigingsmiddelen en gipsplaten moet creëren. Uiterlijk kan zo'n product een andere vorm hebben. Het is aangepast aan het materiaal waarin de dop zich bevindt. Ze worden bijna altijd gebruikt als u een stuk gipsplaat aan de muur wilt bevestigen.

Zelftappende schroeven

Maak deze producten van metaal of plastic. De vorm van dergelijke hardware kan verschillen. Dit komt door het feit dat elk van deze schroeven verschillende belastingen moet weerstaan. In de meeste gevallen worden ze in paren met een bepaald type plug gebruikt.

types

Technisch gezien is het armatuur voor gipsplaat zo aangepast dat een systeem wordt verkregen dat de belasting zo gelijkmatig mogelijk verdeelt en het product ook niet bij hoge belasting kan vernietigen. Hardware om te werken met gipsplaten verschillen in verschillende technische kenmerken.Maar in de meeste gevallen worden hier klassieke schroeven gebruikt die hout of metaal bij elkaar houden. Conventioneel kunnen dergelijke systemen worden verdeeld in schroeven en pluggen. Het zijn onafhankelijke elementen, maar worden vaak gecombineerd om een ​​sterke verbinding tot stand te brengen. U kunt een gipsplaat maken of er met verschillende soorten schroeven mee werken.

Tn

Deze klasse zelftappende schroeven is de meest voorkomende. Dergelijke producten zijn conventionele bevestigingsmiddelen die worden gebruikt om te werken met hout of metaal. Ze verschillen alleen in toonhoogte en kleur. In de meeste gevallen worden de systemen aangevuld met klassieke plastic deuvels. Gebruik ze aanbevolen in gevallen waarin een gipsplaat wordt bevestigd op een houten of betonnen ondergrond. In de meeste gevallen betreft dit het afdekken van de wanden of het plafond.

lb

Deze producten verschillen in kleine lengte. In de meeste gevallen worden dergelijke bevestigingsmiddelen gebruikt voor het bevestigen van het metalen profiel waaruit het gehele gipsplaatsysteem is gevormd. Een onderscheidend kenmerk van het product is de aanwezigheid van een soort boor aan het einde van de schroef.Daarom is het niet nodig om gaten voor hen in het metaal te boren, omdat ze het materiaal goed zelf vernietigen.

ln

Schroeven van deze klasse worden gebruikt voor het bevestigen van de metalen delen waaruit het frame bestaat. Ze zijn klein van formaat, het topje van deze producten is scherp. Experts raden daarom aan om metalen profielen te gebruiken met een plaatdikte van maximaal 1,2 mm met behulp van schroevendraaiers. In een ander geval zullen deze producten niet effectief zijn.

Wat betreft deuvels, ze komen ook in verschillende soorten.

vlinder

Deze bevestiging wordt gebruikt om producten met een laag gewicht rechtstreeks op het oppervlak van gipsplaten te bevestigen (bijvoorbeeld lampen, schilderijen). Vlinders zijn gemaakt van speciale soorten polypropyleen. Technische afmetingen van de plug kunnen verschillen. Een kenmerk van dit product is de aanwezigheid van openende elementen. Bij het schroeven van de schroef wordt de deuvel gecomprimeerd, waardoor een extra vlak ontstaat.

Driva

Een deuvel van dit soort lijkt op een zelftappende schroef, omdat er zelftappende elementen op het buitenoppervlak ervan zijn. Hiermee kunt u de installatie van dergelijke structuren aanzienlijk versnellen. Ze zijn gemaakt van plastic en metaal.Gebruik deze plug om de gipsplaat aan de basis te bevestigen.

Molly

Het werkingsprincipe van deze plug is vergelijkbaar met de vlindersoort. De inschroefschroef zorgt ervoor dat het frame samentrekt en vormt een extra ondersteuning. Een onderscheidend kenmerk van dit bevestigingselement is het feit dat het van metaal is gemaakt. Daarom is Molly in staat om redelijk hoge belastingen te weerstaan.

Dowel-nagels

Dit type houder is het meest gebruikelijk. Dit is een klassieke deuvel, die voor bevestiging in een eerder geboord gat wordt gedreven. De aanwezigheid van speciale ontklemming laat niet toe dat deze uit het gat glijdt. Voor een betrouwbare bevestiging moet de diameter van het gat kleiner zijn dan de overeenkomstige maat van de plug. In een ander geval is het ontwerp gemakkelijk uit de groef.

De bevestiging van kroonluchters en andere soortgelijke ophangsystemen wordt in de meeste gevallen geproduceerd aan het hoofdplafond. Gebruik een speciaal anker als u een niet al te zware lamp moet repareren. Ze zijn voorzien van houtsnijwerk en worden aangevuld met verschillende soorten pluggen. Technisch gezien kunnen ze als een verscheidenheid aan schroeven worden beschouwd. Vaak worden bij het installeren van gipsplaatsystemen metalen hulpstructuren gebruikt (bijvoorbeeld een glijdende hoek).Op hun eigen manier zijn ze ook bevestigingsmiddelen, maar voor hun bevestiging aan gipsplaat worden bijna altijd de eerder beschreven soorten hardware gebruikt.

Wat te kiezen?

Het type bevestigingsmiddel is een van de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de betrouwbaarheid en kwaliteit van het bevestigen van gipsplaat. Daarom moet speciale aandacht worden besteed aan hun keuze.

Het kopen van schroeven, is het wenselijk om een ​​paar eenvoudige regels te overwegen.

  • Geef de verzonken schroeven de voorkeur. Dit maakt het gemakkelijk om ze te verdrinken in de structuur van gipsplaat. Het is onwenselijk om te gebruiken voor dergelijke werkstukken, die een kop in de vorm van een halve bol hebben.
  • De zelftappende schroef moet het type van de basis naderen. In een blokhut worden bijvoorbeeld houtbevestigingen gebruikt die gemakkelijk in de boom kunnen komen en het blad kunnen repareren. Een soortgelijk algoritme kan ook worden gebruikt voor houten frames, die worden gevormd wanneer het plafond of de wanden zijn bekleed.
  • De lengte van de schroef wordt individueel gekozen voor een specifieke situatie. Het is belangrijk dat het niet minder dan 2-3 cm in het frame wordt geplaatst, met name voor zelftappende schroeven die niet zijn voorzien van pluggen en die het hoofdbevestigingselement vormen.
  • Materiaal is belangrijk. Bijna alle schroeven zijn gemaakt van staal, maar de structuur van het metaal kan verschillen. De goedkoopste zijn zwart geharde schroeven. Ze zijn perfect bestand tegen de belasting, maar kunnen na verloop van tijd roesten. Deze wijzigingen kunnen van invloed zijn op de decoratieve afwerkingslaag.

De keuze van deuvels voor gipsplaatconstructies is een belangrijke stap en omvat de evaluatie van verschillende parameters.

afspraak

Tegenwoordig kunnen deuvels worden gebruikt voor het bevestigen van gipsplaat aan de basis of het bevestigen van andere producten bovenop dit materiaal. Als u een stokbrood of sokkel in de keuken moet bevestigen, dan kan een vlinder of driva de oplossing zijn. Deuvel-molly omgaat met bevestigingsmiddelen planken of sanitair.

Montage technologie

Inschroeven plug-driva is niet moeilijk. Als u andere soorten structuren wilt gebruiken, moet u begrijpen dat ze extra ruimte nodig hebben. Dit komt door het feit dat wanneer de vlinder wordt geopend, de ondersteuningssystemen bewegen. Daarom is het technisch onrealistisch om dergelijke bevestigingsmiddelen te gebruiken als een gipsplatenplaat stevig aan de hoofdmuur is bevestigd. De oplossing voor dit probleem zijn de gebruikelijke deuvelspijkers en de juiste maat van de schroef.

Laadvermogen

Vrijwel alle soorten worden gebruikt om constructies boven gipsplaten te bevestigen. Het bevestigen van zware producten (bijvoorbeeld massieve kroonluchters, planken, kasten) wordt alleen uitgevoerd met behulp van speciale ankers of kruiskoppelingen. Deze systemen zijn bestand tegen een gewicht tot 50 kg. Driva heeft goed gewerkt bij het bevestigen van constructies met een gewicht tot 30 kg. De meest eenvoudige en onbetrouwbare zijn vlinders, waarmee je ontwerpen met een gewicht tot 11 kg kunt ophangen.

Hoe de stroom berekenen?

Het aantal bevestigingsmiddelen is van invloed op de betrouwbaarheid van het bevestigen van het gipsplafond of de gipswand. Daarom is het belangrijk om de berekening van alle componenten uit te voeren voordat u met het werk begint om ze vooraf te kopen. Er is geen universele formule voor het berekenen van schroeven of pluggen. De laatste elementen worden niet gebruikt zonder hardware. Door het aantal schroeven te berekenen, kunt u het volume aan hulpproducten achterhalen.

Om de hoeveelheid hardware correct te kunnen berekenen, moet u zich laten leiden door verschillende regels:

  • Houd rekening met de bevestigingsafstand tussen de schroeven. Een afstand van 35 cm wordt als optimaal beschouwd. Houd er rekening mee dat de eindbevestigingen niet dicht bij het einde van het vel moeten worden bevestigd.Het is wenselijk om een ​​opening van minstens 1 cm rond de omtrek te laten.
  • Als u een plafond met twee niveaus of een structuur met meerdere lagen monteert, worden de schroeven op de eerste laag 60 cm uit elkaar bevestigd. Op het bovenste blad wordt de hardware geplaatst met een stap van 35 cm.

Het is belangrijk om de kist goed te vormen, die vaak fungeert als een raamwerk voor het bevestigen van gipsplaat. Als de dimensies geen veelvouden zijn van de eerder opgegeven waarden, kunt u de afstand tussen de elementen enigszins verkleinen om de gewenste kwaliteit van de fixatie te krijgen.

tips

Werken met gipsplaat is optimaal eenvoudig, maar vereist een aantal nuances. Vooral vaak betreft het hardware.

Voor een hoogwaardige en duurzame constructie moet u de basisregels volgen:

  • Bevestigingsmiddelen tijdens de installatie moeten zich alleen in een rechte hoek ten opzichte van de basis bevinden. Dit geldt voor schroeven en pluggen. Als de nieuwste producten verkeerd zijn gemonteerd, schroef dan de hardware in een dergelijk systeem zal niet werken.
  • Als u de schroef schuin indraait, moet u deze verwijderen en correct installeren. Deskundigen raden niet aan om de schroef in hetzelfde gat te plaatsen. De beste manier is om 5 cm van de zijkant af te wijken.
  • Alle bevestigingsmiddelen moeten volledig verborgen zijn in het gipsplaatblad. In dit geval moeten ze niet veel worden verdiept, omdat het materiaal kan worden vernietigd.
  • Zorg er bij het monteren van de vellen voor dat er geen objecten van derden tussen de vellen en het kader zijn. In een ander geval kunnen ze vervorming van de structuur of het optreden van scheuren veroorzaken.

Armatuur voor gipsplaten is het belangrijkste element waarvan de levensduur van dit materiaal afhankelijk is. Gebruik voor deze werken alleen unieke en hoogwaardige hardware bewezen merken die goed zijn bewezen in de markt. Vergeet niet dat het werk zeer zorgvuldig moet worden uitgevoerd om de gipsplaat niet te beschadigen.

Over welke bevestigingsmiddelen moeten worden gebruikt bij het werken met gipsplaat, in detail beschreven in de video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer