Dekens van kamelenwol

Nogal een groot aantal gewone mensen die al sinds de kindertijd bekend zijn met de dekens van kamelenwol. Warm, lichtjes stekelig, matig hard en tegelijkertijd extreem licht - dit is het belangrijkste kenmerk van die producten die zo'n twintig jaar geleden populair waren. Nu zijn deze producten compleet anders - zeer zacht, delicaat om aan te raken, in de winkels kunt u zelf dekens kopen van de meest aangename kleuren. En als u rekening houdt met het enorme aantal modellen, moet u voordat u koopt zeker weten hoe u een goede deken kunt kiezen en kopen van hoogwaardige kamelenwol.

Wat is beter dan bamboe en schapen dekens?

Wat zijn de voor- en nadelen van deze dekens van vandaag kunnen worden geïdentificeerd? De positieve aspecten van deze overname zijn onder meer:

 • Lage thermische geleidbaarheid. Dit materiaal behoudt perfect de lichaamswarmte bij winterweer en warmt niet op tijdens het zomerseizoen.
 • Uitstekende luchtdichtheid.
 • Duurzaamheid. Als je zorgvuldig voor de deken zorgt, verliest hij zijn kwaliteiten in de komende 2-3 decennia niet. De levensduur van het product bij dagelijks gebruik is van 7 tot 9 jaar.
 • Laag gewicht - vanwege de speciale structuur van kamelenharen.
 • Elasticiteit. Een dergelijk product gedurende een lange tijd verandert de oorspronkelijke vorm niet, zelfs na vele reinigingen.
 • Hoge mate van vochtopname - natuurlijk materiaal absorbeert zweetafvoeren van een persoon perfect en verdampt ze ook uitstekend.
 • Antistatisch. De wol van de kameel accumuleert geen elektriciteit en zal daarom geen stofdeeltjes aantrekken.

Negatieve kwaliteiten van dergelijke dekens een beetje:

 • Stekeligheid. Dit kenmerk geldt alleen voor de wol van kamelen op de leeftijd, en zelfs dan, als deze dekens geweven zijn. Als u een conventioneel dekbedovertrek gebruikt, kunt u deze eigenschap volledig neutraliseren.
 • Allergeniciteit. Ongeveer 1% van de mensen is allergisch voor kamelenhaar.Veel mensen reageren dubbelzinnig op huisstofmijten die in dit materiaal leven. Dus deze deken is niet geschikt voor allergieën. Daarom moet het vaker en beter geventileerd worden, jaarlijks schoongemaakt met chemische reagentia.
 • Kleine kleurselectie - van wit tot donkerbruin (kamelenhaar is praktisch niet vatbaar voor behandeling met chemische stoffen, kleurstoffen, wil de kleur niet behouden).
 • Hoge prijs. Het originele product, vooral als het gemaakt is van klein kamelenhaar, is niet goedkoop, wat voldoende is door zijn positieve eigenschappen.

Als u niet weet op welke van de dekens u de voorkeur moet geven - van bamboe of kamelenwol, dan heeft de eerste optie alleen de voorkeur als u allergisch bent voor kamelenmateriaal of als u astma heeft.

Tegenwoordig kopen veel mensen dekens van schapenvacht, maar in dit geval moet je weten dat producten van schapenwol aanzienlijk zwaarder zijn, ze zijn helemaal niet gewist, ze hebben geen aangename geur en moeten elke 3 maanden worden gegeven voor chemisch reinigen, dat is financieel erg duur. Het enige voordeel van een goede schaapskooi of iets andersaccessoires - betere isolatie en lagere kosten, maar een deken van kamelenwol is onvergelijkbaar warmer.

Wat is nuttig?

In de volksgeneeskunde wordt kamelenhaar actief gebruikt om reumatische pijnen en symptomen van botziekten te verminderen, het stimuleert perfect de bloedsomloop, verbetert de spiertonus en bevordert een hoge kwaliteit van ontspanning.

Het gehalte aan lanoline in kamelenwol is het hoogst in vergelijking met andere natuurlijke materialen. Het is deze "dierlijke" was die opvalt en wordt opgenomen bij gewone lichaamstemperatuur en tegelijkertijd de meest helende eigenschappen heeft. Bovendien, de kameldeken: aanzienlijk verbetert het metabolisme, verwijdert gifstoffen uit het lichaam, verjongt de menselijke huid, verhoogt de elasticiteit, kunt u snel een ontsteking in het lichaam te verwijderen, beschermt tegen de werking van elektromagnetische velden.

types

Moderne fabrikanten bieden consumenten twee soorten producten.

 • Met een open oppervlak. Ze worden geproduceerd op moderne apparatuur en verkrijgen zo de dunste, maar erg warme dekens. Ze lijken misschien wat zwaar en grof als ze zijn gemaakt van de wol van al volwassen kamelen.Flexibele en zachte dekens laten kamelen uit echte pluizen: ze zijn ook prettig aanvoelend en lijken erg op traditionele warme dekens. Een lichtgewicht deken kost meestal iets minder.
 • Met een gesloten oppervlak. Dit zijn dekens in de vorm van hoezen met een opvulling, die over de gehele lengte van het product is gestikt. In dit geval wordt alleen wol gebruikt, omdat het gemakkelijker te verwerken is en veel goedkoper dan dons. De geweven hoes maakt dergelijke dekens volledig onstekelbaar, zelfs praktischer, vooral als ze met dons gevulde kameel-peuters gebruiken.

Gesloten modellen verschillen van elkaar op de manier van het interne materiaal in de behuizing.

 • Gewatteerde kamermodellen. Dit zijn een van de meest goedkope modellen, de firmware daarin is gemaakt in de vorm van naaischijven die parallel lopen, met vrij grote afstanden tussen deze lijnen. Het vulmiddel in dergelijke producten is tamelijk zwak gefixeerd, vaak niet erg gelijkmatig verdeeld, wat klontvorming kan veroorzaken.
 • Karostepnye. Deze producten zijn gestikt met touwtjes in de vorm van patronen over het hele oppervlak van de deken. Een dergelijke verankering is van de hoogste kwaliteit, maar na een tijdje wordt de wol in grote en kleine brokken gebreid en gaat deze omhoog door naaldprikken.
 • Cassette. Het product is zowel longitudinaal als transversaal genaaid, waardoor kleine holtes voor de interne vulstof worden gevormd. In dit geval kan het vulmiddel niet van de ene cassette naar de andere gaan en komt het dus niet in klonten terecht. Deze modellen zijn het populairst bij kopers.
 • De duurste optie is een jacquard-kameel wollen deken. Dergelijke soorten dekens kunnen zowel 100% wol en katoen of synthetische vezels omvatten. Jacquard met wol wordt ook beschouwd als een zeer duurzaam materiaal.

structuur

Heel vaak is in de samenstelling van dekens gemaakt van kameel wol te vinden verschillende soorten aanvullende vulstoffen.

Als op het etiket staat "wol - 100%" - hebt u een heldere vulling van een mengsel van kamelen en schapenwol. Typisch is de procentuele verhouding van deze twee soorten wol 40 tot 60%, 30 tot 70% of 50 tot 50%. De deken met gemengd materiaal is veel zwaarder, het is veel volumineuzer, maar het is goedkoper en behoudt de natuurlijkheid van het hele product.

Ook heel vaak in winkels vindt u een variant van een deken met thermisch gebonden binnenmateriaal. Het is een bijna homogeen materiaal dat wordt verkregen bij het passeren van de wol door een verwarmde schacht, waar het wordt vastgelijmd met behulp van kunstmatige vezels.De snelheid van de wolcomponent in een dergelijk materiaal is meestal evenredig met de prijs van het eindproduct.

Er zijn ook verschillende soorten dekens van een kameel ondervacht, bijvoorbeeld volgens sommige normen, de beste kwaliteit van het Mongoolse dier Bactrian wordt beschouwd als de hoogste kwaliteit. De kosten van zo'n deken kunnen voor veel gewone mensen ontoegankelijk en echt fantastisch zijn. Het zachte naar beneden vallen van niet-werkende kameelbaby's wordt zeer gewaardeerd, het onderscheidt zich door een speciale luchtigheid en lichtheid. Dekens gemaakt van pluis worden geclassificeerd als elite-producten, soms gaat hun waarde ook van schaal.

Wol is veel goedkoper dan pluis omdat het grover, zwaarder en harder is. Maar vaak zie je de laatste tijd een product dat zowel wol als dons in zijn samenstelling combineert - dit is bijvoorbeeld een donskamerdeken.

Producten gemaakt van dons en kamelenwol bedekken perfect de warmte van het lichaam van een volwassene en een kind. Dankzij hen rust het lichaam perfect tijdens dromen en ademt de huid. Dit is de meest succesvolle optie om te ontspannen thuis en op het platteland, modellen zijn geschikt voor zomer- en winterseizoen. Aangenaam om aan te raken, heeft een zijdeachtige oppervlaktestructuur, niet stekelig, comfortabel voor het lichaam.

afmeting

Als u een echt geschikte deken voor uw bed wilt kopen, moet u zich eerst concentreren op de grootte van uw bed. De standaardafmetingen van dekens gemaakt van kamelenhaar zijn:

 • 110x140 cm, 140x140 cm - een babydeken;
 • 140x205 cm -1.5 slaapdeken;
 • 170x200, 172x205 cm - dubbele dekens;
 • 200x220 cm - dubbele deken-euro;
 • Te koop kunt u ook een dubbele deken van 220x240 cm vinden.

fabrikanten

Onze consument heeft tegenwoordig een enorme vraag naar dekens van hoogwaardige kamelenwol van Mongoolse fabrikanten, aangezien de wol van Mongoolse kamelen als een van de beste wordt beschouwd. De vrijgave van goederen uit de wol van Mongoolse kamelen werd snel beheerst door zowel Europese als binnenlandse bedrijven. Om volledig vertrouwen te hebben in de hoge kwaliteit van de gekochte producten, moet u de tag zorgvuldig lezen op het product, aandacht besteden aan waar de wol is verzameld en de naam van het bedrijf dat dit product heeft geproduceerd.

 • «GOBI». Dit is een van de meest herkenbare Mongoolse handelsmerken van kwaliteitsdekens gemaakt van natuurlijke wol zonder synthetische stoffen. Deze producten worden onmiddellijk getroffen door het mooie uiterlijk, de zeer acceptabele kosten en de hoogwaardige prestaties.
 • "Aelita" (Ivanovo). Deze binnenlandse fabrikant naait stijlvolle dekens in duurzame gevallen van natuurlijke stoffen geproduceerd door lokale fabrieken. U kunt altijd in de productcatalogus producten kiezen van verschillende grootte en dichtheid naar uw wens.
 • De kamgarenfabriek Troitsk. Het biedt consumenten dekens van wol en lichte dekens. De meest prestigieuze modellen - wol "Karakum"En naar beneden"Sahara».
 • Dargez. De Russische onderneming, die al lang hoogwaardige wol-gewatteerde producten en gewichtloze tapijten produceert. Lijst met modellen "Sahara"Is gericht op volwassen consumenten, een verzameling dekens"Kleine kameel"- voor kinderen.
 • Billerbeck. Het Duits-Oekraïense bedrijf biedt stijlvolle dekens voor kinderen van kamferwol in een goed satijnen omhulsel.

Hoe te kiezen?

Als u wilt dat uw deken van een tweebladig dier zo lang mogelijk dienst doet, moet u de basisregels kennen voor het kiezen van dit soort product. Eerst moet je letten op parameters zoals:

 • De mate van warmte. Om deze mate te leren, moet u het aantal "punten" in de etikettering van het product tellen (gewoonlijk van 1 tot 5 punten) of vragen naar de dichtheid van het gebruikte materiaal (g / m2). Een kwaliteitsdeken gemaakt van kamelenwol is ook geselecteerd, afhankelijk van het seizoen, de kwaliteit van de verwarming in huis en persoonlijke smaakverlangens:
 1. erg warm (5 punten, ongeveer 880-900 g / m2) - het best gebruikt in koude kamers, ideaal voor constant bevriezing van mensen;
 2. gewoon warm (4 punten, van 420 tot 500 g / m2) - het beste winterproduct, het meest geschikt voor koude seizoenen;
 3. het hele seizoen (3 punten, ongeveer 350 g / m2) - de beste optie voor gebruik gedurende het hele jaar;
 4. long (2 punten, van 200 tot 220 g / m2) - zo'n deken is nodig voor koele kamers in het laagseizoen;
 5. zomer (1 punt, van 160 tot 180 g / m2) - voor een koele zomer of voor gebruik als een warme deken in de winter.
 • De samenstelling van het originele materiaal. De duurste modellen zijn gemaakt van jonge kameel ondervacht, vanwege de zachte samenstelling en luchtigheid, deze wol lijkt op een licht naar beneden. Producten van dergelijke pluis komen ongewoon warm en helemaal niet stekelig uit, daarom worden ze gebruikt zonder de gebruikelijke dekbedovertrek. Voor de warmte en duurzaamheid van gebruik zult u dol zijn op de gebruikelijke deken van kamelenwol. Moderne fabrikanten combineren vaak materiaal van wol en dons met synthetische vezels.Vergeet niet dat een dergelijk product veel goedkoper is dan andere dekens, maar dat de opwarmingseigenschappen veel lager zullen zijn. Het percentage samenstelling en de verhouding van componenten van de deken is altijd aangegeven op het label.
 • Vakmanschap. De belangrijkste kenmerken van een deken met kenmerken van hoge kwaliteit zijn:
 1. uniform productstructuur;
 2. uniformiteit distributie van wol in modellen met een hoes;
 3. het ontbreken van haartjes zichtbaar door het materiaal van de dekking;
 4. productranden zijn het beste om te worden gepipet of behandeld met een overlock, moeten de naden van de draden bij voorkeur sterk en gelijk zijn;
 5. beschikbaarheid hoogwaardige en duurzame hoes gemaakt van natuurlijke stof - het beste is om teak en satijn te gebruiken, en in de elite-modellen gebruiken ze ook stoffen gemaakt van eucalyptusvezels.

Hoe onderscheid te maken van nep?

De vraag onder gewone mensen en de uitstekende kwaliteiten van kameelwol trekken de aandacht van fabrikanten die hun winst willen verhogen door producten te vervalsen: ze veranderen natuurlijke wolvezels in kunstmatige vervangers en goedkope synthetische vezels.De kosten van een dergelijke "kamelen" deken zijn aanzienlijk lager, wat veel onervaren kopers aantrekt. Van dergelijke producten mag men echter niet alle positieve eigenschappen verwachten die het originele product heeft, daarom is het beter om niet te besparen op de aankoop van dit soort.

Hoe kun je een kamelenwollen deken echt onderscheiden van een surrogaat, aan welke criteria moet je als eerste aandacht schenken?

 • Kamelen wollen deken door gewicht zal het beduidend lichter zijn dan het product van een schaap.
 • Als het materiaal echt is van natuurlijke oorsprong, zal het zacht en zacht zijn als het wordt aangeraakt, maar als je grove haren onder je vingers hebt - dit geeft direct de synthetische oorsprong van het product aan.
 • Je kunt ook een paar haren trekken. uit de deken en in brand gestoken. Echte wol zal zeer slecht verbranden, extreem langzaam, en de geur zal karakteristiek zijn en vergelijkbaar met de geur wanneer het haar brandt.
 • Hechte kamelenwol bijna onmogelijk om te schilderen, dus als het model te fel is, dan is het nep.
 • Als een van de componenten van de deken zijn synthetische vezels, dit is een wolmengselmodel, zelfs als deze vezels slechts 5% zijn.

Hoe te verzorgen en schoon te maken?

Tot nu toe is de controverse over de vraag of het mogelijk is een deken van kamelenhaar te wassen niet verdwenen. Bovendien zeggen sommige filistijnen dat het categorisch verboden is om dit te doen, terwijl anderen erop staan ​​dat het mogelijk is om te wassen, maar een dergelijke wasbeurt moet zo zachtaardig mogelijk zijn.

Om de zuiverheid van de nieuwe deken van kamelenwol elke dag te behouden, wordt de meest ervaren huisvrouwen geadviseerd om regelmatig een dekbedovertrek te gebruiken. Het is de meest betrouwbare bescherming tegen vervuiling van het oppervlak en dan kunt u niet naar de stomerij gaan. Tegelijkertijd moet u niet vergeten om het product regelmatig te luchten. Om de onaangename geur te verwijderen, wordt een wollen slaapmiddel slechts 30 minuten lang opgehangen.

Vlekken van zo'n deken kunnen alleen met gewone middelen worden verwijderd. Voor dit doel zijn bijvoorbeeld lanolineproducten, die schuimen, perfect geschikt, en het materiaal van de deken wordt zorgvuldig gereinigd met dit schuim. Maar toch is het het beste om het product van tijd tot tijd te geven voor gespecialiseerde reiniging.

Hoe met de hand wassen?

In het bad is het nodig om water van een lage temperatuur te nemen en een klein beetje afwasmiddel toe te voegen aan de kleding gemaakt van natuurlijke wol.De deken wordt gedurende 5 of 6 uur in dit mengsel bewaard en daarna met een beetje inspanning gewassen (hij is vanaf verschillende kanten lichtjes gekanteld). Tap het vuile water af en vervang het door koel en schoon water, spoel de deken voorzichtig af. Om al het water uit de glazen deken te krijgen, vouw je het product in 2-3 lagen op en hang je het een paar uur op. Hierna wordt het product voorzichtig uitgeknepen en kan het alleen buiten gedroogd worden, overbrengen als het droogt tot de natte kant.

Wassen in de wasmachine

De kamelenwollen deken kan alleen worden gewassen bij een temperatuur van maximaal 30 graden en alleen in een zachte modus, die speciaal is ontworpen voor het wassen van wol. Het originele wasmiddel wordt in een kleine hoeveelheid toegevoegd, zodat er geen problemen zijn bij het uitspoelen van de deken. Het is onmogelijk om een ​​product gemaakt van wol in een machinewas te persen - het kan voor eens en voor altijd zijn vorm verliezen.

U kunt een kort overzicht van een van deze dekens in de onderstaande video bekijken.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer