Wanddecoratie met laminaat doe het zelf

Het afwerken van de muren met laminaat zal ongetwijfeld charme en originaliteit toevoegen aan elke kamer. Dit is een vrij eenvoudig proces en het is heel goed mogelijk om het zelf te doen, zonder de hulp van experts.

Voors en tegens

Het gebruik van laminaat voor wanddecoratie heeft zijn voor- en nadelen.

De voordelen omvatten de volgende parameters:

 • uitstekende sterkte van het materiaal (de panelen kunnen meer dan een decennium worden gebruikt, terwijl het esthetische uiterlijk behouden blijft);
 • milieuvriendelijkheid;
 • lichtgewicht;
 • een enorme selectie aan kleuren en texturen;
 • prijs (goedkope panelen kunnen voor de muren worden gekocht);
 • de mogelijkheid om de muren met hun eigen handen af ​​te werken, zonder personeel in te huren.

De nadelen van de laminaat wanddecoratie een beetje:

 • overschatte eisen voor de voorbereiding van wanden vóór laminaatcoatingDe wanden moeten perfect vlak zijn, of installatie van de lat is noodzakelijk;
 • lage weerstand tegen temperatuur en vochtigheid.

Hoe te kiezen?

Door de verscheidenheid aan kleuren en texturen kan wandlaminaat voor wanddecoratie in elke kamer worden gebruikt.

Bij het selecteren van een materiaal, moet worden besloten welke functies, naast decoratie, zullen worden uitgevoerd door muurbedekking. In de regel, deze uitlijning van de muur en het creëren van een stijlvol bijgewerkt ontwerp.

Om de wanden te bedekken geschikt laminaat van 21 tot 34 klasse weerstand. Het is beter om het materiaal te selecteren in overeenstemming met het functionele doel van een bepaalde ruimte.

Als er huisdieren in het huis zijn, is het aan te raden om meer low-end modellen te kopen, zodat in geval van schade aan de coating er een mogelijkheid is om het te vervangen.

Gelamineerde panelen moeten in stijl en kleur worden afgestemd op het interieur van de ruimte. Voor kleine en smalle kamers moet je niet kiezen voor een donkere bekleding van de muren, het is beter om je te concentreren op lichte tinten. Een witte coating verfrist bijvoorbeeld de ruimte en maakt hem visueel ruimtelijker. Een licht muurlaminaat wordt aanbevolen om te combineren met een lichte vloerbedekking.

middelen

Zodra de kleur van het materiaal is gekozen, wordt deze bepaald met de bevestigingsmethode. De meest voorkomende zijn:

 • Met lijm. De panelen kunnen worden verlijmd met vloeibare nagels of siliconenlijm aan het oppervlak van de muur. Lijm je moet kiezen voor een hoge kwaliteit, om de panelen stevig tegen de muur te houden. Dit is de gemakkelijkste montageoptie;
 • Frame-methode. Installatie van laminaat op een houten kist. Houten latten moeten 4 * 4 cm zijn, de opening tussen de geleiders mag niet meer zijn dan 6 cm. De latten moeten loodrecht op de lamellen worden geplaatst.

Framemethode is de meest betrouwbare, maar tijdrovende. Het vereist geen voorafgaande voorbereiding van de muur. Dit type montage is ook geschikt voor situaties waarin u elektrische bedrading, leidingen of andere communicaties onder de muurbekleding moet verbergen.

Hoe te repareren?

Bevestiging is niet alleen mogelijk door de eerder genoemde methoden. Er is nog een vrij eenvoudige methode - leggen met de hulp van Klyimer. Dit zijn speciale beugels voor het monteren van gelamineerde stroken op muren. Klyimery komt in twee varianten:

 • Met getande uitsteeksels. Ze worden direct op het bord gemonteerd;
 • Met een platte richel.Moet op de klikvergrendeling drukken.

In de montuurmethode voor het bevestigen van nagels, nietjes en metalen clips. Als de omtrek van het dekkingsgebied klein is, kunnen de eerste twee opties worden gebruikt. Als het gebied groot is, is het veiliger om de panelen vast te maken met clips, omdat het laminaat na verloop van tijd van formaat kan veranderen.

montage

De volgende gereedschappen zullen nuttig zijn voor de installatie: elektrische decoupeerzaag, meetlint, bouwhoogte, troffel, houten staven, hamer.

De technologie om muren met hun eigen handen te versieren:

 • Bereken de benodigde hoeveelheid laminaat, het is wenselijk om met een marge te kopen;
 • U kunt het installatieproces niet uitvoeren op de bochten, oneffen wanden, dus ze worden vooraf gereinigd, gepleisterd en gedroogd. Of bereid de krat voor. Ook een andere mogelijke optie - laminaat zet jezelf op de muur van gipsplaat. Gipsplaten moeten tegelijkertijd stevig op de muur worden bevestigd.
 • Bepaal de plaats van waaruit u het eerste gelamineerde paneel gaat leggen. In de regel is dit de linkerbovenhoek.
 • Voer direct de installatie van de panelen uit. Als de lijmmethode wordt gekozen, worden vloeibare nagels of siliconenlijm op de achterkant van de plank aangebracht en gefixeerd door een korte tijd te drukken.Als de kadermethode wordt gekozen, wordt de fixatie uitgevoerd met behulp van spijkers of schoenplaatjes.
 • Na installatie van het laminaat decoratieve sokkels plaatsen. Ze bedekken de afstand tussen de muur, het plafond of de vloer.

Gelamineerde panelen worden horizontaal, verticaal of diagonaal aan de muur bevestigd. Kies een van deze opties is mogelijk op basis van de ontwerpfuncties en de complexiteit van de implementatie.

De horizontale methode is ideaal voor smalle ruimtes en is in staat om de ruimte visueel uit te breiden. Ziet er prachtig uit als hij in twee kleuren wordt gecombineerd. Als u de muur verticaal schut, kunt u op deze manier de hoogte van de kamer vergroten. Deze methode is geschikt voor appartementen of huizen met lage plafonds.

Een diagonale wandpaneloptie maakt de ruimte stijlvol en ongebruikelijk. Maar deze methode is het moeilijkst en vereist een groter verbruik van borden.

Als u in dat geval besluit het laminaat op een betonnen muur te leggen die is geverfd met een wateremulsielaag, bestaat het risico dat de gelamineerde stroken los blijven en na verloop van tijd verdwijnen. Daarom wordt aanbevolen om de oude verflaag, stopverf en pleister vooraf te reinigen en het oppervlak te vullen.

Hoe te trimmen?

Om ervoor te zorgen dat de gelamineerde coating harmonieus in het interieur van de ruimte past, is het belangrijk om, naast het observeren van de legtechnologie, te weten hoe en wat het laminaat moet worden gesneden. Gebruik bijvoorbeeld een elektrische decoupeerzaag om de panelen eenvoudig te zagen. Het belangrijkste is om het juiste bestand ervoor te kiezen.

Er zijn verschillende regels voor het snijden van gelamineerde platen:

 • Vanaf de achterkant wordt een lijn getekend met een potlood op de plaats van de snede;
 • Plaats het product vervolgens op een zodanige manier op de tafel dat het deel dat wordt afgesneden op het gewicht is;
 • Bevestig vervolgens het bord stevig en zaag weg op de juiste plaats.

Het snijden van het materiaal kan ook worden uitgevoerd met een cirkelzaag, maar tegelijkertijd is het de schijf die wordt gebruikt voor het bewerken van metaal. Het is moeilijker om met deze tool te werken dan met een puzzel. Bij het zagen wordt de gelamineerde coating op de voorkant geplaatst.

Zo'n tool als een Bulgaar, er zijn veel eigenaren in de bijkeuken of bijkeuken. Bulgaars met succes gebruikt voor het snijden van laminaat. Het enige nadeel van deze tool is het verschijnen van een grote hoeveelheid stof tijdens het snijden.

Hoevelen trekken zich terug van de muur?

Gelamineerde producten hebben de neiging om in omvang toe te nemen wanneer ze in contact komen met vochtigheid en temperatuurveranderingen, dus bij het installeren moet je een gat van minstens 1,5-2 cm vrijlaten.Om een ​​dergelijke afstand te houden bij het leggen met spacer wiggen is nogal moeilijk, daarom kunt u een plaat of ander materiaal bij de hand plaatsen met een vergelijkbare dikte eronder. In het geval van montage op lijm, wordt het bord gewikkeld in een laag speciale film en worden er wiggen aan de zijkanten gebruikt. Na het einde van de installatie worden de inkepingen afgesloten met plinten.

Welke kant moet je zetten?

Om het laminaat te fixeren wordt aanbevolen, te beginnen vanaf de linkerkant van de muur, die tegenover de ingang ligt, en van daaruit naar rechts. Het is dus handig om het materiaal te koppelen. Maar als het installatieprogramma linkshandig is, begint de installatie vanaf de andere kant van de kamer.

Hoe dicht je het gat dicht bij de muur?

Er zijn gevallen dat bij het afwerken tussen het laminaat en de wand gaten worden gevormd.

Er zijn verschillende manieren om een ​​grote kloof te verwijderen:

 • Koop een bredere plint in een ijzerhandel of doe het zelf;
 • Demonteer de afdekking en schuif deze;
 • Snijd een dunne strook van hetzelfde laminaat en dicht de opening af;
 • Buig de bestaande plint.

Maar de laatste optie moet uiterst voorzichtig worden gebruikt om de plint niet te beschadigen.

hoeken

Bij het lamineren van de muur, waar een opening in de deur is,dan moet de trim worden verwijderd vóór installatie. Bij het leggen van het product mogen de randen niet in contact komen met de hoeken van de muren, de vloer en het plafond, maar er moet een opening zijn. Buitenhoeken kunnen worden afgesloten met decoratieve hoeken.

Hoe de achtergrondverlichting maken?

Het benadrukken van de muren is een interessante manier om een ​​uniek binnenontwerp te creëren. Verlichting voor de muren kan dienen als een onafhankelijke bron van verlichting, en extra. Installatie van wandbekleding voor verlichting kan met de hand worden gedaan. Het is vrij snel en niet duur voor het budget.

Voor het installeren van de achtergrondverlichting hebt u nodig: laminaat, LED-lampen, schroevendraaier, gebouwniveau, decoupeerzaag, lijm, bevestigingsmiddelen, plakband.

Backlight installatiestappen:

 • Allereerst is het noodzakelijk om de locatie van de lampen aan de muur te noteren. Je moet de lay-out bedenken zodat alleen het licht zichtbaar is, niet de draden.
 • Houd vervolgens de kabel volgens het schema vast en bevestig deze met houders. De kabel wordt aanbevolen om uit het stopcontact te voeren om de lengte correct te berekenen.
 • Installeer nu LED's, laminaat. De lamellen zijn in stukken verdeeld en van onder naar boven gelijmd.De bovenste panelen drukken op de onderkant, dus je moet wachten tot de lijm droog is. Als u ze wilt repareren, helpt dit tape en andere bevestigingsmiddelen.
 • De volgende stap is om de kracht te verbinden. Bij deze installatie is de achtergrondverlichting voltooid.

Hoe leg je de laatste rij?

Om de laatste rij laminaat op de juiste manier in te delen, moet u de plaats voor drinken, zagen en invoegen met een kam in het hieronder geplaatste paneel plaatsen en de bovenrand met vloeibare nagels of siliconen op het frame bevestigen.

Hoe de kont te sluiten?

Om de kolf te sluiten bij het afwerken van de wanden, kunt u aluminium gelamineerde hoeken gebruiken. Ze fungeren als een bescherming tegen schade en als een decoratief element. Hoeken zijn gemaakt in een breed scala aan kleuren, dus het vinden van de juiste schaduw is niet moeilijk. Bevestig ze met elastische lijm.

Hoe de plint op de vloer te bevestigen?

De plint wordt beschouwd als een van de belangrijkste details in een interieur. Dankzij de plinten kunt u de defecten en gaten op de vloer verbergen. Momenteel zijn de meest voorkomende plastic en houten plinten.

Houten modellen zijn milieuvriendelijk, maar hun levensduur is kort.Plastic kan vele jaren dienen, terwijl het esthetisch blijft. Voor laminaat zijn pvc-plinten ideaal. Ze zijn gemakkelijk te snijden, ze zijn duurzaam en vochtbestendig en tegelijkertijd goedkoop.

Je kunt ze op verschillende manieren repareren:

 • Met behulp van vloeibare nagels. Dit is de beste manier voor kamers met zelfs muren en hoeken. Als de hoeken ongelijk zijn, houdt de plint niet vast;
 • Met clips. Deze optie is geschikt voor alle kamers. Het enige nadeel van de clips is dat in het geval van demontage van de plint, je nieuwe armaturen moet kopen, omdat de clips niet bestand zijn tegen herhaalde installaties;
 • Mount direct. Plinten bevestigen schroeven. Bevestigingspunten worden gemaskeerd met pluggen die qua kleur overeenkomen. Deze methode voor het installeren van plinten de meest betrouwbare.

Het installeren van de plint is de laatste fase van afwerking. Plinten moeten worden gekozen voor het ontwerp van de kamer. Het is belangrijk om te proberen het aantal gewrichten te minimaliseren. De gaten moeten worden afgedicht om het risico op vuil en stof te verminderen.

Bij het werken met sokkels moeten de parameters van de groeven in de verbindingsdelen in beschouwing worden genomen om de maat van de lamellen correct te bepalen.Bevestigingspunten moeten zo worden gekozen dat er een absolute pasvorm op de muur is.

Interieuropties

Een ruime keuze aan gelamineerde producten maakt het mogelijk om totaal verschillende ontwerpideeën voor kamers te realiseren.

Het gebruik van laminaat in de hal als afwerkingsmateriaal voor muren zal bijvoorbeeld de geluidsisolatie verbeteren. Dit materiaal is perfect gereinigd van sporen van vuil, wat erg belangrijk is voor de gang. De bekleding van het ganglaminaat werd populair en vanwege de duurzaamheid en slijtvastheid van het materiaal.

In de gang kunt u afzonderlijke zones selecteren met verschillende tinten of een contrast creëren tussen de muur en het plafond. Volledig muurlaminaat, in de regel, niet schede.

Als u besluit de wanden met gelamineerde panelen binnen het balkon en de loggia af te werken, moet u rekening houden met veranderingen in vochtigheid en temperatuur. Daarom is het noodzakelijk om te kiezen voor een laminaat met een hoge mate van stabiliteit. Ze kunnen volledig worden ommanteld in alle wanden en kunnen worden gecombineerd met andere afwerkingsmaterialen.

Een andere originele oplossing is om de laminaatafwerking aan het hoofdeinde van het bed in de slaapkamer te gebruiken.In de slaapkamer kun je het materiaal van elke klas gebruiken, omdat er geen sterke temperatuurverschillen zijn.

Het materiaal ziet er harmonieus uit als u textiel voor de slaapkamer van dezelfde kleur kiest. Het ontwerp van een van de witte laminaatwanden in combinatie met lichtbruine vloeren ziet er prachtig uit. Het installeren van lampen aan de muur aan het hoofdeinde van het bed geeft het interieur ook extra pit. Laminaat, dat van muur naar plafond beweegt, zal zo'n belangrijke plaats in een appartement of huis als slaapkamer transformeren.

In de woonkamer in het appartement wordt ook veel gebruik gemaakt van laminaat voor wandbekleding. Ze kunnen een bepaald deel van de ruimte toewijzen of, bijvoorbeeld, alleen een zone voor een tv en een open haard. Elegante woonkamer, waarin laminaat en andere coatings zoals steen worden gecombineerd. U kunt grijze tinten verouderd hout gebruiken.

Een breed scala aan gelamineerde panelen maakt het mogelijk om ze in de badkamer te gebruiken. Vanwege de constante vochtigheid en temperatuurschommelingen wordt aanbevolen om de voorkeur te geven aan een waterdicht laminaat. In deze kamer kunt u absoluut elk kleurenpalet gebruiken.Een interessante optie is om laminaat de kortste wand in de badkamer te maken.

Het zolderlaminaat afwerken - de beste oplossing. Meestal is het een onverwarmde ruimte, dus het is belangrijk om thermische isolatie te installeren bij het installeren van muren. Als u de achtergrondverlichting in het paneel installeert, is dit, naast een interessant decor, een extra verlichting voor de zolderkamer.

Als u ervoor kiest om de wanden met laminaat in de keuken af ​​te werken, kiest u voor panelen boven klasse 23. Ontwerp veel opties in de keuken. U kunt een coating onder de steen of hout kopen. Meestal is een keukenschort of een van de muren bedekt in de keuken. U kunt de kant-en-klare hoes ook versieren met accessoires, bijvoorbeeld met een klok of een afbeelding.

Hoe je het laminaat aan de muur kunt leggen, zie de volgende video.

Comments
auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer