Keramisch mozaïek: een verscheidenheid aan keuzes

De binnenhuisinrichting van de woning is een bewerkelijk, arbeidsintensief en kostbaar proces. Het resultaat hangt af van de juiste keuze van afwerkingsmaterialen en de kwaliteit van de bekleding. Onder de verschillende opties kunt u eenvoudig alles kiezen wat u nodig hebt om elk interieur te maken. Een van de meest spectaculaire afwerkingsmaterialen is keramisch mozaïek.

Onderscheidende kenmerken

Keramisch mozaïek is een populair materiaal dat wordt gebruikt voor de inrichting van verschillende ruimtes.

Er zijn verschillende hoofdkenmerken van dit soort producten:

 • Voor de vervaardiging van mozaïektegels gebruiken fabrikanten soorten keramiek met verschillende niveaus van vochtbestendigheid. Het is de moeite waard om op te letten bij het kiezen van producten die vaak in contact komen met water.
 • Ook kan de tegel een verschillende slijtageweerstand hebben.Bij het kiezen van een tegelmateriaal om een ​​vloerbedekking te maken, moet u tegels kiezen met een hoge slijtvastheid. Voor binnenmuren geschikt voor tegels van elke tegel.
 • Voor tegenover elkaar liggende oppervlakken van open gebieden, mansards, moet een andere belangrijke eigenschap van het materiaal in aanmerking worden genomen - weerstand tegen lage luchttemperaturen.
 • Bij het kiezen van een mozaïek voor geconfronteerd met een vloerbedekking, is een belangrijke factor gladheid. In dit geval moet de voorkeur worden gegeven aan een speciale matte of gesatineerde tegel. Opgemerkt moet worden dat het gebruik van moderne voegen met antislipeigenschappen bij het kijken naar de vloer deze niet erg aangename eigenschap tot een minimum beperkt.
 • Er zijn veel varianten van mozaïekontwerpen op de markt. Het kan een monochrome tegel van verschillende kleuren zijn, items met patronen, doorschijnende elementen of glittervarianten. Het oppervlak van een mozaïektegel kan compleet anders zijn: glad, mat, glanzend, gebosseleerd, met vlekken, vlekken enzovoort. Bij het kiezen van een mozaïekontwerp, moet u zich concentreren op het type kamer en oppervlak, persoonlijke smaak en kenmerken van het interieur.
 • Door de kleine afmeting van de mozaïektegel kunt u de voering niet alleen een plat oppervlak maken, maar ook gebogen. Dit geldt met name voor producten op het elektriciteitsnet.

Voor- en nadelen

De hoge populariteit van het mozaïek is te danken de aanwezigheid van een groot aantal positieve eigenschappen van het materiaal:

 • Dit type bekledingsmateriaal wordt gekenmerkt door hoge sterkte, weerstand tegen mechanische spanning. Een dergelijke dekking zal u meer dan een jaar verheugen, zonder zijn kwaliteiten en zijn oorspronkelijke uiterlijk te verliezen.
 • Geconfronteerd met is bestand tegen hoge luchtvochtigheid. Uitstekende technische eigenschappen maken het gebruik van keramische mozaïeken mogelijk voor badkamers, sauna's en andere soortgelijke kamers.
 • Keramisch mozaïek is ideaal voor buitendecoratie van kachels en open haarden, omdat het perfect bestand is tegen hoge temperaturen.
 • Het is vrij eenvoudig om voor zo'n gezicht te zorgen. Klein vuil wordt verwijderd met een gewone natte spons. Bij het omgaan met ernstige verontreinigingen met chemicaliën verliest het materiaal zijn oorspronkelijke externe gegevens niet.
 • Universeel en praktisch mozaïek wordt gebruikt voor het interieur van verschillende gebouwen.Een verscheidenheid aan kleuren (groen, blauw, rood en andere kleuren) en texturen in combinatie met de verbeeldingskracht van de master garanderen een moderne, originele coating van alle oppervlakken. De tegel kan een ronde, driehoekige, vierkante of lange langwerpige vorm hebben. Het kan een kant-en-klare compositie zijn op een zachte basis of onafhankelijke elementen, waardoor grote ontwerpmogelijkheden worden geboden.
 • Voor de productie van keramisch mozaïek gebruikte milieuvriendelijke materialen. Facing geeft geen giftige stoffen af, zodat het veilig kan worden gebruikt, zelfs voor de decoratie van slaapkamers en kinderkamers.

Het is echter de moeite waard om een ​​aantal negatieve punten te vermelden:

 • Sommige soorten mozaïek zijn van hoge kosten (afhankelijk van het materiaal en de fabrikant).
 • Het oppervlak met een keramisch mozaïek onder ogen zien is een vrij ingewikkeld en tijdrovend proces. Dit komt door de aanwezigheid van talloze kleine elementen die de laatste verdieping vormen. Het is noodzakelijk om bepaalde kennis, vaardigheden en ervaring te bezitten. Voordat u met uw werk begint, moet u de kenmerken van het legproces zorgvuldig bestuderen.Als u twijfelt aan uw mogelijkheden, is het beter om hulp te zoeken bij specialisten. De diensten van gekwalificeerde masten voor oppervlaktebedekking zijn vrij duur, maar tegelijkertijd krijgt u een kwaliteitsresultaat.

Stylingmethoden

Er zijn verschillende manieren om een ​​mozaïek te maken.

 • Eén kleur naar voren gerichtHet ziet er goed uit. Voor deze afwerkingsmethode kunt u zowel gewone gladde tegels als reliëfproducten gebruiken.
 • "Mix" - optie waarbij een tegel van verschillende tinten wordt gebruikt. Dit kunnen contrasterende kleuren zijn of vergelijkbare tinten die harmonieus met elkaar zijn gecombineerd. U kunt ook tegelijkertijd matte en glanzende tegels gebruiken.
 • "Gradient" - Zeer effectieve manier van decoratie. De tegel blijft binnen zodat de kleur vloeiend verandert van de ene rand van een oppervlak naar de andere. U kunt een tegel van verschillende nabije kleuren met hetzelfde oppervlak gebruiken. Matte en glanzende tegels kunnen hier niet worden gecombineerd.
 • Een specifieke afbeelding maken vereist speciale vaardigheden, verbeeldingskracht, kracht en geduld van de meester. In het proces van dergelijke confrontatie worden echte kunstwerken gecreëerd.

Productiefuncties

De productie van keramisch mozaïek wordt op dezelfde manier uitgevoerd als de vervaardiging van keramische tegels. Een onderscheidend kenmerk is alleen de afmeting van de afgewerkte producten.

In de eerste fase van het mozaïekproductieproces worden grondstoffen voorbereid. Alle benodigde componenten worden vermalen en gemengd. Vervolgens wordt het ruwe materiaal gedroogd en onder een bepaalde druk in de vormen geperst. Hierna wordt het werkstuk opnieuw grondig gedroogd. Als het product slechts één keer hoeft te worden verbrand, wordt glazuur aangebracht voordat het wordt gebakken. Vervolgens wordt het werkstuk bij een hoge temperatuur in een oven gecalcineerd. Het product van dubbelbranden wordt bij lage temperaturen verwerkt.

Favorieten tussen fabrikanten van keramische mozaïek zijn Italiaanse en Spaanse bedrijven.

Het is ook nodig om de fabrikanten van Duitsland en Rusland te noemen, die de laatste jaren aanzienlijk populair zijn geworden bij consumenten.

houdende

Vereiste materialen en gereedschappen

Het leggen van een mozaïek is een tijdrovend en complex proces. De belangrijkste eis is de kwaliteit van de kleefstofsamenstelling, omdat vaak het mozaïek individuele fragmenten van verschillende vormen combineert,en alle elementen worden alleen met lijm op het oppervlak gehouden.

De methode voor het leggen van het mozaïek is volledig afhankelijk van het type:

 • Kunst mozaïek. Deze methode van legmateriaal maakt het gebruik van tegels van verschillende vormen en vleermuiskeramiek mogelijk. Onderdelen worden één voor één op sterke lijm gestapeld. Met deze methode van legmeesters maakt u prachtige artistieke afbeeldingen en muurschilderingen.
 • Klaar blok op het polymeernetwerk. De master legt de afzonderlijke delen van het mozaïek op een polymeerraster vast en fixeert ze met lijm, waardoor een fragment van het beeld ontstaat. Vervolgens wordt het resulterende element samen met het raster op het oppervlak gelijmd.
 • Blokkeren op papier. Mozaïekfragmenten worden verzameld en met de voorzijde naar beneden op papier vastgelijmd. Vervolgens wordt de voltooide compositie op het oppervlak gefixeerd. Producten op papier zijn klein en worden voornamelijk gebruikt voor het afwerken van oppervlakken met gebogen lijnen.

Je kunt een blok op papier met je eigen handen maken. Lijm moet speciaal worden gebruikt, met bepaalde technische kenmerken. Ervaren vakmensen gebruiken siliconen, twee-componenten polyurethaansamenstelling. Speciale voegen zijn ook vereist voor naden.Het moet niet opvallen vanaf de achtergrond van de tegel, dus let bij het kiezen op de kleur van het product. Om het werk te doen, hebt u een minimum aan gereedschappen nodig - meerdere verschillende spatels.

Voorbereiding van het oppervlak

Wanneer geconfronteerd met een oppervlak met een keramische mozaïek, worden verhoogde eisen niet alleen gesteld aan de kwaliteit van de lijm, maar ook aan de conditie van het oppervlak. Het moet helemaal plat zijn. Absoluut niet welkom hoogteverschillen, scheuren en chips. Tegelijkertijd moet het oppervlak ook niet perfect glad zijn. Voor een betere hechting met de tegel moet deze ruw zijn. Daarom is na het verwerken van de molen noodzakelijk om zandstralen te gebruiken. Vervolgens wordt het oppervlak grondig gereinigd van vuil en ontvet. Pas daarna wordt een laag speciale primer aangebracht.

Installatie van afgewerkte modules

Na een zorgvuldige voorbereiding van het oppervlak is het noodzakelijk om de markering toe te passen. Dan moet je een kleine hoeveelheid lijm voorbereiden. Het is niet aan te raden om een ​​grote hoeveelheid lijm te bereiden, omdat deze snel droogt. De kleefmiddelsamenstelling wordt aangebracht op een klein oppervlak met een gladde troffel en geëgaliseerd met een gekarteld gereedschap.Vervolgens wordt de voltooide module op het raster of op papier tegen het voorbereide oppervlak gedrukt en met een rubberen spatel gestreken. Dit is nodig om de lijm gelijkmatig onder de module te verdelen.

Wanneer u aan de bekleding werkt met kant-en-klare modules, moet u twee belangrijke punten onthouden en observeren:

 • De voltooide eenheid, gemaakt op het raster, wordt op de lijm gelegd, zodat de spiraalbodem in de oplossing wordt verborgen.
 • Een op papier gemaakt product is aan de buitenkant gelijmd met een papieren drager.

Tijdens het gezichtspunt moet u ervoor zorgen dat de naden tussen de modules in de breedte samenvallen met openingen tussen de tegels.

Dit is nodig zodat de afwerking er homogeen uitziet. Na de installatie van de modules wordt het oppervlak gedroogd. Na drie dagen wordt het papier verwijderd met een schone, vochtige doek. Restanten van lijm van het oppervlak worden verwijderd met een stuk watten of een doek bevochtigd met een alcoholoplossing. Daarna worden de naden behandeld met een speciale voeg, met behulp van een rubberen spatel. Overtollige voeg van het mozaïek wordt ook verwijderd met een schone, vochtige doek of spons. Vervolgens wordt het mozaïek zorgvuldig gepolijst.

Door alle nuances van het werk te observeren, kunt u een uniek interieur creëren. En als u al uw verbeelding wilt laten zien, kunt u een origineel mozaïek met uw eigen handen maken met gehavend keramiek. Stijlvol, elegant meerkleurig of eenkleurig mozaïek, door u zelf gemaakt, is een uitstekende budgetoptie voor elke kamer.

Hoe je een mozaïek op de juiste manier legt, kijk in de onderstaande video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer