Wanddecor: opties voor schilderen in interieurontwerp

Het schilderen van muren in een appartement of een privéwoning is een zeer belangrijk proces dat met alle verantwoordelijkheid moet worden behandeld. Dit type afwerking is een uitstekend alternatief voor het plakken van traditioneel behang. Als u uw huis niet alleen gastvrij, maar ook origineel wilt maken, dan is verf of decoratieve pleister wat u nodig heeft.

Kenmerken van het ontwerp

Ondanks het rijke assortiment van verschillende afwerkingsmaterialen, zijn veel mensen nog steeds op zoek naar de goede oude verf. Als je het netjes en correct op de muren aanbrengt, heb je een zeer harmonieus en gezellig interieur, waarin het prettig zal zijn om voor jou en je gasten te zijn.

Deze of die muurkleur kan een significant effect hebben op de stemming en sfeer in het huis.

Te donkere coatings zullen er bijvoorbeeld depressief uitzien en onder dergelijke omstandigheden is het onwaarschijnlijk dat huishoudens een positieve stemming hebben. Wat betreft te bonte en vrolijke interieurverven, dan kunnen ze hoofdpijn krijgen. Dit suggereert dat de keuze van een bepaald palet in het ontwerp van het huis zeer serieus moet worden genomen.

Een onderscheidend kenmerk van moderne verven is dat u met hun hulp enkele van de tekortkomingen van de muren kunt verbergen.

Niet alle mixen zijn hiervoor geschikt, maar het is niet moeilijk om ze in de winkel te vinden. Natuurlijk hebben we het in dit geval niet over ernstige en te merkbare schade of oneffenheden van de muren.

Opgemerkt moet worden en ongewone ontwerp, dat wordt verkregen door het gebruik van kleuren van geschikte tinten. Je hoeft alleen met geschilderde muren de kamer binnen te gaan en je merkt meteen het gemak, de frisheid en originaliteit van het ensemble.

Denk niet dat de accentmuren in de kamer alleen met behulp van klassiek behang kunnen worden gevormd.

In dit geval kunt u de verf gebruiken in een contrasterende of iets andere toonkleur.

Leg op zo'n detail in het interieur vaak speciale stickers met verschillende prints en patronen.

Voors en tegens

Geschilderde muren hebben hun eigen voor- en nadelen.

Dus, tot de positieve aspecten van het aflakken behoren:

 • De mogelijkheid om scheuren in de textuur te verbergen en andere kleine defecten.
 • Het vermogen om de kleur van de muren met de tijd te veranderen. Als u opeens het oppervlak in uw huis opnieuw wilt schilderen, is dit eenvoudig te doen.
 • De mogelijkheid om te wassen. Muren afgewerkt met hoogwaardige en betrouwbare verf kunnen worden gewassen en gereinigd, en vele malen. Dit kenmerk is met name relevant als kleine kinderen in een appartement of huis wonen, dat vaak uitvlekt en wandbekleding schildert met pennen, verven en viltstiften.
 • Rijk assortiment. Er moet een prachtig kleurengamma genoteerd worden. Tegenwoordig kan elke koper zelf het kleurenschema van zijn favoriete kleur kiezen voor het ontwerp van zijn huis.
 • Selectie van oppervlakken. Als eerder de textuur en het oppervlak van alle verven hetzelfde was, kunnen de verschillende mengsels van vandaag verschillen in hun prestaties. Tegenwoordig kunt u in winkels van bouwmaterialen unieke glanzende, satijnachtige of fluweelachtige coatings van verschillende kleuren zien.

Ondanks de vele positieve eigenschappen hebben geschilderde muren hun nadelen:

 • De muren voorbereiden. Voordat u de verf op het plafond aanbrengt, moeten deze zorgvuldig worden voorbereid, wat vaak veel tijd kost. Het oppervlak van de muren moet perfect vlak en schoon zijn, anders zijn er verschillende onregelmatigheden en ruwheden zichtbaar.

Het is vermeldenswaard dat niet elke thuismeester met dit werk zal omgaan. In de regel wenden de eigenaars zich tot specialisten, wat extra financiële kosten met zich meebrengt.

 • De complexiteit van de applicatie. Als je alle muren vanaf de eerste keer perfect wilt bedekken, moet je er rekening mee houden dat het zonder bepaalde vaardigheden en ervaring bijna onmogelijk is om deze taak aan te kunnen.
 • De behoefte aan periodieke schoonmaak. Geschilderde muren in een appartement of privé-huis moeten van tijd tot tijd worden gewassen. Als we dit proces verwaarlozen, zullen ze geleidelijk stof en zelfs roet in het oog opnemen. Na enige tijd verstoppen de deeltjes eenvoudigweg de poriën van de muurbedekking en stopt het met "ademen".
 • De hoge kosten van designer verven. Het is niet de meest originele beslissing om alle wanden in een bepaalde kamer in één kleur te beschilderen. Om het interieurontwerp te diversifiëren, is het nodig om verschillende patronen en patronen over elkaar heen te plaatsen. Hiervoor hebt u alleen designerverf nodig, die vrij duur is.

Helaas zijn er geen perfecte afwerkmaterialen op de markt en elk ervan heeft zijn nadelen. Hoe ernstig zijn deze nadelen van muurverven - elke consument beslist zelf.

Natuurlijk hangt veel af van de eigenaars zelf. Als u de wandbekleding zorgvuldig behandelt, vergeet dan niet om ze te wassen, dan zullen ze heel lang meegaan en er aantrekkelijk uitzien.

Bespaar ook niet op het kopen van verf. Compositie van lage kwaliteit kan snel de esthetische uitstraling verliezen en deze moet worden veranderd in een nieuwe.

Hoe een kleur kiezen?

Zoals eerder vermeld speelt de kleur van wanddecoratie een belangrijke rol bij het interieurontwerp. Hij is degene die de toon en de stemming van het hele ensemble bepaalt, dus zijn selectie moet zorgvuldig en met opzet worden uitgevoerd.

Het is onwaarschijnlijk dat pastelkleuren ooit uit de mode raken. Vergelijkbare schalen verschillen in tederheid en zachtheid. In een kamer met pastelkleurige muren voelt u zich ontspannen en vredig, dus ontwerpers raden u aan in het ontwerp van slaapkamers naar dergelijke paletten te wennen.

Klassieke kleuren zijn ook erg populair in het ontwerp van appartementen en huizen, maar je moet er wat zorgvuldiger mee omgaan.

Een frisse witte kleur, die in staat is om de ruimte visueel uit te breiden, kan bijvoorbeeld een afstotelijk beeld van het interieur vormen dat op een ziekenhuisafdeling lijkt.

Om van deze indruk af te komen, raden ontwerpers aan om een ​​verscheidenheid aan heldere accenten of kleurdetails van het decor en textiel te gebruiken, die de overmatige witheid gemakkelijk zullen verdunnen.

Bovendien zijn te lichte kleuren gebrandmerkt. Bijvoorbeeld, beige, zachte room of dezelfde sneeuwwitte muren zullen gemakkelijk en snel vies worden. Ze moeten vaker wassen dan andere kleuren.

Donkere klassieke tinten (zwart, donkerbruin, grijs) moeten ook voorzichtig worden gebruikt. Dergelijke paletten moeten worden vermeden als het gaat om een ​​kleine ruimte, omdat ze het visueel nog dichterbij kunnen brengen.

Donkere paletten zijn wenselijk om in kleine hoeveelheden te gebruiken. Een chocoladekleur kan bijvoorbeeld een van de muren in een beige kamer schilderen. Op deze manier creëer je een aantrekkelijk accentoppervlak.

Interessant contrasterende combinatie van lichte en donkere kleuren.

In de regel worden dergelijke combinaties behandeld in het interieurontwerp van een moderne stijl.Niet iedereen houdt echter van deze tandems. Sommige mensen zijn geïrriteerd door te gedurfde contrasten.

In de decoratie van het huis kan worden gebruikt en heldere, verzadigde verf. Deze vrolijke kleuren kunnen leven in het interieur ademen en het positief maken. Als je de muren in rijke kleuren in de kamer hebt geschilderd, moeten de meubels op hun achtergrond discreet zijn. Het is aan te raden om rustige en neutrale kleuren voor interieurartikelen te kiezen. Als absoluut alle componenten van de situatie in felle kleuren worden uitgevoerd, zal het onaangenaam zijn om erin te zitten.

Veel ontwerpers raden het schilderen van muren aan in de volgende aantrekkelijke kleuren:

 • Rustgevend groen.
 • "Zoet" roze.
 • Diepblauw of smaragdgroen.
 • Positief geel.
 • Sappige sinaasappel.
 • Caramel.
 • Cream.
 • Neutrale schaduw van ivoor.
 • Hemelsblauw
 • Klassiek wit en beige.
 • Zwart en donkerbruin (met mate).

Mooie combinaties

In hetzelfde interieur kunt u verschillende kleuren combineren. Dergelijke oplossingen lijken veel interessanter dan een enkel kleurenschema. De selectie van kleurensembles hangt niet alleen af ​​van de smaakvoorkeuren van de eigenaars, maar ook van de interieurstijl.

U kunt in één keer verschillende tonen gebruiken. Het kunnen bijvoorbeeld kleuren zijn die contrasteren met elkaar en de kamer horizontaal verdelen. Als je van heldere, maar niet vervelende beslissingen houdt, moet je de combinatie van wit / zacht grijs (op de grote onderste helft) en rood / oranje (aan de bovenkant van de muren - onder het plafond) van naderbij bekijken.

In klassieke interieurs zijn verschillende manieren om grijze kleuren te combineren (met een verschil van een paar tonen) geschikt. Ze kunnen ook worden verdund met bruine of beige oppervlakken. Het belangrijkste is om rustige en neutrale kleuren te behouden.

In veel interieurs zien accentcombinaties er harmonieus uit. Een van de muren in een kamer kan bijvoorbeeld in een contrasterende of andere kleur door een paar tinten worden geverfd.

De klassiekers zijn wandbekleding met horizontale of verticale strepen. Als we het over behang hebben, dan is alles veel gemakkelijker dan met verf. Met dergelijke mengsels kunt u de muren echter "gestreept" maken. Het is toegestaan ​​stroken van zowel contrasterende als rustige en subtiele tinten te combineren, bijvoorbeeld roze en perzik of beige en karamel.

In de afgelopen jaren zijn ombre en verloopkleuren erkend als een trend.

Zo'n afwerking is een geleidelijke overgang van de ene kleur naar de andere (bijvoorbeeld van licht naar donker of van donker naar licht) op het oppervlak van de muren. Deze unieke oplossingen zijn perfect voor moderne interieurstijlen.

Gebruik geen verschillende felle kleuren in een ruimte die in scherp contrast staan ​​met elkaar.

Dergelijke kleuroplossingen zullen huishoudens niet alleen irriteren, maar kunnen ook de lay-out visueel "breken" en het merkbaar vervormen.

Ideeën voor verschillende kamers

Verschillende kleuren zijn geschikt voor verschillende ruimtes, bijvoorbeeld:

 • Voor de slaapkamer de beste optie zou zachte kleuren van pastel en kalme tonen zijn. Scherpe contrasten moeten worden vermeden. Het wordt aanbevolen om alleen hoogwaardige compounds van bekende merken te kiezen.
 • Voor de keuken geschikt voor zowel koele als warme kleuren, bijvoorbeeld roze, perzik en wit of smaragd. Het belangrijkste is om vakkundig de muren te verslaan met meubels en decor.
 • In de hal U kunt verwijzen naar de kleurenexperimenten. Het kunnen zowel rustige als heldere tonen zijn, evenals hun originele combinaties.Vergeet niet de juiste selectie van meubels in de woonkamer voor dergelijke wandbekleding.
 • De gang het is beter om te schikken in lichte tinten, anders lijkt het te krap en somber.
 • Muren op de veranda het wordt aanbevolen om te schilderen met composities van natuurlijke tinten (grasachtig, bruin, ashy). Bijzonder indrukwekkende en stijlvolle look geverfde coating, aangevuld met decoratieve baksteen of steen.

Wandvoorbereiding

Voordat de binnenwanden binnen in de woning worden geschilderd, moeten ze worden voorbereid. Om te beginnen worden de oude coatings verwijderd en wordt de base gecontroleerd op scheuren en grove defecten. Als het nodig is, moet u plamuurmuren aanbrengen.

Ook raden deskundigen aan om een ​​speciale acryl primer te gebruiken als basis voor het schilderen. Het maakt de nieuwe coating duurzamer en duurzamer.

Als we het hebben over een houten huis of een muur binnen in het huis, bekleed met clapboard, dan is het in dergelijke omstandigheden noodzakelijk om polijsten van muuroppervlakken van hoge kwaliteit te produceren, waarbij alle vuil wordt verwijderd. Het is noodzakelijk om de oude verf te verwijderen, als dat zo is. Als de vorige coating hard is verwijderd, kan de base worden gewassen met 2% soda-samenstelling, vervolgens met stopverf, bedekt met drogende olie en met een primer worden gelopen.

Nu is het noodzakelijk om over te gaan naar oppervlaktebehandeling met een speciale samenstelling voor plamuur en direct door te gaan met schilderen.

Bij het voorbereiden van muren om te schilderen, zou je alleen hoogwaardige, merkmengsels moeten gebruiken, anders zal de compositie zorgeloos vallen en veel van de defecten van de muren kunnen niet worden verborgen.

Doe al het werk zorgvuldig. Laat op de muren geen stof, vuil of andere vergelijkbare vervuiling achter, anders zullen ze zich in verse verf manifesteren.

Handige tips over schilderen

Dus dat het schilderen van de muren in een huis of appartement geen solide teleurstellingen oplevert, De volgende eenvoudige tips moeten worden overwogen.:

 • Vaak wordt interieurverf in meerdere lagen aangebracht. Dit geldt met name voor het mengsel op waterbasis. Meestal hoeft u niet te wachten tot de volgende laag uitdroogt voordat u de volgende laag aanbrengt. Als je zo'n samenstelling in één laag bedekt, ziet het er slordig uit.
 • Als u een grote kamer schildert, is het beter om hoogwaardige rollen te gebruiken die zijn ontworpen voor het schilderen van verschillende oppervlakken. Experts adviseren om bontgereedschap te kopen dat een lange stapel heeft en er grote hoeveelheden verf op te leggen.
 • Wanneer u naar de toepassing van de laatste laag gaat, dient u een roller te gebruiken met een vlies van gemiddelde lengte.
 • Onafhankelijk produceren van een bekwame voorbereiding en het schilderen van muren is vrij moeilijk. Als je twijfelt aan je vaardigheden, is het beter om je tot specialisten te wenden.
 • Het wordt aanbevolen om alleen hoogwaardige en betrouwbare verven van geschikte tinten te gebruiken. Veel Amerikaanse en Duitse merken met uitstekende recensies kunnen bijvoorbeeld bogen op uitstekende producten. Dergelijke producten zijn duurder, maar ze zien er beter uit en gaan langer mee.

Mooie voorbeelden in het interieur

Fans van niet-standaardoplossingen moeten verwijzen naar de heldere en ongewone kleuren. Een rijke mix van blauwachtig-turquoise tint is bijvoorbeeld een buitengewone keuze voor een slaapkamer met donker parket, sneeuwwitte meubels en houten dressoirs / dressoirs.

De zachtgrijze tint van de wanden is een uitstekende en veelzijdige oplossing. Tegen een dergelijke achtergrond zullen sneeuwwitte keukensets, beige zachte hoeken, contrasterende zwarte stoelen en tafels, evenals houten details van alle tinten er geweldig uitzien.

Interieur verven met een aangenaam "groen" kunnen veilig worden gebruikt in ensembles met rijke of pastel textiel en meubels van klassieke lichte tinten (wit, beige versies).De vloer in een dergelijke omgeving kan zowel licht als donker zijn, maar het plafond is beter om wit te maken.

Accentmuren trekken altijd de aandacht en decoreren het interieur. Dus, in een grote woonkamer met wit geschilderde muren, kunt u een accent-inzetstuk met paarse verf organiseren. Hang een tv op deze hoes en plaats er een bank en stoelen tegenover.

In de volgende video leer je meer over de fijne kneepjes van succesvol muurschilderen.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer