Hoe een deken kiezen?

Meestal denkt niemand serieus na over het kopen van een deken, maar de effectiviteit van slaap en rust hangt ervan af. Elk product heeft zijn eigen individuele kenmerken, die voor sommigen geschikt kunnen zijn, maar in de andere gecontra-indiceerd zijn.

types

Een van de belangrijkste criteria voor het scheiden van soorten houdt verband met de mate van warmte. Het label gebruikt een ander systeem van symbolen: specifieke woorden of punten van één tot vijf.

Dekenscheiding afhankelijk van de mate van warmte:

 • 5 puntenEen bijzonder warme deken is een product voor de winter en het appartement, waar er slechte verwarming is of voor degenen die slapen met geopende ramen. Zo'n model is noodzakelijk luchtig, maar licht;
 • 4 punten (warme deken) en 2 punten (lichtgewicht deken) - tussenliggende indicatoren, demi-seizoen. De eerste is geschikt voor de herfst, wanneer het nog steeds niet erg koud is, en de tweede voor een tijd dat het geleidelijk begint te verwarmen;
 • 3 punten, normaal of alle seizoenen.De meest optimale indicator voor warmte en universeel voor bijna iedereen. Deze deken is geschikt voor zowel de winter als het warmere seizoen. Een dergelijk product zou een verhoogd niveau van thermoregulatie moeten hebben, niet alleen om te verwarmen, maar ook om toegang tot het lichaam te bieden voor de lucht.

Onder de modellen voor alle seizoenen, de meest optimale zijn de dubbele op knoppen, knoppen of snaren. Indien nodig kunnen de twee delen worden verbonden met warm of omgekeerd. Tegelijkertijd zijn ze volgens hun kenmerken anders: het ene deel is zomer en het andere deel is verwarmd;

 • 1 punt, lichte of zomerdeken. Het absorbeert goed en verdampt vocht, zorgt voor ventilatie.

Deken vorm meestal rechthoekig en, nog minder vaak, vierkant. Rechte lijnen maken het product comfortabeler in gebruik en uniform bij plaatsing op het bed.

Ronde of ovale producten zijn zeldzaam, maar ze zijn geschikt voor niet-standaard bedden. De moeilijkheid schuilt in het feit dat het voor hen moeilijk is om bedlinnen te kiezen. De originele modellen bevatten een deken-jas met mouwen die letterlijk kan worden gedragen om het warmer te maken.

Dekens variëren in dikte en gewicht. Beide eigenschappen zijn rechtstreeks afhankelijk van het materiaal van de vulstof. De uitspraak dat hoe dikker een product is, hoe warmer het is, geldt alleen als het van hetzelfde materiaal is gemaakt.

En toch beïnvloedt de dikte op een of andere manier: zomerdekens zijn dun en winterdeken zijn dik. De zwaarste zijn katoenen katoenen dekens, evenals wollen schapen en kamelen. Ondanks het gewicht kan het wol orthopedisch genoemd worden, omdat ze een helende werking hebben. De longen zijn gemaakt van kunststof, zwaan en eidereend naar beneden.

Dekens worden gescheiden door naaitechniek.elk is geschikt voor verschillende materialen. Quilts worden gemaakt met een speciale machine die hecht tussen een hoes en een plamuur. Deze methode is geschikt voor wol, katoen, synthetische vezels, omdat ze niet verkruimelen.

Een van de ondersoorten van gewatteerde technologie - kostep. De steken zijn niet recht en voorzien van een patroon. Vaak zijn de kosten van dergelijke dekens hoger, omdat de tekening met de hand wordt gedaan. Het nadeel is dat na verloop van tijd een steek door de steken begint te bloeden.

Cassette technologie is om cellen gevuld met pluisjes of siliconenballen aan elkaar te naaien. Het materiaal wordt dus gelijkmatig verdeeld over de deken, rolt niet. Sommige modellen zijn op een clustervorm genaaid, waardoor u het vulmiddel naar een bepaald deel van het product kunt verplaatsen en isoleren.

Karostep
Cassette technologie

In een afzonderlijke groep kunt u selecteren gebreide dekens. Ze zijn zo dun, bijvoorbeeld van een katoenen draad, en dik van wol. Voor dekens gebruikt als een grote gebreide en fijne haak. Onlangs populaire producten in patchwork technologie. Het is om een ​​lappendeken van dekenvierkanten te maken met behulp van een naaimachine. In de regel zijn dergelijke modellen helder en feestelijk.

afmeting

Er zijn drie hoofdcategorieën dekenformaten:

 • Eenpersoonsbedden. Ideaal dus niet alleen voor degenen die alleen slapen, maar ook voor koppels die liever elk onder hun eigen deken slapen. De breedte van enkele modellen begint vanaf 140 cm en de lengte kan 205 cm bereiken.
 • Anderhalf slapen. Geschikt voor degenen die alleen slapen, en bijvoorbeeld voor kinderen en tieners die in hetzelfde bed slapen.Zo'n deken wordt meestal verkocht in sets beddengoed, in feite universeel. De populairste maten in deze categorie zijn 155 cm breed en 215 cm lang. Er zijn minder gebruikelijke opties: 160x205 cm, 160x220 cm.
 • Tweepersoonsbedden. Deze dekens zijn de grootste en daarom passen twee volwassenen er gemakkelijk onder. Er zijn twee standaardformaten: 175x205 cm en 200x220 cm.

Naast de drie hoofdtypen zijn er nog verschillende, waaronder bijvoorbeeld baby dekens. Dergelijke modellen hebben afmetingen van 110 - 140 cm in de breedte en 140 cm in lengte.

Typ 'Euro-Maxi' omvat dekens die geschikt zijn voor koninklijke bedden van twee meter. Hun afmetingen zijn 220 cm breed en 240 cm lang.

In de standaardlijst volgens GOST zijn de volgende posities aanwezig: 75x100, 100x150, 150x200, 180x240, 200x240, 220x240, 280x240, 300x240 cm.

kleur

De kleur van de deken is afhankelijk van de hoes, die meestal wordt gemaakt in witte en grijze tinten. Ze zijn het meest neutraal en netjes. Sommige omslagen kunnen worden versierd met tekeningen, bijvoorbeeld op bamboedekens zijn er vaak afbeeldingen van panda's. Kleuropties worden gevonden als een dure of effectieve stof wordt gebruikt als een dekking, bijvoorbeeld jacquard en zijde.

Hoezen zijn veel diverser.Gebruik voor hen allerlei schakeringen: van rood tot een complex meerkleurenpatroon. Patchwork-quilts met tekeningen en zelfs met foto's onderscheiden zich door een speciale helderheid.

fillers

Alle vulstoffen kunnen worden onderverdeeld in twee brede categorieën: natuurlijk en synthetisch.

 • zijde De filler is gemaakt van zijde-zijderups, dat wil zeggen, het is een natuurlijk product. Het is licht, maar tegelijkertijd warm en absorbeert en verdampt ook goed vocht. Het is vrij duurzaam en kan tot 12 jaar meegaan. De ongetwijfeld voordelen zijn hypoallergeniciteit, evenals het gebrek aan milieu dat geschikt is voor het verschijnen van parasieten.

Hoewel zijden dekens meestal het hele seizoen verkrijgbaar zijn, zijn ze het meest geschikt voor een warme periode. Een van de tekortkomingen kan de hoge prijs en wispelturigheid van het materiaal worden genoemd. Het vereist een zorgvuldige behandeling, opslag en delicate zorg.

 • Dons of veren dekens zijn ook natuurlijk. Ze zijn gemaakt van donszwanen, ganzen, eenden en eider-mondknevel worden als bijzonder waardevol beschouwd. Dergelijke producten zijn licht, luchtig, houden de warmte goed vast en zijn daarom ideaal voor het koude seizoen. Ze hebben uitstekende hygroscopiciteit en luchtcirculatie.Zo'n deken kan tot 20 jaar meegaan. Bij hoge luchtvochtigheid kan dit materiaal vochtig zijn.

Het grootste nadeel is dat de pluisjes en, meestal, de mijten, luizen en schimmels die erin leven, allergieën kunnen veroorzaken. Deze parasieten kunnen zich in een dekbed nestelen, zelfs als het in het begin met speciale middelen werd behandeld.

 • Heel vaak kun je dekens vinden van zwanen naar benedenDit is echter niets meer dan polyestervezel, dat wil zeggen een kunstmatig materiaal. Zoals natuurlijke pluis, het is licht, het verwarmt goed, en de zorg voor het is veel gemakkelijker. Bovendien veroorzaakt het geen allergieën, klimt het niet, maar kan het wel elektriseren. Het materiaal is erger dan het natuurlijke vocht absorbeert.
 • Een ander natuurlijk materiaal - bamboeen, meer precies, een garen gemaakt van zijn vezels. Een van de voordelen: laag gewicht, hypoallergeen, goede indicator van vochtopname en behoud van warmte. Bovendien elektriseert het niet en stoot het stof af. Zo'n deken doet lange tijd dienst, terwijl het in de verzorging volkomen onpretentieus is. De nadelen zijn het feit dat ze vaak een synthetische nep verkopen in de gedaante van een bamboedeken.
 • Er zijn "exotische" vulstoffen, waaronder eucalyptus vezels en zeewier. Veel mensen schrijven bijna genezende eigenschappen toe. Over het algemeen zijn dergelijke producten licht in gewicht, helpen om een ​​gunstig microklimaat voor de slaap te creëren. Afhankelijk van de dichtheid van het materiaal zijn er zowel zomer- als winteropties. Een apart voordeel is het gemak van verzorging en wassen.
 • natuurlijk katoenen dekens geen allergieën veroorzaken, goed vocht opnemen en lucht circuleren, zijn betaalbaar. Het vermogen om warm te blijven in dit materiaal is gemiddeld. Katoen is gemakkelijk schoon te maken en accepteert zelfs wassen met een typemachine, verzamelt geen stof, maakt geen elektriciteit. Dergelijke paardendekens zijn ideaal voor de lente en de zomer, en sommige modellen kunnen zonder dekbedovertrek worden gebruikt.
 • Tot katoen behoren katoenproducten. Ze zijn goedkoop, maar veel moeilijker en dienen meer voor de winter. Ze hebben veel gewicht en hebben ook de neiging om te bevochtigen en te kreukelen.
 • Een ander natuurlijk materiaal is wol. Het kan niet alleen een dekenvuller zijn, maar ook fungeren als een onafhankelijke sprei en tapijt. Zo'n product is gemaakt van kamelen, schapen en kasjmierwol, waarvan de eerste twee zwaarder zijn.Dit materiaal is warm, absorbeert goed vocht, circuleert lucht. Zo'n deken kan maximaal 15 jaar meegaan. De nadelen zijn dat wol een allergeen is. Bovendien vereist het veelvuldig wassen.

Synthetische dekens Ze zijn erg populair omdat ze veel voordelen hebben. Ze zijn hypoallergeen, licht, warm, veilig, omdat ze geen parasieten beginnen. Het is gemakkelijk om voor de kunststoffen te zorgen en het kan ongeveer 10 jaar meegaan. Het nadeel is dat dit materiaal slecht wordt opgenomen en vocht verdampt.

 • fiber - synthetische siliconenvezel in de vorm van kogels. Door deze vorm van materiaal blijft de deken lang in zijn oorspronkelijke vorm. Vezel is zo zacht als een dons en het is niet erg duur.
 • hollofayber vertegenwoordigt de gedraaide holle spiralen. Het is een van de meest voorkomende materialen. Hollofiber behoudt zijn vorm goed, maar neemt geen vocht op.
 • Ekofayber - gedraaide vezels, 100% polyester. Net als andere synthetische materialen is het licht, betaalbaar, behoudt het zijn vorm. Dankzij de verwerking van siliconen verdampt het snel vocht.Bovendien is het een orthopedische vulstof, waardoor de deken de vorm van een lichaam aanneemt.
 • Synthetische vulstoffen vrij populair, hoewel niet alle van goede kwaliteit. Onder hun voordelen - lage prijs, zachtheid en lichtheid hebben ze echter de neiging snel te glijden, hun vorm te verliezen. Een ander groot nadeel is dat de synthetische wintermaaier geen ademend materiaal is.
 • microfiber zacht en elastisch, absorbeert goed vocht, maar zorgt voor een slechte luchtcirculatie. Dit is een materiaal dat gemakkelijk te onderhouden is - alleen wassen in een typmachine is voldoende. Sommige dekens zijn een stoffen doek, zonder vulling en buitenlaag. Dit zijn de gebruikelijke dekens en dekens voor iedereen, die ook op dekbedovertrekken kan worden gedaan.
 • Fleece deken zeer zacht, pluche van textuur, aangenaam om aan te raken. Het materiaal zelf is synthetisch. Qua hittebehoudeigenschappen is het vergelijkbaar met wol, maar absorbeert het vocht erger. Het is gemakkelijk op te bergen, mee te nemen in de auto, evenals wassen en drogen.
 • Flaneldeken veel associëren met kinderen. Ze zijn gemaakt van katoen en wol. Deze hoes heeft een fuzzy textuur.De stof is zacht en aangenaam, houdt de kleur goed vast en absorbeert vocht. Van de minnen van flanel onderscheidt zich de vorming van pellets en lange droging.
 • Wafelafdekking gemaakt van katoen. De eigenaardigheid is de textuur, die een rechthoekig reliëf is. Deze deken heeft een hoge hygroscopische index.
 • Bijzonder mooie uitstraling bont dekens. Dit is een echte luxe die maar weinigen zich kunnen veroorloven. Beddenhoezen zijn gemaakt van de vacht van konijnen, sables, vossen, coyotes, nertsen, wasberen.

Doeken voor textiel en facturen

De kwaliteit van het hele product, de duurzaamheid en de levensduur zijn grotendeels afhankelijk van de buitenste schil. Het is heel belangrijk dat het materiaal waaruit de hoes is gemaakt warmte vasthoudt en ook de nodige ventilatie biedt. Hoe meer luchtig de vulling is, des te strakker de hoes moet zijn en andersom: hij kan zacht zijn als de vulling zacht en uniform is. Optioneel, maar wenselijk is het samenvallen van de samenstelling van de vulstof en de afdekking.

 • Stof teak weven van vlas, katoen, hennepvezels. Dit is een duurzaam, duurzaam materiaal en de deken ervan behoudt zijn vorm goed. Een teak deken kan meer dan tien jaar meegaan.
 • satinet - dun en licht, met een aangename gladde textuur. Deze stof is gemaakt van katoen en minder vaak van zijde. Satijn zorgt voor luchtcirculatie, neemt gemakkelijk de vorm aan van het lichaam.
 • Gevallen van satijn en zijde zijn duur, maar zien er tegelijkertijd erg indrukwekkend uit. Ze laten de huid aangenaam afkoelen, dus dit product kan in de zomer worden gebruikt.
 • keper Het is voornamelijk gemaakt van katoen, wol wordt minder vaak gemengd. Het is duurzaam, compact, aangenaam om aan te raken. Het heeft een matte textuur. Producten uit dergelijk materiaal zijn betrouwbaar en gaan lang mee.
 • percale Ze zijn gemaakt van katoen, en zijn eigenaardigheid is niet de verwevenheid van draden, maar hun verlijming met een speciale samenstelling. De stof heeft een gladde textuur, hoge sterkte en dichtheid. Het is zeer duurzaam.
keper
percale
 • Piek spul verschillende complexe weefpatronen, die een geometrisch patroon vormen. Deze stof is gebreid, terwijl deze de meest bescheiden is van deze categorie. Pique - duurzaam, duurzaam materiaal, niet onderhevig aan rimpelvorming.
 • Een van de meest luxueuze kan worden genoemd jacquard materiaal, omdat het beroemd is om zijn reliëfpatronen op het oppervlak. Het weefsel kan katoen of synthetische vezels omvatten.Jacquard is een dicht, slijtvast materiaal met een goede indicator van thermoregulatie.
duikvlucht
jacquard
 • batist gemaakt van katoenen draden. Deze stof is licht en luchtig. Batista dekbed is zacht, aangenaam en goed gevormd lichaam.

Als materialen voor covers, satijn, katoen, gebreide kleding, zijde, jacquard en calico worden meestal gebruikt. Voor dekbedden, waar veren uit kunnen kruipen, kies je een dichte teek, zodat de veren binnen blijven. Gebruik voor wollen vullers hoezen van batist, satijn, teak, twill, perkila. Voor zijde - de beste optie is satijn en zijde.

Beoordeling door fabrikanten

De belangrijkste fabrikanten van textielproducten voor thuis, inclusief dekens, zijn Belashoff en Cleo.

ComfortLine houdt zich bezig met de vervaardiging van producten van honderd procent katoenbasis.

Eco-vriendelijk en origineel ontwerp zijn verschillende producten van de bedrijven Primavelle en Verossa.

Zijden dekens zijn te vinden op de officiële representatieve kantoren van Chinese fabrieken, bijvoorbeeld het bedrijf South Way.

Daarnaast moet u letten op de producten van de volgende bedrijven: Ecotex, Togas, Nature S, Dargez, Kariguz.

8 foto

Hoe kies je om te slapen?

Donsdekbedden moeten licht, zacht en niet gestoken zijn met veren. Om dit te voorkomen, moet de behuizing een hoge dichtheid hebben. De onaangename geur van het product geeft de slechte kwaliteit aan, evenals synthetische producten. Hoogwaardige wollen deken is gemaakt van gekamd materiaal. Het vulmiddel moet goed worden verpakt.

Zijden dekens moeten een ritssluiting hebben, zodat u de natuurlijkheid van de vulling kunt controleren. Een dergelijk product herstelt snel de vorm tijdens vervorming. Gebruik voor zijde niet de gewatteerde naaitechniek.

Elke deken moet zorgvuldig worden gemaakt: zonder steken, die uit de steken van de vuller gluren. Het is het beste als de laars is gemaakt van ademende stoffen voor betere ventilatie. De meest geschikte worden beschouwd als satijn, vlas, teek, calico. Mensen met allergieën moeten alleen hypoallergene producten kiezen. Dekens van synthetisch, zijde en bamboe zijn geschikt voor hen. Dons en wollen zijn het beste voor winterdekens, maar voor de zomer is het beter om katoen, zijde en bamboe te kiezen.

Hoe te geven?

Het dekbed kan het beste in de stomerij worden gereinigd, maar wanneer dit niet mogelijk is, moet een delicate modus in de machine worden gekozen.Om te drogen moet het product horizontaal staan, vaak trillen en ervoor zorgen dat de zon er niet op valt. Om de vulling niet te vullen, is het noodzakelijk om de deken periodiek te verslaan. Om het ontstaan ​​van plagen te voorkomen, kunt u het product met stoom verwerken.

Wol kan niet in warm water worden gewassen en moet tijdens het drogen ook blootstelling aan zonlicht vermijden. Het wordt aanbevolen om de deken vaak uit te schudden. Bewaar het in een gratis hoesje en vergeet het niet te beschermen tegen motten.

Bamboe dekens kunnen in een typemachine worden gewassen, maar zorg ervoor dat je een delicate modus kiest en gebruik een temperatuur die niet hoger is dan dertig graden. Periodiek moet het product worden geventileerd. Het is beter om in de ongevouwen vorm op te slaan zodat het vulmiddel niet vervormt.

Zijde is vrij grillig, dus het kan niet in een wasmachine worden gewassen. Je kunt het product in de zon laten drogen, nadat je er eerder een dekbedovertrek op hebt gedaan. Dat de deken zacht was, is het nodig om deze periodiek te karnen. Synthetische producten moeten regelmatig worden gelucht en geschud. Het is mogelijk om in de machine in de delicate modus te wissen. Bij het verschijnen van klonten moeten ze worden gebroken en gestrekt.Om het product te drogen, kan het aan een touw of plank hangen.

Hoe dekens worden gecontroleerd op kwaliteit, zie hieronder.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer