Hoe maak je een doos met gipsplaat?

Tot op heden wordt de bouwmarkt vertegenwoordigd door een groot aantal verschillende afwerkingsmaterialen bestemd voor de inrichting van gebouwen. De meest voorkomende en veelzijdige is gipsplaat. Het is met zijn hulp dat het mogelijk is om dozen met verschillende ontwerpen en doeleinden te bouwen.

Speciale functies

Het onbetwiste voordeel van een gipsplaat is het vermogen om lelijke interieurelementen te maskeren. Rioolbuizen, stootborden met koud en warm water, draden en andere communicaties kunnen door dergelijke structuren aan de ogen worden verborgen. Bovendien zijn ze geïnstalleerd om het plafond uit te lijnen, de kromming van de wanden te corrigeren en het kan ook de basis zijn van ingebouwde kasten.

Zoals elk ander bouwmateriaal heeft gipsplaat zijn eigen kenmerken waarmee rekening moet worden gehouden tijdens het werken.

Geproduceerd gipsplaten, gelijmde lagen van verschillende materialen. In het midden van het blad bevindt zich een laag gips, die aan beide zijden is bedekt met karton. Gips verwijst naar fragiele materialen. Om de sterkte van zijn geïmpregneerd met speciale additieven te verhogen. Het karton is ook geïmpregneerd met een speciale versterkende samenstelling, zodat dit afwerkmateriaal vrij grote belastingen kan weerstaan.

Een gipskartonbak bestaat niet alleen uit gipsplaten, maar ook uit het frame waarop deze platen zijn gemonteerd. Het frame zelf kan zowel van hout als van metaal zijn. Het houten frame bestaat uit staven met een doorsnede van 40x40 of 50x50 mm. Om het proces van verval te voorkomen, worden de staven behandeld met antiseptische middelen en bodemverbindingen.

De basis van een ander type frame is gegalvaniseerde metalen profielen met een gebogen U-vormige vorm, geschikt om met dergelijk materiaal te werken. Ze vereisen geen speciale behandeling en zijn daarom een ​​meer winstgevende optie voor het vervaardigen van dozen.Profielen zijn onderverdeeld in handleidingen en hoofdfuncties.

Voors en tegens

Een gipsplaatdoos binnenshuis installeren Het heeft vele voordelen vanwege zowel het materiaal zelf als het ontwerp als geheel:

  • Gipsplaatmateriaal is milieuvriendelijk, dus het wordt gebruikt voor alle gebouwen. Hiermee kun je de ruimte in korte tijd genoeg veranderen, wat belangrijk is voor het uitvoeren van ingewikkeld werk.
  • Het is gemakkelijk te hanteren, vellen kunnen bijna elke configuratie krijgen. Ja, en gipspanelen aan de oppervlakte zijn geen bijzondere problemen.
  • De installatie van de doos wordt uitgevoerd in zowel frame- als kaderloze wijze. Het hangt allemaal af van de installatielocatie van de structuur. Houten balken of metalen profielen, die de basis vormen, perfect gecombineerd met gipsplaat.
  • Het is ook een belangrijke duurzaamheid van het materiaal. Een goed geïnstalleerd ontwerp gaat meer dan een jaar mee.

Maar er zijn nadelen aan het gebruik van dergelijke faciliteiten. In de eerste plaats - dit is natuurlijk het verlies van enkele centimeters. Immers, het apparaat, ondanks zijn aantrekkelijke uiterlijk, heeft wat vrije ruimte nodig,Daarom moet altijd rekening worden gehouden met het installeren van deze nuance.

Gipsplaatplaten hebben enkele belastingsbeperkingen. Bij het transport en het werken met dergelijk materiaal moet erop worden gelet dat er een kans bestaat dat het blad barst.

types

Gipsplaatkisten zijn opgedeeld volgens de locatie, het doel en het aantal gezichten. Meestal is het op het plafond gebouwd. Plafondstructuren behoren tot de meest populaire en wijdverspreide structuren, waardoor niet alleen belangrijke gebreken en communicatie kunnen worden verborgen, maar ook de vorm van het plafond kan worden gewijzigd, waardoor samenstellingen op meerdere niveaus met verschillende configuraties kunnen worden gemaakt. De plafonddoos is een goede locatie voor de LED-strip en spots die in het canvas zijn gemonteerd.

Aan de muur wordt een gipsplaatkast vaker gemonteerd voor verschillende doeleinden. Naast het verbergen van communicatie. het kan andere functies vervullen: het is mogelijk om het oppervlak van de wanden waterpas te stellen, kleine structuren dienen als planken of nissen, het installatieontwerp kan de hele muur of een klein deel ervan innemen. Afhankelijk van de locatie van de doos zijn onderverdeeld in hoekig en recht.Rechte weergaven hebben drie gezichten: twee zijden en één centraal.

De hoekoptie, in tegenstelling tot de muur en het plafond, bestaat uit twee vlakken. Dergelijke vormen zijn gemonteerd op de kruising van twee wanden en worden gebruikt om de pijpen te verbergen, evenals onder de kap te worden geplaatst. De doos zelf heeft een L-vormig uiterlijk, en de vlakken verbinden zich in een rechte hoek met een schuin afsnijdende snij-inrichting.

Toepassingsgebied

De installatiestructuur is gemonteerd in een gebouw met verschillende doeleinden. Locatie hangt af van de functionele accessoires. In de keuken is een gipsplaatkast geïnstalleerd, in de regel, voor extra verlichting van het werkgebied. Soms wordt het gemaakt en vervolgens geïnstalleerd om een ​​batterij te verbergen die uit een of meer secties bestaat. Dit ontwerp bevindt zich rond de radiator en is op twee manieren gemonteerd.

In het eerste geval wordt het bovenste vlak op de bodem van de dorpel geschroefd en wordt de bodem aan het vloeroppervlak bevestigd. Bij gebruik van de tweede methode in plaats van de vloerdoos aan de muur te bevestigen. Om de warme lucht goed te laten circuleren, worden er speciale sleuven in de doos gemaakt.

De box, ontworpen voor verlichting, kan aan beide zijden en met 3 zijden worden gemonteerd. De aanpassing hangt af van de locatie van de beoogde installatie en hoogte.

Installeer muur, plafond en gemengde soorten systemen in de keuken. Onder de kap worden in de regel plafondkanalen gebruikt, die een stapel rechthoekige vorm en ontwerpen van een gemengd type hebben, en de wanden aangrenzend aan de hoek L-vormig zijn.

In het toilet wordt de doos vaak geïnstalleerd om de afvoer van het riool te verbergen en in de badkamer - om het watertoevoersysteem te sluiten. Vanwege het speciale microklimaat van deze gebouwen, moeten gipsplaatplaten vochtbestendig zijn. En de leidingen zelf, waarrond de constructie is gebouwd, zijn vaak bedekt met condensaat, daarom is het gebruik van een vochtbestendig materiaal een essentiële noodzaak.

In de slaapkamer, woonkamer en andere woonkamers kan de box niet zozeer worden gebruikt voor het maskeren van lelijke interieurelementen, maar ook voor praktische doeleinden. Een kleine doos in de vorm van een plank voor tv, boeken en andere dingen kunnen het interieur aanzienlijk veranderen zonder grote uitgaven en tijd.

Soms dient de doos in de kamer als een decoratief en tegelijkertijd functioneel element. Het is geïnstalleerd om de ophangende gordijndelen (haken) te verbergen.Monteer deze optie op het plafondoppervlak langs de raamopening. Bovendien dient het ontwerp als een platform voor het plaatsen van de ledstrip.

Waar verlichting is, zijn er draden. Voor de veiligheid en de esthetische uitstraling van de kamer is een aansluitdoos gemonteerd. Het installeren van de aansluitdoos is nodig om het schakelen van draden en kabels correct te organiseren.

Een hoge mate van bescherming tegen blootstelling aan externe factoren wordt geboden door de soldeerdoos, gemarkeerd door fabrikanten met de letters IP en twee cijfers die het beschermingsniveau tegen stofdeeltjes (het eerste cijfer) en vochtigheid (het tweede cijfer) aangeven.

Hoe te doen?

Om een ​​gipsplaatdoos met uw eigen handen te bouwen, moet u het voorbereidende werk goed uitvoeren.

Deze omvatten processen zoals:

  • bepaling van de installatieplaats;
  • lay-out;
  • voorbereiding van materiaal en gereedschappen;
  • installatie zelf.

Voor het markeren van de installatieplaats zijn hulpmiddelen nodig, zoals potlood, meetlint, constructieniveau en de vierkante liniaal. Voor de installatie van het frame kunt u niet zonder een boormachine, schroevendraaier, hamer, ijzerzaag en een snijder voor het verbinden van profielen.De vorming van de doos is onmogelijk zonder een geschikt bouwmes en een schuurmachine. De gebruikte materialen zijn gipsplaatplaten met een dikte van 12,5 mm en stijve metalen profielen.

Nadat u de installatie-site hebt gekozen, kunt u beginnen met het meten van de toekomstige box met behulp van de gereedschappen die voor dit proces zijn voorbereid.

Het bepalen van de toekomstige grootte van de doos is een belangrijke locatie van het object. Als u van plan bent om het op het plafond te installeren, wordt deze locatie als horizontaal beschouwd. De markeringen die de breedte van de constructie bepalen, worden in dit geval op het plafondoppervlak geplaatst en markeringen die overeenkomen met de lengte worden op de muur geplaatst. Wanneer het object verticaal wordt geplaatst, worden de markeringen die overeenkomen met de lengte en breedte ervan op het wandoppervlak geplaatst en wordt het volume van de toekomstige structuur op de vloer en het plafond bepaald. Om de grenzen van de doos te bepalen, is het noodzakelijk om de meest prominente delen te markeren, en het is van hen dat de nodige centimeters worden gereserveerd.

Bij het meten van het gedrag van een toekomstig ontwerp, moet worden bedacht dat de afstand tussen de randen van de doos en het object zelf minimaal 5 cm moet zijn.Er moet ook aandacht worden besteed aan de latere buitenafwerking, namelijk dikte en integriteit. Als het afwerken van de buitenkant van de doos verondersteld tegelwerk is, moet bij het markeren rekening worden gehouden met de breedte, om het tegelmateriaal niet aan te passen aan een reeds geconstrueerd model. Na het toepassen van de opmaak, moet u nauwkeurig alle gemarkeerde punten verbinden. Bij het afbakenen van de contouren van de toekomstige doos, moet u de hoeksteun gebruiken. Correct geconstrueerde lijnen die van de markeringen naar het object lopen, moeten zich in een strikt loodrechte positie bevinden.

Layouts voor een verticaal geplaatst object beginnen vanaf het plafond. Om de nauwkeurigheid van de contour te controleren, moet u de loodlijn vanaf het bovenste hoekpunt laten zakken, het onderste hoekpunt moet samenvallen met het bovenste merkteken. Na het controleren van de opmaak, kunt u doorgaan met de installatie van de structuur. Om de doos snel en vooral correct te kunnen installeren, moet u bepaalde regels volgen. Er is een stapsgewijze instructie over dit account, waardoor alle werken in fasen zijn verdeeld.

De installatie van het frame is niet minder belangrijk dan de opmaak. Op kant-en-klare contouren moet u metalen profielen installeren.Eerst worden de palen aan de muur bevestigd, worden de gaten voorgeboord voor dit proces en worden de pluggen vastgeschroefd. Voor een sterkere bevestiging moet de afstand tussen de gaten tussen 50-60 mm zijn. Geleideprofielen moeten eerst op het plafondoppervlak en vervolgens op de vloer worden bevestigd. Nadat u kunt doorgaan met het bevestigen van de voorste stijlen, komende van de bovenste geleideprofielen, met behulp van lamellen of schroeven.

Om de structuur in een gelijkmatige positie te houden, moeten extra profielen worden gebruikt - de zogenaamde verstevigingsribben. Ze moeten een strikt loodrechte positie innemen ten opzichte van de rackprofielen en zich op een afstand van niet meer dan 1 meter van elkaar bevinden. De installatie van verstijvingen is belangrijk als de hoogte van de hele constructie meer dan 1,5 m is en de breedte van de randen meer dan 25 cm is en bovendien de basis vormen waarop de gipsplaten (FCL) zijn bevestigd.

Voor horizontaal geplaatste objecten begint de installatie van de constructie met de montage van het geleideprofiel (UD) langs de gehele omtrek. Vervolgens geschroefde verticale springer. Nadat ze zijn gefixeerd, is het noodzakelijk om de installatie van het richtprofiel te starten.Het onderste deel van de doos kan op de vloer worden gemonteerd en pas daarna dit constructie-element aan de bovenste helft bevestigen. Na het voorbereiden van het frame ga je verder met het vormen van de doos zelf. Van de voorbereide bladen van gipsplaat snijd de gewenste grootte en vorm van het gezicht van het toekomstige ontwerp. Eerst moet je de breedte, lengte van de zijkanten meten en deze figuren op het vel markeren. Nadat u door kunt gaan naar de verbindingsmarkeringen. Er wordt een incisie gemaakt langs de contouren van de contouren.

Om het materiaal niet te bederven, moet u enkele regels volgen:

  • Knip het laken langs de contouren geproduceerd met een liniaal en een briefpapier mes. Het proces zelf moet zonder haast en overmatige druk verlopen. De randen van de snede worden verwerkt met een schilvlak met een lichte afkanting van 22,5 graden. Bij het samenvoegen van de GCR wordt een hoek van 45 graden gevormd, waardoor de vellen stevig aan elkaar zijn bevestigd.
  • Na het voorbereiden van de vellen, kunt u het frame naaien met zelftappende schroeven voor bevestiging van 35-45 mm, met een steek van 25 mm. Voor kleine framedozen zijn zelftappende schroeven de meest acceptabele methode om vellen te bevestigen. Als gipsplaatplaten worden gebruikt voor het nivelleren van wanden, kan een montageschuim worden gebruikt als hulpstuk.De totale kosten van schuim dat nodig is voor de bevestiging is lager dan de kosten van de gebruikte metalen profielen, bovendien draagt ​​het bij aan het behoud van warmte in de kamer.

Maar het is de moeite waard eraan te denken dat het demonteren van de constructie zonder de gipsplaten gefixeerd met behulp van montageschuim te beschadigen niet zal werken, je moet het gewoon breken. Daarom is herontwikkeling gemakkelijker en voordeliger om vellen te ontmantelen, vastgeschroefd met schroeven.

tips

Gipsplaat is in feite een eenvoudig ontwerp, in de meeste gevallen bedoeld om enkele decoratieve elementen te verbergen. Maar tijdens de installatie moet je de praktische hertoewijzing van deze structuur en sommige nuances van de installatie zelf niet vergeten.

De installatie van de doos, beginnend met markeringen en eindigend met de bevestiging van de vellen, moet worden uitgevoerd op gebouwniveau. Het is mogelijk om zowel een eenvoudig hulpmiddel te gebruiken in de vorm van een liniaal met een centrale locatie van een fles met een vloeistof, en een nauwkeuriger, modern apparaat zoals een laser-niveau.

Elke fase van het werk moet plaatsvinden onder de controle van dit apparaat, anders kan de geconstrueerde structuur worden verkregen met aanzienlijke afwijkingen, die geen erg goed effect hebben op de operationele kenmerken.

Voor de stabiliteit en sterkte van de doos is de grootte van het frame van groot belang.of liever, zijn baleinen. Met de lengte van deze frame-elementen van meer dan 80 cm worden extra bevestigingsmiddelen geïnstalleerd - dit zijn U-vormige houders, met behulp waarvan de structuur in een gelijkmatige positie wordt gehouden.

Bij het installeren van een doos met kromlijnige vormen voor het snijden van vellen is het beter om een ​​figuurzaag te gebruiken. Dankzij hem zijn de bezuinigingen vrij glad, soepel en mooi omlijnd. Voor de vorming van ronde gaten voor stopcontacten of plafondlampen, is het beter om speciale kronen te gebruiken die op een boor zijn gemonteerd.

Pijptoegangsvenster

Bij het installeren van een doos voor objecten zoals een rioolbuis of een waterleiding, is het noodzakelijk om een ​​gat in de platen te snijden, waardoor de toegang tot de speciale elementen van deze objecten wordt vergemakkelijkt. In een rioolbuis zijn het koppelingen met een aftakking of gat dat wordt afgesloten door een speciale dop. Het apparaat is bedoeld om de verstopping op te ruimen, daarom is het onmogelijk om het blad te sluiten met toegang tot het.

Bovendien heeft de rioolbuis een verbinding waarbij de binnenste rioolbuis convergeert met de centrale stijgbuis.In geval van een noodsituatie of een eenvoudige vervanging, moet deze ook toegankelijk zijn. Deze eis is van toepassing op watermeters, kleppen, compensatoren, terugslagkleppen en versnellingsbakken voor loodgieterswerk.

Voor een esthetisch uiterlijk van de hele constructie wordt een gat voor een speciaal venster gesneden om in de deur te passen. Bij de vorming ervan is het noodzakelijk rekening te houden met de grootte van het frame van het blad, in de regel is het kleiner dan het gat met 1-3 mm. De installatie van de doos in de doos kan zowel vóór de installatie van het vel op het frame, als daarna worden uitgevoerd.

Gaten in de kist worden ook gevormd op de plaatsen waar de pijpen of ander omhuld voorwerp zijn grenzen overschrijdt. De snede moet iets groter in diameter zijn dan de buis. De gevormde spleet is gevuld met materialen die de overdracht van trillingsvibraties van de pijp naar de structuur verzwakken.

Mooie voorbeelden in het interieur

Tegenwoordig is duurzame en lichte gipsplaat het beste afwerkingsmateriaal en aan de basis van mooie interpretaties in het interieur is een gewone doos. Het afwerken van het plafond, wanden en andere oppervlakken, de vorming van interieurartikelen en de installatie van structuren die de ruimte transformeren, is alleen mogelijk op basis van de doos.

Met behulp van de doos, het plafond en de muren kan elke, zelfs de meest ongewone vorm worden gegeven: installeer verlichtingsarmaturen op de juiste plaatsen, maak prachtige planken en nissen die het interieur van een appartement of huis een speciale unieke uitstraling geven. Dankzij de gipsplaatbak worden de nadelen van de ruimte voordelen. Het belangrijkste is om de structuur correct te positioneren, waarna een gewoon appartement verandert in een mooie en comfortabele woning.

Hoe je een doos met gipsplaat maakt, zie de volgende video.

Comments
auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer