Hoe de gipsplaat met uw eigen handen te pleisteren?

Gipsplaten worden tegenwoordig gebruikt om veel problemen op te lossen bij het afwerken van het pand. Hiermee lijnt u de plafonds en muren uit en vormt u scheidingswanden of andere soortgelijke hekken. Dit materiaal wordt al in eerste instantie geproduceerd met een plat oppervlak. Maar voor zijn betere training raden deskundigen aan gipsplaat te pleisteren. U kunt dus perfect gladde oppervlakken krijgen die geschikt zijn voor alle soorten afwerkingen.

Wanneer stoppen ze?

Het gebruik van gipsplaatvellen biedt niet altijd een goede basis. Los deze problemen op met behulp van speciale mengsels die zowel op de verbindingen als op het volledige vlak van het materiaal worden aangebracht.

Experts raden het gebruik van plamuur aan in verschillende gevallen:

 • Verf de muur of het plafond. Als dit niet gebeurt, zullen er merkbare druppels op de muren zijn die de verf niet kan verdelen.
 • Decoratieve pleisters aanbrengen. Met behulp van afwerkingsoplossingen wordt de adhesie met soortgelijke samenstellingen verhoogd.
 • Visuele uitlijning van overshoot die van invloed kan zijn op het leggen van afwerkingsmaterialen. Vaak wordt het pleister onder het behang aangebracht.

Pleisterwerk mag alleen worden aangebracht op vochtwerende gipsplaatwanden, omdat ze bestand zijn tegen hoge luchtvochtigheid. Wanneer conventionele mengsels voor dergelijke doeleinden worden gebruikt, kan het resultaat onvoorspelbaar zijn.

We selecteren de oplossing

De kwaliteit van de gipsplaatcoating en de levensduur van een dergelijk oppervlak hangen af ​​van de samenstelling die erop wordt aangebracht.

De moderne markt biedt verschillende soorten gipspleisterplaten:

 • Gipsmengsels. Producten zijn perfect voor gipsplaten, omdat het technisch gezien één en dezelfde stof is. Het nadeel van deze oplossingen is de snelle opname van vocht. Daarom is het juist om gipspleister alleen in droge ruimtes te plaatsen, waar geen grote vochtdaling optreedt.
 • Cementformuleringen. Oplossingen van dit type zijn goed bestand tegen hoge luchtvochtigheid. Daarom kunt u met hun hulp gipsplaatvellen extra beschermen tegen water. Je kunt ze in bijna elke kamer gebruiken.
 • Polymeer pleister. Ze zijn relatief recent verschenen. Hun samenstelling kan zowel gips als cement omvatten. Maar om de fysische basiseigenschappen te veranderen, worden er verschillende soorten polymeren toegevoegd. Daarom zijn dergelijke mengsels perfect bestand tegen hoge luchtvochtigheid. Ze zijn veelzijdig en geschikt voor vele taken. Het enige nadeel van polymeerpleisters kan worden beschouwd als hun hoge kosten.

Als je een beginner bent en besluit om zijn eigen stukadoors te doen, dan adviseren deskundigen om de voorkeur te geven aan universele oplossingen. Ze zijn veel eenvoudiger aan te brengen, waardoor je een plat oppervlak krijgt met een minimum aan fouten.

Kous gereedschap

Lakens en mengsels worden behandeld door verschillende accessoires. Met hun hulp kunt u het proces versnellen en een hoogwaardig oppervlak verkrijgen.

Voor pleisterwerk hebt u een paar items nodig:

 • Punch en nozzle voor het mengen van de oplossing. Als het gebied klein is, kunnen deze bewerkingen handmatig worden uitgevoerd.
 • Schroevendraaier en verschillende nozzles van verschillende grootte.
 • Spatels. Je hebt een gereedschap in verschillende maten nodig. Het is belangrijk dat het uiteinde van de spatel glad is.
 • Versterkende mesh. Sommige deskundigen gebruiken voor dit speciale document.
 • Fijn schuurpapier. U kunt verschillende typen aanschaffen, omdat dit het mogelijk maakt om de pleister met een hogere nauwkeurigheid te verwerken.

Voorbereidende operaties

Voorafgaand aan het aanbrengen van de hoofdlaag van gips, moet het gipsplaatoppervlak worden genivelleerd.

Deze werken zijn vrij eenvoudig en omvatten de uitvoering van dergelijke operaties:

 • Controleer allereerst visueel en bij aanraking of de doppen van de schroeven niet boven het oppervlak van het blad uitsteken. Zo ja, dan is het raadzaam om ze iets onder dit niveau te verdrinken. Steek hiervoor eenvoudig een schroevendraaier in het bit. Gebruik geen schroevendraaier, want u kunt het materiaal eenvoudig perforeren of de schroef te diep indrijven.
 • Besteed aandacht aan de gewrichten. Er moet een rand zijn op deze plaatsen.In de meeste gevallen is het aanwezig, omdat de fabrikanten het hebben uitgerust met vellen. Maar als het afwezig is, moet u de uiteinden van de gipsplaat zorgvuldig afsnijden met een briefpapiermes in een hoek van 45 graden.
 • Primer. Gipsplaatbehandeling wordt uitgevoerd met speciale oplossingen die de structuur kunnen versterken. Maar het is niet wenselijk om mengsels op basis van alkyden te gebruiken, omdat deze componenten snel papier corroderen. U kunt de juiste producten kiezen in gespecialiseerde winkels.
 • Afdichting van onregelmatigheden en gewrichten. Aanvankelijk is elk gat van de schroef gevuld met stopverf. Breng het kruisgewijs aan met een smalle spatel. Het is belangrijk om geen bult te vormen die uitsteekt boven het hoofdoppervlak. Voordat de voegen worden gevuld, wordt een speciaal gaas aan hun oppervlak bevestigd. Daarna wordt het opgelost met een vloeibare oplossing. Het biedt ook maximale uitlijning van het oppervlak.
 • Als een gipsplaat met meerdere niveaus wordt gevormd uit gipsplaat, moet u deze versterken met speciale hoeken. Houd er rekening mee dat deze extern en intern kunnen zijn. Bevestiging met schroeven of dezelfde oplossing.Hierna vul je op dezelfde manier alle technische gaten met het afgewerkte mengsel.

Wanneer de voorbereidende werkzaamheden zijn voltooid, moet u het oppervlak een dag alleen laten. Gedurende deze tijd is de samenstelling volledig droog en kan deze verder worden getrimd met schuurpapier. Daarna is het gehele oppervlak bedekt met primers. Het is mogelijk om één keer een groef op de gipsplaat aan te brengen nadat alle voegen volledig zijn gevuld en deze zijn beschadigd.

Algoritme van het werk

De technologie voor het toepassen van de oplossing is relatief eenvoudig, maar vereist de naleving van een paar eenvoudige regels:

 • Koken moet een kleine hoeveelheid van het mengsel zijn, omdat het snel hard wordt. Dit is belangrijk als u geen ervaring hebt en u de oplossing niet snel kunt toepassen op gipsplaat.
 • Pleisterwerk begint altijd met hoeken en beweegt consequent naar het midden van de muur of het plafond.
 • De dikte van de aangebrachte laag mag niet groter zijn dan 5 mm. Als u het vel onmiddellijk bedekt met een dikke laag pleister, zal dit leiden tot snel scheuren van het materiaal tijdens het drogen.
 • Druk tijdens het gebruik niet hard op de spatel. Dit zorgt niet voor een uniforme laag.
  • Elk nieuw stuk wordt met een lichte instroom aangebracht op de eerder bevestigde pleister. Het blijkt dus een soort ligatie te zijn, die het mogelijk maakt om een ​​hele laag te bereiken.
  • Spatel met pleisterwerk staat onder een hoek van niet meer dan 15 graden. Als deze waarde wordt verhoogd, is het niet altijd mogelijk om na de eerste toepassing een glad oppervlak te verkrijgen.
  • Let bij het vullen op hoogteverschillen. Probeer ze niet uit te lijnen met meerdere lagen. Het is beter om ze te laten drogen en daarna een nieuw dun deel van de compositie aan te brengen.
  • Pleisterwerk moet in verschillende cycli zijn. Na elke operatie moet u de samenstelling ten minste een dag opgedroogd geven.
  • De laatste stap is het egaliseren van het gips. Gebruik hiervoor verschillende soorten gipspapier. Het is belangrijk om een ​​perfect vlak oppervlak te bereiken met een minimum aan verschillen. Dit werk kan worden geoptimaliseerd met een speciale verfvlotter. Zorg ervoor dat u persoonlijke beschermingsmiddelen gebruikt (bril, handschoenen en een gasmasker).

  Werken met gipsplaat, of beter gezegd, het pleisteren is een eenvoudige handeling die slechts tijd en geduld vergt.Om een ​​perfect vlak oppervlak te krijgen, moet u hoogwaardige materialen gebruiken en de aanbevelingen van experts opvolgen. Alle handelingen moeten zorgvuldig worden uitgevoerd, in overeenstemming met de technologie.

  Zie de volgende video voor meer informatie over hoe je je eigen gipspleister kunt maken.

  Comments
   auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer