Vochtbestendige gipsplaat: karakteristieken en toepassing

Gewoon karton, wanneer het in contact komt met water, wordt snel ontdooid. Daarom wordt als afwerkmateriaal meestal vochtbestendige gipsplaat gebruikt. Voor het kopen is het belangrijk om de basisparameters te bestuderen, zodat het werken met het geen problemen oplevert.

Wat is het?

Interpretatie van de afkorting GKLV is een vochtbestendige gipsplaat. Met deze coating kunt u de keuken, badkamer, toilet of douche afwerken. Het verschilt van de gewone interne structuur van de gipsplaat en de chemische samenstelling. Kleur buitenkant in de meeste gevallen, groen, lichtgroen, af en toe geproduceerde roze materialen.

Het gebruik van gipsplaat is erg breed, het is een van de meest veelzijdige afwerkingsmaterialen.

Het is gemakkelijk te gebruiken in residentiële en niet-residentiële gebouwen om:

 • schede de muur;
 • om een ​​partitie te bouwen;
 • creëer een complex decoratief element;
 • maak een plafond met meerdere niveaus.

Het beste resultaat wordt bereikt wanneer een vochtbestendig gipsplaat wordt gebruikt in ruimten met uitstekende ventilatie, die regelmatig worden geventileerd. Er moet aandacht worden besteed aan de eigen etikettering. Groep A is gelijkmatiger dan het materiaal van categorie B, en het duurt langer. Aan de andere kant zal een dergelijke dekking altijd duurder zijn.

De voor- en nadelen van elk materiaalen vochtbestendige gipsplaat is geen uitzondering. Het is belangrijk om te onthouden dat geen enkele behandeling in staat is om de weerstand tegen water van meer dan 80% te verhogen. Dit betekent dat in de badkamer dergelijk materiaal ongewenst is om te gebruiken zonder opeenvolgende vlekken of overlappingen met decoratieve tegels. Voor de rest van de indicatoren manifesteert GCR zich veel beter.

Het is volkomen veilig in sanitaire termen, eenvoudig te installeren, vereist geen speciale zorg.

Speciale functies

Technische kenmerken van gipsplaat vanwege het feit dat het bestaat uit gips, dat hydrofobe additieven bevat, en een paar lagen karton,die op een speciale manier worden verwerkt. Deze oplossing wordt tegelijkertijd beschermd tegen vocht, tegen het ontstaan ​​van schimmels. Maar elke fabrikant heeft natuurlijk zijn eigen geheimen die niet kunnen worden gelezen in de staatsnormen of andere regelgevingsdocumenten.

De dikte van de gipsplaat varieert van 0,65 tot 2,4 cm. Het is noodzakelijk om de waarde te selecteren afhankelijk van de bedrijfsomstandigheden en het doel van de toepassing. Om een ​​muur in een appartement te maken, dient u vellen te gebruiken die niet dunner zijn dan 1,25 cm .Wanneer bogen en figuren worden gemaakt, variëren de dwarsafmetingen van 0,65 tot 1,25 cm Kwaliteitsproducten worden altijd gemarkeerd.

In de toelichting van de fabrikant geeft informatie over:

 • type vellen en hun groep;
 • rand ontwerp;
 • de maat en standaard in overeenstemming waarmee het product wordt vrijgegeven.

Een laag gewicht stelt u in staat om gipsplaat te gebruiken zonder hulp en in bijna elke situatie. De belasting op de ondersteunende structuren van de muren is minimaal. Het is onmogelijk om niet op de dampdoorlatendheid van gipsplaat te letten, omdat deze altijd is gemaakt van poreus gips. Typische dichtheid van droge muren is 2300 kg per 1 vierkant. Er zijn speciale varianten van dit materiaal voor buitenwerk, maar ze verdienen een aparte discussie.

types

Naast de gebruikelijke GKLV is er ook een GKLVO - dit materiaal is niet alleen bestand tegen water, maar ook tegen vuur. Vochtbestendige gipsplaten bevatten altijd gips vermengd met antischimmeladditieven en siliconengranulaat, die de weerstand tegen water verhogen. Het is belangrijk om te onthouden dat zelfs geëtiketteerd als waterdicht GCR alleen moet worden gebruikt als de buitenste laag wordt beschermd met extra coatings.

Brandwerend muurmateriaal, in tegenstelling tot eenvoudig, weerstaat perfect de werking van open vuur vanwege het feit dat de kern is versterkt met versterkende componenten.

Dit product wordt gebruikt:

 • in industriële gebouwen;
 • in de ventilatieschachten;
 • op zolders;
 • in de decoratie van elektrische panelen.

Voor de badkamer onder de tegel is geen geschikte gipsplaat met een rechte randomdat het oorspronkelijk bedoeld was voor droge installatie. Dit type materiaal hoeft de naden niet te leggen. Verfijnde randen zijn ontworpen om het plakken met versterkende tapes en de daaropvolgende applicatie van stopverf te vergemakkelijken. Het materiaal met een afgeronde rand maakt plamuren mogelijk, maar versterkende tapes zijn niet nodig.

In die gevallen waarin niet alleen bescherming tegen vocht, maar ook de beheersing van extern geluid vereist is, is het juister om de voorkeur te geven aan watervaste gipsplaten tegen aquapanelen.Dit materiaal heeft ook de voorkeur als constant condensaat wordt gevormd of als het oppervlak continu in contact is met een vloeistof. In alle andere gevallen is de keuze voor deze of gene optie een uitsluitend persoonlijke aangelegenheid.

afmeting

Typische afmetingen van vochtbestendige gipsplaten variëren van 60x200 tot 120x400 cm. In de meeste gevallen komt een stap overeen met 5 cm. 10 mm dik gipsplaat wordt zelden gebruikt, veel vaker hebben bouwers en reparateurs materiaal van 12 mm nodig (precies 12,5 mm). Het zijn deze drie maten die worden beschouwd als de beste in termen van sterkte en geluidsdemping.

kleur

De kleur van vochtbestendige gipsplaat is in de meeste gevallen groen. Dit komt voornamelijk door de noodzaak om de productcategorie te identificeren. Omdat in de belangrijkste kamers (badkamers) bovenop de gipsplaat nog een coating zal worden aangebracht, is de uniformiteit van kleuren geen bezwaar.

Selectie en toepassing

Naast de bijbehorende documenten en de groene kleur, heeft vochtbestendig GCR nog een ander belangrijk verschil met eenvoudige analogen. Het gipsdeel van de constructie is donker en de randen worden beschermd door een kartonnen laag, dit is belangrijk voor maximale weerstand tegen water. Met de breedte en lengte van het vel kunt u voor bijna elke kamer de optimale oplossing kiezen.

Hoe minder verbindingen u moet doen, hoe eenvoudiger het werk zal zijn en hoe betrouwbaarder de versierde muur zal zijn. Dit is belangrijk om te overwegen bij het beoordelen van de vereiste afmetingen van het materiaal.

Degenen die al een reguliere gipsplaat moeten installeren, kunnen gemakkelijk de waterdichte tegenhanger aan. De overeenkomst komt tot uiting in de installatie van een metalen frame, als onderdeel van de benodigde gereedschappen en geleidingsonderdelen.

Steevast moet:

 • zelftappende schroeven;
 • pluggen;
 • profielconstructies;
 • mark-up tools;
 • hulpmiddel voor de voorbereiding van gaten.

Er moet ook rekening mee worden gehouden dat de kosten van een vochtbestendig vel iets hoger zijn in vergelijking met het gebruikelijke afwerkingsmateriaal. In natte ruimtes moet de installatie alleen worden uitgevoerd met goede ventilatie en met een kleinere afstand tussen de traliedelen dan in een standaardsituatie. Om het frame in de badkamer voor te bereiden, wordt alleen aluminium gebruikt, houten delen kunnen niet worden gebruikt. Elke naad wordt zeer zorgvuldig verzegeld en ontdek altijd voor aanvang van het werk welke zijde van het laken de voorkant is. Bevestig de schroeven bij voorkeur op een afstand van 20 cm van elkaar.

Het is mogelijk om vochtbestendige gipsplaat met of zonder frame te installeren.Als de methode zonder kader wordt gekozen, is het vereist om het oppervlak goed voor te bereiden en alle oude coating eruit te verwijderen. Breng vervolgens een primer aan, die niet alleen de ontwikkeling van plagen voorkomt, maar ook de hechting van de kleefstofsamenstelling verbetert.

De lijm zelf wordt aangebracht rond de omtrek of met onze pleisters. De eerste methode wordt gekozen wanneer de muur in perfecte staat is en niet afwijkt van de verticaal. De zijkanten van het karton zijn gecoat met lijm, voor grotere betrouwbaarheid worden ze geplaatst in de vorm van twee stroken op gelijke afstanden van de rand. Vervolgens wordt het bewerkte blok op de muur aangebracht en genivelleerd, waarbij de nadruk ligt op de aflezingen van het gebouwniveau. Lijm vet het volledige oppervlak van het vel in. Breng het lijmmengsel aan op het oppervlak van de muur of niet, de meesters beslissen zelf, maar deze stap zal helpen voorkomen dat holten onder de afwerklaag komen.

Het gipskarton moet in een ruimte worden gelijmd waar geen tocht kan plaatsvinden, anders zal de lijm drogen voordat deze een normale hechting geeft. Bij de temperatuur en vochtigheid die in de instructies worden aangegeven, zal het invriezen na 24 uur plaatsvinden. Vervolgens wordt het afwerkingsmateriaal na 24 uur gemalen, wanneer het wordt doorweekt, het wordt behandeld met een universele samenstelling en vervolgens geschilderd of geplakt behang.Ter informatie: het is onmogelijk om tegels op gipsplaat te bevestigen met behulp van frameloze technologie.

Bij gebruik van een kader wordt een pleisterzijde eraan bevestigd, die dichter en harder is. De montage van de geleideprofielen gebeurt langs de lijnen die de laagste hoeken van de oppervlakken verbinden. Om een ​​maximale stijfheid van de structuur te garanderen, worden er ongeveer elke 5 cm ophangingen geplaatst. Voor de vorming van figured elementen, wordt slechts een blad van GCR van klein formaat gebruikt, dat in bepaalde aandelen wordt gesneden.

Tips en trucs

Veel mensen die geen significante ervaring hebben, zijn verbaasd over de vraag aan welke kant ze vellen vochtwerende gipsplaat moeten bevestigen. Het antwoord is vrij eenvoudig: je moet kijken naar hoe de groef zich bevindt, die verschijnt wanneer het uiteinde schuin wordt geplaatst. Het is mogelijk om geen aandacht te schenken aan kleurplaten, het maakt het niet mogelijk om de juiste keuze te maken.

Bouwers moeten de gaten tussen de gewrichten GKL verlaten, om stopverf kwalitatief te bewerken, zelfs het kleinste deel van het oppervlak. Putty tweemaal aanbevolen (vóór het aanbrengen van de grond en daarna). Vervolgens wordt het oppervlak behandeld met waterdichte verbindingen,om de beste bescherming te bieden tegen het binnendringen van water.

Niet altijd voldoet een uniforme verschijning van de gipsplaat aan mensen. In dit geval moet u extra dekking creëren - lijm bijvoorbeeld de achtergrond. Professionele bouwers vinden dergelijk werk niet zo gecompliceerd, maar zoals in elk bedrijf, zijn er bepaalde nuances dat onwetendheid kan falen.

Het plaatsen van gipsplaat onder behang is veel gemakkelijker dan bij latere verf of decoratieve pleister.

Karton is hetzelfde papier, respectievelijk, het behang dat erop is geplakt zonder extra bewerking zal zeer stevig worden vastgehouden, zo erg dat het bijna onmogelijk is om ze te verwijderen zonder de structuur te vernietigen. De keuze ligt voor de hand, want zelfs twee of drie dagen voorbereiding is duidelijk economisch voordeliger dan een volledige herinrichting van de ruimte tijdens de volgende herinrichting. Daarnaast zullen de groene basis en de markeringen erop doorschijnen en deze onbeduidende details kunnen het concept van het interieur als geheel verstoren.

Ongeacht overwegingen van zuinigheid, moet u ten minste twee spatels gebruiken - breed en medium. Als ze er niet zijn, is het de moeite waard om een ​​hele set tegelijk te kopen, maar toch zijn deze handige hulpmiddelen meer dan eens van pas.In plaats van een schroevendraaier kunt u het doen met een kwaliteitschroevendraaier, maar zonder een bouwmes is het werk onmogelijk.

Het is het gemakkelijkst om de stopverf te mengen in plastic emmers met een inhoud van 5 of 7 liter, en het wordt aanbevolen om siliconen containers van kleine afmetingen direct voor het werk te gebruiken.

De primer zelf wordt aangebracht met zachte borstels of rollers, gekenmerkt door een hoog absorptievermogen. Bouwers proberen droge stopverf te verdunnen met een speciale mixer, en als je dit vaak en langdurig niet hoeft te doen, kun je jezelf beperken tot een speciaal mondstuk op een boormachine. Wat betreft de composities, dan is voor het afwerken van de wanden van gipsplaat voldoende gewone afwerkplamuur. Klassieke technologie (met een voorlopige laag) is in dit geval te duur en niet gerechtvaardigd.

Om de gipsplaat onder het behang af te werken is de meest correcte cementsamenstelling, omdat deze beter bestand is tegen gips en polymeer dan tegen de destructieve werking van water. Voordat met het werk wordt begonnen, wordt het oppervlak zorgvuldig geïnspecteerd om de kwaliteit van de assemblage te beoordelen en mogelijke defecten daarin te corrigeren. Ze controleren of alle doppen van de schroeven slechts een klein beetje in het karton zijn begraven en niet uitsteken of erg diep gaan.De kleinste defecten die onzichtbaar zijn voor het blote oog, worden gedetecteerd door een soepel lopende spatel.

Te diep gedreven, vereisen de schroeven een extra fixatie van het vel met nog een bevestigingselement (maar de afstand tussen het vel en het probleemgedeelte moet minimaal 5 cm zijn). Het overslaan van een diep getapte schroef kan ertoe leiden dat het na een tijdje uit zal breken en dan zullen de vellen beginnen te barsten en zal het behang uitrekken en zelfs scheuren. De pony aan de buitenrand van het blad wordt verwijderd met een mes. Tot slot helpt schuurpapier omgaan met de restanten. Het elimineert ook zichtbare sporen van schimmel, maar kapitaalregeling van de schimmel is alleen mogelijk door het gebruik van gronden met een complex doel, die effectief micro-organismen onderdrukken.

Als het blad schimmel heeft gehad, wordt het twee keer op rij van een primer voorzien.

Externe hoeken zijn noodzakelijkerwijs versterkt, omdat metalen of kunststof geperforeerde hoeken uitstekend zijn als verstevigingselementen. Experts adviseren niet om gegalvaniseerd staal te gebruiken, omdat bij de geringste overtreding van de beschermlaag roest snel zal opvallen door enig behang.Een aluminium hoek is het beste voor thuisgebruik, hij is tegelijkertijd licht en sterk genoeg.

Hoekstructuren worden op de vlakken gedrukt na het aanbrengen van een uniforme primerlaag daarop. De druk moet zeker zijn, maar niet te energiek, omdat anders de hoek zal buigen. Zelfs als er geen regel bij de hand is, kan elke duurzame riem deze vervangen. Het is belangrijk om de spatel klaar te houden en waterpas te zetten met zijn hulp uitstekende delen van de substantie.

Stopverf moet een medium spatel gebruiken (bladbreedte - 20 cm). De afgewerkte compositie in kleine doses netjes verdeeld over de lengte. Het werk wordt van boven naar beneden uitgevoerd totdat de versterkende structuur is verborgen onder de laag stopverf.

Het wordt aanbevolen om een ​​schets te maken voordat u met het werk begint en er vervolgens strikt aan te werken.

In elk van de hoeken moet je de steunstroken plaatsen, alleen dan zal het frame kwalitatief en volledig zijn taak uitvoeren. Het profiel mag niet in contact komen met de rand van het blad, om geen extra problemen te creëren.

Bij het maken van een frame kan een profiel van verschillende configuraties (genoemd naar vergelijkbare letters van het Latijnse alfabet) worden gebruikt:

 • W - groot voor gemeenschappelijke raamwerken;
 • D - is nodig om het roostervlak te maken;
 • UA is een product van verhoogde sterkte en met de dikste muur mogelijk.

Een vorm zoals de letter "P" geeft aan dat de uiteinden van de steunprofielen in een dergelijk product moeten worden gestoken. Voor vochtbestendige gipsplaat is de stap van het installeren van het profiel 0,6 m. In gevallen waarin er een opening naar de muur is, moet deze bedekt zijn met karton of houtproducten. Alternatieve oplossingen - minerale wol en schuimrubber (de tweede optie is handiger en praktischer). Scheidingswanden en andere afzonderlijke bouwwerken hebben geen speciale isolatie nodig, ze hoeven alleen de holtes te sluiten die dienen als toevluchtsoord voor insecten en die de geluidsisolatie schaden.

Bij het selecteren van bevestigingsmiddelen (zelftappende schroeven) moet er een duidelijk onderscheid worden gemaakt tussen producten die bedoeld zijn voor bevestiging op metaal en op hout, aangezien ze elkaar niet kunnen vervangen. De schroef die zich het dichtst bij de rand bevindt, moet minstens 0,5 cm er vanaf bewegen, anders zijn kraken en delaminatie onvermijdelijk.

Ongeacht hoe goed het werk wordt uitgevoerd, het is erg belangrijk om de muren onder een laag gipsplaat in een aantal kamers te verwarmen.In de badkamer of in de kelder is het voldoende om tijdens installatie van de muur terug te trekken, zodat de resulterende luchtlaag zijn taak vervult. Maar op de balkons en loggia's om GCR te gebruiken, zelfs vochtbestendig, is het alleen mogelijk onder de voorwaarde van hoogwaardige beglazing - op zijn minst een glazen kamer met twee kamers. Wanneer extra isolatie wordt gebruikt, blijft er een luchtspleet achter die voorkomt dat het nat wordt van dat en ander materiaal.

Fabrikanten en beoordelingen

De onbetwiste leider in kwaliteit is het product Duits betreft Knauf. Hij was tenslotte degene die voor het eerst een gipsplaat van het moderne monster begon te maken en nog steeds bijna driekwart van de wereldmarkt beheerst. Consumenten waarderen vooral de opties met een dikte van 12,5 mm, maar daarnaast zijn er veel opties die verschillen in hun kenmerken. Elke parameter van de productie van een Duits bedrijf wordt zeer hoog geschat, en het enige probleem is alleen de aanzienlijke kosten.

Rusland heeft zijn eigen leider - Volma bedrijf. Dit bedrijf heeft productievestigingen in Volgograd, waar de productie van alle soorten gipsplaten wordt geregeld.Al meer dan tien jaar worden producten onder het merk Volma geleverd aan alle grote steden in de Russische Federatie, dus er is geen risico bij aankoop. En dit is een betere aanbeveling dan eventuele lovende kritieken.

Een vrij serieuze competitie voor de fabrikant van de Volga is de Oeral gifas ondernemingsgroep. Ze is gespecialiseerd in waterdichte gipsplaat en bouwers wijzen op de hoge kwaliteit, die niet slechter is dan die van buitenlandse leveranciers.

Succesvolle voorbeelden en opties

      De mogelijkheden om af te werken met vochtbestendige gipsplaten in natte ruimtes, inclusief semi-kelders, zijn behoorlijk groot. Witte keramische tegels helpen effectief om de veerkracht van structuren te verhogen tot het destructieve effect van vocht. En in de badkamers kunnen ze worden gebruikt voor muren en voor het afschermen van de ruimte onder de badkamer.

      Door de eenvoudigste aanbevelingen te volgen, kunt u de gipsplaat betrouwbaar monteren. Of je je nu richt op de wensen van ontwerpers of op hun eigen voorkeuren bij het afwerken - de keuze van de eigenaar van de ruimte. Maar alle technische aspecten moeten strikt worden nageleefd.

      Raadpleeg de volgende video over het gebruik van vochtbestendige gipsplaat.

      Comments
       auteur
      Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden.Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

      Inkomhal

      Woonkamer

      slaapkamer