Uitlijning van muren met gipsplaat: proceskenmerken

Het probleem van ongelijke en gebogen wanden met veel verschillen is niet ongewoon. Om dergelijke gebreken op verschillende manieren te corrigeren, is een van de eenvoudigste en snelste echter de uitlijning van de wanden met behulp van gipsplaten. Deze methode om de muurbasis aan te passen kan zowel in een gewoon stadsappartement als in een privéwoning worden gebruikt. We zullen nader kennismaken met de fijne kneepjes van het werken met gipsplaat en ook in detail de kenmerken van het proces van het egaliseren van oppervlakken met behulp van dit materiaal in overweging nemen.

Speciale functies

Veel eigenaren van particuliere huizen en appartementen hebben minstens één keer in hun leven te maken gehad met het probleem van ongelijke muren. Dergelijke defecten veroorzaken veel problemen bij het reparatieproces.Het is onmogelijk om veel afwerkingsmaterialen op dergelijke overlappingen aan te brengen en ze zien er compleet onaantrekkelijk uit.

Momenteel zijn er veel verschillende manieren om deze of die basis op één lijn te brengen. Een van hen is het leggen van platen van gipsplaat. Veel mensen wenden zich tot deze nivelleringsmethode, omdat gipspanelen goedkoop zijn en vrij eenvoudig te installeren zijn.

Een dergelijke populariteit en vraag naar gipsplaat wordt ook verklaard door het ideaal gelijkmatige en gladde oppervlak. Dankzij deze functie is dit materiaal in staat om esthetisch en eenvoudig zelfs de golvende oppervlakken van muren van een blokhut te maken.

De installatie van gipsplaat kan niet te moeilijk worden genoemd, dus het kan elke thuisvakman aankunnen. Het moeilijkste om onder ogen te zien is de constructie van een hoogwaardig en betrouwbaar raamwerk waarop de gipsplaat zal worden gemonteerd. De duurzaamheid en het esthetische uiterlijk van de egalisatielaag is afhankelijk van dit onderdeel.

Kaders zijn gemaakt van verschillende materialen, maar de meest voorkomende zijn structuren gemaakt van metaal en hout.Metalen elementen moeten worden behandeld met anticorrosiemiddelen om schade door de tijd te voorkomen, en houten onderdelen moeten goed gedroogd en intact zijn (geen sporen van rotting). Alleen als aan deze eisen wordt voldaan, zal de resulterende constructie vele jaren dienst doen, zonder het huishouden het minste probleem te geven.

Als je bang bent om zelf een frame te maken, kun je de gipsplaat op de vloer op een andere manier repareren - met behulp van lijm. Natuurlijk, in het geval van te scherpe en merkbare niveaudalingen, zal deze installatiemethode niet werken, maar overlappen met kleine defecten is best mogelijk om op deze manier uit te lijnen.

Voors en tegens

Gipsplaten worden vrij vaak gebruikt in nivelleermuren.

En het materiaal zelf en de bijbehorende methode voor het afwerken van vloeren hebben veel positieve eigenschappen.

 • Het eerste dat opvalt is de snelle en eenvoudige installatie van nivellerende gipsplaten, vooral in vergelijking met andere manieren om vloerplaten aan te passen.
 • De gipsplaat zelf is perfect glad en vereist daarom geen speciale training na de installatie.Het hoeft niet te worden gestampt of geslepen, waardoor u aanzienlijk tijd kunt besparen. Natuurlijk kan de stopverf worden toegepast op de vellen GCR, maar dit proces is niet verplicht. In de regel wordt het geadresseerd als er merkbare naden tussen de gipspanelen zijn die verborgen moeten worden.
 • Veel consumenten wenden zich tot het nivelleren van de muren met gipsplaten, omdat het goedkoop is. Qua prijs profiteert dit afwerkingsmateriaal van duurder gips, dat ook kan worden gebruikt om onregelmatigheden te verwijderen.
 • GKL-platen op het frame kunnen op elke ondergrond worden gemonteerd.
 • Bij het nivelleren van de wanden met gipsplaten, zul je niet veel 'nat' werk tegenkomen. Hierdoor is het mogelijk om met overlappingen te werken, zelfs na de vloer van een schone vloerbedekking.
 • Tussen de gipsplaat en de muur (in het geval van de montage-methode van het frame) zijn er altijd vrije holtes die kunnen worden gebruikt voor het leggen van communicatie. Voer bovendien in deze ruimtes vaak isolatie in.
 • Drywall is een buigzaam materiaal dat zeer gemakkelijk is om mee te werken. Na het werken aan de installatie van gipsplaten, kunt u ze naar wens afwerken - behang ze, schilder ze met verf, versier ze met spectaculaire panelen en andere soortgelijke coatings.
 • Afstemming van de overlapping met gipsplaatplaten is absoluut veilig. GCR wordt erkend als een milieuvriendelijk materiaal, waarin geen gevaarlijke stoffen en schadelijke stoffen voorkomen, zodat het veilig in de leefruimte kan worden gebruikt.

Vanwege het grote aantal voordelen is het effenen van de wanden met gipsplaten enorm populair.

Alles heeft zijn zwakheden, en deze methode is geen uitzondering.

 • Gipsplaten zijn een nogal fragiel materiaal, vooral in vergelijking met betrouwbare cementpleister. Dit nadeel veroorzaakt enkele problemen bij het installatieproces van de panelen, omdat ze gemakkelijk kunnen worden beschadigd.
 • Bij het gebruik van gipsplaatcoatings op de wanden, kunnen er problemen zijn met het bevestigen van scharnierende meubels, evenals het monteren van schakelaars en stopcontacten. Denk eraan: het is onmogelijk om zware elementen op dergelijke oppervlakken te installeren, omdat het gipsplaat niet is ontworpen voor zware belasting.
 • Ruwe muren in huis moeten volledig droog zijn. Als ze bovendien minder dampdoorlatend blijken te zijn dan gipsplaten, kan vocht zich in de vrije holte beginnen te verzamelen.Hierdoor wordt een schimmel of schimmel gevormd op de wanden. Dergelijke defecten verkorten de levensduur van de gipsplaat en beschadigen het uiterlijk.
 • Gipskarton wordt niet aanbevolen om te worden geïnstalleerd in ruimtes met een hoger vochtigheidsgehalte.

Als u nog steeds van plan bent om de overlap onder dergelijke omstandigheden te nivelleren, is het de moeite waard om niet een normaal, maar een vochtbestendig materiaal te kopen. Volgens experts wordt zelfs een dergelijke gipsplaten in een omgeving met hoge vochtigheid en vochtigheid echter vervormd.

Toepassingsgebied

Vellen gipsplaat kunnen de wanden in verschillende woonruimten op één lijn brengen. Het kan niet alleen een droge woonkamer of een slaapkamer zijn, maar ook kamers met een hoge luchtvochtigheid - een badkamer of een toilet.

Voor de laatste kamers wordt aanbevolen om hoogwaardige waterdichte gipsplaat te kiezen. Dit materiaal kan worden gebruikt in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid. Zulke basen zijn de perfecte oplossing om tegels op te leggen.

Voor de keuken kunt u vochtbestendige en vuurvaste gipsplaat gebruiken. Deze soorten gipsplaatplaten zijn een van de meest duurzame en veilige.Ze kunnen ook worden gelijmd tegel, die vaak wordt gebruikt in het ontwerp van eetzalen en keukens.

Gipsplaten zijn optimale coatings voor het egaliseren van wanden in de omstandigheden van een houten huis of een loggebouw. Dankzij deze afwerkingsmaterialen bereikt u een perfecte symmetrie van de ruimte. Het is echter de moeite waard om te overwegen dat zelfs na volledige inkrimping van de muur van de boom periodieke uitzetting optreedt, vocht absorbeert, dan verliezen ze deze en drogen ze uit. Daarom moet de grootste hoogte waarop gipskartonplafonds kunnen worden berekend ongeveer 6 m zijn. Als u geen rekening houdt met dergelijke kenmerken van houten constructies en het frame eenvoudigweg op de wanden monteert, leidt dit tot scheurtjes in de voegen tussen de gipspanelen, zelfs in installatie grid installatie.

In blokhutten is gipsplaat een levenslijn. Voordat u begint met de installatie van gipsplaat, moeten de wanden in dergelijke woningen worden behandeld met antiseptische verbindingen. Pas na het volledig drogen van deze stoffen kan men overgaan tot de directe installatie van nivelleerelementen.In dergelijke gevallen kunt u spaanplaat gebruiken en alvast gipsplaat bevestigen.

Als het oppervlak van de basis een merkbare kanteling heeft, is het beter om in plaats van de bekleding van spaanplaat te kijken naar een betrouwbaar frame.

Vaak wordt het nivelleren van de muren met gipsplaat aangepakt door mensen die een adobe-huis hebben. Zulke gebouwen zijn erg warm. Het zijn originele composieten en zijn opgebouwd uit materialen zoals klei, aarde, stro en zand. Natuurlijk, met dergelijke grondstoffen, is het niet nodig om te praten over ideaal gladde wanden. Dat is de reden waarom de vloeren in deze lemen huizen alleen moeten worden geëgaliseerd met verschillende materialen, en gipsplaat is ideaal voor dergelijke taken.

Hoe uit te lijnen?

Je kunt zelf aan de nivellering werken met behulp van gipsplaat, zonder specialisten aan te trekken. Bij het starten van dergelijke werken moet er rekening mee worden gehouden dat een hoogwaardige installatie een garantie is voor duurzaamheid en esthetiek van vloeren in het huis, daarom moet dit serieus worden genomen.

Er zijn slechts twee manieren om de muur te nivelleren.

 • Op het frame. Deze optie voor het installeren van gipsplaten wordt het vaakst gebruikt, hoewel het door de voorbereiding van een frame van hoge kwaliteit arbeidsintensiever is. Het is samengesteld uit metalen of aluminium profielen of hout.
 • Met lijm. Eenvoudiger is de bevestiging van gipsplaat op de muurbasis met een speciale bouwlijm.

Beide montage-opties zijn mogelijk om het zelf te doen. Laten we de stapsgewijze instructies die alle stappen in deze installatiemethoden onthullen, van naderbij bekijken.

Op het frame

Met deze installatiemethode worden gipsplaten gefixeerd op het frame, gemaakt van metaal of hout. Meestal gebruiken mensen metalen structuren, omdat ze niet pretentieus en duurzamer zijn. Ze hoeven niet regelmatig te worden onderhouden, zoals bijvoorbeeld houten producten die gevoelig zijn voor verval en uitdroging.

Frames zijn vooraf op de muur bevestigd, wat uitlijning vereist. Als de structuur van hout is, is het noodzakelijk om ervoor te zorgen dat deze volledig is gedroogd en geen rotvlekken op het oppervlak heeft. Anders, tijdens het vrijkomen van vocht uit het materiaal, kan de hele structuur vervormd raken, en zijn visuele aantrekkingskracht verliezen.

Wanneer geïnstalleerd op een houten frame tussen de platen van gipsplaat kan merkbaar kloof. Om dit probleem niet aan te pakken, raden ervaren experts aan een metalen profiel te gebruiken dat niet tot dergelijke defecten leidt.

Als u een frame van hoge kwaliteit wilt maken, moet u rack- en geleiderprofielen gebruiken. De laatste zijn nodig om de contour van de resulterende structuur te bepalen. Om dit te doen, moeten ze zich aan het plafond en de vloer hechten (parallel aan elkaar). Plak eerst de details op het plafond en meet vervolgens met een schietlood de plaats voor het seksuele profiel. Daarna worden de geleiders met elkaar verbonden met de rekelementen, die op de schroeven moeten worden gemonteerd. Vergeet niet om een ​​afstand van 40-60 cm tussen hen in te houden.

Om het frame duurzamer en slijtvaster te maken, is het mogelijk om extra ophangingen in het ontwerp te installeren en rackprofielen eraan te bevestigen. Houd een stap van 30-50 cm tussen hen in.

Daarnaast is het erg belangrijk om te bepalen voor welke belasting de nivelleringsoverlapping wordt berekend. Sites waar het tastbaar is, wordt aanbevolen om te versterken met harde platen of triplex.Deze elementen kunnen worden geïnstalleerd in de holte tussen de gipsplaat en de ruwe vloer.

Het installeren van gipsplaat op het afgewerkte frame is vrij eenvoudig. GKL moet aan de constructie worden bevestigd met behulp van trekschroeven. Vergelijkbare bevestigingsmiddelen zijn gemaakt van speciaal geoxideerd metaal. Hun aantal hangt direct af van de grootte van de gipsplaat. Voor een standaard canvas met afmetingen van 2,5 x 1,2 m hebt u bijvoorbeeld ongeveer 100 zelftappende schroeven nodig.

Schroeven schroeven, wees zo voorzichtig en voorzichtiganders riskeert u de gipsplaat te verwoesten door deze te beschadigen. Hoeden moeten altijd een beetje ingebed zijn in de gipsplaat zelf, maar duw niet te hard.

Dankzij de montagemethode van het frame, kunt u de kamer zo nodig opwarmen. In de tussenruimte tussen de muur en de gipsplaat kan een opwarmlaag worden geplaatst. Meestal kiezen consumenten voor deze populaire minerale wol of glaswol. Houd er echter rekening mee dat alle componenten zo dicht mogelijk bij elkaar moeten liggen, zodat er geen gaten tussen de matten zijn. Dergelijke materialen zijn niet alleen warmte, maar ook geluiddicht.

Er kunnen verschillende gebreken aanwezig zijn op de afgewerkte gipsplaatbasis, dus u moet deze zorgvuldig onderzoeken. Meestal blijven op dergelijke muren zichtbare kapschroeven.

De laatste stap bij het creëren van de gladde wanden van het frame is hun kittying. Het is vooral van belang om gebieden te plaatsen waar de doppen van schroeven en lelijke verbindingen tussen de gipsplaatwanden zijn achtergelaten.

Voordat je begint met stopverfverbindingen, moeten ze een speciaal gaasbandje plakken - serpyanka. Dit onderdeel is nodig voor een betere en betrouwbare hechting van plamuur met gipsplaat. Na het aanbrengen van serpyanka wordt het oppervlak van het blad bedekt met aarde en vervolgens met stopverf. Aldus wordt de tape in de eerste afwerkingslaag geperst, en vervolgens wordt een andere laag van het mengsel daarop aangebracht.

Als u van plan bent een tegel op een afgewerkte en gelijkmatige muur aan te brengen, hoeft u deze mogelijk niet te dichten. Als u echter van plan bent om de muur af te werken met behangpapier of deze met verf te schilderen, is het beter om de stopverf niet te verwaarlozen.

Frameloze methode

Frameloze installatie van gipsplaat egalisatiebladen is eenvoudiger. Het is ideaal voor beginnende meesters die niet genoeg ervaring hebben met dergelijke werken.

Bij deze installatie worden de gipsplaatplaten op een speciale lijm bevestigd.Deze kleefmiddelsamenstelling is vrij gebruikelijk en wordt in veel bouwmarkten gevonden.

Voordat u doorgaat met de installatie van gipsplaat op de muren, moeten deze voorbereid zijn. Eerst moet je de ruwe basis van het oude afwerkingsmateriaal losmaken, evenals stof en vuil. Meet daarna de gelijkmatigheid van de platen. Als deze indicator binnen het bereik van 4-7 mm ligt, moet de kleefstofsamenstelling worden uitgesmeerd over het hele gebied van gipsplaat, insmeren met een getande spaan. Daarna kunnen vellen aan de basis worden gelijmd. Als de kromming van de wanden 20 mm bereikt, moet de lijm in afzonderlijke delen worden aangebracht. Tegelijkertijd is het noodzakelijk om kleine intervallen te handhaven.

Er zijn echter gevallen waarin de kromming van de wanden groter is dan 20 mm. In dergelijke gevallen moet de overlapping eerst met gips worden geëgaliseerd en pas dan de gipskartonplaten lijmen.

Wanneer u de oude afwerkingen en het vuil van de vloeren hebt verwijderd, moeten ze op de juiste wijze worden geprepareerd. Houd er rekening mee dat bij het combineren van de pleisterlaag met zowel droge als natte methoden, u moet beginnen met natte verwerking en nadat deze volledig droog is, verder gaan met drogen.

Dan moet je je voorbereiden op het werk van de lijm. Hoe het te verdunnen, is in de regel aangegeven op de verpakking. Probeer je strikt aan de gegeven instructies te houden, anders kan de compositie zijn bruikbare eigenschappen verliezen en nutteloos worden. Goed voorbereide lijm moet een dikke textuur hebben, vergelijkbaar met kwark. Kneed niet meteen een grote hoeveelheid, omdat het mengsel na een half uur volledig zal drogen en u het dan niet meer kunt gebruiken.

Experts raden aan bakens op tochtmuren te installeren - dus de platen van gipsplaten bevinden zich in een perfect vlak vlak. Natuurlijk kan de uitlijning van de muren worden gedaan zonder het gebruik van vuurtorens, maar zulk werk zal arbeidsintensiever zijn.

Eenvoudig algoritme waarmee overlappingen met gipsplaat worden uitgelijnd met frameloze methode.

 • Op de plaatsen waar het is gepland om het gipsplaat te lijmen, is het noodzakelijk om vooraf voorbereide lijm aan te brengen.
 • Vervolgens moet het gipskarton ondersteboven worden gekeerd en er lijm op worden gelegd met kleine tussenruimtes. Meestal wordt de kleefmiddelsamenstelling alleen rond de omtrek van de plaat uitgelegd, maar voor een grotere betrouwbaarheid moeten er in het midden van de plaat meerdere lijmvlekken worden aangebracht.
 • Nu moet de gipsplaat worden opgetild en licht tegen de muur worden gedrukt. Duw het materiaal niet te hard, anders riskeert u het te breken.
 • Met behulp van een met rubber gebogen hamer en constructieniveau, plaatst u de plaat waterpas en drukt u deze tegen de basis.
 • De overige gipsplaatvellen moeten op dezelfde manier aan de basis worden bevestigd. Vergeet echter niet om de verbindingen tussen de onderdelen te controleren.

Op basis van dit algoritme kunnen we concluderen: frameloze uitlijning van de wanden is vrij eenvoudig, hoewel veel experts beweren dat het moeilijker is dan het frame. De keuze van de optimale methode van installatie blijft alleen voor de eigenaren van het huis.

De frameloze versie is alleen toegankelijk in gevallen waarin de plafondhoogte in de kamer de hoogte van het gipsplaatblad niet overschrijdt, anders zijn horizontale voegen tussen de platen onaanvaardbaar.

tips

Als je er goed voor hebt gekozen om de muren in de kamer zelf uit te lijnen, moet je erop leunen Enkele tips van ervaren vakmensen.

 • Besteed aandacht aan de kwaliteit van gekochte materialen. Je moet niet te goedkoop in de winkel kijken, omdat ze van slechte kwaliteit zijn.Hoogwaardige ontwerpen zullen meer kosten, maar ze zullen vele jaren trouw dienen, zonder problemen te veroorzaken.
 • Pak de gipsplaat op in overeenstemming met de omstandigheden waarin hij zal zijn. In ruimten met hoge luchtvochtigheid (badkamer, keuken, toilet) moeten speciale vochtwerende panelen worden geïnstalleerd. Normale vellen zijn goedkoper, maar onder dergelijke omstandigheden snel vervormen en inklappen.
 • Als u kiest voor een frameloze installatiemethode, moet u op voorhand goed opletten bij het kiezen van een geschikte lijm. De betrouwbaarheid en duurzaamheid van de uiteindelijke afwerking hangt af van de kwaliteit van het lijmmengsel. Het is noodzakelijk om deze samenstelling te verdunnen, waarbij u zorgvuldig de instructies op de verpakking volgt.
 • Zorg ervoor dat tijdens het installeren de voegen tussen de gipsplaatplaten strikt in het midden van het verticale profiel vallen.

Bij het afdichten van voegen en naden, moet u niet te veel plamuur gebruiken, omdat het overschot ervan de indruk van het uitgevoerde werk aanzienlijk kan bederven.

 • Ondanks het feit dat de kadermethode voor het installeren van gipsplaat niet voorziet in een speciale voorbereiding van ruwe vloeren, moeten ze toch worden behandeld met primer met antiseptische componenten in de samenstelling.
 • Na installatie op gipsplaatplaten blijven vaak hoeden uit schroeven steken. Het is het handigst om ze met een smalle troffel in te pluggen.
 • Bij het bevestigen van gipsplaten met lijm, moet het tijdstip van drogen worden bekeken. In de regel duurt het 30-40 minuten (afhankelijk van de samenstelling van de lijm).
 • Probeer bij het plaatsen van de gipsplaat op het frame een afstand van minder dan 30 cm tussen de schroeven te houden. De ideale afstand tussen de twee armaturen is 12-20 cm.
 • Tijdens de installatie wordt aanbevolen om speciale pakkingen te installeren met een dikte van 10-15 mm tussen de vloer en het blad, evenals het plafond en gipsplaat. Ze zijn nodig zodat de FCL vrij kan uitzetten als de kamertemperatuur of het luchtvochtigheidsniveau verandert.

Over de geheimen van de installatie van gipsplaat, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer