Mozaïek tafelblad: doe het zelf

Sinds de oudheid, mozaïektegels gebruikt in de decoratie van de muren van tempels en paleizen, maar nu de mogelijkheid van het gebruik van dit materiaal is veel breder. Tegenwoordig, om een ​​badkamer, keuken of een andere kamer stijlvol te maken, als dit ruimte vrijmaakt, zal een mozaïekwerkblad dat u zelf hebt gemaakt, u helpen. Bovendien kunt u thuis koffiebartafels maken en copyrighten.

Laten we de vervaardiging van betegelde werkbladen nader bekijken. Kies hiervoor glas, keramiek, steen, metaal, hout en andere soorten tegels.

Speciale functies

Elk jaar nemen de kosten van meubels en bouwmaterialen alleen maar toe, daarom is het niet mogelijk om het interieur regelmatig voor iedereen te updaten. Het keukenmeubilair is met name vervormd in de tijd.Je moet niet boos zijn, want in zo'n geval is er een uitstekende oplossing. Mozaïektegels helpen je bij het bewaren, vernieuwen, decoreren van je oude keukenset of andere oppervlakken en voegen originaliteit en frisheid toe aan het interieur.

Mozaïek is een tegel waarvan de afmetingen worden bepaald van anderhalve tot 2,5 cm. De vorm van de fragmenten kan zeer divers zijn. Ze kunnen vierkant, driehoekig, rechthoekig, rond en elke andere willekeurige vorm zijn.

Mozaïek voor het onder ogen zien van verschillende oppervlakken in het interieur is verdeeld in de volgende typen:

 • glas - het meest gebruikte type, met als belangrijkste kenmerk een lage prijs en verschillende soorten prestaties (mat, transparant, kleur, goud en zilver, met verschillende tinten en toevoegingen);
 • metalen mozaïek;
 • keramiek - het gebeurt: in de vorm van gehakte vellen porselein en aardewerk tegels;
 • steen - van lapis lazuli, jaspis, marmer, travertijn;
 • smalt-tegels - het duurste type, maar tegelijkertijd van hoge kwaliteit en betrouwbaar.

Betrouwbaarheid en ongewone verschijning - dit is wat de mozaïekwerkbladen onderscheidt.Deze decoratieve oplossing is ideaal voor de decoratie van de woonkamer, badkamer en andere kamers. Een afbeelding of een mooi patroon bestaat uit kleine tegels.

Houd er rekening mee dat dit tafelblad een aanzienlijk gewicht heeft, dus moet u letten op de betrouwbaarheid, duurzaamheid en stabiliteit van de basis.

Hoe maak je jezelf?

Bepaal om te beginnen een bepaald gebied van plaatsing. Meestal kiezen ze voor dergelijke opties: een overgang tussen meubels, een tafel met koffiemazaïek en slechts een oppervlak van een mozaïek. Alle opties voor het afwerken van tegels zijn de perfecte oplossing voor uw interieur. Het wordt gebruikt voor het inrichten van de woonkamer, het afwerken van het schort en werkbladen in de keuken, maar het wordt niet aanbevolen om het mozaïek op de oude set te stapelen.

Soms wordt een vensterbank gemaakt met mozaïektegels om het werkgebied in de keuken uit te breiden. Maar de meeste opties voor het gebruik van dergelijke tegels zijn te vinden in de badkamer. Met de hulp van bijvoorbeeld maskeren ze de wasmachine, versieren ze de muren, verbinden ze de wastafel met het scherm.

Houd er rekening mee dat voor de constructie van een tegeltafel vaardigheid en een bepaalde ervaring vereist is, hoewel dit gebruikelijk lijkt.De volgende materialen zijn uitstekend voor de ondergrond: beton, houtmaterialen met een goede, vochtwerende impregnering, waterdichte gipsplaatoppervlakken, dichte polyurethaan.

Het is vermeldenswaard dat u een mozaïek met uw eigen handen kunt maken. Het is alleen nodig om fragmenten van glas te maken die geschikt zijn in vorm en kleur. Glasfragmenten zijn te verkrijgen in elk bedrijf dat verbruiksartikelen en glas-in-lood voor gebrandschilderd glas verkoopt. Dit is een geweldige manier om jezelf uit te proberen met iets nieuws en je ermee te laten meeslepen.

Voor het vouwen van betegeld oppervlak is vereist:

 • voegmiddel voor gewrichten;
 • primer;
 • stopverf;
 • antiseptische.

instrumenten:

 • spatel;
 • capaciteit voor het mengen van lijm;
 • capaciteit voor het mengen van grout;
 • lompen;
 • schuurpapier;
 • zachte spatel voor voegen.

Gebruik voor het mozaïek van tegels die stevig op de tafel zijn bevestigd een speciaal kleefstofmengsel. Experts raden aan om kunststofmengsels van wit te kiezen. U kunt elk lijmmengsel gebruiken voor tegels, maar alleen in het geval van het aanbrengen van een ondoorzichtig mozaïek. Voor glastegels moet u alleen transparante of witte mengsels kiezen.

Voorafgaand aan de start van het werk, is het noodzakelijk om het oppervlak te behandelen, zodat er in de toekomst geen basisdefecten zichtbaar zijn.

Voorbereiding van het oppervlak

Voor het leggen van de tegels is het noodzakelijk om het oppervlak egaliseren met een stopverf. Verder moet het oppervlak worden gereinigd en ontvet. Om het oppervlak tegen schimmels en meeldauw te beschermen, moet u het afdekken met antiseptische impregnatie. De volgende stap is het aanbrengen van een primer.

Mozaïek uitvouwen

Het proces is een beetje vergelijkbaar met de vervaardiging van glas-in-lood met behulp van de Tiffany-techniek. Voordat u tegels begint te leggen, legt u deze op de tafel en vormt u het gewenste patroon. U kunt dus een mogelijke optie evalueren en, indien nodig, iets repareren.

Het wordt aanbevolen om te beginnen met het leggen van het mozaïek vanaf de dichtstbijzijnde rand van het tafelblad. Dus als het nodig is om elementen bij te knippen, zal het aan de andere kant voorkomen en zal het niet veel aandacht trekken. Maar als je zeker weet dat knippen niet nodig is, moet je van de andere kant beginnen. Als het mozaïek een bepaald patroon moet vormen, leg het dan uit het midden van het tafelblad.

Als zodanig bestaan ​​de regels voor het leggen van tegels niet, het belangrijkste in dit proces is om van tevoren over het ontwerp en het aantal elementen na te denken.

Werkorder:

 • Primer oppervlak in twee lagen.
 • Breng een kleine hoeveelheid lijm aan om het oppervlak waterpas te maken.
 • Het speciale raster wordt gelegd en erbovenop is een tegel. Het is genivelleerd op niveau (het is ook mogelijk om papier te gebruiken in plaats van een raster, het zal zachter worden en later worden verwijderd). Maar denk goed na over de tekening voordat u de tegel legt en teken deze eerst op het blad op een schaal van 1: 1 en later op het oppervlak om uzelf te beschermen tegen een ongewenst resultaat.
 • Vervolgens moet het resultaat van het verfraaien van het oppervlak worden bedekt met mortel. Het maakt de afgewerkte coating betrouwbaarder, sterker en duurzamer. Breng het aan met een zachte spatel op de naden en wrijf voorzichtig in. Het is nodig om het oppervlak te verlaten totdat het helemaal droog is en u geen haardroger of andere verwarmingsmethoden kunt gebruiken. De regel is: de tegel zal sterker zijn om aan de oppervlakte te blijven als hij langer droogt.
 • Overtollige gedroogde samenstelling wordt verwijderd van het mozaïek met behulp van een droge, zachte doek. Soms, wanneer het mengsel zeer sterk uitdroogt, wordt het noodzakelijk schuurpapier met de beste korrels te gebruiken.
 • Gepolijste tegels. Gebruik hiervoor meubelwas.Het is noodzakelijk om het op een zachte, pluisvrije doek te leggen en grondig in de tegelelementen te wrijven.
 • Wacht tot het oppervlak helemaal droog is. Het duurt meestal ongeveer een dag.

Het wordt aanbevolen om al het werk in handschoenen te doen om uzelf te beschermen tegen de effecten van de compositie.

Als je niet zeker bent van je vermogen om complexe patronen en schilderijen te maken, raden experts aan om een ​​cirkelvormig patroon te gebruiken. Voor de uitvoering ervan is het nodig om divergerende cirkels te tekenen vanuit het midden van het oppervlak. De vorm van de elementen doet er eigenlijk niet toe, het is alleen belangrijk dat de kleinere elementen dichter bij het midden en de grotere liggen - bij de randen.

Op een zorgvuldig voorbereide basis om de perfecte mozaïekinstallatie te krijgen is niet moeilijk. Het is belangrijk om zelfs, identieke naden over het gehele oppervlak te verwijderen. Snijelementen kunnen een kniptang gebruiken. Als de sokkel aan de muur is bevestigd, kunt u een opening tussen de muur en de tegel achterlaten.

Indien nodig wordt ook een rand aan de lijm bevestigd. Dan is het noodzakelijk om het oppervlak te behandelen met epoxymengsels en latexmastiek om te beschermen tegen vocht. Beste Italiaan, en elke andere steen van dit kan snel verslechteren.

     Afwerking van meubels en verschillende oppervlakken van mozaïektegels vereist veel hard werk, geduld, vaardigheden en behendigheid, het kost veel tijd en moeite, maar het resultaat is het waard. Een dergelijke oplossing voor uw huis zal een echt geschenk zijn. Onlangs gebruiken steeds meer mensen het idee van mozaïek overal. Het is niet langer in de mode om met saaie en eentonige meubels de vrije ruimte in te hakken, waarbij het beter is om iets speciaals met je eigen handen te doen dat jou en je geliefden zal plezieren.

     Werkbladen of andere betegelde oppervlakken zien eruit als dure designerartikelen die niet zo toegankelijk zijn. Ze kan de gootsteen neerleggen of de eettafel versieren. Daarom, als u een stijlvolle en luxueuze woonkamer, keuken, badkamer, slaapkamer of andere kamers wilt, zorg er dan voor dat u het idee van mozaïekdecoratie gebruikt.

     Zie de volgende video voor een decoratiemethode met mozaïek.

     Comments
      auteur
     Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

     Inkomhal

     Woonkamer

     slaapkamer