Gipsplaten nissen in interieurontwerp

De afwerking van de ruimte kan op verschillende manieren worden gedaan. Een van de beste manieren om het interieur te diversifiëren, is gipsplaatnissen te gebruiken. Maar het is belangrijk om dit materiaal zo correct mogelijk te gebruiken om de hoogste efficiëntie van dit stijlvolle ontwerp te bereiken.

Speciale functies

Drywall kan worden beschouwd als een van de beste bouwmaterialen. Zeldzame reparaties kunnen worden uitgevoerd zonder de vellen te gebruiken. Er zijn een groot aantal beschikbare opties voor gebruik: plafonds met een of meerdere niveaus, hellingen, gladde wanden, scheidingswanden en schermen. Onder deze en vele andere opties voor het gebruik van gipsplaat is niche niet de laatste plaats.

De voordelen van GCR liggen voor de hand:

 • gebrek aan toxische eigenschappen;

 • strikt gestandaardiseerde afmetingen;

 • mogelijkheid van toepassing onder de meest verschillende omstandigheden;

 • gemak van decoratie.

De gipsplaatplaat is altijd 120 cm breed en de lengte is 250 of 300 cm. Het materiaal dat wordt gebruikt voor de wanden is 1,25 mm dik.

Op de plafonds is er een dunner gipsplaat (0,95 cm) en voor bogen heeft u de optie nog dunner (0,65 cm) nodig.

Gipsplaten nissen zijn veel beter dan de gebruikelijke prachtige meubels, omdat ze het mogelijk maken om grote hangende planken en planken op te ruimen, van de steunen van de oorspronkelijke vorm. Dergelijke constructies zijn niet erg praktisch, ze zijn niet geschikt voor elk interieur en dienen vaak alleen als stofconcentrators. Met behulp van groeven is het eenvoudig om de belangrijkste en aangenaamste dingen voor mensen op de muren te plaatsen, een nieuw geluid te geven en de sfeer in de kamer radicaal te veranderen. Bovendien kan het uiterlijk van de kamer zeer snel en met minimale kosten veranderen.

types

Met behulp van nissen kunt u bijvoorbeeld een kroonlijst plaatsen voor het ophangen van gordijnen, gordijnen. De verborgen versie van een dergelijk apparaat kan van buitenaf niet worden gezien, de waarnemer detecteert alleen doeken die van boven komen. Geen afleiding!

Het portaal wordt meestal gevormd op basis van gegalvaniseerde profielen., de muur is van tevoren klaargemaakt en ommanteld met de originele GCR-laag. Voor het maken van nissen, wordt het aanbevolen om vellen van 1,5 cm dikte te gebruiken, omdat de afzonderlijke elementen van dergelijke groeven groot kunnen zijn en zijn ontworpen om de ophanging van tv's, andere structuren met een gewicht tot 10 kg, te weerstaan.

Het is logisch om de nissen voor koelkasten binnenin te verlichten, met een strook ingebouwde LED's aan de uiterste rand van het plafond. Net als bij het maken van andere verlichtingsopties, moet de locatie van de bedrading zo dicht mogelijk bij het bestaande elektriciteitsnet worden geplaatst.

Ook in de niches kun je verbergen:

 • hoek muur;

 • garderobe;

 • gordijnen en batterij.

ontwerp

De functies van nissen en partities kunnen worden teruggebracht tot vier hoofdgebieden:

 • elegant ontwerpelement;

 • comfortabele, praktische locatie van objecten;

 • verdeling van de ruimte in gebieden;

 • besparen op meubels.

Door een lege muur met nissen van gipsplaat te maken, kunt u tv's en decoratieve open haarden erin plaatsen. In deze groeven is er een plek voor sierplanten, groot meubilair en boekencollecties. Een spectaculaire LED-achtergrondverlichting helpt de vorming van een prachtige ruimte te voltooien.

Als u een comfortabele bank aan het gebied toevoegt, textiel toevoegt, kunt u een zeer stijlvolle look bereiken.

Aantrekkelijk ontwerp verplaatsen - verpletterend grondgebied met partities (bijvoorbeeld de afdeling werk- en recreatiedelen in de kinderkamer of in het thuiskantoor). Door de creatie van een barrière met nissen te combineren, is het mogelijk om het te verzachten en de belasting van de ondersteunende elementen te verminderen. Het is gemakkelijk om een ​​bloempot, kinderspeelgoed en andere niet erg belangrijke voorwerpen in de uitsparingen te plaatsen. Met decoratieve nissen kunt u een kleedkamer of kast installeren in verschillende kamers - dezelfde slaapkamers, kinderkamers, in de gangen en gangen. Om het creëren van een volwaardige opslagruimte te voltooien, hoeft u alleen maar de opening of schuifdeuren te monteren.

Een nis in het appartement, gecombineerd met een decoratief scherm, geen slechte maskers, de meest onooglijke radiatoren. Maar ze kunnen een andere taak hebben, die de niche in het schapformaat met succes oplost. Dergelijke producten worden eenvoudig in de keuken en in de woonkamer, in de badkamer, in de gang en op het balkon geplaatst. Hiermee kunt u verschillende items ordenen en een duidelijke focus instellen voor het hele interieur.kamer. Om de veiligheid van een aantrekkelijk uiterlijk te verbeteren, is het gebruik van vochtbestendige rassen GCR mogelijk.

Voor het afwerken van gipsplaat, speciaal gemonteerd in de badkamer of in de keuken, wordt aanbevolen om acrylgevelverven te gebruiken die effectief vocht en mechanische schade weerstaan. Soms worden muren op tegels gelegd, voor badkamers hebben mozaïektegels de voorkeur. De meeste ontwerpontwikkelingen worden aangevuld met lampen, waarvan LED-lampen het meest worden gewaardeerd. De reden is niet alleen de kosteneffectiviteit, maar ook de toegenomen veiligheid in vergelijking met andere opties.

Grote planken, waar veel items worden tentoongesteld, is het beter om achter de deur te zetten. Dan zal de schijnbare chaos degenen die naar een dergelijke woonkamer komen niet in verlegenheid brengen en het huishouden zelf niet irriteren.

Hoe maak je jezelf?

Stapsgewijze instructies voor het maken van een nis van gipsplaat begint altijd met het voorbereiden en verzamelen van de benodigde materiaalonderdelen.

Thuismannen hebben nodig:

 • verschillende gidsen (gemaakt van hout of metaal);

 • gipsplaat vellen;

 • bouwniveau;

 • schroevendraaier en boor;

 • pluggen en schroeven;

 • stopverf;

 • spatel.

Montageframe moet voldoen aan de tekeningen; het bevestigen van de geleiders aan de wanden is gemaakt met behulp van deuvels, met elkaar kunnen ze worden afgetrokken met zelftappende schroeven. De structuren die zijn opgenomen in het metalen profiel mogen echter worden verbonden door een nietapparaat. Met deze optie kunt u voorkomen dat gipsplaat wordt gescheurd of niet goed genoeg op de geleiders wordt geplaatst.

Platen die op het frame zijn geplaatst, zijn omhuld met gipsplaten en plamuur. Opties voor latere decoratie zijn behoorlijk gevarieerd. Deze omvatten vlekken, behangen, het aanbrengen van decoratieve steen en voering met keramische tegels. Schappen, geïnstalleerd naast nissen, kunnen van hout of glas zijn. De beslissing moet worden genomen in overeenstemming met de dominante stijl in de kamer. Het blijft alleen maar om daar het gewenste interieur te plaatsen en te genieten van het resultaat.

Een nis voorbereiden voor het installeren van je eigen tv is best mogelijk. Werk vereist profielen van aluminium (plafond en muur, geleiders en flexibel). Zorg dat u een aantal ophangingen nodig hebt, componenten, hoeken en verlengsnoeren aansluiten.De gipsplaat en het profiel worden vastgezet met schroeven, soms gebruiken ze deuvels. In de meeste gevallen kunt u langskomen met typische gipsplaten, maar er kunnen zich situaties voordoen waarin boogmateriaal vereist is.

GKL moet plamuur en primer bevatten en alle naden en gewrichten worden afgedicht met serpyanka-tape.

Voordat de fabricage van de niche van gipsplaat begint, moet duidelijk worden bepaald of deze uitsteekt naar buiten of verzonken binnen. De tweede methode vereist dat een groot deel van de muur wordt bedekt met materiaalvellen, maar deze oplossing maakt de ruimte expressiever.

Het is net zo belangrijk om de configuratie van het element dat wordt gemaakt te kiezen:

 • rechthoekig (horizontaal of verticaal);

 • square;

 • ovaal;

 • gebogen vorm;

 • originele ontwerpweergave.

De principes zijn bij iedereen bekend - als de lijn naar boven wordt uitgetrokken, zal het helpen om het plafond omhoog te brengen, en als het horizontaal wordt gericht, worden te smalle muren uitgezet. Atypische geometrie is alleen gerechtvaardigd als de kamer zelf een andere vorm heeft dan de standaard. Maar met de gebruikelijke rechte wanden zijn verschillende experimenten niet altijd compatibel, en als ze kunnen worden uitgevoerd, dan alleen in de richting van een ervaren ontwerper.

Om het gebied rond de tv uit te rusten, kunt u een aantal planken maken voor geluidsapparatuur en decoratieve elementen. Vaak creëren planken of kasten, vormen samen met de niche hele ensemble. Belangrijk: van de achterkant van de tv naar de nis laat altijd 50-70 mm vrij zodat u de kabels veilig kunt plaatsen en ventilatie kunt bieden. Er moet vrije ruimte rond de omtrek van het scherm overblijven.

Bij het monteren van de geleideprofielen kunnen de deuvels maximaal 0,4 m uit elkaar worden geplaatst. Dan komt de draai van verticale delen (plafond en vloer). Het frame is geleidelijk bedekt met gipsplaat en werkt voornamelijk met de meest complexe elementen. Het plaatsen van schroeven gebeurt op een afstand van 25-30 cm.

Naast primer, putty en serpyanki, moet je een metalen hoek aanbrengen met perforatie (ze sluiten de buitenranden).

Hoe te regelen?

De ideale plaatsing van een gipsplaat in de hal vereist vertrouwdheid met de basisprincipes van het ontwerp. Meestal bezetten dergelijke structuren het midden van de kamer, hoewel het mogelijk is om ze op de langste of accentmuur te maken. Als de kamer een lege hoek of andere ongebruikte ruimte heeft, is het daar dat het de moeite waard is om de uitsparing te monteren.In de slaapkamer wordt een ruime nis met planken een vervanging voor de kledingkast en moet je hem op dezelfde plek plaatsen als waar hij was.

Er zijn nog andere aanbevelingen:

 • het is wenselijk om een ​​nis in de badkamer te plaatsen, ofwel aan de verste muur of om hem in het zijvlak te verdiepen (om de ruimte niet te absorberen);
 • in de gang is het de moeite waard om deze constructie voor de toegangsdeur op een steenworp afstand te plaatsen, zodat het gemakkelijker is om te vouwen en dingen te nemen;
 • in de keuken, de optimale locatie van de inkeping is de plaats waar de tv zal worden geplaatst, omdat het voor hem is dat de uitsparing wordt voorbereid;
 • in de slaapkamer zou het een goed idee zijn om een ​​structuur te installeren waarin het bed volledig of gedeeltelijk verborgen is;
 • in de gangen waar de ongebruikte hoek nog over is, is het niet nodig om een ​​plek te zoeken om met gipsplaatplaten te werken.

Tips en trucs

De apparaatniche van gipsplaat is mogelijk in elk pand, maar om fouten te voorkomen, moet u op het soort materiaal letten. Standaardcoating is gemarkeerd als GCR grijs met blauwe markeringen. Rode markeringen geven verhoogde weerstand tegen vuur (GKLO) en de groene plaat met rode markeringen weer - tegelijkertijd vochtbestendig en brandwerend.

In een eenkamerwoning kan een nis u bepaalde objecten of afzonderlijke delen van de ruimte verbergen, deze benadering wordt heel vaak gebruikt.

Het wordt aanbevolen om gipsplaatniches aan te vullen met elegante dingen., inclusief antiek. Als het niet mogelijk is om nieuwe interieurartikelen te kopen, kunt u bestaande items herschikken, soms is het effect zeer aantrekkelijk. Door een tv in een nis in de woonkamer te plaatsen en deze aan te vullen met verschillende stoelen, voel je jezelf in een niet-standaard omgeving.

Met behulp van de groef kunt u de indruk van de slaapkamers wijzigen, de plaatsing van meubels erin aanpassen. In keukens kan een dergelijk ontwerpelement ruimte toevoegen, wat erg belangrijk is in kleine appartementen.

De klassieke oplossing is een combinatie van nissen met scheidingswanden en bogen van dezelfde gipsplaat. De muren, aangevuld met uitsparingen, stellen u in staat om optimale werkomstandigheden te creëren wanneer een tiener in huis woont. Het is gemakkelijker dan om meubelcombinaties te maken, schermen op te zetten, gordijnen te plaatsen of binnendeuren. Maar om fouten te voorkomen, moet de workflow goed genoeg worden bestudeerd, anders zal de sterkte van de structuren onvoldoende zijn en zullen ze de taak niet vervullen.

Het is raadzaam om je goed voor te bereiden op het werk, om het oppervlak van de muren te maximaliseren, wat een steun zal worden voor de gecreëerde structuur. Anders, om ervoor te zorgen dat zijn kracht niet eens echte professionals zal zijn. Markeren met een loodlijn en het schilderen van draad is de eenvoudigste oplossing, maar het is veel beter om alle lijnen te controleren met behulp van een laser-niveau. Tijdens het installatieniveau en het lood zijn de eerste assistenten van elke meester. Alleen zij zullen toelaten vervormingen en snelle vernietiging van het gecreëerde decor te voorkomen.

Schroefmutsen moeten worden begraven in gipsplaat, maar maximaal 0,2 cm, zodat ze stevig kunnen staan ​​en de structuur van het materiaal niet kunnen verstoren, niet om de dragende eigenschappen ervan te verzwakken. Besparen op het gebruik van platen voor buitenbeplating is stom, omdat het imaginaire voordeel wordt vernietigd door een niet al te goed uiterlijk en onvoldoende sterkte van de nis. Als extra afwerking wordt uitgevoerd, moeten keramische tegels worden gebruikt als een laatste redmiddel. Licht behang is veel beter geschikt voor het decoreren van gipsplaat.

Mooie voorbeelden in het interieur

Een gipsen nis kan worden versierd met dezelfde kleur die wordt gebruikt om het plafond in de kamer af te werken.Een trapvormige nis met planken, in het vrije gedeelte waarvan een flatpanel-tv is opgehangen, ziet er heel, heel aantrekkelijk uit. Maar tv is niet de enige optie. De foto laat zien hoe aantrekkelijk het uiterlijk van identieke vierkante nissen is, waarvan het bovenste deel een puntbron is van gericht licht.

Uniforme, monotone kleuren beperken de verbeeldingskracht van ontwerpers niet. Het bloemornament ziet er erg goed uit met tegenlicht en zonder.

Zie hoe je een gipsplaat maakt in de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer