Hoe maak je een gat in gipsplaten aan de muur?

Vrijwel geen moderne reparaties kunnen niet zonder het gebruik van gipsplaat. Dit materiaal is redelijk betaalbaar, lichtgewicht, gemakkelijk te installeren, maar helaas erg kwetsbaar. Als tijdens of na de reparatie er een gat in de muur verscheen, maak je dan geen zorgen. Je kunt het gat in de muur van gipsplaat vullen, het belangrijkste is om te weten hoe je het correct moet doen.

Voorbereidende fase

Om een ​​gat in gipsplaat af te dichten, is het niet nodig om professionele vaardigheden te hebben. Voordat u een bedrijf start, vooral als het om reparatie gaat, moet u het proces zo goed mogelijk voorbereiden. Goede voorbereiding is de helft van de strijd.

In de regel vereist een gat dat zich onverwacht in de muur vormt enige trimming en verwerking. Dit kan worden gedaan met behulp van het meest gewone mes, dat is ontworpen voor bouwwerkzaamheden, of u kunt veilig een ijzerzaag gebruiken.Als u een ijzerzaag als een hulpmiddel kiest, raden we aan een gereedschap met fijne tanden te nemen. Dit is meestal een ijzerzaag. Hoe kleiner de tanden, hoe gemakkelijker het is om de juiste snede te maken, waarvan de randen dan niet voor langere tijd hoeven te worden gereinigd.

Nadat het proces van het afsnijden van randen moet worden verwerkt. Dit kan met hetzelfde bouwmes worden gedaan. U kunt ook een bestand gebruiken dat is ontworpen voor grofverwerking. Kleine bestanden zijn ook geschikt, maar het is de moeite waard eraan te denken dat ze snel verstopt raken met gipsplaatstof en ongemakkelijk zullen werken. Of u kunt schuurpapier gebruiken.

Nadat je de voorbereidende fase hebt voltooid, namelijk door het gat zelf voor te bereiden om in te bedden, moet je beslissen met wat je het gat gaat patchen. De ideale optie is een stuk gipsplaat. Trouwens, na reparatie is het raadzaam om de restanten en de bekleding niet weg te gooien. Zoals u kunt zien, kunnen ze van pas komen.

Bovendien hebt u voor de daaropvolgende reparatie, namelijk voor het repareren van schade, de volgende items nodig: een eenvoudig potlood, liniaal, bouwmes, troffel, schuurpapier, latten, schroeven, stopverf en gipsplaat zelf.

Hoe om te gaan met schade?

Hieronder zijn een paar manieren om beschadigde gipsplaat te repareren. U kunt zelf de juiste methode kiezen, omdat veel afhangt van de omvang van de schade in de gipsplaatconstructie.

Klein defect

Als een klein gat met een diameter van niet meer dan drie centimeter is gevormd, kan het gemakkelijk worden gepatcht met stopverf. Je hebt natuurlijk een stopverf nodig die is ontworpen om met gipsplaat te werken.

Wanneer u een stopverf plant, moet u de instructies op de verpakking lezen zodat aan alle verhoudingen wordt voldaan. In de regel moet het droge mengsel worden toegevoegd aan het voorbereide water, zodat het mogelijk is om de perfecte consistentie te bereiken, die lijkt op een dikke zure room.

Op het voorbereide gat moet je de zogenaamde serpyanka plakken. Vervolgens wordt er een nette laag stopverf op aangebracht en blijft alles achter totdat het volledig droog is. De laag moet dun zijn, omdat de procedure drie keer moet worden herhaald om de hele structuur goed te houden.

Nadat u het gat heeft afgedicht met verschillende lagen stopverf en het volledig droog is, moet het oppervlak worden geschuurd zodat er geen onregelmatigheden zijn.Je kunt dit doen met schuurpapier. Dan kun je het oppervlak al schilderen of het behang lijmen.

Het gebeurt dat kleine scheurtjes ontstaan ​​op het oppervlak, die dan de algehele afwerking kunnen verstoren. Het is heel gemakkelijk om ze kwijt te raken. Als de spleet klein is, zul je het een beetje moeten verdiepen en het dan bedekken met een stopverf, waar we het eerder over hadden gehad. Vergeet na het drogen niet om te malen.

In het geval dat zich een kleine chip heeft gevormd op het oppervlak van de gipsplaat, kunt u de situatie verhelpen met een pleistertape. Ruim de schade van tevoren op, breng de tape aan en vanaf de bovenkant met een stopverf.

Groot gat

In het geval dat een imposante schade wordt aangericht in de muur, met een diameter van ongeveer acht centimeter, zal de hierboven beschreven methode niet werken. Om dit probleem op te lossen, hebt u een "patch" nodig.

 • Voordat u de patch zelf gaat maken, moet u een gat voorbereiden. Dat wil zeggen, het knippen, een gladde rechthoekige vorm geven. Van alle kanten van het voorbereide gat moet je twee centimeter karton verwijderen. Dit is nodig zodat de patch later zo strak mogelijk ligt en er geen sterke vervorming van de muur, uitsteeksels is.
 • Vervolgens moet u het gat meten en vervolgens alle dimensies overbrengen naar een vooraf voorbereid stuk gipsplaat. Meet correct, controleer nogmaals en knip dan pas de patch. Het is belangrijk om te onthouden dat de patch zelf minstens vijf centimeter groter moet zijn dan het gat.
 • Na het zorgvuldig afsnijden van de pleister, schuurt u de randen zoals hierboven beschreven. Vervolgens moet u het vanaf de achterkant snijden, zodat u alles tot in het pleisterwerk kunt zagen. En van voren moet er alleen een laag karton zijn.
 • In een gat dat in de muur is voorbereid, moet je twee kleine houten spijlen bevestigen. De staven moeten zodanig worden bevestigd dat hun randen niet zichtbaar zijn vanaf het gat zelf. Dat wil zeggen, ze moeten vanaf de rand van het gat een centimeter twee of drie aan de zijkant worden bevestigd. De staven moeten met schroeven worden bevestigd. De balken moeten zich boven en onder bevinden, niet aan de zijkanten.
 • Plaats vervolgens een laag stopverf op de voorbereide patch en druk deze naar de oppervlakte. De volgende fase kan "camouflage" worden genoemd. Om de pleister goed te camoufleren, moet u alle gewrichten verwerken met zelfklevende tape.Breng vervolgens op de patch zelf nog een dunne laag stopverf aan. Na te hebben gewacht op volledig drogen, moeten alle onregelmatigheden worden verwerkt in een schuurpapier.
 • U kunt de pleister ook met pleister bevestigen, die op de randen van het voorbereide onderdeel moet worden aangebracht. Er is ook een andere optie wanneer de patch met een boormachine aan de geïnstalleerde staven wordt geschroefd.
 • Nadat het gat is verzegeld, kunt u de laatste afwerking afwerken, namelijk de muur bedekken met gips erop, de wanden schilderen of het behang lijmen.

Tips en trucs

Als er reparaties aan de gang zijn, zijn onze tips en aanbevelingen zeker handig:

 • Als u bijvoorbeeld een vlak stuk gipsplaat voor een patch wilt afsnijden, moet u eerst het karton aan beide zijden gelijkmatig en diep snijden. Hierna hoeft alleen nog het pleisterdeel te worden ingedrukt en gebroken.
 • De patch kan elke vorm hebben: vierkant, driehoek of cirkel. Het belangrijkste om te onthouden is dat het gemakkelijk te gebruiken moet zijn en geen onnodige problemen moet creëren.
 • Zorg ervoor dat u roestvrijstalen schroeven gebruikt, anders kunnen er op den duur roestvlekken op het oppervlak verschijnen, die het algehele uiterlijk van de muur bederven.
 • De patch kan niet alleen met schroeven worden bevestigd, maar ook met een speciale lijm.
 • Als er geen houten balken in het huis zijn, kunnen ze volledig worden vervangen door plastic producten, die met lijm kunnen worden bevestigd.
 • Als er schade aan de muur van meer dan veertig centimeter is ontstaan, moet je een hele stapel gipsplaat vervangen. Helaas, in geval van ernstige schade, zullen geen patches de situatie redden.
 • Nadat de patch in de muur is geïnstalleerd, mag u niet alleen dit, maar een gerepareerd gebied beschilderen, omdat verse verf tegen de achtergrond zal afsteken. Het is ook erg moeilijk om de juiste schaduw te vinden.
 • De oplossing, namelijk de stopverf, moet correct worden voorbereid. Zorg ervoor dat u de oplossing met een boor mengt om een ​​uniforme consistentie zonder klonters te verkrijgen.
 • Als de reparatie in de badkamer plaatsvindt, moeten alle materialen, inclusief mengsels, worden gebruikt die geschikt zijn voor gebruik binnenshuis met een hoge luchtvochtigheid.
 • Als er een klein gaatje op de muur is ontstaan ​​precies op de plek waar je al lang van droomt om een ​​foto of familiefoto te hangen, dan is het niet nodig om het op te lappen.Favoriete foto helpt het gat in de muur te maskeren en zal je verrassen met zijn uiterlijk.

Hoe je het gat in gipsplaat afdicht, zie hieronder in de video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer