Dekens voor pasgeborenen

 Dekens voor pasgeborenen

Bij de geboorte van de baby is het belangrijk om te zorgen voor het kopen van een deken die altijd een gezellige sfeer voor de pasgeborene zal behouden. Bij zijn keuze is het belangrijk om rekening te houden met een aantal nuances: in de wereld gekomen, heeft de baby behoefte aan warmte, een soort cocon, die in verband wordt gebracht met zijn moeder en dus vrede. Dekens voor pasgeborenen zijn de allereerste dekens van baby's. Ze hebben hun eigen kenmerken en zijn onderworpen aan bepaalde vereisten.

Algemene vereisten

Babydeken is een speciaal thema. In de kindertijd zijn de botten van de baby nog steeds zacht en gevoelig voor enige impact. Elk product dat in contact komt met het lichaam van het kind moet worden gemaakt om aan bepaalde eisen te voldoen om het niet te schaden.

In geen geval mag de baby worden bedekt met zijn deken: gezien het zware gewicht kan het ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken en algemeen ongemak veroorzaken.

Om gezondheidsrisico's te voorkomen en maximale voordelen te garanderen, zijn speciale eisen voor kinderdekens ontwikkeld.

Dergelijke producten moeten:

 • gehoorzamen seizoensgebondenheid (warm zijn, ongeacht het seizoen, rekening houdend met een bepaald seizoen en de temperatuur in de kamer);
 • hebben een optimale grootte (een klein product is niet in staat om het hele lichaam te verwarmen, een grote optie voorkomt elke beweging van de baby);
 • hebben luchtcirculatie (het vermogen om het lichaam te verwarmen, terwijl de huid kan "ademen" en de vorming van stekelige hitte uitsluit);
 • heb een klein gewicht (een zware deken kan interfereren met de natuurlijke ademhaling van de baby, die de slaap berooft van comfort en ontspanning);
 • verschillen in goede hygroscopiciteit (vermogen om vocht te absorberen en het aan de lucht te geven);
 • verwarm het lichaam in de juiste hoeveelheid (bij afkoeling wordt het kind constant wakker, daarom is het onmogelijk om te doen zonder een optimale constante temperatuur binnenin om een ​​volledige en langdurige slaap te garanderen);
 • hypoallergeen zijn (gemaakt van hoogwaardige grondstoffen die de gevoelige en gevoelige huid van een baby niet irriteren);
 • uitgevoerd zonder onnodige decoratiedie verstrengeling van de armen of benen van een pasgeborene kan veroorzaken;
 • wees veilig (exclusief een lange pool, vezel van slechte kwaliteit, die gemakkelijk kan worden uitgetrokken onder mechanische actie).

Bovendien is de kleurstof van belang: toxines en gevaarlijke onzuiverheden van verven zijn onaanvaardbaar, zelfs als dit de zachtheid en het mooie uiterlijk van het product moet garanderen.

functies

Dekens voor baby's zijn een verkleinde kopie van producten voor volwassenen, maar hun warmte moet delicaat zijn. Ze zijn een soort bescherming van de baby tegen externe factoren, en hoewel dergelijke producten niet kunnen worden vergeleken met de warmte van haar moeder, zijn ze in staat om verschillende taken uit te voeren.

Dekens voor pasgeborenen:

 • zijn de eerste klassieke babydeken die op de gebruikelijke manier worden gebruikt;
 • relevant bij ontslag uit het ziekenhuis;
 • afhankelijk van het type vulmiddel kunnen ze een matras worden, waarbij de mate van stijfheid van de matras wordt gevarieerd, waardoor een comfortabel en comfortabel bed ontstaat;
 • uitstekend werk verrichten met de luierisolatiefunctie, de baby aan alle kanten sluiten;
 • op basis van het model kan een tapijt zijn, het bed bedekken en het netjes maken;
 • vervang zonodig de envelop door de pasgeboren baby op elk moment van het jaar betrouwbaar te "inpakken": bespaar tegen kou en wind (vooral als u in de frisse lucht loopt);
 • Afhankelijk van de dichtheid en het type vulmiddel, kunnen ze het eerste tapijt worden op het oppervlak van het matras of de vloer (in twee of drie maanden, wanneer de baby begint te kruipen en de wereld eromheen te verkennen).

In de meeste gevallen worden kinderdekens verpakt in een textieldekbedovertrek gemaakt van natuurlijke stof: dus de opwarmingseigenschappen zijn beter uitgesproken en bovendien is het hygiënisch en laat het de vulling niet in de luchtwegen van de baby terechtkomen.

types

Dekens voor pasgeborenen worden in twee soorten geproduceerd: open en gesloten. Variëteiten verschillen in gewicht, vullaag en samenstelling. Sommige modellen zijn ontworpen voor het koude seizoen (winter warm), andere zijn relevant voor het laagseizoen en de zomer.

Volgens de productiemethode zijn dekens:

 1. geweven - gemaakt van geweven draden;
 2. niet-geweven - met bulkvezelbasis.

De eerste modellen zien er dunner uit, meestal zomerhoezen (dikke stoffen doeken). De tweede kan een vachtplan zijn (plaid, transformator, deken-cocon, model met klittenband) of gewatteerd.

Bontopties zijn onderverdeeld in eenzijdig (met een jacquard basis van katoen) en bilateraal (met de vervaardiging van twee zijden van de deken). Producten van deze lijn worden verwerkt langs de rand van een brede gebreide pijp. Ze verwarmen goed, maar vanwege pluisjes hebben ze een katoenen dekbed nodig.

De belangrijkste productlijn voor pasgeborenen bestaat uit quilts. Daarin is de vullingslaag aan twee zijden afgesloten met een textieldekking van katoenweefsel. Afhankelijk van het model kan het ontwerp van de deken verschillen:

 1. textiel gewatteerd in de vorm van een eenvoudig patroon;
 2. de hoes wordt met de hand gemaakt van afzonderlijke fragmenten, gevolgd door stitch (patchwork-techniek).

Babydekens voor baby's zijn onderverdeeld in lichtgewicht, cassette en demi-seizoen. In lichtgewichtproducten is het volume van het gebruikte materiaal minder, daarom verwarmen dergelijke producten minder.

Standaardopties omvatten meer grondstoffen, dus hun thermische prestaties zijn beter. De warmste zijn degenen die natuurlijke vulstof gebruiken in grotere hoeveelheden.

Gebreide producten zijn niet de eerste dekens van baby's. Dit zijn decoratieve plaids die niet het gewenste verwarmende effect en de juiste mate van zachtheid hebben.

Welke is beter om te kiezen?

Kies een warme winter of een lichte zomerdeken in de wieg (voor een wandeling) en ga uit van een aantal factoren:

 • naleving van de gestelde eisen;
 • medische indicaties (belangrijk voor mensen met allergieën);
 • certificaat van kwaliteit en naleving van hygiënenormen;
 • geschikte maat en dikte;
 • acceptabele kosten;
 • niveau van warmte;
 • gemak van zorg.

Als u kiest voor een donzig en wollen product, zou u de voorkeur moeten geven aan de tweede optie.

De voordelen van dergelijke dekens worden bevestigd door artsen, omdat modellen gemaakt van wol:

 • het immuunsysteem van de baby versterken, zijn gezondheid en weerstand tegen verkoudheid handhaven;
 • ze hebben een ontspannend en licht massage-effect, verlichten spierspanning en kalmeren het zenuwstelsel;
 • hebben een lage thermische geleidbaarheid, waardoor de lichaamswarmte niet naar buiten kan doordringen, de meest comfortabele omstandigheden voor de slaap handhaven, bevriezing niet toestaan;
 • verbeteren van metabole processen, doorbloeding;
 • bestaande uit natuurlijke antiseptische lanoline, kalmeert de huid;
 • hebben een antibacterieel effect.

Als er een kans op allergieën is, is het beter om een ​​wattenstaafje of een synthetische deken te kopen.

Hoe de mate van warmte bepalen?

Om de mate van warmte te kennen, kunt u kennis nemen van de informatie op de verpakking van het product, aangegeven door de stippen:

 • één punt geeft aan dat de deken alleen geschikt is voor de zomer;
 • twee stippen zeggen dat het product in de groep van standaard lichte dekens is;
 • drie punten is al een model voor de herfst-lente-periode;
 • vier punten benadrukken dat de gekozen optie warm genoeg is;
 • vijf punten - de warmste deken met maximaal comfort.

Subtiliteiten van kleur (open modellen)

Vreemd genoeg is de kleur van de deken van groot belang: heldere en agressieve kleuren kunnen de baby bang maken, terwijl de delicate tinten van de pastelgroep een ontspannen sfeer creëren.

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de "warmte" van de schaduw: een verkeerd gekozen toon (vooral koud) kan reflecteren op de stemming, waardoor huilen of grillen. Zonnige, vrolijke tekeningen ontwikkelen een positieve houding ten opzichte van alles om ons heen.

afmeting

De maat van de deken mag niet te klein zijn, want binnen een maand zal de baby merkbaar opgroeien. Het zal elke maand zichtbaar zijn voor het blote oog.

Om het gemakkelijker te maken om te begrijpen welke maat u moet kiezen, is het de moeite waard te beginnen met het formaat van het bed en een deken op te pakken voor de afmetingen. De kleinst toegestane versie is 60x120 cm.Het kan echter niet handig worden genoemd: het zal niet blijken dat de baby een wandeling maakt. In het beste geval wordt zo'n deken later een klein kleed.

Kies eigenlijk een grotere optie die langer meegaat. De gemiddelde grootte van de dekens voor baby's is 100x80, 90x120, 105x115, 135x100 cm. U kunt een ruim model 140x110 cm kopen, dat is genoeg voor een paar jaar.

Als u van plan bent om soms een deken als matras te gebruiken, moet u de matras meten en kleine hoeveelheden toevoegen (om de deken onder de mat te wikkelen).

materialen

Afhankelijk van het type vulmiddel kan de grondstof van natuurlijke of kunstmatige oorsprong zijn. Conventioneel is het verdeeld in zomer- en wintertype.

De winterlijn van hoogwaardige vulstoffen voor de eerste dekens van baby's omvat:

 • natuurlijke schapen, kamelen en lama wol, alpaca's - natuurlijk materiaal met "droge" warmte, met niet alleen opwarming, maar ook nuttige eigenschappen, is echter niet geschikt voor allergieën;
 • naar beneden (gans, zwaan) - een vulmiddel dat lichtheid en thermische eigenschappen combineert, in staat is het gewenste niveau van warmte te handhaven zonder oververhitting (goed, maar niet praktisch in onderhoud, dat regelmatig drogen vereist en problematisch is in wasmateriaal waar veermijten dol op zijn);
 • bamboe - milieuvriendelijke antibacteriële vezels met ultraviolette bescherming, warmte-isolerende en hygroscopische eigenschappen, bestand tegen meerdere wasbeurten (uitstekende zijdeachtige vulling is echter erg duur);
 • katoen (wol) - een natuurlijk vulmiddel met een goed volume en hoge thermische eigenschappen (helaas is het zwaar voor een kind, dat de dichtheid van de structuur tijdens het gebruik verandert, waardoor het in een hoop wordt geslagen);
 • zijde - natuurlijke vezels met uitstekende slijtvastheid, die het broeikaseffect niet creëren (hoogwaardige en dure verpakking);
 • bont - speciale dressing van natuurlijke of synthetische vezels, met een elastische basis, die zorgt voor een sterke bevestiging van de vezels zelf (een uitstekende optie is een deken, een deken-transformator voor een wandeling);
 • hollofayber en hollofan - lichte synthetische materialen op non-woven basis gemaakt van polyester vezels (100% polyester) met een holle structuur van veervezels (hoogwaardige vulling, maar met een licht broeikaseffect);
 • synthetische wintermaker - een goedkope analogon van holofiber, die na het wassen niet wordt hersteld, verliest bijna altijd zijn eigenschappen (samengeperst, in afzonderlijke stapels geslagen).

Het ontbreken van synthetische dekens is slecht ademend, dus de aankoop van dergelijke producten voor pasgeborenen is ongewenst.

Voor zomerdekens zijn de volgende modellen inbegrepen:

 • flanel en flanel - hypoallergene natuurlijke katoenproducten met een zachte textuur, hittebehoud en goede ventilatie, met uitzondering van het verschijnen van luieruitslag en stekelige hitte (traditionele opties voor de zomer, die het wassen met zeep of gewoon wasmiddel kalm verdragen);
 • linnen - lichte, hygroscopische producten, relevant voor warme zomerdagen, die de huid van de zon redden;
 • vacht - zacht en aangenaam voor het lichaamsmodel, gekenmerkt door een laag gewicht en dikte (synthetische gebreide stoffen die geen speciale zorg vereisen, maar die wel vatbaar zijn voor stofophoping).

Als we de indicatoren van zachtheid vergelijken, zijn de meest zachte en aangename voor het lichaam van de baby een wollen, fleece, bamboe, donzige en gewatteerde deken. De laken, jacquard, katoen met een gaasproduct - meer dicht, en daarom niet omhullen de baby, als een driedimensionale tegenhangers.

accessoires

De accessoires van dekens voor pasgeborenen omvatten brede linten, ronde bogen of hun mix (riem-boog).Dergelijke toevoegingen geven de deken elegantie, ze zijn vooral in de vraag bij ontslag uit het ziekenhuis, gaan voor een wandeling.

Naast decoraties worden dekens aangevuld met een functioneel en praktisch accessoire - een dekbedovertrek. Het geeft elk product een nette uitstraling, beschermt het tegen natuurlijke vervuiling en verlengt daarmee de levensduur. Naast functionaliteit, maakt het dekbedovertrek de deken warmer, en de sfeer in het interieur is gezellig en uitnodigend om te slapen.

Afhankelijk van het geslacht van het kind, kan de kleur van de accessoires blauw (voor een jongen) of roze (voor een meisje) zijn. Hoewel fabrikanten vaak veelzijdige opties bieden, gemaakt in wit, geel, groen en andere pastelkleuren.

Hoe te geven?

Deken voor pasgeborenen houdt van delicate zorg. Als het verkeerd is om voor het product te zorgen, zal het zijn zachtheid verliezen, het kan ruw aanvoelen.

Om de prestatie-eigenschappen van het product te vergroten, is het de moeite waard om kennis te nemen van een aantal nuances:

 • één deken is niet genoeg (terwijl iemand na het wassen zal drogen, moet het kind bedekt zijn met iets);
 • drogen en ventilatie zijn verplicht (dit sluit het aankoeken van het materiaal en het verschijnen van een omgeving voor de vorming van linnenmijten en stof) uit;
 • bewaar een extra wollen deken uitsluitend in een ademhalingsdoos met vrije luchttoegang (polyethyleen is uitgesloten - bij dergelijke opslag zal de mol niet lang hoeven te wachten);
 • als de tijd het toelaat, is het beter om de dekens handmatig te wassen (er is minder vervorming van de vezels en een schending van de zachtheid van hun structuur);
 • wassen met de machine is alleen toegestaan ​​in geweven modellen van katoen, vlas, fleece (zachte modus op 30 - 40 graden en het gebruik van babyzeep);
 • wollen dekens van schapen, kamelenwol en kasjmier kunnen niet in de machine worden gewassen (veranderingen in de vezelstructuur, waardoor de afstand tussen beide wordt verkleind);
 • volumetrische producten gemaakt van kunststoffen, het verdient de voorkeur om met de hand te wassen;
 • bamboedeken gestofzuigd en geventileerd;
 • het dekbed vereist een stomerij, maar wordt niet in de machine gewist;
 • het wordt afgeraden om de dekens los te schroeven (het is noodzakelijk om het water te laten weglopen en dan het resterende water voorzichtig uit te knijpen);
 • het drogen gebeurt op een natuurlijke manier (niet strijken of drogen op de kachel, de batterij kan niet: het tast de structuur van de vezels aan).

In de volgende video vindt u meer informatie over de schapenbontdeken voor pasgeboren baby's.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer